Dodaj do ulubionych

_Klima reczna czy automatyczna?

IP: *.altkom.com.pl 06.03.02, 18:48
Jaka jest roznica miedzy klimatyzacja reczna, a automatyczna w Renault Clio?
Oczywiscie poza tym, ze w jednej sa pokretla i temp. ustawia sie "na oko", a w
drugiej jest elegancki wyswietlacz diodowy i regulacja na mikrostykach.
Co to znaczy, ze klimatyzacja jest dwustrefowa? Czy klima manualna rozni sie
jakos zasadniczo budowa i sposobem chlodzenia od tej automatycznej? No bo jesli
nie to te 600 zlotych placi sie tylko za bajer, zeby znajomi widzieli ze masz
klime, a nie nagrzewnice, bo temperaturke mozesz sobie "zaprogramowac".

Jak myslicie, czy oplaca sie wydac te dodatkowe 600 zlotych na automat?
Pzdr. vipR
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: 212.106.189.* 06.03.02, 19:08
      Automatyczna pracuje na maksymalnych obrotach według nadrzędnych wskazań
      termoregulatora,później zwalnia i podtrzymuje temperaturę.W manualnej tego nie
      ma.Odczucia temp.w samochodzie są inne niż na zewnątrz więc przy automatycznej
      mniejsze prawdopodobieństwo przeziębienia.Dwustronność to rozdzielność
      temperaturowa na siedzenia pasażera i kierowcy[super].Brać automatyczną i
      rozdzielną temp.warto.
      • Gość: XXL Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.echostar.pl 06.03.02, 19:36
        No, no ciekawe o tych maksymalnych obrotach :-)))

Każda sprężarka klimatyzacji pracuje na na takich
        obrotach jakie ma silnik samochodu !!!!!!

W manualnej przy włączonej klimie sprężarka pracuje
        stale, a intensywność chłodzenia reguluje się
        intensywnością nawiewu ( obroty wentylatora ) i
        przymykaniem kratek nawiewu.

Przy automatycznej jest zamontowany termostat ( czujnik
        temperatury w samochodzie ) który ma możliwość wyłączenia
        sprzęgła sprężaki i przez to regulacji temperatury.
        Automatyczna klima jest nieco wygodniejsza ( ma się zawsze
        pełną możliwość regulacji nawiewu )i zmniejsza zużycie paliwa.
        • Gość: Kicur Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.bielsko.msk.pl 06.03.02, 23:21
          Gość portalu: XXL napisał(a):
          > W manualnej przy włączonej klimie sprężarka pracuje
          > stale, a intensywność chłodzenia reguluje się
          > intensywnością nawiewu ( obroty wentylatora ) i
          > przymykaniem kratek nawiewu.
          W moim Focusie klima manual nie pracuje stale. Pochodzi, przestanie, pochodzi
          itd. Zresztą czuć to nawet po delkatnym spadku mocy, jak się włączy. A chłodzi
          cały czas - jak sobie ustawię.
          • Gość: XXL Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.echostar.pl 06.03.02, 23:31
            To jest widocznie półautomatyczna, ma wbudowany termostat
            ograniczający dolną maksymalną temperaturę lub presostat
            ograniczający maksymalne ciśnienie czynnika chłodniczego.

Możesz sprawdzić termometrem jak trzyma temperaturę
            w zależności od obrotów silnika czy obrotów wentylatora nawiewu.
            • Gość: Kicur Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.bielsko.msk.pl 07.03.02, 08:54

> To jest widocznie półautomatyczna, ma wbudowany termostat
              > ograniczający dolną maksymalną temperaturę lub presostat
              > ograniczający maksymalne ciśnienie czynnika chłodniczego.
              >
              > Możesz sprawdzić termometrem jak trzyma temperaturę
              > w zależności od obrotów silnika czy obrotów wentylatora nawiewu.

To lepiej niż manual czy gorzej?
              • Gość: XXL Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.echostar.pl 07.03.02, 10:24
                Gość portalu: Kicur napisał(a):

> To lepiej niż manual czy gorzej?

Pewnie, że lepiej !!!
                Bo masz bardziej stabilną temperaturę na parowniku w wymienniku ciepła.
                A do tego mniejsze zużycie benzyny, bo sprężarka nie obciąża stale
                silnika.

U mnie przy manualnej temperatura powietrza na wylocie waha się między
                + 3 a + 7*C ( oczywiście przy stałej temp. zewn. i stałych obrotach wentylatora )
                • Gość: Kicur Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.bielsko.msk.pl 07.03.02, 21:56

> Gość portalu: Kicur napisał(a):
                  >
                  > > To lepiej niż manual czy gorzej?
                  >
                  > Pewnie, że lepiej !!!
                  > Bo masz bardziej stabilną temperaturę na parowniku w wymienniku ciepła.
                  > A do tego mniejsze zużycie benzyny, bo sprężarka nie obciąża stale
                  > silnika.
                  >
                  > U mnie przy manualnej temperatura powietrza na wylocie waha się między
                  > + 3 a + 7*C ( oczywiście przy stałej temp. zewn. i stałych obrotach wentylatora
                  > )

To się cieszę, faktycznie z włączoną klimą auto pali więcej tylko o ok. 0,5 do
                  0,8 l/100 km - w zależność od terenu. To teraz wszystkie nowe mają taki
                  półautomat czy tylko m.in. w Focusie? A Ty jakie masz autko?
                  • Gość: XXL Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.echostar.pl 07.03.02, 22:57

> To teraz wszystkie nowe mają taki
                    > półautomat czy tylko m.in. w Focusie?

Szczerze mówiąc to nie znam zbyt wiele typów samochodów z klimą.
                    Budowa klimy, po stronie chłodniczej we wszystkich samochodach
                    jest taka sama, różnice są po stronie sterowania i automatyki ( elektronika ).
                    A tutaj producenci samochodów mają swoje rozwiązania.

A Ty jakie masz autko?
                    Vectra ze zwykłą manualną klimą. W zasadzie nie ma z nią problemów (klimą,
                    z autkiem zresztą też ) poza jednym drobnym mankamentem. Przy temp. zewn.
                    ok. 20-22*C robi się czasem za chłodno, mimo najwolniejszego biegu
                    wentylatora. Trzeba wtedy ją co jakiś czas wyłączać lub dodatkowo
                    dać troche ciepłego powietrza z ogrzewania.

PS
                    Klimę należy obowiązkowo ( przynajmniej raz w tygodniu ) włączać nawet
                    w zimie. Powinna sobie trochę pochodzić.

• Gość: Kicur Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.bielsko.msk.pl 08.03.02, 01:31

>
                      > > To teraz wszystkie nowe mają taki
                      > > półautomat czy tylko m.in. w Focusie?
                      >
                      > Szczerze mówiąc to nie znam zbyt wiele typów samochodów z klimą.
                      > Budowa klimy, po stronie chłodniczej we wszystkich samochodach
                      > jest taka sama, różnice są po stronie sterowania i automatyki ( elektronika ).
                      > A tutaj producenci samochodów mają swoje rozwiązania.
                      >
                      >
                      > A Ty jakie masz autko?
                      > Vectra ze zwykłą manualną klimą. W zasadzie nie ma z nią problemów (klimą,
                      > z autkiem zresztą też ) poza jednym drobnym mankamentem. Przy temp. zewn.
                      > ok. 20-22*C robi się czasem za chłodno, mimo najwolniejszego biegu
                      > wentylatora. Trzeba wtedy ją co jakiś czas wyłączać lub dodatkowo
                      > dać troche ciepłego powietrza z ogrzewania.
                      >
                      > PS
                      > Klimę należy obowiązkowo ( przynajmniej raz w tygodniu ) włączać nawet
                      > w zimie. Powinna sobie trochę pochodzić.
                      >

PS - to wiem, bo potem śmierdzi. Zresztą u nas w Polsce często pada, więc to
                      konieczność.
                      A nie wiem czy wiesz: im wolniejszy bieg wentylatora przy włączonej klimie (jak
                      jest na zimno ustawione), tym ZIMNIEJSZE powietrze. Jak dasz szybszy - będzie
                      więcej wiało cieplejsze. Na "1" - u mnie jest lodowwwaaattttoooo! Najczęściej mam
                      włączoną "2" na nogi i szybe - nie za głośno, a chłodzi, troszkę z ciepłym
                      powietrzem. No, inna sprawa jak wsiadam do auta, to wtedy na chwile na full went.
                      i na zimno temp.
                      Pozdrawiam!
                      • Gość: XXL Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.echostar.pl 08.03.02, 17:30

> PS - to wiem, bo potem śmierdzi. Zresztą u nas w Polsce często pada, więc to
                        > konieczność.

Także dlatego aby elementy klimy nie rdzewiały oraz obieg wewnętrzny
                        nie zatykał się ( zawory, automatyka )

> A nie wiem czy wiesz: im wolniejszy bieg wentylatora przy włączonej klimie (jak
                        > jest na zimno ustawione), tym ZIMNIEJSZE powietrze.

Niezupełnie, to zależy od mocy klimy ( sprężarki ) i wielkości parownika.
                        Przy odpowiedniej mocy klimy wzrost temp. będzie nieznaczny.
                        ( np. z +4*C do 8*C ) Przy mniejszej mocy powietrze nie zdąży się
                        schłodzić ( szybkość przepływu powietrza ) i ma np temp +12* - +15*C.
                        Jednak ilość "chłodu" dostarczona do wnętrza samochodu jest większa.
                        Przy nagrzanym na słońcu samochodzie należy więc nastawić wentylator
                        na szybsze obroty, włączyć wewnętrzny obieg powietrza i podnieść
                        obroty silnika.

pozdrawiam

• Gość: Kicur Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.bielsko.msk.pl 08.03.02, 19:16

>
                          > > PS - to wiem, bo potem śmierdzi. Zresztą u nas w Polsce często pada, więc
                          > to
                          > > konieczność.
                          >
                          > Także dlatego aby elementy klimy nie rdzewiały oraz obieg wewnętrzny
                          > nie zatykał się ( zawory, automatyka )
                          >
                          > > A nie wiem czy wiesz: im wolniejszy bieg wentylatora przy włączonej klimie
                          > (jak
                          > > jest na zimno ustawione), tym ZIMNIEJSZE powietrze.
                          >
                          > Niezupełnie, to zależy od mocy klimy ( sprężarki ) i wielkości parownika.
                          > Przy odpowiedniej mocy klimy wzrost temp. będzie nieznaczny.
                          > ( np. z +4*C do 8*C ) Przy mniejszej mocy powietrze nie zdąży się
                          > schłodzić ( szybkość przepływu powietrza ) i ma np temp +12* - +15*C.
                          > Jednak ilość "chłodu" dostarczona do wnętrza samochodu jest większa.
                          > Przy nagrzanym na słońcu samochodzie należy więc nastawić wentylator
                          > na szybsze obroty, włączyć wewnętrzny obieg powietrza i podnieść
                          > obroty silnika.
                          >
                          > pozdrawiam
                          >

Zgadza się, wszystko się zgadza i tak robię. Niemniej i tak IM WOLNIEJ działa
                          wentylator - tym ZIMNIEJSZE powietrze z niego leci.
                          Pozdrawiam!
                      • Gość: Marek Klima smierdzi IP: 172.18.118.* 08.03.02, 17:34
                        Klima po kilku latach smierdzi i na to nie ma zadnej metody. Sa specjalne
                        pryskacze do dezynfekowania i zabijania grzyba, ale ich efekty sa niespecjalne.

Mysle ze w Polsce ten problem jest mniejszy z uwagi na nizsze
                        temperatury/nizsza wilgotnosci - u nas w lecie potrafi by +35C i 100%
                        wilgotnosci...
    • Gość: Marek Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: 172.18.118.* 06.03.02, 19:20
      Ja mam automatyczna dwustrefowa i jestem srednio zadowolony - zwykle ja i tak
      na manualny mod przelaczam.
      • Gość: Marek Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: 172.18.118.* 06.03.02, 19:47
        A najlepiej sie moja zona zachowuje jako pasazer. Nie dochodzi do niej ze
        podkrecenie temperatury na 30C wcale nie spowoduje ze sie szybciej wnetrze
        nagrzeje. Podkreca wiec na 30C. Chwile potem jest jej za goraco, wiec zamiast
        zmiejszyc temperature przestawia kratke na mnie. Moja strona wykrywa ze nagle
        se dziwnie cieplo zrobilo i probuje to zniwelowac chlodzac mnie gwaltownie.
        Konczy si na tym ze z prawej wieje na mnie gorac, z lewej lod, ja katar lapie a
        moja malzonka narzeka ze cala ta klima jest do bani...
        • Gość: Marcel Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.med.umich.edu 06.03.02, 20:04
          :-)))
          A moja zona calej tej klimy nie cierpi. Jako, ze najczesciej ja prowadze i
          wyznaje zasade, ze jest tylko jeden kapitan na pokladzie, to ona sie szczelnie w
          koc zawija i patrzac na mnie z wyrzutem pociaga nosem. Ech te zony.... ;-)
          • Gość: Marek Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: 172.18.118.* 06.03.02, 20:08
            U mnie zona jest kapitanem. I nie probuje tego zmienic... Jak probowalem to
            potem na podlodze spalem :(
        • Gość: jurek Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.chello.pl 07.03.02, 23:42
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> A najlepiej sie moja zona zachowuje jako pasazer. Nie dochodzi do niej ze
          > podkrecenie temperatury na 30C wcale nie spowoduje ze sie szybciej wnetrze
          > nagrzeje. Podkreca wiec na 30C. Chwile potem jest jej za goraco, wiec zamiast
          > zmiejszyc temperature przestawia kratke na mnie. Moja strona wykrywa ze nagle
          > se dziwnie cieplo zrobilo i probuje to zniwelowac chlodzac mnie gwaltownie.
          > Konczy si na tym ze z prawej wieje na mnie gorac, z lewej lod, ja katar lapie a
          >
          > moja malzonka narzeka ze cala ta klima jest do bani...
          Powiedz żonie, że np. w instrukcji Volvo jest jak wół napisane że należy ustawiać
          wyłącznie pożądaną temperaturę bo ustawienie np. w zimnym samochodie wyższej
          temperatury nie ma sensu bo i tak niczego nie przyspieszy. Inna sprawa, że mam
          oddzielną regulację temperatury dla pasażera i z żoną mam święty spokój, jeżeli
          chce się spocić, jej sprawa. Pozdr.
          • Gość: Marek Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: 172.18.118.* 08.03.02, 20:26
            Wlasnie te dwie strefy sa problemem - jej dmucha na mnie wrzatkiem a moja nie
            wie co sie dzieje i dmucha lodem...
        • klemens1 Re: _Klima reczna czy automatyczna? 08.03.02, 20:24

> A najlepiej sie moja zona zachowuje jako pasazer. Nie dochodzi do niej ze
          > podkrecenie temperatury na 30C wcale nie spowoduje ze sie szybciej wnetrze
          > nagrzeje. Podkreca wiec na 30C. Chwile potem jest jej za goraco, wiec zamiast
          > zmiejszyc temperature przestawia kratke na mnie. Moja strona wykrywa ze nagle
          > se dziwnie cieplo zrobilo i probuje to zniwelowac chlodzac mnie gwaltownie.
          > Konczy si na tym ze z prawej wieje na mnie gorac, z lewej lod, ja katar lapie a
          >
          > moja malzonka narzeka ze cala ta klima jest do bani...

Ciekawe ile zon na swiecie jest w stanie to zrozumiec. Moja w kazdym razie
          rowniez do niech nie nalezy :(
      • Gość: Doki Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: 62.235.205.* 06.03.02, 20:06
        No i jeszcze zalezy gdzie jest czujka temperatury
        wnetrza zamontowana. W Renault Scenic chyba na
        podszybiu, bo wystarczy troszke zostawic auto na
        sloncu, a klima w automatycznym modzie wnetrze zamraza,
        dopoki podszybia nie schlodzi... Ale ogolnie sobie
        chwale. Z reczna bylo mi czasem za zimno, nawet na
        najwolniejszym biegu wentylatora, tu nie musze
        majstrowac pokrecadlami w czasie jazdy. Bardziej nawet
        jeszcze chwale sobie automatyczna regulacje ogrzewania,
        ktora automatyczna klima tez zalatwia.
    • Gość: Marek Podgrzewane siedzenie IP: 172.18.118.* 06.03.02, 20:21
      Klima klima, ale podgrzewane siedzenie to jest to! Grand Prix to pierwszy
      samochod, jaki ma z tym wynalazkiem i juz wiem jedno - kazdy nastepny musi to
      miec. Usiascie na skorze przy -10 C jest masochizmem. Ale podgrzewanie
      siedzenia zmienia ta czynnosc w przyjemnosc :)

Niestety Grand Prix nie ma chlodzonych siedzen - obiecuja je w nastepnej
      wersji. A szkoda, bo czarny samochod z czarna skora potrafi sie w sloneczki
      Georgii nagrzac do zdumiewajacych temperatur :)
      • Gość: Marcel Re: Podgrzewane siedzenie IP: *.med.umich.edu 06.03.02, 20:38
        Ale po cholere ta skora w samochodzie?
        - skrzypi,
        - parzy,
        - ziebi,
        - przylepia sie do skory (mojej),
        - kiedys qumpel nie chcial mnie do auta wpusic (zapoconego po bikeowaniu).
        Rozumiem, ze to niby luksus i czlowiek od razu czuje sie jak wlasny szef, ale w
        czym skora jest lepsza od materialu????
        • Gość: Marek Po co skora? IP: 172.18.118.* 06.03.02, 20:46
          Szczerze mowiac to nie wiem... Sa zalety:
          - jak sie Coke wyleje to przecierasz i jest ladnie. Z materialem masz
          przechlapane...
          - po 5 latach i 100 tys. mil wnetrze wyglada jak nowe. Samochod z materialem
          wyglada jak nieszczescie (acz nie kazdy i nie zawsze...)
          - latwiej sprzedac (tez dyskusyjne)
          - zwykle podgrzewane/elektrycznie regulowane siedzenia przychodza ze skora wiec
          nie ma wyboru.
          - wyglada lepiej

i wady:
          - w zimie zimna
          - w lecie goraca
          - w krotkich spodenkach nie siadziesz bo sie klei
          - trzeba specjalnymi srodkami bez przerwy przecierac by nie
          stwardniala/popekala itp.
          - jak sie gdzes podrze to zszyc sie nie da...
          - jak sie zniszczy to wyglada 100 razy gorzej od zniszczonego materialu
          • Gość: Marcel Re: Po co skora? IP: *.med.umich.edu 06.03.02, 20:58
            > - jak sie Coke wyleje to przecierasz i jest ladnie. Z materialem masz
            > przechlapane...
            ??? No co Ty??? Chyba, ze masz bialy i to taki "milutki mieciutki".

> - po 5 latach i 100 tys. mil wnetrze wyglada jak nowe. Samochod z materialem
            > wyglada jak nieszczescie (acz nie kazdy i nie zawsze...)
            Widac mialem szczescie.

> - latwiej sprzedac (tez dyskusyjne)
            Ano wlasnie.

> - zwykle podgrzewane/elektrycznie regulowane siedzenia przychodza ze skora wiec
            > nie ma wyboru.
            Ano prawda. Do swojego nie moglem kupic swiatel przeciwmglowych bo przychodzily
            razem z przyciemnianymi tylnymi szybami... idiotyzm jakis.

> - wyglada lepiej
            ???

> - w zimie zimna
            W zimie neutralny.

> - w lecie goraca
            W lecie neutralny.

> - w krotkich spodenkach nie siadziesz bo sie klei
            Mozna siedziec chocby i golo.

> - trzeba specjalnymi srodkami bez przerwy przecierac by nie
            > stwardniala/popekala itp.
            Niczym nie trzeba przecierac, tylko wyprac jak cos sie rozleje.

> - jak sie gdzes podrze to zszyc sie nie da...
            Mozna zszyc.

> - jak sie zniszczy to wyglada 100 razy gorzej od zniszczonego materialu
            Tysz prowda.

Jest jednak pewna bezdyskusyjna zaleta: skore z siedzen mozna zjesc. Trzeba ja
            tylko dluugo zuc. Jesli wiec ugrzeznie sie w jakims potwornym korku to mozna sie
            jakos ratowac.
            • Gość: Marek Wypadek IP: 172.18.118.* 06.03.02, 21:03
              W obu moich samochodach mialem ten sam wypadek - wylala sie truskawkowa Fanta.
              Skore przetarlem scierka i sladu nie ma. W drugim mam piekna rozowa plame
              ktorej ZADNE srodki stosowane welokrotnie od 2 lat (wlaczajac professional
              cleaning) nie biora - barwnik w Fancie truskawkowej jest niesamowity.
              • Gość: Marcel Re: Wypadek IP: *.med.umich.edu 06.03.02, 21:14
                Ale w tym pierwszym masz czarna skore i pewnie dlatego nie widac.
                A fanta faktycznie jest niesamowita. Kiedys cala noc pilismy a nad ranem tylko
                lyczek fanty pobralem i pol dnia bylem po tym chory.
                • Gość: Marek Re: Wypadek IP: *.atlanta-03-04rs.ga.dial-access.att.net 07.03.02, 03:28
                  Ten pierwszy juz sprzedalem, wiec dlatego nie widac :)
              • Gość: zawodnik Re: Wypadek IP: *.ropczyce.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 20:13
                ...to ja już wiem dlaczego mój kolega się robi czerwony na twarzy jak przepija
                wódkę fantą truskawkową...
        • Gość: Doki O to, to! IP: 62.235.206.* 06.03.02, 20:46
          Tez tak mysle. Nie mowiac juz co z siedzeniami potrafi
          zrobic moje malenstwo. Na zwykla tapicerke wystarczy
          odkurzacz pioracy, ale skora...
          • Gość: Marek Re: O to, to! IP: 172.18.118.* 06.03.02, 20:47
            A na skore zwykla wilgotna sciereczka :)
            • Gość: Doki Re: O to, to! IP: 62.235.200.* 07.03.02, 07:47
              Nie doceniasz mojej pociechy.
              A tak na marginesie, nie uzywalem jeszcze ogrzewania w
              fotelu, ale sama koncepcja jest dziwaczna. Fotel wydaje
              mi sie na ogol za cieply, wiec wolalbym raczej
              chlodzony. W zimie wsiadam do auta grubiej ubrany, wiec
              kontakt z fotelem mam raczej posredni. O co wam chodzi
              z tym ogrzewaniem?
        • Gość: Niknejm Re: Podgrzewane siedzenie IP: *.pg.com 08.03.02, 10:29
          Gość portalu: Marcel napisał(a):

> Ale po cholere ta skora w samochodzie?
          > - skrzypi,
          > - parzy,
          > - ziebi,
          > - przylepia sie do skory (mojej),
          > - kiedys qumpel nie chcial mnie do auta wpusic (zapoconego po bikeowaniu).
          > Rozumiem, ze to niby luksus i czlowiek od razu czuje sie jak wlasny szef, ale w
          > czym skora jest lepsza od materialu????

Właśnie. Też tak uważam. Dlatego chwalę sobie rozwiązanie z Civica - boki i górna
          część siedzenia + zagłówki obszyte skórą (ładnie wygląda i chyba trwalsze), a
          tam, gdzie się siedzi, jest welur. Super rozwiązanie, uważam. W Civikach TypeS
          zamiast weluru wszyta jest Alcantara - taki sztuczny zamsz (stosowane też do
          pokryć siedzeń Merców S klasy). Jakiś czas temu kupiłem komplet wypoczynkowy
          pokryty czymś takim. Wygląda i w dotyku jest, jak zamsz, z tym, że
          takie 'milutkie' i neutralne temperaturowo. A jest bardzo trwałe i nie przyjmuje
          zabrudzeń (robione m.inn. na bazie teflonu), wszystkie zabrudzenia są
          powierzchniowe i schodzą natychmiast. Fantastyczna sprawa, ale niestety droższe
          od skóry :-(

Co do klimy - bierz full auto. U mnie jest manualna i czasami trzeba trochę
          pokombinować z ustawieniami.
          Poza tym - ostatnio zauważyłem, że na wyższych obrotach klima się wyłącza - a
          zauważyłem to po tym, że w czasie deszczu i dużej wilgotności zaparowany
          początkowo kawałek szyby przedniej (lewy-górny róg) raz się oczyszczał, raz
          zaparowywał ponownie.

Pozdrawiam,
          Niknejm
      • klemens1 Re: Podgrzewane siedzenie 08.03.02, 20:29
        W samochodzie bez skory podgrzewane siedzenia sa bez sensu - jezdzilem takim w
        zimie wiec stwierdzam to bez wahania. Jezeli masz skore to praktycznie musisz
        miec podgrzewane siedzenia (chyba ze mieszkasz w Afryce).
        A poza tym to sam przyznales ze skora jest gorsza od materialu - skrzypi, lepi
        się, parzy itd.
    • Gość: vipR Dzis pytanie - dis odpowiedz IP: *.altkom.com.pl 06.03.02, 21:54
      Dzieki. Jestescie super. Zeby znalezc takie informacje, musialbym pewnie pol
      dnia myszkowac po sieci...

Teraz tylko mam dylemat:
      - czy wybrac automatyczna klime dwustrefowa (za 4600pln)
      - czy reczna klime (4080pln) i podgrzewane przednie fotele (1000pln)

Wiem, wiem, zaraz ktos napisze ze najlepiej auto.klime i fotele :) Tylko skad
      wziac na to kase... Ale to pytanie chyba do mojego szefa, a nie na forum. Swoja
      droga ciekawe co by odpowiedzial na prosbe o podwyzke, bo chce kupic auto z
      klima i podgrzewanymi siedzeniami - pewnie ze w kraju mamy 18% bezrobocia :)

Pzdr. vipR
      • Gość: Marek Re: Dzis pytanie - dis odpowiedz IP: *.atlanta-05-10rs.ga.dial-access.att.net 06.03.02, 21:56
        Wez reczna klime i podgrzewane siedzenia. Roznica wygody pomiedzy automatyczna
        a reczna klima jest minimalna, a podgrzewane siedzenie w zimie daje duzo
        przyjemnosci.
        • Gość: piotr Re: Dzis pytanie - dis odpowiedz IP: 150.153.100.* 07.03.02, 08:11

> Wez reczna klime i podgrzewane siedzenia. Roznica wygody pomiedzy automatyczna
          > a reczna klima jest minimalna,

Moim skromnym zdaniem nie jest taka minimalna. Tzw. klima automatyczna utrzymuje
          ustawioną temperature przez caly rok. To jest naprawde super. Np. w zimie jak
          rano auto zamarzniete to zwykle puszczalem grzanie na maxa a po czasie
          stwierdzlem ze juz sie przypalaja cholewki, tak goraco! Jak jest automatyka to
          nawiew dmucha dopiero wtedy gdy powietrze jest dostatecznie cieple aby podgrzac
          wnetrze no i tylko tyle ile trzeba. A w lecie , przy upale nie bedziesz jak ten
          hibernatus!!! Ktos na poczatku pisal ze sprezarka kreci sie ze stala predkoscia i
          racja. Ale przy automatyce jak w aucie jest np. +50 st. to nawiew pracuje na
          poczatku na max. a potem stopniowo zmniejsza obroty gdy temp. wewn. zbliza sie do
          ustawionej. JAk masz reczna i w pore jej nie wylaczysz to w srodku zrobi sie np.
          +15 stopni. Faktycznie latwiej sie rozchorowac. Ogolnie, masz automatyke to nie
          myslisz o nastawianiu , podkrecaniu , podgrzewaniu - masz ustawione to 20 czy 21
          stopni caly rok (ja np. tak robie) i nic cie nie obchodzi, wiosna, lato, jesien ,
          zima. No chyba ze lubisz zawsze przelaczac, krecic.... Mysle ze 600 zl warto
          wydac na automatyke.
          O ile pamietam wspominales o Clio. Ja mam w Lagunie jeszcze cos takiego ze przy
          zalaczonej automatyce powietrze (zimne , cieple) jest "wpychane" do wnetrza przez
          dolne kratki a przez gorne kratki wysysane. Tak wiec jest pelna recyrkulacja i
          nawet gdy nawiew ma duze obroty to powietrze (np. zimne) nie wali ci w twarz lub
          w korpus. To jest naprawde ekstra , trzeba sprobowac zeby to docenic. Moze w Clio
          Reanult zrobil tak samo...
          Jeszcze raz - za takie pieniadze automatyke warto kupic!
          Pozdrawiam

• Gość: Marcel Re: Dzis pytanie - dis odpowiedz IP: *.subnet-52.med.umich.edu 06.03.02, 21:59
        Gość portalu: vipR napisał(a):

> Teraz tylko mam dylemat:
        > - czy wybrac automatyczna klime dwustrefowa (za 4600pln)
        > - czy reczna klime (4080pln) i podgrzewane przednie fotele (1000pln)

To proste: jesli masz (albo chcesz miec) skore to opcja 2, jesli nie (i nie masz
        chronicznego zapalenia pecherza) to opcja 1.

> pewnie ze w kraju mamy 18% bezrobocia :)
        Niby prawda, ale sprobuj znalezc kogos SENSOWNEGO do roboty...

Milej jazdy!
      • Gość: sand Re: Dzis pytanie - dis odpowiedz IP: *.waw.cdp.pl 07.03.02, 10:59
        Eydaje mi sie, ze elektroniczna klima bedzie ok
        z podgrzewanych siedzen niewiele skorzystasz, a wydatek kilku stow wiecej
        elektroniczna klime to nie jest duzo- a roznica zauwazalna.

(ja za swoja elektroniczna musialem zaplacic 4000 wiecej od manualnej)

PZDR
        sand
      • klemens1 Manual 08.03.02, 20:21
        Manualna jest wg mnie lepsza - regulujesz temperature nawiewu, a nie
        temperature wewnatrz samochodu. Subiektywnie lepsze odczucia sa wlasnie przy
        odpowiedniej temperaturze nawiewu. Automatyczna jest teoretycznie wygodniejsza,
        ale np. w zimie po przejechaniu paru kilometrow w samochodzie robi sie
        chlodniej - termostat uznal ze temperatura w srodku jest ok i daje chlodny
        nadmuch. W manualnej nie ma tego problemu - po rozgrzaniu wnetrza ustawiasz na
        slabe grzanie i to wszystko.
        Co do dwoch stref to rzadko sie tego uzywa, przewaznie jak chcesz ustawic inna
        temperature to muszisz ustawiac podwojnie zamiast jeden raz.
        Moja rada : klimatyzacja manulana jednostrefowa.
        • Gość: Marek Re: Manual IP: 172.18.118.* 08.03.02, 20:28
          U mnie jest taki guziczek, ktorym mozna zresetowac to co sobie malzonka
          ustawila po drugiej stronie i zrobic z dwustrefowej klimy jednostrefowa.
          • klemens1 Re: Manual 08.03.02, 20:31

> U mnie jest taki guziczek, ktorym mozna zresetowac to co sobie malzonka
            > ustawila po drugiej stronie i zrobic z dwustrefowej klimy jednostrefowa.

Zastosowanie takiego rozwiazania wskazuje, ze w wielu przypadkach dwustrefowosc
            jest niepozadana.
            U mnie niestety nie przewidzieli czegos takiego.
    • Gość: vipR Cosik mi sie post wiele razy rozeslal IP: *.altkom.com.pl 06.03.02, 22:21
      Nie wiem czemu, ale moje pytanie o klimatyzacje wyslalo sie kilka razy. Pewnie
      cos z utrzymaniem sesji na forum jest nie tak, bo pytanie wysylalo sie za
      kazdym razem jak sprawdzalem nadeslane odpowiedzi. Tak wiec, male sprostowanko,
      ze celowo dodatkowych dwoch watkow nie zakladalem, tylko samo jokos tak wyszlo.
      Przeladowalem przegladarke i juz nie powinno byc skuchy. Sorki za zasmiecenie
      forum. Pozdrawiam.
    • Gość: Artur Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.toya.net.pl 07.03.02, 10:15
      Zdecydowanie polecam klimę automatyczną.W moim samochodzie mam ja ustawiona na
      20 stopni i nic mnie więcej nie interesuje...jak trzeba to grzeje,jak trzeba to
      chłodzi,a jeśli wilgoć powoduje parowanie szyb to również włacza sprężarke.

Co do skóry,która również jest w aucie to zdecydowanie odradzam,ładnie to to
      faktycznie wygląda,ale na tym kończy się jej przydatność.Tak jak wcześniej
      rozmówcy podkreślali w lato się z niej spływa,a zima przymarza.Na swoim
      przykładzie powiem,że nie pomoże również włączone podgrzewanie-tej zimy gdy
      samochód stał kilka godzin na trzaskającym mrozie niestety zanim grzanie fotela
      efektywnie zadziałało przeziębiłem sobie pecherz.Zmyliła mnie wcześniejsza
      łagodna zima i nie położyłem na fotelu koca.
      Ja osobiście nie wybiore wiecej auta ze skórzana tapicerką,wolę już
      welur.Pozdrawiam
    • Gość: zadaro Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: 192.168.129.* 07.03.02, 22:42
      Jeśli musisz dopłacić tylko 600 zł, to nie masz co się zastanawiać- bierz
      automat. Przy automacie jedyną czynnością do wykonania jest włączenie zapłonu,
      nastawiasz temperaturę i zapominasz o wentylacji, czy zima czy lato. Ja
      osobiście mam climatronika w Lagunie 96. Zauważyłem tylko jeden problem, a
      mianowicie po ok. 30 min. jazdy zimą, kiedy wnętrze samochodu osiągnie zadaną
      temperaturę, system zaczyna dmuchać zimnym powietrzem i robi się nieprzyjemny
      przeciąg. Wygląda to tak, jakby przegrzał wnętrze i zaczyna dopasowywać
      temperaturę. Trochę to dokuczliwe,zwłaszcza jak się ma ciepłolubną żonę. Czy
      ktoś też to zauważył, czy może mam uszkodzony któryś czujnik?
    • Gość: jurek Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.chello.pl 07.03.02, 23:31
      Automatyczna! Cóż to jest 600 zl. przy koszcie samochodu, zresztą zrekompensuje
      ci ten wydatek mniejsze zużycie paliwa. Nie znam się na Clio, ale myślę, że
      dotyczy to wszystkich samochodów. Pozdr.
      • Gość: Kicur Re: _Klima reczna czy automatyczna? IP: *.bielsko.msk.pl 08.03.02, 10:33
        Ja też myślę, że automat, chociaż dodatkowo wziąłbym i podgrzewane siedzenia :-
        )). Ja mam podobno półautomat (jak mnie uświadomił XXL) i np. jak nocą jadę, to
        robię temp. nie za ciepłą i nie za zimną, żeby nie zasnąć, a żonie obok jest
        zimno bo śpi. A tak to włączyła by sobie 2-strefową i nie byłoby problemu.
    • Gość: Marek Maly wywiad statystyczny IP: 172.18.118.* 08.03.02, 20:38
      1) Ilu z respondentow opowiadajacych sie przeciw skorze w samochodzie ja
      ma/mialo?
      2) Ilu z respondentow opowiadajacych sie przeciw podgrzewanym siedzeniom w
      samochodzie je ma/mialo?
      3) Ilu z respondentow opowiadajacych sie przeciw automatycznej klimie ja
      ma/mialo?

Przez ma/mialo rozumiem posiadanie samochodu z danym udogodnieniem a nie test-
      drive...
      • Gość: Kicur Re: Maly wywiad statystyczny IP: *.bielsko.msk.pl 08.03.02, 22:16

> 1) Ilu z respondentow opowiadajacych sie przeciw skorze w samochodzie ja
        > ma/mialo?
        > 2) Ilu z respondentow opowiadajacych sie przeciw podgrzewanym siedzeniom w
        > samochodzie je ma/mialo?
        > 3) Ilu z respondentow opowiadajacych sie przeciw automatycznej klimie ja
        > ma/mialo?
        >
        > Przez ma/mialo rozumiem posiadanie samochodu z danym udogodnieniem a nie test-
        > drive...

1) Nie miałem, lecz nie wypowiadałem się w tej sprawie. Na pewno mi się podoba,
        ale trudno się z pewnymi rzeczami (przynajmniej w wyobraźni) nie zgodzić.
        2) Nie miałem, choć chciałem i pewnie w następnym aucie zamówię.
        3) Mam półautomata. W następnym chciałbym automata z podziałem na strefy.

A poza tym... :-) Nie wypowiadam się tu o nikim konkretnym, ale też mi się czasem
        wydaje, że ludzie nie wiedzą o czym piszą. Np. jest pytanie: "Co lepsze: Focus
        czy Corolla", a niektórzy odpowiadają: "Ty głupku, najlepszy jest (np.) Nissan!".
        Ani kultury, ani chyba nie czytał pytania.
        Pozdrawiam!!!
        • Gość: Tommy Klima IP: 213.77.19.* 08.03.02, 22:32
          Uwazam ze klima w aucie to super sprawa.
          U mnie w aucie jest zwykla reczna i nie narzekam.
          Automatyczna? Z cala pewnoscia lepsza, ale ja jestem bardzo zadowolony z klimy
          w ogole i przyznaje ze to doskonaly wynalazek.

Latem aby sie nie przyziebic mam przy wlaczonej klimie ustawiony nawiew
          przewaznie na 1 lub 2 biegu, a pokretlo regulacji temperatury po srodku skali
          i jest ok.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka