Dodaj do ulubionych

Czy warto sprowadzić

29.05.04, 17:47
Czy warto sprowadzać auto z Nemiec?
Chodzi o samochód z 1998/99 roku
Opel Astra, Renault Megane, Scenic, Citroen Xsara
Czy też taniej wyniesie kupno podobnego w kraju?
Bardzo proszę o radę i o opinie.
Kwota przeznaczona na auto to ok.25tys.PLN.
Gosia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: Czy warto sprowadzić IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.04, 18:10
      Ceny samochodow w Niemczech znajdziesz w ofertach na
      www.mobile.de
      www.autoscout24.de
      Cene koncowa sprowadzonego auta mozesz obliczyc na
      sysinfo.pl/auto.php
    • Gość: ronin Re: Czy warto sprowadzić IP: *.proxy.aol.com 29.05.04, 19:09
      Za 5 tysiecy euro nic w niemczech nie kupoisz dobrego
      • Gość: barney Re: Czy warto sprowadzić IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.04, 10:11
        A skąd ty się "ronin" urwałeś z księżyca
        • mgosia Re: Czy warto sprowadzić 30.05.04, 11:12
          A więc opłaca się czy nie?
          Obejrzałam auta na stronach ale na zdjęciu to wszystko
          pięknie wygląda.
          Proszę jescze raz o radę.
          Gosia
          • Gość: marcin Re: Czy warto sprowadzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 11:33
            Warto, nie warto, Sama musisz osądzić. Pamietaj ze sprowadzanie auta to nie
            tylko koszty finansowe ale i koszty czasowe. O ile za granica załatwisz
            wszystko w 2 h to w Polsce czeka cię kilkudniowa gonitwa po urzędach i
            niekompetencja urzędasów. Wybór autek w np Niemczech jest zdecydowanie większy
            niż w Polsce. Kupowanie auta używanego jest loterią. W niemczech masz 5 dni na
            zwrócenie auta (w Polsce też!!) - mozesz więc pojezdzić trochę i jak coś nie
            tak to oddasz. Ato które jeździło po polskich drogach bedzie zdecydowanie
            bardziej "zmęczone" niz po drogach zachodnich. I nie nastawiaj się na wielkie
            kokosy jeśli chcesz sprowadzić auto bezwypadkowe, bo one i tak są w cenie.
            Rozważ sobie wszyskie za i przeciw i podejmij sama decyzję, nikt za ciebie tego
            nie zrobi!!
            Pozdrowienia
    • meps Re: Czy warto sprowadzić 30.05.04, 12:34
      Auta bezwypadkowe i z niedużym przebiegiem,na Zachodzie też nie są tanie
      (oczywiście dla przeciętnego Polaka). Można kupić coś taniej lekko uszkodzonego
      ale trzeba się na tym znać, a ponadto takie auta nie czekają długo na kupców.
      Z kolei nie wszystkie auta krajowe są wyeksploatowane z powodu kiepskich dróg.
      Na pewno nie kupiłbym auta, które np od nowości jeździło 5 lat po wrocławskich
      ulicach.Trzeba więc wszystko dokładnie przeanalizować.
      • Gość: Lukash ! Re: Czy warto sprowadzić IP: 213.17.230.* 30.05.04, 13:07
        Warto, kwota 25 tys jest wystarczająca do kupienia czegoś i ładnego i dobrego.
        Obecnie Raneult Megane Classic z roku 99, a więc po face liftingu w kolorze
        granatowym metalic, z pełnym wyposażeniem udało mi się przyciągnąć z francji za
        22 tysiące na gotowo. Auto w stanie idealnym do naprawy miało przedni błotnik i
        drzwi. Drzwi dałem nowe, błotnik też po malowaniu nie ma różnicy. Takie w
        polsce kosztowało by ze 30 tys, i to pewnie z silnikiem 1.4 a ja sprowadziłem
        1.6 16V- około 110koni. Auo z przebiegiem 110 tys km, nie widziało zimy kołpaki
        jak nowe.
        Jak wracaliśmy najazdem koleś przed nami stał golfem z 96 roku tdi z francji,
        srebrny metalic, miał tylne łączenie spawane i szpachlowane koło drzi,
        powyginany tylny błotnik, przedni takj samo, szpachla w 2 drzwiach jedne drzwi
        wymienione, wersja europe, tylna klapa powgniatana, ogólnie 3 elementy były
        dobre maska wymienione drzwi i dach. Takie auto kupić to naprawdę lipa, jechało
        do wrocławia tam ktoś pomaluje i sprzeda a wątpię żeby blacha wytrzymała w nim
        długo. Wyjdzie może z 14 tys za 20 tys go sprzeda a ktoś kupi niezłe kłopoty.
        Warto kupić auto, ale od pewnego sprzedawcy najlepiej z tego samego miasta albo
        znajomego. Pozdrawiam
    • Gość: znawca Sprowadzaj koniecznie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 13:11
      To sa wozy luksik, nie to co krajowe rzęchy. Na lepszej benzin jeżdżą i po
      lepszych drogach. Pluń na kupowane w Polsce. 5-letnia beemka z Niemiec jest
      lepsza od nowej z polskiego salonu. Sprowadzaj i jeszcze dopłać ekstra temu, co
      ci sprawe naraił, bo przysługę ci oddał wielką. Jesli mam Ci coś poradzić to
      wchodziłbym zwłaszcza w Francuzy. XM albo 605 są nie do zdarcia. Sprowadź taki
      8-10 letni a poczujesz co to znaczy mieć samochód.

Pozdro
      • art_0 Re: Sprowadzaj koniecznie!!!!! 30.05.04, 13:17
        O tak, dobrze mowisz. Sam nie wiem co jest lepszym autem 605 czy XM. Sadze
        tylko ze nie ma sensu kupowac 8 letniego. Sa drogie. Ja bym poszukal tak z 12,
        moze 14letniej - przeciez to auta prawie jak nowki ;))))))

Art
        • Gość: znawca Przesadzasz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 13:21
          12-14 lat to jednak troche już nie najmłodszy. W koncu ona jeszcze by
          pojezdzila chetnie z 15 lat. Proponuje kompromis: Ty 12-14, ja 8-10; niech wiec
          bedzie 11-letni i bedzie jeszcze jej służył z 12 lat jak złotko. W koncu to
          teraz nośne haslo: "dajesz prace" :)))). Niech sama zgadnie komu.

• Gość: qwerty morda w kubeł, pajacu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 18:47
        idź lepiej sąsiada zabaw pod monopolem, będzie kur.wsko wesoło, i moze Francuza
        na dziąsłach poczujesz, to przecież umiesz najlepiej
        skąd się wogóle biorą takie cioty?

• Gość: ronin Re: Czy warto sprowadzić IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 13:20
      Opel Astra z roku 98 ponizej 5500 euro w dobrym stanie sie nie kupi.Wiem co
      mowie bo od lat tu autami handluje.Za te pieniadze albo francuskie albo
      japonskie auto ale nie niemieckie ..te sa drogie .Co ponizej 5000 euro jest
      to sa auta z 180 tysiacami na liczniku albo frimowwe.Juz tu pare razy pisalem
      ze w Niemczech nikt dobrego auta za grosze nie sprzeda..ale ciagle sa
      jewszcze naiwni co tak mysla ze wszystko co z niemiec to jest zloto.Sa auta
      tak wyeksploatowane ze wszystko sie sypie .Koniecznie musi byc fachowiec
      co sie zna .inaczej se kobieto problemow narobisz.A to co ten Marcin pisze
      ze mozna auto po 5 dniach oddac..no tu moge naprawde zdechnac ze
      smiechu.Chcialbym widziec osobe prywatna albo firme co da Polakowi auto do
      jezdzenia na 5 dni...))A potem otrzyma zamiast auta rozszabrowany zlom
      spowrotem.Czasami byli klienci i to niemcy albo wlosi co mi takie cos
      proponowali:))mialem wtedy niezla ucieche :))
      • Gość: daj sobie spokoj Re: Czy warto sprowadzić IP: *.acn.pl 30.05.04, 13:42
        nie oplaca sie, a juz na pewno nie ten rocznik...
      • Gość: marcin Re: Czy warto sprowadzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 18:26
        Sorki, pomyliłem się, do 5 dni mozesz oddać, W Polsce rówież. Kolega sprzedawał
        auto przez komis i sprzedawca zadzwonił do niego że auto poszło. Kolega się
        ucieszył na to sprzedawca "Czekaj 5 dni".
        Nie wiem co jest powodem twojego "zdychania" ze śmiechu, czy że 5 dni, czy ze
        można oddać? W normalnych, cywilizowanych krajach ludzie nie "obierają" aut.
        A że na Polaków leją, to tylko nasza wina i swiadectwa uczciwości jakie dajemy.
        • Gość: Joasia Re: Czy warto sprowadzić IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.04, 18:41
          Tez sie dziwie skad te 5 dni
          W Niemczech kupujesz uzywany samochod "...wie besehen..." w wolnym
          tlumaczeniu "...widzialy galy co braly..."

uniewaznic umowe kupno/sprzedaz mozesz tylko jak udowodnisz sprzedajacemu ze
          zatail znane mu wady np. samochod po wypadku sprzedal Ci jako bezwypadkowy...
          • Gość: marcinst Re: Czy warto sprowadzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 18:50
            Okey, może ja się myle, więc postaram się dotrzeć do zródeł prawnym Aby nie
            robic popyliny. Jezeli nie mam racji to przepraszam.
            Pozdrowienia
    • Gość: ronin Re: Czy warto sprowadzić IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 22:08
      Nie masz racji a przepraszac nie musisz ..nikt nie jest bezbledny.Pomysl jakby
      to mialo wygladac co??oddac auto po 5 dniach??Sa firmy co oferuja umtausch
      (zamiane)ale nie oddanie .I to tylko sprawdzonym klientom.A napewno nie
      polakom.
      • Gość: Lukash ! Re: Czy warto sprowadzić IP: 213.17.230.* 30.05.04, 22:15
        Kolega Ronin, ma rację ale do końca. W niemczech auta są drogie, chyba że są
        bite, wówczas ich cana relatywistycznie maleje. Sam nie kupuję z niemiec bo mi
        się nie opłaca biorę z Belgii i Francji pare razy byłem Holandii. W niemczech
        brałem niedawno golfa 3 bo w belgii nie mogłem znaleźć interesującego
        pojechałem na parking aut kradzionych, tam kupiłem dosyc tanio i przywiozłem.
        Poza tym parkingiem nie można kupić w niemczech nic tanio, chyba że stare auta.
        We francji sprawa jest lux zajeżdżasz wybioerasz targujesz i wracasz, francuzi
        to ludzie biznesu podobnie jak belgowie, jesli zna się człowiek na rzeczy i
        umie wychwycić wady i dobrze zakręcić to nawet 500euro obniżą cenę. Odnośnie
        zatajenia wad auta przed kupującym na zachodzie po zgłoszeniu na policję koleś
        z komisu oddaje kase a klient auto, bo inaczej jest oszustwo. Pozdrawiam
        • Gość: Joasia Re: Czy warto sprowadzić IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.04, 23:12
          > to nawet 500euro obniżą cenę

A co to za sztuka tyle shandlowac ?
          Oczywiscie nie mowie tu o autach po 1000 Euro.
          5 a nawt 10% to normalne przy VB (cena do negocjacji)
        • Gość: marcin Re: Czy warto sprowadzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 23:15
          W Polsce tez odda kaske jak okłamie.
          www.supertydzien.pl/index.php?id=138&abcd=motoryzacja
          tylko pewnikiem na drodze sądowej i cięzko bedzie.
          Masz racje, ze w Niemczech trzeba zapłacić za bezwypadkową furę. Cenią się
          strasznie.
    • mgosia Re: Czy warto sprowadzić 31.05.04, 20:04
      Dzięki za wszystkie wypowiedzi
      Ogólnie reasumując nie warto ryzykować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka