swan_ganz Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 12:17 znaczy; zdradzeni o świcie jesteśmy.... Teraz będę triumfował; pisałem o takiej praktyce ze dwa, trzy tygodnie to paru tutejszych forumowiczów nabijało się ze mnie, ze sobie kawę czy proszek do prania przywożę z tej "lepszej" części Europy... Papier toaletowy kazali mi jeszcze przywozić bo bardziej prawdziwy niż nasz polski... I co teraz ciołki? Nie wstyd wam? :-) Przyjmijcie wreszcie do bani, że jesteśmy obywatelami UE ale chyba już trzeciej kategorii bo nawet Estończycy czy Bułgarzy bardziej się cenią i szanują niz my i za taką sytuację możemy podziękowac naszym politykom, którzy od dwudziestu lat tworzą nam nową Polskę i jedyne co im się udało to opierdzelić polski majątek w zasadzie w całości bo nawet szpitale w wyniku ostatniej reformy za najdalej dwa lata nie będą już wasze.... Chrońcie lasy bo to jedyne co nam zostało..:-) Link Zgłoś
qqbek Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 16:39 swan_ganz napisał: > znaczy; zdradzeni o świcie jesteśmy.... > > Teraz będę triumfował; pisałem o takiej praktyce ze dwa, trzy tygodnie to paru > tutejszych forumowiczów nabijało się ze mnie, ze sobie kawę czy proszek do pran > ia przywożę z tej "lepszej" części Europy... Papier toaletowy kazali mi jeszcze > przywozić bo bardziej prawdziwy niż nasz polski... > > I co teraz ciołki? Nie wstyd wam? :-) Mi nie wstyd. Proszek do prania, nożyki do maszynki do golenia i kawę także wolę sobie przywozić z Niemiec, przy okazji rodzinnych wizyt. Lubię Jacobsa Kroenung... polski smakuje jak niemiecki Gold, niemiecki jak brytyjski Kenco Rich (ten sam słoik i etykieta, inna nazwa), który stanowi punkt odniesienia co do jakości. Z polskich produktów lepsze jest jedynie piwo i rodzima cola (jednej z polskich firm). Jeżeli chodzi o chemię gospodarczą czy też kawę, to najmniejszych złudzeń nie mam. Link Zgłoś
do.ki polskie piwa 15.04.11, 18:21 > Z polskich produktów lepsze jest jedynie piwo Ktore? Bo w wiekszosci sklepow w Polsce posucha straszna, same lagery, warianty tego samego. Jest pare dobrych niszowych piw, ale bardzo ciezko o piwa gornej fermentacji. Pytam, bo chcialbym wskazowke czego sprobowac. Nie sadze, zeby znalazlo sie w Polsce cos na miare Westvleteren. Link Zgłoś
qqbek Re: polskie piwa 15.04.11, 18:31 do.ki napisał: > Ktore? Bo w wiekszosci sklepow w Polsce posucha straszna, same lagery, warianty > tego samego. Jest pare dobrych niszowych piw, ale bardzo ciezko o piwa gornej > fermentacji. Pijam niestety najczęściej piwa dolnej fermentacji. Ale ze szczerym sercem polecić mogę lubelską Perłę Niepasteryzowaną na przykład. Wyważony smak, dość chmielowej goryczki i do tego miłe wyważenie całego smaku (czego o "Kasztelanie" na przykład powiedzieć nie mogę). > Pytam, bo chcialbym wskazowke czego sprobowac. Nie sadze, zeby znalazlo sie w P > olsce cos na miare Westvleteren. Być może i nie znajdzie się odpowiedni konkurent. Piwa górnej fermentacji to ułamek procenta polskiego rynku... i to wiem, jako zadeklarowany piwosz, od dawna. Z drugiej strony w Niemczech piwo bywa tańsze i smaczniejsze, niż sztandarowe produkty naszej "wielkiej trójcy" tak więc jeżeli chodzi o generalne spostrzeżenia, jestem w stanie się z Tobą zgodzić. Link Zgłoś
swan_ganz Re: polskie piwa 15.04.11, 18:36 > Pijam niestety najczęściej piwa dolnej fermentacji. youtu.be/3xbfFAYTN-g to o tym włąśnie browarze śpiewa ta pani? :-) Link Zgłoś
qqbek Re: polskie piwa 15.04.11, 19:14 swan_ganz napisał: > youtu.be/3xbfFAYTN-g > to o tym włąśnie browarze śpiewa ta pani? :-) Nie wiem, Pani koncentruje się na jajach, łukach napiętych przez Indian i takich tam pierdołach;) Swoją drogą ciekawa piosenka... nagrana tuż przed rozkwitem Disco-Polo i durna jak cokolwiek innego z tego nurtu pochodzące. Śpieszę z wyjaśnieniem - piwa zwanego "Lubelski Full" nie widziałem w swoim mieście od momentu mojego urodzenia. W latach 70/80 była "Perła", "Trybunalskie", "Hetmańskie", "Zwierzynieckie" i "Lubelskie" (z czego ta pierwsza marka przetrwała po dziś dzień, a ostatnia doznała ostatnio reinkarnacji w postaci "Lubelskiego Pils" [siki] i "Lubelskiego Mocnego" [wzmacniane spirytusem siki]). Link Zgłoś
do.ki Re: polskie piwa 15.04.11, 19:57 A mnie smakuja piwo Żywe z Bielkówka, browar Łomża też jest niezły... Link Zgłoś
milos75 Re: polskie piwa 16.04.11, 23:42 Łomża jest zupełnie porządna, ale w wersji "Export" :) Piwo Zwierzynieckie jest dostępne, choć ostatni raz piłem już kilka lat temu, można je było kupić w Warszawie w małych butelkach, niepasteryzowane. Niestety kilka lat temu browar w Zwierzyńcu przejęła lubelska Perła. Szkoda, pite w pięknym browarze w Zwierzyńcu pozostawiło niezapomniany smak. Z polskich piw polecam Lwówek Książęcy oraz piwa z browaru Konstancin (Dawne Niepasteryzowane, Mazowieckie, Konstancin Mocny, Żytnie, Starodawne, Czarny Dąb). Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 18:29 kawę ciągniesz z Niemiec? Przeciez ona samkuje gorzej niż ta nasza.... :-) Kawę to się kupuje albo we Francji albo we Włoszech bo te nacje wiedza jak ten napar powinien smakować i kitu im producenci nie wcisną.... Natomiast na piwie się nie znam i rzadko je piję; wolę wino i przywożę je sobie z Francji bo tam dobre wino jest porównywalne z ceną polskiego browara.. Link Zgłoś
qqbek Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 18:36 swan_ganz napisał: > kawę ciągniesz z Niemiec? Przeciez ona samkuje gorzej niż ta nasza.... :-) Mówię o pitej przeze mnie na codzień kawie "rozpustnej" (jak to barwnie określają nasi bracia Czesi). Jeżeli chodzi o kawę do ekspresu, to kupuję wyłącznie ziarna Arabiki z pewnego, tajnego źródła, niedaleko od miejsca mojego zamieszkania. Być może przepłacam słono, ale mogę się przynajmniej delektować niepowtarzalnym aromatem. > Natomiast na piwie się nie znam i rzadko je piję; wolę wino i przywożę je sobie > z Francji bo tam dobre wino jest porównywalne z ceną polskiego browara.. Wino mi cioteczna przywozi z Portugalii najczęściej, zdrowe, rocznikowo odpowiednie (jest menadżerem jednej z szanowanych w świecie winiarnii i naprawdę smaczne wina najczęściej zwozi). Link Zgłoś
do.ki Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 18:45 Jeżeli chodzi o kawę do ekspresu, to kupuję wyłącznie zi > arna Arabiki z pewnego, tajnego źródła, niedaleko od miejsca mojego zamieszkani > a. To tak jak ja. Być może przepłacam słono, ale mogę się przynajmniej delektować niepowtarzal > nym aromatem. Tu mam lepiej- kupuje bezposrednio z palarni, taniej niz w sklepie (€13 za kg). :-P Link Zgłoś
norbert.n Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 12:24 Na Zachodzie gdyby salon sprzedał wyklepane auto jako fabrycznie nowe, nastepnego dnia by upadł. W Polsce takim wiedzie sie całkiem dobrze. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 12:44 Na Zachodzie gdyby salon sprzedał wyklepane auto jako fabrycznie nowe, nastepne > go dnia by upadł. może nie koniecznie upadł ale na pewno straciłby autoryzację producenta i być może nawet miałby ją kiedyś szansę ją odzyskać ale dopiero wtedy gdy udowodniłby, że jest niewinny.. Producent po prostu nie pozwoliłby sobie na szarganie swojej opinii przed sądami... W Polsce to bez znaczenia bo nie mamy organizacji konsumenckich tylko grupki cwaniaczków, które pod takie organizacje się podszywają i nie mamy systemu prawnego, który swoim działaniem taką konieczność ochrony włąsnej marki wymusza na producentach... Dla przykładu; głośna ostatnio sprawa oszukiwania ludzi przy pomocy "niechcianych sms-ów".. Co robi nasz urząd państwowy? Negocjuje maksymalną wyskość skali oszustwa i obiecuje ludziom, że już nie będa oszukiwani na większą kwotę niż 200 złotych miesięcznie.... W normalnym kraju cały ten urząd pani Strużyńskiej po takim wystąpiniu i prezentacji takich pomysłów już by nie działał ale u nas obleci taka wypowiedź bo wolimy wraz z mediami dociekać kto komu powiedział "spierd..j" na Krakowskim Przedmieściu... :-) Link Zgłoś
mortas72 Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 16:02 Jeszcze troszeczkę zaczekamy, za chwile kosy na sztorc i pogonimy tą złodziejską hołotę! Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 18:31 Jeszcze troszeczkę zaczekamy, za chwile kosy na sztorc i pogonimy tą złodziejską hołotę! tu nie trzeba żadnych kos na sztorc stawiać tylko zagłosowac wreszcie jak na białego człowieka przystało; czyli na Korwina... I to wystarczy by wreszcie zaczeło być normalnie w tym zlewaczonym kraju impotentów...:-) Link Zgłoś
szatniarka Re: Zapewne podobnie jest z autami 16.04.11, 23:20 > tu nie trzeba żadnych kos na sztorc stawiać tylko zagłosowac wreszcie jak na bi > ałego człowieka przystało; czyli na Korwina... :))) otoz to! Link Zgłoś
akodz Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 12:04 szatniarka napisała: > > tu nie trzeba żadnych kos na sztorc stawiać tylko zagłosowac wreszcie jak > na białego człowieka przystało; czyli na Korwina... > > :))) > otoz to! Korwin to świetny brydżysta i lepiej niech się spełnia w tej roli :-) Link Zgłoś
do.ki Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 12:37 Wlasnie przez takie myslenie Korwin nie moze wygrac wyborow. :-( Link Zgłoś
milos75 Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 12:45 No i może lepiej niech tak zostanie. Hasła ma ok i kiedyś jeszcze jako student go popierałem, zresztą regularnie zgarniał 40% w prawyborach na UW. Jednak faktycznie to świr chyba jeszcze większy niż Kaczor i jego dojście do władzy skończyłoby się kompletną tragedią. Same hasła to jeszcze mało, od ich wykrzykiwania jeszcze się nikomu na świecie nie poprawiło. Sensowni ludzie już dawno od Korwina odeszli a on zajmuje się od kilku lat zakładaniem kolejnych kanap, po rozłamie w UPR. Ogólnie - szkoda gadać o naszej prawicy. Ciężko jest u nas człowiekowi z prawicowymi poglądami, bo niestety w partiach prawicowych też są u nas Polacy tak jak i w lewicowych i liberalnych. Czyli - wszędzie taki sam syf, wykrzykiwanie głupszych czy mądrzejszych hasełek, machanie szablami i kompletny brak pojęcia o realu czy chęci do prawdziwej pracy u podstaw... Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 14:29 boisz się odpowiedzialności za samego siebie? Uważasz, ze nie dasz ardy sfinansować wykształcenia własnego dziecka i musi to robić za ciebie tzw; "państwo" ? To samo z opieką zdrowotną... Przecież dziś też płacisz za to wszystko tyle, ze częśc Twoich pieniedzy po prostu jest zawłaszczana przez polityków i tzw; znajomych królika i gdyby ich odciąć od koryta to wszystkim nam (podatnikom) zrobi się od tego lepiej.. Jak się przyjrzysz konkretom to sam zobaczysz, ze nasze państwo już niczego nam nie gwarantuje oprócz jednego; koniecznosci utrzymywania bandy cwaniaczków żerujących od 20 lat na organiźmie każdego z nas... Chłopie - my nawet armii już nie mamy więc jakby co to nawet Litwa nam wpierdzeli wiec krótko mówiąc; nawet nasze hipoteki nie mogą czuć się bezpiecznie bo one są nasze dopóki ma kto ich bronić... Dziś wprawdzie możemy się czuć bezpiecznie bo należymy do NATO i UE ale to już się kończy; jak się rozsypie UE (a sypie się na naszych oczach) to i NATO za chwilę się rozleci i dopiero wtedy poznamy rzeczywistą skalę zaniedbań naszej dzisiejszej czy wczorajszej władzy... Państwo powinno gwarantować nam trzy rzeczy; system sprawiedliwości, system obronny oraz jakiś system pomocy w nagłych przepadkach (straż pożarna i ratownictwo drogowe) i tylko na utrzymanie tych trzech systemów powinniśmy płacić podatki natomaist cała reszta naszej aktywnosci społecznej powinna już być w rękach każdego z nas z osobna... Link Zgłoś
milos75 Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 15:05 Swan ale po co ta tyrada? I do kogo? Przecież napisałem, że znam hasła i się z nimi zgadzam, tylko Korwina uważam za nieodpowiedzialnego świra, który nie byłby w stanie ich zrealizować. Czy Ty nie zauważyłeś jeszcze, że u nas wszystko rozbija się o ludzi a hasłami to se można doope podetrzeć. I to Ci pisze człowiek, który poglądy zbliżone do Korwina wyniósł z domu rodzinnego. Życie w tym chorym kraju gdzie i elektorat i 'klas. pol.' to kretyni, nauczyło mnie pesymizmu. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 15:37 Życie w tym chorym kraju gdzie i elektorat i 'klas. pol.' to kretyni, nauczyło mnie pesymizmu. i w tym miejscu się różnimy bo ja dalej niezachwianie wierzę w rozsądek ludzi.. Choć prezycyjniej ten rozsądek należałoby nazwac instynktem samozachowawczym..:-) Link Zgłoś
szatniarka Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 19:20 i w tym miejscu się różnimy bo ja dalej niezachwianie wierzę w rozsądek ludzi.. twoja wiara słabe ma pokrycie w faktach bo 99% ludzi głosuje na socjalistów. Link Zgłoś
szatniarka Re: Zapewne podobnie jest z autami 17.04.11, 21:37 o, a tu mamy przyklad zdobyczy socjalizmu: wpolityce.pl/view/10313/Skazany_za_nielegalne_oscypki__6_miesiecy_wiezienia___w_zawieszeniu_na_2_lata___za_produkcje_bez_wymaganego_certyfikatu.html nawet za hitlera czy stalina takiego zamordyzmu gospodarczego nie bylo. Link Zgłoś
norbert.n Re: Zapewne podobnie jest z autami 15.04.11, 20:35 Link wkleiłem pod kątem, że podobnie dzieje się z nowymi autami sprowadzanymi do Polski. Dilerzy aby więcej zarobić często skupują różne skróty po przejściach, naprawiają i sprzedają jako nowe. Dwa przykłady: facet kupił nowego dostawczaka i daznał szoku gdy zdjął panel aby zamontować wyposażęnie firmowe. Pod panelem były prymitywne spawy, takież prostowania, wszystko to było zapaćkane farbą. Bodaj do dziś droczy się z salonem, bo ten mu proponuje jakieś śmieszne pieniądze. Znajoma kupiła nowgo Megane, ten przeciekał, mechanik wymieniający szybę wypaplał, że auto już było uszczelniane silikonem. Być może i dostawcy kierują też do Polski auta "wtorego sorta". Link Zgłoś
tatoten Re: Zapewne podobnie jest z autami 16.04.11, 23:59 .........w polsce jest top.......................i koniec..................a co za granica to juz ich sprawa....................... Link Zgłoś