Dodaj do ulubionych

Chcesz 3 razy zapłacić za nic?

22.04.11, 14:27
To kup do końca roku w salonie samochód z silnikiem powyżej 2 litrów.

- zostaniesz ukarany płacąc wyższą akcyzę za samochód,
- po nowym roku zamiast akcyzy podobno wprowadzą haracz za emisję CO2, ale już raz zapłaconej akcyzy ci nie zwrócą. Będziesz więc bulił za to samo drugi raz, tylko że w rocznych ratach.
- tankując paliwo wciąż będziesz płacił akcyzę, bo przecież jej nie zniosą...

A w europejskiej prasie motoryzacyjnej wciąż trwa promocja małych samochodów. Tematem tabu jest fakt, że większe samochody są bardziej bezpieczne i że samochód z segmentu A, który w testach zderzeniowych zdobył 5* miałby poważne problemy ze zdobyciem 3* w testach zderzeniowych w segmencie D
Obserwuj wątek
    • swan_ganz Re: Chcesz 3 razy zapłacić za nic? 22.04.11, 17:56
      a skąd wiesz o tej zmianie przepisów? Właśnie planowałem wymianę auta przed wakacjami wiec jeśli sięnie mylisz to kupię nowe auto pół roku później..
      • adrian_ktostam Re: Chcesz 3 razy zapłacić za nic? 22.04.11, 18:14
        Myślę, że to dobry pomysł poczekać na wszelki wypadek:

Podatek ten pobierany byłby okresowo, a jego wysokość zależałaby od poziomu np. emisji spalin. Wprowadzenie tego rozwiązania spowoduje, że zakup samochodu w kraju, czy za granicą będzie tańszy - właśnie o akcyzę, przy czym w największym stopniu potanieją samochody o dużych silnikach (powyżej 2 litrów). Z drugiej strony, ekopodatek obejmie wszystkie samochody już poruszające się po polskich drogach.

Chyba że wierzysz w bajki, że:

Z tej perspektywy najważniejsze okażą się te elementy podatku ekologicznego, które ukierunkowane będą na ograniczenie niekorzystnych skutków finansowych po stronie obecnych właścicieli aut (od których zapłacili już akcyzę) oraz stworzenie preferencji związanych z wymianą samochodu na nowszy.

Tekst linka
        • swan_ganz Re: Chcesz 3 razy zapłacić za nic? 22.04.11, 18:55
          o to ci chcodziło... Ten nowy podatek to nic pewnego więc gdybym miał czekać z zakupem to jeszcze ze dwa-trzy lata musiałbym się wstrzymywać.. Może gdybym miał wydac własną kasę to byłbym mniej skłonny do podejmowania ryzyka ale to służbowa kasa :-)
    • adrian_ktostam Re: Chcesz 3 razy zapłacić za nic? 22.04.11, 20:54
      Wczoraj w Trójce jakiś facet mówił, że najprawdopodobniej to wprowadzą od stycznia przyszłego roku, ale oczywiście ja za czyjeś słowa odpowiedzialności brać nie chcę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka