Gość: defa Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 13:13 w swoim aucie zamontowałem pełny zestaw norweskiej firmy defa. nie tylko podgrzewa silnik jeśli tego chcę, ale także ładuje akumulator (inteligentnie - można "trzymać" na gniazdku auto nawet wiele dni bez obawy o przeładowanie). super wygodna sprawa, lecz trzeba mieć w pobliżu gniazdko sieciowe. Link Zgłoś
Gość: bj Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.acn.waw.pl 15.12.11, 13:14 kurcze zawsze jak wsiadam do takiego lodowatego samochodu to marzy mi się webasto, ale patrząc na cenę.. za te 500zł bym kupił. 5tys już nie. Link Zgłoś
Gość: m Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.centertel.pl 15.12.11, 13:44 Racja....po co przepłacać? Ja nakrywam na szyby koc i rano szybka jest cacy ;-) Link Zgłoś
Gość: Wlodi Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 15.12.11, 14:31 Tylko frajerzy przeplacaja , w tesco sa maty nz szyby I jest git Link Zgłoś
Gość: Alina Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 15.12.11, 14:53 Racja , lepszy koc na szybe , futro z norek I czapka z lisa . Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.cdma.centertel.pl 15.12.11, 14:55 Mazda 323f miała to nawet w wyposażeniu... Link Zgłoś
Gość: MzL Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.nordiskpolska.pl 15.12.11, 15:02 Tja...podgrzewaj sobie w nocy samochód ...ale ladowarke do tel. wyjmij z gniazdka bo szkoda prądu. Używaj ogrzewania postojowego jak nikogo w samochodzie nie ma...ale gaś silnik na swiatłach bo efekt cieplarniany puka juz w szybe :D....PARANOJA... Link Zgłoś
Gość: smofacz Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 18:36 nie przez całą noc tylko 15 minut przed wyjechaniem - wsiadasz do ciepłego auta nie masz szronu, pary, jak sąsiedzi drapią szyby ty odpalasz wycieraczki i zwalasz cały lód na boki (i maskę:-). Co do efektu cieplarnianego to - trochę racji masz, ale rozruch odbywa się jak w lecie bez grzania świec - to prąd pochodzący ze spalenia ropy - bez niecałkowitego spalania i bez wydatków na paliwko; a webasto (moje) spala 0,5 l na godzinę.... itd p.s. nie krytykuj tylko dlatego, że nie masz :-) to zarąbisty wynalazek i zawsze mam radochę jak sąsiedzi w nowych furach skrobią w zimie szyby - tego roku mają fart - a ja wsiadam do starej B5-ki i odjeżdżam. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 15:04 amerykanskie na polnocy kraju i kanadzie maja podgrzewanie bloku w standardowym wyposazenu Link Zgłoś
Gość: Berni Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 15.12.11, 15:27 Szkoda kasy na takie badziewie . Link Zgłoś
Gość: lkj Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 15:29 W naszym klimacie powinni standardowo montować grzałki elektryczne do miski olejowej, żeby nie niszczyć silnika zimnym rozruchem na sucho. Albo przynajmniej przystosować miskę do takiego montazu i montować opcjonalnie, w końcu przez pół roku mamy zimę. Link Zgłoś
Gość: Czechu Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 15.12.11, 15:37 Jakby kosztowal pincset ten webasro to bym kupil hehe Link Zgłoś
Gość: sd Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 15:41 NAJTAŃSZE WEBASTO NA RYNKU 1. farelka 39,90 zł 2.przedłużacz 15,00 zł 3. wyłącznik czasowy (gniazdko z zegarem) 9,90 zł 4. wejście do cieplutkiego auta i zazdrosne spojrzenie wkurzonego sąsiada - bezcenne Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 15.12.11, 15:54 Eeee wystarczy wlozyc waciak I gumofilce Link Zgłoś
Gość: swiat Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.pool.mediaWays.net 15.12.11, 16:54 Kto ma lub mial ogrzewanie postojowe chwali bo wie co to za wygoda, luksus i komforcik, ci co nie mieli, musza krytykowac. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.gel.usherbrooke.ca 15.12.11, 17:13 rozwiazania stosowane w krajach nordyckich: - garaz, lub tansza odmiana w postaci specjalnego namiotu (wiem, wiem, w PL by zaj...li do rana) - grzalka bloku silnika - zdalne odpalanie Link Zgłoś
martm1 Re: Ogrzewanie postojowe 15.12.11, 17:20 cudowna rzecz, ale cena miażdży, szczególnie w zestawieniu wartości aut kilku letnich... Link Zgłoś
tirinti Re: Ogrzewanie postojowe 15.12.11, 17:48 W północnej Szwecji bardzo popularne jest rozwiązanie elektryczne. Na parkingach są gniazdka. Nie wiem tylko jak wygląda rozliczanie, w hotelu można było kupić miejsce z gnazdkiem lub bez. Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 18:16 Jeśli już wymieniono markę Webasto, to wypadałoby też nazwać z imienia konkurentów: Eberspacher (praktycznie równorzędne z Webasto, również cenowo) oraz DEFA i Calix (ogrzewania na 230 V). Ogrzewania elektryczne są nie tylko równie skuteczne i kilka razy tańsze w zakupie oraz montażu, ale też tańsze i mniej awaryjne w eksploatacji od spalinowych. Ogrzewanie spalinowe jest znacznie bardziej uniwersalne, ale jeśli tam, gdzie samochód garażuje jest dostęp do 230 V, to przy ograniczonych zasobach finansowych warto wybrać ogrzewanie elektryczne, tym bardziej że podane ceny spalinówek wydają się wyraźnie zaniżone. W dodatku ogrzewanie elektryczne można rozbudowywać, zaczynając np. od grzałki silnika i okablowania, a później dodając ogrzewanie wnętrza, zaawansowane sterowanie (DEFA ma rewelacyjne!), czy ładowarkę akumulatora. Samodzielne instalowanie elektrycznych grzałek silnikowych zdecydowanie odradzam. Samodzielny dobór grzałki odradzam do kwadratu. Podobnie odradzałbym zakup używanych ogrzewań spalinowych, albo nowych po okazyjnych cenach. Przepijając te pieniądze bardziej się rozgrzejemy, niż je wyrzucając. Link Zgłoś
Gość: Hector Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 20:32 "ceny spalinówek wydają się wyraźnie zaniżone" - bez jaj. W bardzo popularnym modelu jakim jest Passat takie coś (fabryczne) to koszt poniżej 6,5tyś. z pilotem i programatorem czasowym. Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Ogrzewanie postojowe 15.12.11, 20:57 @jacek Ogrzewania elektryczne są nie tylko równie skuteczne i kilka razy tańsze w zakupie oraz montażu, ale też tańsze i mniej awaryjne w eksploatacji od spalinowych Ale w polskich warunkach raczej mało użyteczne. Przydatne w zasadzie tylko wtedy, gdy masz dom jednorodzinny i nie masz garażu. Poza tym jedziesz na wakacje w Alpy, albo pracujesz do późna i już nie możesz skorzystać. @Hector W bardzo popularnym modelu jakim jest Passat takie coś (fabryczne) to koszt poniżej 6,5tyś. z pilotem i programatorem czasowym. W Superbie widziałem np. za 4 tysiące złotych. W naszych warunkach moim zdaniem warto dołożyć. Natomiast raczej nie dołożyłbym sobie niefabrycznego webasto, bo to urządzenie mocno ingerujące w dwa kluczowe układy - chłodzenia i zasilania. Zwłaszcza przy tym drugim - jakiś ocierający się o inny element metalowy wężyk z paliwem i problem gotowy. Link Zgłoś
Gość: osip Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 15.12.11, 22:14 beret i kalesony na targu za 20 zl i heja Link Zgłoś
Gość: @ hector Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 22:53 Cena opcji fabrycznej ma się nijak do ceny aftermarketowej. Zresztą wiele diesli ma i tak seryjnie montowany dogrzewacz silnika (Webasto lub Eber), który wystarczy rozbudować o elementy pozwalające na pracę przy wyłączonym silniku i o programator lub pilot. @ liczbynieklamia: oczywiście konieczność dostępu do prądu jest wadą, gdyby nie to, ogrzewania spalinowe dawno by już nie istniały. Ja wolałbym mieć ogrzewanie elektryczne, które daje mi codziennie rano pełny komfort za 2000 zł, niż nie mieć ogrzewania spalinowego za 7-10 tysięcy, bo na taki luksus mnie nie stać. Link Zgłoś
Gość: Glut Re: Ogrzewanie postojowe IP: *.versanet.de 15.12.11, 23:47 Bulanda to kraj maksymalnie odjechany Link Zgłoś
Gość: Gosciu Re: Ogrzewanie postojowe IP: 72.15.233.* 15.12.11, 23:52 Czy kogoś tu pokręciło. W niektórych pojazdach są grzałeczki i silnik jest nagrzany w kilka minut od uruchomienia, a po kwadransie jest już ciepełko. Ale takich prostych rzeczy nie montuje wieśwagen oczywiście. Włożą Webasto za kilka tysięcy haha. Siedzonka tez są grzane i nawet wentylowane, aż miło na czymś takim usiąść.i Nie trzeba Webasto. Czy to ma być artkuł sponsorowany. A swoja drogą jak już grzałeczki są zamontowane to dalej już niedalka droga, drobna modyfikacja i juz mamy zasilanie zewnętrzne gotowe. Ileż w tym filozofii. To nie syberia. A i tak ciepłych gaci to nie zastąpi. Lepiej wydać na dobrą imprezę tą kasę to się lepiej rozgrzejemy i będzie co wspominać. No jak ktoś ma budę na kołach i lubi zimą jeździć to jest też praktyczne, ale do budy a nie samochodu. Link Zgłoś