Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 20:10 Wreszcie coś zaczynają działać. Już nie będzie, że warszawiak sobie zaparkuje swoje czarne BMW przy drzwiach sklepu... I dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mac Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.10.11, 20:12 Brakuje w taryfikatorze kary za jazdę lewym pasem na autostradach i ekspresówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Re: Nowy taryfikator punktów karnych 03.10.11, 20:14 Duzo bzdur, niescislosci. Jak sie maja do tego poslowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soyokaze Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.wtvk.pl 03.10.11, 20:28 "Za wjeżdżanie na przejazd tramwajowy otrzymamy cztery punkty karne, a nie zero jak obecnie." Może mi ktoś wytłumaczyć, co autor miał na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matty Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.geopostuk.com 03.10.11, 20:51 Chodzi o to ze nie mozesz stac autem na torach tramwajowych np. na rondzie. Czesto jakis pajac blokowal przejazd tramwaju w ten sposob. Teraz w koncu ludzie sie naucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 94.75.117.* 03.10.11, 20:51 @soyokaze Wystarczy zajrzeć do przepisów ustawy o ruchu drogowym... Odpowiedz Link Zgłoś
us_market Re: Nowy taryfikator punktów karnych 03.10.11, 20:54 To w Polandii juz pierszy snieg spadl? @mac w U$A najwieksza ilosc punktow karnych mamy za podjezdzanie pod bagaznik auta z przodu (n.p. na lewym pasie) przy predkosci n.p. 65 m/h i dawanie jakichs znakow i sygnalow. Zasada jest tak prosta ze nawet najwiekszy osiol to rozumie: kazde 10 mil predkosci = 1 dlugosc samochodu. W innycm wypadku nazywa sie to 'taigating' www.youtube.com/watch?v=WzgmAgzpldU .... i bardzo odradza sie to robic. Bardzo. Dlatego m.in. Polakom nie chca ciagle znesc wiz do Stanow. Odpowiedz Link Zgłoś
nyped Re: Nowy taryfikator punktów karnych 03.10.11, 20:58 w tym ministerstwie to całkiem już pogłupieli. czyżby zadziałał syndrom fotygi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Himym Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.unknown.vectranet.pl 03.10.11, 21:16 Super pomysł z tym wjazdem na skrzyżowanie... Po otwarciu Dźwigowej życzę powodzenia wszystkim kierowcom próbującym przedostać się przez Połczyńską w stronę Włoch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.play-internet.pl 03.10.11, 21:18 A ja myślę że to tylko kolejne wyciąganie kasy od kierowców, bo jak za dużo punktów to zarobią ośrodki gdzie można kasować punkty, oraz Państwo na ponownych egazmiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lun Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 21:32 na zakorkowane skrzyżowanie nie wjeżdża się na ogół złośliwie, choć moze są i tacy, tylko źle się szacuje co tam się dzieje za skrzyżowaniem.Liczy się, ze tam sie odkorkuje.Czasami się nie widzi, ze tam za skrzyżowaniem robi nagle się korek. Coś nagle się przytyka. Raz na jakiś czas niestety chyba każdemu się zdarzy zostać tak głupio na środku. Bywa. Ale żeby aż za to karać? Przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabba Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.elektrosat.pl 03.10.11, 22:16 Sam dostałem w Londynie mandat (100Ł) za wjazd na skrzyżowanie, kiedy stałem za linią po zmianie świateł - automat cyknął mi zdjęcie i pocztą przyszło. Pomysł popieram, tylko powinni skrzyżowania pomalować, żeby było widać gdzie nie wolno stać, jak we Wrocławiu na pl. Dominikańskim i przy Arkadach Wrocławskich Odpowiedz Link Zgłoś
the_michal Re: Nowy taryfikator punktów karnych 03.10.11, 22:47 Pytanie. Czy osobie niesłyszącej potrzebne jest miejsce parkingowe dla inwalidów? Odpowiedz Link Zgłoś
soyokaze Re: Nowy taryfikator punktów karnych 03.10.11, 23:00 @Matty Podejrzewałem, że chodzi o blokowanie tramwajów, bo dosłownie to stwierdzenie nie ma sensu. @the_michal Według mnie mniej niż niewidomej. A na poważnie, to nikt pewnie nie odważy się tego zmieniać, a już na pewno poruszać tego tematu w trakcie wyborów. Grupa naciąganych inwalidów jest zbyt liczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szydell Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.11, 23:11 I co to podnoszenie punktów da, skoro Policja i Straż Miejska w przypadku takich wykroczeń działają tak totalnie wybiórczo, że globalnych efektów i tak nie zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
us_market Re: Nowy taryfikator punktów karnych 03.10.11, 23:19 W USA, ktory jest krajem dosyc samochodowym, punkty nie sa dla dekoracji mandatow. N.p. za jazde bez zachwoania bezpiecznej odleglosci mandat bedzie n.p. $300 (w zaleznosci od Stanu) ale 4-5 punktow za takie wykrocznie to (na luzie) podwojna stawka O/C PRZEZ DWA LATA! I nic nie da zmiana polisy czy ubezpieczalni. Kierowca z punktami - jest ryzykiem dla biznesu ubezpieczeniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
us_market Re: Nowy taryfikator punktów karnych 03.10.11, 23:31 W Nowym Jorku za wjazd za zakorkowane skrzyzowanie mandat jest $200 + 2 punkty. Za 4 punkty O/C jedzie wzwyz na dwa latka. Kazde nastepne punkty to jeszcze drozej. Znalem krajowego mlodzienca, ktory zeby ubezpieczyc VW Jette za O/C musial placic 8 tys. USD/rocznie przez min. dwa lata. Czyli ubezpieczenie i paliwo wychodzilo chlopaka drozej niz samochod. Tak bedzie w PL, chyba ze wybierzecie Jarka a wtedy bedzie jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturx2 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 23:35 A w Szwecji można rozmawiać przez telefon. Jacy głupi ci Szwedzi! Za to u nas przez CB gadać można do woli - czym to się różni od używania telefonu? Pamiętacie jak za karaniem korzystania z komórek gardłował (skutecznie) poseł PO będący importerem zestawów głośnomówiących? Teraz pewnie przerzucił się na CB. Polska jest też jedynym krajem z obowiązkowymi gaśnicami (skuteczne conajwyżej do odgaszania papierosa). Może dziennikarze zbadaliby o co chodzi? Znaczy wiadomo że chodzi o pieniądze, ale kto grabi do siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.11, 00:14 To sie nazywa polityka ryszawego szabrownika! Wyrwac tyle kasy ile sie da. A co!? Mnie to nie dotyczy bo ja mam wszystkie przepisy w du... Odpowiedz Link Zgłoś
lanou Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 00:25 arturx2 Trzymanie słuchawki od CB w czasie jazdy jest karane z taryfikatora rozmów przez komórkę. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 05:49 @lun: Oczywiście, że nie złośliwie tylko z głupoty i niezrozumienia przepisu. Na skrzyżowanie nie wolno wjechać jeśli za nim nie ma miejsca. Nie - zaraz będzie, bo się odkorkuje. Nie wolno wjechać jeśli w momencie wjazdu miejsca tam nie ma. Ale wiara niektórych, że po zmianie taryfikatora coś się poprawi jest rozbrajająca. Jeździcie od miesiąca? Służby odpowiedzialne za egzekwowanie przestrzegania przepisów praktycznie nie działają. Jeździjcie dalej jak chcecie. Nikogo to nie obchodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.lubonet.com 04.10.11, 06:29 Za rozmowę przez komórkę podczas jazdy powinno być nawet 10 pkt karnych. I zdecydowanie bardziej surowy mandat (z 1000 zeta). Dlaczego? A dlatego, że dzisiaj do KAŻDEGO telefonu dostarczony jest zestaw słuchawkowy. Tylko debile ich nie używają podczas jazdy. I właśnie za debilizm trzeba karać. Odpowiedz Link Zgłoś
lemon-grass Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 08:03 I tak to będą martwe przepisy, np w kwestii parkowania na miejscach dla inwalidów. Co z tego, że na marketowych parkingach jest strefa ruchu co dopuszcza, że policja może tam interweniować - jak na miejscach dla ON stoją beszczelnie samochody bez uprawnień. Owszem można by wzwywać policję ale zanim człowiek się dodzwoni, zanim go odpytają o jego pradziadków i przyjmą zgłoszenie... Kto ma na to siłę ? Odpowiedz Link Zgłoś
4791kemot Re: Nowy taryfikator punktów karnych 04.10.11, 08:41 us_market : uspokoj sie czlowieku z tymi Stanami (jak Ci tam tak dobrze, to siedz i nie zawracaj glowy). Byl kiedys w Portugalii? Tam to dopiero podjezdzaja Ci pod tylni zderzak, w Polsce tak jeszcze nie umieja. Co do nowych przepisow, to popieram, tylko zastanawia mnie jakie sa instrumenty ich egzekwowania ? Odpowiednie sluzby musza byc aktywne i skuteczne, inaczej beda to martwe przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franki Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.11, 08:58 powinni zabierać prawo jazdy pijakom na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś