nino.nino 30.05.04, 00:26 Kto wie cos na tema nawigacji satelitarnej w Polsce? Jakie formy nawigacji proponujecie na Polske? Czy cos takiego funkcjonuje w naszym KRAJU??? Potrzebuje sprzetu naprawde niezawodnego. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Poll Re: nawigacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 00:40 A ja mam pytanie pomocnicze. Czy takie systemy pracują poprawnie lub rewelacyjnie za granicą? Link Zgłoś
Gość: podroznik Re: nawigacja IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 10:48 Tak. W tzw. starej Europie pracuja od lat juz wrecz rewelacyjnie. Jezdze duzo (ok. 80.000 km/rok), uzywam od 4 lat na co dzien. Rewelacja. Doprowadza do kazdej uliczki w najmniejszej pípidowie. Szczegolnie przydatna jest funkcja prowadzenia dynamicznego rozpoznajacego np. korki i prowadzacego obiazdem. Wada: kirdys jezdzac wg. mapy zawsze wiedzialem gdzie jestem, teraz czesto nie wiem zdajac sie na nawigacje. Pozdrowienia. Link Zgłoś
habudzik Re: nawigacja 30.05.04, 11:12 Gość portalu: podroznik napisał(a): > Szczegolnie przydatna jest funkcja prowadzenia dynamicznego rozpoznajacego np. > korki i prowadzacego obiazdem. Czy to oznacza że jesteś poprzez sat połączony z jakimś "centrum operacyjnym" które n abieżąco analizuje sytuacj na drodze i przesyła informacje dla kierowców? Czy płaci się za tą usługe jakis abonament? Przepraszam ze zadaje takie pytania ale nie mam zielonego pojęcia o nawigacji. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: nawigacja IP: *.fornfyndet.se 30.05.04, 14:37 Spotkalem sie z systemem opartym na telefoni komorkowej.Gdzie jezeli masz te opcje w swoim odbiorniku to lokalizuje Ciebie system wiez anten odbiorczych telefoni komorkowej i informuje o bierzacej sytuacji na drodze.P<zdr.Michal Link Zgłoś
Gość: podroznik Re: nawigacja IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 17:27 nie tyle z centrum, ile z trzema niezaleznymi od siebie zrodlami informacji: 1)policja drogowa 2) radio dla kierowcow 3) system tysiecy czujnikow mierzacych netezenie ruchu komputer porownuje dane ze wszystkich trzech zrodel, wylicza prawdopodobny czas opoznienia na trasie, porownuje z opoznieniem przy jezdzie roznymi objazdami i proponuje optymalna nowa trase. Podobnie, jezeli opuscisz trase, ktora prowadzi Cie system. Najpierw nawigacja ostrzega, ze nie jestes na optymalnej trasie, a jezeli nie reagujesz, wylicza nowa trase biorac pod uwage opcje, ktora wybrales. Fejna rzecz. Link Zgłoś