Dodaj do ulubionych

tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!!

23.02.11, 21:28
witam wszystkich serdecznie
jestem posiadaczem autka tdi 1,9 110KM asv
jadac dzis autostrada i po przekroczeniu 150-160 km\h najprawdopodobniej wylaczala mi sie turbina gdyz po wdepnieciu gazu juz dalej nie chcial isc samochodzik
problem ustepowal po zgaszeniu silnika i ponownemu jego zapaleniu
na codzien jezdze po miescie i czasem robie trasy poza miastem ale nie z takimi predkosciami bo warunki drogowe na to nie pozwalaja
nie wiem czy to wina turbiny czy diesle tak reaguja na niskie temp czyli -9stopni
bede wdzieczny za jekies wskazowki
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • analny_wybawca Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 23.02.11, 21:36
      Po 1 - turbina się nie wyłącza, żeby się wyłączała musiałbyś odpiąć ją z kolektora wydechowego.
      Po 2 - nie, diesle tak nie mają
      Po 3 - uprawiałeś pi...waty styl jazdy to masz - na 99% wywalił ci błąd przeładowania turbo, z powodu nadmiaru sadzy turbina nie daje się regulować i masz tzw notlauf. Jak zaradzić? Spróbuj porządnie przebutować rozgrzane auto (np na 4 biegu do 4500 i tak kilka razy), może sadza się wypali, jak nie - czyszczenie kierownic turbo
    • frax1 Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 23.02.11, 21:51
      Nic Ci się nie wyłącza, tylko prawdopodobnie masz zapieczone łopatki w turbinie i trzeba to ogarnąć.
      • tracer77 Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 23.02.11, 22:03
        czyli jak ogarnąć?
        po miescie co pare dni na dwojce do tych 4500 obrotow depnalem
        czy trzeba to robic tylko na trasie i na 4 biegu?
        • analny_wybawca Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 23.02.11, 22:11
          Rób tak żeby temperatura i ciśneinei spalin wzrosło. Najlepiej wysoki bieg i gaz w podłogę, jak masz blisko do Niemiec to pojedź na autostradę i na V biegu gaz do oporu, tylko kontroluj temp oleju i wody
          • frax1 Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 23.02.11, 22:12
            Dokładnie od tego zacząć.
            • roney03 Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 24.02.11, 07:17
              Doradcy od siedmiu bolesci .
              To po wylaczniu zaplonu lopatki sie nagle zaczynaja dzialac?

• maks-777 Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 24.02.11, 10:42
                1. albo turbina do czyszczenia albo do regeneracji.
                2. Możliwe że to zawór sterujący turbiną.
                W obu przypadkach udaj się do warsztatu, zamiast tracić czas i paliwo,
                P.S. to nie turbina się wyłącza, silnik wchodzi na tryb awaryjny, dlatego wszystko wraca do normy po jego zresetowaniu.
              • analny_wybawca Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 24.02.11, 16:20
                roney03 napisał:

> Doradcy od siedmiu bolesci .
                > To po wylaczniu zaplonu lopatki sie nagle zaczynaja dzialac?

łyso ci frajerze? Już ktoś ci dobrze napisał, po zgaszeniu zapłonu komp się resetuje i trzeba mu znowu podać błędny sygnał żeby załapał notlauf
                • wujaszek_joe Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 24.02.11, 20:24
                  komp sie resetuje a kierownice odpiekają
                  :)
                  • v-6 Ironia chybiona :) 24.02.11, 21:38
                    wujaszek_joe napisał:

> komp sie resetuje a kierownice odpiekają
                    > :)

Nie odpiekają się, ale ECU nie wprowadza notlaufu bo coś się nie rusza, tylko z powodu skutków tego unieruchomienia. Tym skutkiem jest przeładowywanie silnika przez "zapieczoną" turbinę, które pojawia się zwykle właśnie gdzieś przy 120 km/godz albo przy jakichś tam obrotach (wyższych). Komputer uznaje, że stracił kontrolę nad doładowaniem i obcina dawkę paliwa. Po wyłączeniu zapłonu notlauf się resetuje.
                    Tak więc koledzy frax i analny mają rację. Rację ma też lapufkasz, że przyczyny mogą być inne, jednak "notlauf z przekroczonego doładowania" to bardzo, bardzo częsta dolegliwość 1,9 TDI.
                    Pozdrawiam
                    v-6

• analny_wybawca Re: Ironia chybiona :) 24.02.11, 21:50
                      v-6, notlauf pojawia się bodajże po 8s przeładowania, wtedy komp właśnie uznaje że "nie radzi sobie" ze sterowaniem turbo i tnie wszystko na minimum. Dlatego pojawia się to przy dużych prędkościach bo wystarczy na chwilę odpuścić gaz (np przy zmianie biegu) żeby liczony czas przeładowania się "wyzerował", a na IV-V biegu rozpędzanie się trwa nieco dłużej :)

Jazda z takimi objawami może być mimo wszystko niebezpieczna, silnik w czasie przeładowania dostaje znaczne ciśnienie, co nie jest zdrowe też dla turbiny.

I tak, jest to 90% powodów notlaufów w 1.9 TDI, ale tylko tych ze zmienną geometrią turbo. W drugim ruchu sprawdza się N75 (np zamieniając z zaworem egr - u siebie tego nie robiłem, ale podobno działają prawie identycznie)
                      • v-6 Re: Ironia chybiona :) 24.02.11, 22:02
                        analny_wybawca napisał:

> v-6, notlauf pojawia się bodajże po 8s przeładowania ...

Aha, ja już nie pamiętałem szczególów, ale chłopak mojej córki miał golfa 1,9 TDI z turbiną typu VGT i stąd moje oblatanie w temacie :)
                        Pozdrawiam
                        v-6
    • lapufkasz Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 24.02.11, 10:56
      Przeciez przyczyn moze byc dziesiatki
      -zawor N 75
      -przeplywomierz
      -pompa wtryskowa
      - wtryskiwacze
      i tak mozna wymieniac dlugo
      Lepiej zrobic diagnostyke niz sluchac internetowych wrozek
    • audi1.9afn tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 17.10.13, 12:22
      Mialem ten sam problem w Audi a4 1.9 tdi 110km samochod ladnie sie zbieral ale tylko do 120 po przekroczeniu tej predkosci turbina przestawala dzialac. Pomagalo zgaszenie i ponowny rozruch. Wyczytalem gdzies na necie, ze czyszczenie zaworka n75 powinno pomoc, zabralem sie do pracy. Oczywiscie jak mozna sie domyslic uszkodzilem zaworek albowiem auto wogole nie przyspieszalo nawet do tych 120 pracowalo jak pusty diesel. Nie pomagal juz ponowny rozruch. Postanowilem pojechac z tym do mechanika podlaczyl komputer bylo wszystko ok. Powiedzial, ze moglem uszkodzic zaworek. mowil tez ze trzeba wyczyscic turbine bo jest zapieczona na lopatkach koszt 250zl. Umówilem sie na wstepne czyszczenie a w domu z nudów poczytalem poszukalem na necie, ze nowy zawor sterujacy podcisnieniem turbiny - n75 powinien rozwiazac problem. Dzis wymienilem zaworek, auto chodzi jak nowe koszt : uzywany 50zl od audi 99. Czysczenie turbiny bylo zbędne.
      • loyezoo Re: tdi 1,9 110KM- turbina sie wylacza!! 18.10.13, 09:01
        Mistrzu,tak sobie myślę,że w 2,5 roku ogarnął temat,nie sądzisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka