Dodaj do ulubionych

zmieniarka CD Alfa 166

08.05.07, 11:00
Witam wszystkich,w mojej Alfie 166 nie została fabrycznie zamontowana
zmieniarka CD,samochód był zakupiony w polskim salonie i może dlatego w celu
obniżenia kosztów odstąpiono od jej montażu.W związku z tym poszukuję
oryginalnej zmieniarki do tego typu auta oraz proszę o poradę jak ją
zamontowac i zestroic z ICS Alfy.Jeżeli nie oryginał to jakie zmieniarki są
kompatybilne z systemem nagłośnienia Alfy 166?Pozdrawiam i proszę o poradę i
pomoc.
Obserwuj wątek
    • bedboys Re: zmieniarka CD Alfa 166 08.05.07, 21:38
      Wiele o tym już było napisane na tym forum oraz na innych związanych z marką
      AR - ja walczę ze zmieniarką CD od pół roku i nie wiem jak ja uruchomić - na
      początek sprawdź czy masz kabel do zmieniarki powinien być zwinięty pod
      akumulatorem, sprawdź jaki masz soft w ICS ( wcisnąć przycisk clima i przez 1s
      wcisnąć prawe pokrętło) jeżeli masz typ softu ics V3,39 to odrazu odpuść
      zmieniarkę nie będzie działała.
      • yaro38 Re: zmieniarka CD Alfa 166 08.05.07, 21:57
        Dzięki za poradę,niechybnie sprawdzę to przy pierwszej nadarzającej sie
        okazji,teraz niestety jest to niemożliwe,ponieważ walczę wciąż z zawieszeniem
        tylnym mojej 166,nie wiem czy wyspecjalizowany w zakresie napraw zawieszenia
        zakład w mieście świętej wieży czyli Częstochowie gdzie znajduje sie teraz mój
        pojazd nie "rzuci ręcznika",pomimo cudów jakie przy nim wyprawiają tył dalej
        tańczy jak tańczył na dziurach.Jeżeli będzie to soft opisany przez Ciebie to
        rzeczywiście chyba sobie odpuszczę,pozostaną mi kasety.
        Pozdrawiam
        • ttomee Re: zmieniarka CD Alfa 166 08.05.07, 22:27
          a czytałeś np. to:
          autka.qs.pl/index.php?a=opisy&c=alfa_166
          rozdział PODWOZIE:

Zawieszenie w 166 jest bardzo podobne do rozwiazania w 156 i 147 - mamy do
          czynienia z zawieszeniem wielowahaczowym zarówno z przodu jak i z tyłu. Dzięki
          temu koło zawsze ustawione jest prostopadle do nawierzchni, niezależnie od
          przechyłu samochodu. Jednakże o ile w 156 i 147 nie ma większych problemów z
          prowadzeniem się samochodu przy lekko zużytym zawieszeniu (takim, które jeszcze
          nie stuka, ale już ma silentbloki nie pierwszej młodości), to w 166 można się
          pięknie przekręcić na drodze. Zaczyna się od tego, że albo auto "przeskakuje"
          tyłem przez nierówności, albo przy ostro pokonywanych zakrętach tył
          zaczyna "robić rybę" i kierowca w pierwszym momencie głupieje, bo efekt jest
          podobny do tego, jakby w zewnętrznym do zakrętu, tylnym kole, było za mało
          powietrza. Szybka i trafna diagnoza, co tak naprawdę w zawieszeniu jest
          uszkodzone, jest trudna - na testerze amortyzatory będą pokazywać na przykład
          70-75% sprawności, gumki w wahaczach będą jeszcze twarde i sprężyste, a
          samochód będzie "uskakiwał" tyłem. Z takim też zachowaniem w jednej 166 miałem
          do czynienia. Pomogła... wymiana amortyzatorów na Bilsteiny.

Najpoważniejszą wadą 166 są właśnie nieszczęsne amortyzatory - Włosi dobrali je
          pod własne autostrady, a w Polsce... drogi mamy trochę gorszej jakości. 166 na
          standartowym zawieszeniu potrafi niebezpiecznie rozbujać się na długich
          poprzecznych nierównościach, a w szybko pokonywanych zakrętach, jeśli tylne
          koła natrafią na poprzeczną krótką nierówność - tył "uskakuje" na zewnątrz
          zakrętu. Przypadłości te powodują, że szybka jazda 166-ką po polskich drogach
          jest koszmarem. Na szczęście istnieje prosta recepta na wyeliminowanie tych
          niedogodności - komplet utwardzonych amortyzatorów - Bilstein, Koni, itp. Wtedy
          bujanie znika i tył zaczyna się w zakrętach normalnie zachowywać. Na szczęście
          tutaj włoscy inżynierowie nie zasypali gruszek w popiele i w 2000 roku zaczęto
          montować do 166 odrobinę poprawione amortyzatory

Pozdrawiam
          Tomek
          AR 146 1.4 TS, Croma 1,9 mJET
          • yaro38 Re: zmieniarka CD Alfa 166 08.05.07, 22:37
            Witam
            tak czytałem i nawet sugerowałem panom fachowcom w pierwszej kolejności wymianę
            amortyzatorów na twardsze chocby w celu sprawdzenia,oni postawili swoją diagnozę
            wybite elementy gumowe,wymienili je,a auto dalej robi co chce na drodze,teraz
            montują twardsze tuleje,zobaczymy jaki będzie efekt,pewnie jest dalej
            kiepsko,ponieważ dziś nawet nie telefonowali abym podjechał sprawdzic czy auto
            już sie lepiej prowadzi.
            Pozdrawiam.
            • ttomee Re: zmieniarka CD Alfa 166 09.05.07, 14:04
              może wydrukuj im w kolorze i pokaż :-)

Pozdrawiam
              Tomek

AR 146 1.4 TS, Croma mJET
              • yaro38 Re: zmieniarka CD Alfa 166 11.05.07, 14:28
                Witam
                obyło sie bez drukowania,pomogła wymiana elementów gumowych zawieszenia na
                twardsze i pewna regulacja geometrii i zbieżności tylnej osi,w tej chwili jest
                już nieźle,znowu czuję radośc z jazdy 166,ale już wyniknął następny problem tym
                razem związany z elektryką,przy włączeniu wstecznego biegu przepala się
                bezpiecznik świateł cofania i przy okazji gasną światła mijania,po wymianie
                bezpiecznika wszystko jest ok. do czasu włączenia kolejny raz wstecznego.W
                poniedziałek mam zaplanowaną wizytę u elektryka,a teraz pozostaje jazda tylko do
                przodu,ale i tak mimo wszystko jest super,nie ma to jak Alfa.
                Pozdrawiam.
      • yaro38 Re: zmieniarka CD Alfa 166 12.05.07, 15:18
        Prośba do Bedboys o pomoc,ciąg dalszy zmagań ze zmieniarką,sprawdziłem
        soft,wyświetlił mi sie symbol V3.70,pod akumulatorem nie ma przewodu do
        zmieniarki,czy jest szansa,że po zamontowaniu oryginalnej zmieniarki od Alfy 166
        (znalazłem taką w internecie) bedzie ona prawidłowo działac?
        Pozdrawiam.
        • bedboys Re: zmieniarka CD Alfa 166 13.05.07, 15:10
          Masz dokładnie taki sam model ( jeśli chodzi o audio) co kolega Najbor ( rónież
          zagląda na to forum) nie ma kabla i soft jest inny niz umnie właśnie V3.70 -
          prawdę mówiąc nie wiem czy będzie działało ponieważ nie sprawdziłem tego
          osobiście ani nie zrobił tego nikt z moich znajomych. Ale moje zapytanie o
          zmieniarkę do 166 dotarło swojego czasu bardzo daleko chyba do samego Bielska i
          nikt nie dał jednoznacznej odpowiedzi, znalazłem gdzieś na necie że wymaga to
          dołożenia jakiegoś elementu oraz uaktualnienia softu, na początku myślałem ze
          trzeba zmieniarkę aktywować poprzez examiner ale niestety ta teopria dość
          szybko upadła. Nie kupuj zmieniarki jeżeli chcesz się przekonać załatw tylko
          kabel a wyślę Ci swoją i sprawdzisz, niestety kabla Ci nie wyślę bo za dużo
          rozbierania. Jężeli będziesz miał jakieś pytania to dawaj na GG to mój numer
          4234064.
          • najbor.w Re: zmieniarka CD Alfa 166 16.05.07, 14:26
            zdzadza sie wszystko co pisze Bedboys, to że mam taki sam soft jak kolega, to
            że walcze ze zmieniarką od pół roku i nic nie wywalczyłem, nawet to że czasami
            zaglądam na to forum:) Jak coś bedzie wiadomo to proszę o wiadomość. Aha
            również nie mam kabelka pod akumlatorem. PS Bedboys jak coś chcesz załatwiać
            lub popytać konkretnego w ASO w Bielsku Białej to daj znać,(znam tam już parę
            mądrych osób)i jestem w Bielsku 2 razy w tyg. zawsze mogę podjechać do ASO,
            Przynajmniej bede się mógł odwdzięczyć, za róże Twoje rady:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka