Dodaj do ulubionych

Peugeot 406 HDI

22.02.02, 21:19
Zamierzam kupić 2-3 letniego Peugeota 406 HDI. Do wyboru mam wersje 90 KM oraz
110KM. Ponieważ nie chcę dać się oszukać przez handlarzy, twierdzących,że
sprzedają wersję mocniejszą, chciałbym wiedzieć, jak można łatwo poznać, jaka
jest w danym momencie wersja silnikowa. Macie jakąś metodę?
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: Peugeot 406 HDI IP: *.intech.pl 22.02.02, 21:22
      Najłatwiej spojrzeć w dowód rejestrcyjny-tam pisze.
      Tylko nie kup auta bez dowodu,nawet okazyjnie.
      • Gość: zadaro Re: Peugeot 406 HDI IP: 192.168.129.* 22.02.02, 22:42
        Gość portalu: verte napisał(a):

> Najłatwiej spojrzeć w dowód rejestrcyjny-tam pisze.
        > Tylko nie kup auta bez dowodu,nawet okazyjnie.
        Dzięki, właśnie na taką pomoc liczyłem!! Szkoda Twojego czasu, a mojego tym
        bardziej. Jak jesteś taki sprytny, to wysil się trochę bardziej i zaglądnij do
        kilku dowodów rejestracyjnych. Zobaczysz, w ilu rubryka "MOC" jest wypełniona.
        Pomogę Ci, bo możesz nie mieć czasu, udzielając "dobrych rad". Mało który urzędas
        ma tyle chęci, aby wypełnić tą rubrykę, często nie ma danych, więc ją pomija.
        Nadal będziesz taki zabawny?!?

• Gość: bObO Re: Peugeot 406 HDI IP: *.chello.pl 23.02.02, 10:07
          Sprawdź na g-techu ile toto ma do paki. Jeśli 14,8 s - to 90KM, jeśli 13,5 -
          110. Albo Vmax (tylko który handlarz pozwoli się tak rozpędzić): 172 vs. 185.
          No, ewentualnie go zważ (1380 i 1460 kg).

;-)
      • Gość: PsuBrat Re: Peugeot 406 HDI IP: *.astercity.net / 10.129.136.* 22.02.02, 22:46
        Oj złośliwy jest pan Verte, złośliwy...
        Mysle, że chodziło o informację: jak odróznić 406 HDI 110 KM od 90 KM.
        Co do złosliwej uwagi Verte to mysle, ze w tak skorumpowanym kraju jak Polska
        trzeba weryfikowac nawet wpisy w dowodzie rejestracyjnym.
        Niestety nie moge pomóc.

Pozdr.
        • Gość: Mar Re: Peugeot 406 HDI IP: 213.25.197.* 23.02.02, 03:13
          Od pewnego czasu (na pewno było tak już w 2000 r.) dealerzy mieli obowiązek
          wydawać tzw. karty homologacyjne, na których są wpisane różne ciekawe rzeczy
          (moc też). Stosowne informacje powinny się znaleźć także na fakturze zakupu.
          Kupowanie auta bez tych dokumentów jest zreszta mało rozsądne. Poza tym moc
          silnika (a dokładniej wersja) powinna mieć odzwierciedlenie w numerze silnika
          na jego bloku lub na tabliczce znamionowej. Trzeba teraz zajrzeć do instrukcji
          obsługi albo do książki typyu "Jeżdżę peugeotem 406..." i sprawdzić czy
          sprzedawca nie łże.
    • dlugopis Re: Peugeot 406 HDI 23.02.02, 09:08
      Czesc
      Mam Xsare HDi. Nie wiem czy w Peugeot jest tak samo, ale to ten sam silnik.
      W Citroenie jest roznica latwa do wychwycenia. Po zdjeciu gornej oslony silnika
      w silniku 90 KM jest pompka do odpowietrzania ukladu paliwowego, ma ona (na
      rysunku) ksztalt malego owalnego granatu. W wersji 110 KM odpowietrzanie odbywa
      sie automatycznie.
      Najlepiej pojdz do salonu i popros o instrukcje obslugi do przegladniecia.
      Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka