Gość: lalamido IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 02.11.11, 19:54 BMW i wszystko jasne. No, dalej hejterzy..... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: hehehe Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 20:06 Chciałbym żeby mnie było stać na nowe BMW serii 5 albo chociaż 3. :( Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.11, 20:12 To, co opisano powyżej nie oddaje chyba stanu prac, jakie obecnie prowadzi BMW. Ostatnio trafiłem na coś takiego: www.e90post.com/forums/showthread.php?t=594473 Najwyraźniej myślą o wyświetlaniu informacji i obrazów pokrywających się z rzeczywistą drogą, a to tylko jeden z wielu "drobiazgów", nad którymi pracują. Jeśli do tego się przyznają, to co chowają za plecami? Można mieć dowolne zdanie o ludziach dosiadających BMW, ale innowacyjność tej firmy budzi szacunek w każdym układzie. Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 20:56 lalamido: Leszczu barowy takie wyświetlacze są w Peugeotach 508, 5008 i 3008, a to nie są luksusowe samochody. No chyba że masz na myśli że Peugeot i BMW to ten sam poziom. Nie obrażając oczywiście Peugeota porównaniem do BMW. Chociaż silniki w niektórych modelach mają już te same i Peugeoty i BMW. Link Zgłoś
Gość: tester Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.11.11, 21:21 miałem dużo aut.przypadkiem jezdziłem i bmw.jak kogoś stać to uwierzcie mi i kupcie bmw.cała reszta jest daleko z tyłu... a porównanie z peugeotem to w ogóle jakaś pomyłka.. aktualnie mam audi a następne auto jak możliwości finansowe pozwolą to na 100% to będzie bmw.miałem kilka mercedesów kiedyś i były super ale to już historia i nie daja rady aktualnie bmw. Link Zgłoś
wookiee.chewbacca Re: Head-Up bliższy doskonałości 02.11.11, 21:43 Potwierdzam, że HUD w BMW to super sprawa, ale jak ktoś chce zaszpanować to nic z tego nie będzie, bo obraz jest widoczny tylko z pozycji kierowcy. Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.centertel.pl 02.11.11, 21:48 Od roku posiadam 520d E60. Choc nie za mocne auto to komfort podrozy i prowadzenie go sprawiaja, ze nie wymienilbym go na inny model. Nie jestem jakims psychofanem tej marki, wiem, ze francuskimi samochodami podrozuje sie rownie wygodnie ( citroen C6 z hydraulicznym zawieszeniem rewelacja ) jednak co do jakosci i trwalosci nie ma porownania. Nie mowiac o tylnym napedzie ;-) Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.lcs.net.pl 02.11.11, 22:07 dobre samochody.. szkoda ze polska jest gleboko w dupie jesli chodzi o zarobki.. za niemiecka dobra pensje spokojnie mozna byloby co 3-4 lata nowy samochod.. Link Zgłoś
Gość: EJ PANIE POZDRAWIA Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.multimo.pl 02.11.11, 22:17 WIDZIAŁEŚ TEN WYŚWIETLACZ W BMW TO SOBIE PORÓWNAJ TEN Z PEUGEOTA Z WYSUWANĄ SZYBKĄ... TO ŚMIECH NA SALI Link Zgłoś
facelift Re: Head-Up bliższy doskonałości 02.11.11, 22:33 czy zaprezentowany filmik pokazuje rzeczywiste proporcje wyświetlanych informacji do wielkości szyby przedniej?? hm...... Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 23:35 @gosciu, z całym szacunkiem do marki (jestem jej fanem) ale cztery gary w 5-tce to jakaś pomyłka, jeszcze klekot... napędu w takiej piątce jest tyle co kot napłakał... te 520 to auto dla małych i średnich firm jako fura dla prezesa, którą może w weekend sobie pojechać do teściowej... Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.evrt.wa.frontiernet.net 03.11.11, 04:37 Taki efekt można uzyskać w nocy ze zwykłym gps-em. Spróbujcie sami. Czy to ma przyszłość? Na pewno bo będzie tańsze w produkcji niż dzisiejsze GPS-y i wskaźniki. W końcu to jest mały projektor ledowy i dodatkowa warstwa w przedniej szybie. Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Head-Up bliższy doskonałości 03.11.11, 07:31 Piszecie o tym, jakby to była jakaś kosmiczna technologia, a nie jest. Jeśli się położy kartkę na desce rozdzielczej, to będzie ona odbijała się w szybie. No więc jeśli położy się na niej wyświetlacz to... HUD można kupić za dwie stówki na Allegro - do praktycznie każdego samochodu. Link Zgłoś
domgen Re: Head-Up bliższy doskonałości 03.11.11, 08:15 To teraz usiadz, poloz sobie ten wyswietlacz na desce, wlacz go, zastanow sie dwa razy i powiedz mi co widzisz na szybie.... Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: 78.133.249.* 03.11.11, 08:28 Ciekawe jak taki wyświetlacz będzie sobie radził z okularami przeciwsłonecznymi z polaryzacją i antyrefleksem :D Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Head-Up bliższy doskonałości 03.11.11, 09:11 @domgen To teraz usiadz, poloz sobie ten wyswietlacz na desce, wlacz go, zastanow sie dwa razy i powiedz mi co widzisz na szybie.... Chodzi ci o odbicie lustrzane? Żaden problem: www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9VwPOPZNk3M#t=172s Gotowe moduły HUD domyślnie mają lustrzany wyświetlacz. @Gość Ciekawe jak taki wyświetlacz będzie sobie radził z okularami przeciwsłonecznymi z polaryzacją i antyrefleksem :D Z antyrefleksem sobie poradzi, z polaryzacją nie. Link Zgłoś
domgen Re: Head-Up bliższy doskonałości 03.11.11, 09:48 A myslalem w zalaczonym linku zobacze jak to rzeczywiscie wyglada w dzialaniu, a nie ze aplikacja supportuje odbicie lustrzane.... Nie zmienia to faktu ze to tylko zamiennik, a jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase...... Uwierz mi jezeli raz pobawiasz sie nawigacja fabryczna to juz nigdy nie bedziesz chcial wrocic do mobilnej. Tak samo jest z kombinowanymi modulami HUD i calym tym majdanem z allegro za 200 pln.... Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Head-Up bliższy doskonałości 03.11.11, 10:54 @domgen A myslalem w zalaczonym linku zobacze jak to rzeczywiscie wyglada w dzialaniu Nie ma sprawy: www.youtube.com/watch?v=znsu3DoIZq8 @domgen Uwierz mi jezeli raz pobawiasz sie nawigacja fabryczna to juz nigdy nie bedziesz chcial wrocic do mobilnej. Jak się pobawisz, to możesz odnieść takie wrażenie. Jak z taką nawigacją pojeździsz, to oprócz jej niezaprzeczalnych zalet zaczniesz dostrzegać wady. Kiepskie, rzadko aktualizowane mapy, fatalne algorytmy wyznaczania tras i całkowicie nieergonomiczne metody wprowadzania adresów. @domgen Tak samo jest z kombinowanymi modulami HUD i calym tym majdanem z allegro za 200 pln.... Zalety nawigacji fabrycznej biorą się z jej integracji - montaż na stałe, współpraca z systemem audio, korzystanie z anteny, itd. Moduł HUD to urządzenie montowane na stałe i zintegrowane z elektroniką pojazdu przez protokół OBDII. Jakieś zalety HUD-ów fabrycznych na pewno są, ale nie sądzę, by uzasadniałyby one kilkudziesięciokrotną różnicę w cenie, zwłaszcza że HUD moim zdaniem nie jest jakimś przesadnie użytecznym gadżetem (przynajmniej w dotychczasowej formie). Link Zgłoś
Gość: bezportek Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.polimex-mostostal.pl 03.11.11, 12:22 Chwała BMW, jak raz wykazuje się innowacyjnością i śmiało sięga po technikę rodem z Ameryki. Fakt, Corvette ma jeszcze wiele elementów, których w krautlandzie nie umieją zmałpować, ale od czegoś trzeba zacząć. W tym tempie, supermózgi niemieckich inzynierów za jakie dwa, trzy pokolenia opanują budowę silnika small-block i nareszcie będzie można pojeździć bimerem dalej niż do warsztatu i nazad. Od razu się przyznam - też doceniam niebywałą jakość niemieckiej tapicerki i plastików na desce. Tylko samochód, to jest to, czego BMW nie dostaje. Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Head-Up bliższy doskonałości 03.11.11, 12:32 HUD w Peugeotach to akurat kiepski zart. HUD aftermarketowy bedzie dzialal, ale w mocno ograniczonych warunkach. W sloneczny dzien moze byc cienko... dlatego tez BMW z systemem HUD instaluje specjalna szybe z powierzchnia zapewniajaca lepsza widocznosc informacji nan. Link Zgłoś
Gość: none Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.gruppocredit.it 03.11.11, 16:39 @liczbynieklamia: Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Miałem okazję jeździć przez weekend BMW 5GT wyposażonym chyba we wszystkie udogodnienia oprócz TV i multimedialnych zagłówków. Nawigacja BMW to klasa sama w sobie, szczególnie w Niemczech/Austrii (a tam akurat jeździłem), gdzie jest pełne pokrycie komunikatów TMC a mapy są dokładne co do kilku metrów. HUD sprawdza się świetnie, szczególnie w połączeniu z nawigacją i kamerą czytającą ograniczenia prędkości. W przeciwieństwie do systemu ostrzegania martwego pola czy kierownicą wibrującą przy zmianie pasa. Link Zgłoś
Gość: @liczbynieklamia Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.11, 15:44 Można mieć nowe Audi z LED-ami i można mieć starego grata z "led-ami" z Allegro, można mieć Head-Up Display w nowym BMW albo można wozić smartfona na desce rozdzielczej wyświetlającego nam obraz na szybie. Link Zgłoś
Gość: ratzinger Re: Head-Up bliższy doskonałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.11, 19:18 bmw 5, porownywalny z citroenem c6 w komforcie? rzewne zarty... od 5tej minuty, Jeremy Clarkson wam wytlumaczy o co chodzi www.youtube.com/watch?v=hj-fAlV_w_g Link Zgłoś