02.03.11, 10:45
Witam!
Czy dsg - 7 w 200 konnym Tiguanie to ta sama skrzynia co w Polo gti?Jeśli tak to musieli podnieść wytrzymałość na większy moment obr. , 280 Nm zamiast 250 Nm.Chyba,że to nie jest skrzynia jednotarczowa ze suchym sprzęgłem , tylko wielotarczowa z mokrymi jak s-tronic(Audi).
Obserwuj wątek
    • jestklawo Re: dsg - 7 02.03.11, 14:24
      A konkretnie to chcesz do Tiguana wstawić skrzynię z Polówki, czy zmienić sprzęgło? Albo paliłeś jakieś świństwo, albo zapytaj w swojej centrali. Bo spamować to trzeba umieć
    • v-6 Ciekawa sprawa. 02.03.11, 16:53
      discovolante1 napisała:

> Witam!
      > Czy dsg - 7 w 200 konnym Tiguanie to ta sama skrzynia co w Polo gti?Jeśli tak
      > to musieli podnieść wytrzymałość na większy moment obr. , 280 Nm zamiast 250 Nm
      > .Chyba,że to nie jest skrzynia jednotarczowa ze suchym sprzęgłem , tylko wielot
      > arczowa z mokrymi jak s-tronic(Audi).

Ani jedno, ani drugie.
      To 7-biegowa wersja pierwotnego, 6-biegowego DSG "mokrego", przeznaczonego do łączenia z silnikami poprzecznymi. Skrzyni dobrze znanej z diesli VW AG.
      Nie znam szczegółów technicznych, być może jest coś po niemiecku. Po polsku i po angielsku Koncern milczy, jakby zawstydzony, że tak bardzo reklamowana "sucha" skrzynia nie dała rady powyżej 250 Nm (czy coś koło tego).
      BTW, nie łącz S-tronica z jakimkolwiek indywidualnym rozwiązaniem technicznym, np. z obecnością oleju w sekcji sprzęgieł. Początkowo ta nazwa oznaczała rzeczywiście nowość - "mokre" DSG do zabudowy z silnikiem wzdłużnym, mające o 1 bieg więcej niż DSG Volkswagena i mogące przenosić dużo większy moment. Były też odmienne rozwiązania techniczne, np. podwójne smarowanie. Później jednak Audi wykonało dokładnie ten sam zabieg, co z nazwą "Quattro", kiedy zaczęło tak nazywać każdy napęd 4x4 stosowany w samochodach tej marki, a nie tylko rozwiązanie oparte o torsena. Tak więc teraz "S-tronic" znaczy tylko "skrzynia preselekcyjna w samochodzie marki Audi". Jest to nazwa handlowa obejmująca wszystkie typy skrzyń dwusprzęgłowych, jakich używa się w VW AG.
      Pozdrawiam
      v-6
      • pacanek_ten_prawdziwy Re: Ciekawa sprawa??? 08.03.11, 19:39
        Hallo v-6 !!!!

No maszu racje , po polsku nie ma za duzo na ten temat !!!!
        Ale wez se pogogluj po niemiecku ( w ostatecznosci nazimno ci przetlumaczy )
        Wpisz :
        DQ200
        DQ250
        DQ500

• nazimno Cooooo??? 08.03.11, 19:55
          Cyt."( w ostatecznosci nazimno ci przetlumaczy ) "

Nie widze powodu do tej "ostatecznosci".
          A na sad ostateczny o wiele za wczesnie.

A tak w ogole niech sobie pogoogluje w jezyku polskim.
          I na pewno cos znajdzie na temat DSG.
          • pacanek_ten_prawdziwy Re:he he widze ze czuwasz !!! 08.03.11, 21:05

Hallo nazimno !!!!

He he mam prozbe do ciebie !!!!
            Wytlumacz o co to chodzi i z tym niemieckim badziewiem :
            benzyna E 10 !!!!!

Niemcy wprowadzaja jakas tam E 10 benzyne co nie nadaje sie do milionow samochodow ???
            I jak twierdza fachowcy od silnikow i tym "nadajacym " sie moze ta bezyna zaszkodzic przy dluzszym uzytkowaniu ????
            A co "adac" na to ????

Ps:
            W jezyku polskim nie ma nic o roznicach miedzy
            dq200 , dq250 i dq500 !!!

• jeepwdyzlu Re:he he widze ze czuwasz !!! 09.03.11, 10:31
              Niemcy wprowadzaja jakas tam E 10 benzyne co nie nadaje sie do milionow samochodow ???
              I jak twierdza fachowcy od silnikow i tym "nadajacym " sie moze ta bezyna zaszkodzic przy dluzszym uzytkowaniu ????
              A co "adac" na to ????
              -------------
              e10 ma 10% dodatek bioetanoli (z frytek :-))
              na niektórych stacjach NIE ma alternatywy - jest tylko E10 albo od razu 98
              co robić?
              nie wiem
              ja tego nie tankuję na wszelki wypadek....
              jeep
              • nazimno Ten sam chaos z E10 byl juz sygnalizowany dawno.. 09.03.11, 10:48
                w Australii:

www.smh.com.au/articles/2003/09/09/1062902057222.html
                PS
                Etanol zawiera wode, nie ma etanolu bezwodnego.
                Etanol absorbuje wilgoc z powietrza w zbiorniku.

Spaliny w silniku beda zawierac pewna czesc pary wodnej o bardzo wysokiej temperaturze.
                Jezeli bylbys kiedys w elektrowni przy remoncie turbiny parowej, to mialbys okazje zobaczyc,
                jak przegrzana para "dopieszcza" lopatki turbin i co z nich czasem zostaje.

W silniku podobny efekt wystapi rowniez, skala moze myc rozna, nikt tego tak powaznie
                nie badal.
                Dlatego nikt nie chce dawac ZADNYCH gwarancji na E10 w silnikach.

Politykow nalezy wyslac na lake, niech pasa krowy.
                Do tego sie jeszcze prawdopodobnie nadaja, ale to tez nie jest pewne.

• nazimno Niech sie inni z Toba mecza. 09.03.11, 11:14
              Znajdz sobie googlem te prace magisterska z AGH:

"Stan badań i perspektywy wdrożeń technologii do produkcji
              bioetanolu paliwowego z surowców lignocelulozowych"

Tam Ci wytlumacza.

• v-6 Re: Ciekawa sprawa??? 08.03.11, 22:11
          pacanek_ten_prawdziwy napisała:

> Hallo v-6 !!!!
          >
          > No maszu racje , po polsku nie ma za duzo na ten temat !!!!
          > Ale wez se pogogluj po niemiecku ...

Już parę razy ze wstydem musiałem się tłumaczyć z nieznajomości języka Goethego. Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że w moich (byłych i przyszłych) stronach bez porównania bardziej przydatny jest hiszpański.
          Pozdrawiam
          v-6

• pacanek_ten_prawdziwy Re: Ciekawa sprawa??? 10.03.11, 18:29
            v-6 napisał:

> pacanek_ten_prawdziwy napisała:
            >
            > > Hallo v-6 !!!!
            > >
            > > No maszu racje , po polsku nie ma za duzo na ten temat !!!!
            > > Ale wez se pogogluj po niemiecku ...
            >
            > Już parę razy ze wstydem musiałem się tłumaczyć z nieznajomości języka Goethego
            > . Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to, że w moich (byłych i przyszłych) s
            > tronach bez porównania bardziej przydatny jest hiszpański.
            > Pozdrawiam
            > v-6
            >
            hallo v-6 !!!!!

He he ja osobiscie uwazam ze to nie wstyd nie znac jezyka Goethego i dlatego napisalem ze moze znawca tego jezyka - nazimno tobie to przetlumaczy , he he ale ja naiwny jednak jestem .
            Bo gdby chodzilo o obrzucanie blotem to podejrzewam ze nie byl by tak leniwy he he .

Das 7G-DSG von VW ist für Motoeren bis zu 250Nm ausgelegt, z.B. auch für den TSI 160PS mit 250Nm.

tlumacze jak potrafie :

Ta 7 biegowa DSG ( DQ200) z vw jest dla motorow do 250Nm przygotowana , naprzyklad tez dal silnika
            TSI 160 KM z 250Nm.

Das 6-Gg. DSG (DQ250):
            mittlerweile erprobt bis 370Nm

Ta 6 biegowa DSG ( DQ250 ) jest juz do 370Nm wyprobowana
            ( -przeprowadzano juz proby do 450Nm )

DQ500 - do 600 Nm.

Das DL 501 wird bereits im Audi Q5 mit der Bezeichnung „S-tronic“ verbaut, später soll es auch im A4, A5 und A6 eingesetzt werden. Momentan befindet sich die Produktion in der Anlaufphase.
            Das DSG-Getriebe mit max 500Nm soll im A4-A8 ...

Ta DL501 jest juz w Audi Q5 pod oznaczeniem "S-tronick" montowana , pozniej na byc w
            A4 , A5 , i A6 ´montowana. Narazie znajduje sie w poczatkowej fazie produkcji
            Ta DSG skrzynia biegow z max 500Nm na byc w A4-A8 ....

www.aachen-colloquium.com/pdf/Vortr_Nachger/2009/C4.1_Gr%C3%B6hlich.pdf
            Tu masz link do tych skrzyn , jest tez troszke po angielskiemu , moze ci pomoze

Pozdrawiam
        • jestklawo Re: Ciekawa sprawa??? 09.03.11, 07:54

> Hallo v-6 !!!!
          >
          > No maszu racje , po polsku nie ma za duzo na ten temat !!!!

dzięki chłopie, kolega v-6 cały tydzień nie mógł spać bez tej informacji. Ja bym go jeszcze trochę potrzymał w niepewności. Nie musisz dziękować za podbicie (up)
          • pacanek_ten_prawdziwy Re: jestklawo - gwiazda forum !!!!!!!!!!!!!! 10.03.11, 17:51
            jestklawo napisała:

> pacanek_ten_prawdziwy napisała:
            >
            > > Hallo v-6 !!!!
            > >
            > > No maszu racje , po polsku nie ma za duzo na ten temat !!!!
            >
            > dzięki chłopie, kolega v-6 cały tydzień nie mógł spać bez tej informacji. Ja by
            > m go jeszcze trochę potrzymał w niepewności. Nie musisz dziękować za podbicie (
            > up)

He he wycigasz jedno zdanie z calego tekstu i ..............

A moze bys tak cos w temacie, czy to juz za ciezkie dla ciebie ??????
            No , ale udalo ci sie zablysnac na tym forum he he he
            • jestklawo Re: jestklawo - gwiazda forum !!!!!!!!!!!!!! 11.03.11, 07:51

> A moze bys tak cos w temacie

przecież pisałem: "A konkretnie to chcesz do Tiguana wstawić skrzynię z Polówki, czy zmienić sprzęgło? Albo paliłeś jakieś świństwo, albo zapytaj w swojej centrali. Bo spamować to trzeba umieć".
              Taki niby master mind, a to za trudne pytanie dla ciebie?

Nie odpowiadaj, cokolwiek chcesz mi przekazać, mam to gdzieś

• pacanek_ten_prawdziwy Re: jestklawo - gwiazda forum nie odpowiadam "!!!! 11.03.11, 17:56
                He he to nie jest zadna odpowiedz bo ja na taki poziom nie schodze he he

bo to co napisalas to naprawde , naprawde jest wspaniale he he i jak twoje samopoczucie ???
                Czujesz sie bardziej dowartosciowany ???

heheheheheheh

To musisz lubiec te "sporty " jak se tam sam ................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka