Dodaj do ulubionych

dolaczany naped 4x4

24.12.11, 09:48
Jak to jest z napedem 4x4 w popularnych pickupach?
Standardowo zalaczony jest RWD. Brakuje centralnego dyfra. Mozna dolaczyc przedni naped. Zgodnie z zaleceniem producenta (Nissan) przedni naped mozna dolaczyc NA luznej nawierzchni - piasek, bloto, snieg. Co sie stanie gdy wjade ze sniegu na asfalt? Czy brak centralnego dyferencjalu wplywa NA przyspieszone zuzycie elementow ukladu przeniesienia napedu? Mona wyraznie odczuc inne zachowanie auta NA asfalcie - jakby gorzej skreca. Moze cost 'chrupnac'?
--
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: dolaczany naped 4x4 24.12.11, 10:35
      wsteczny.bieg napisał:
      > Czy brak centralnego dyferencjalu wplywa NA przyspieszone zuzycie
      > elementow ukladu przeniesienia napedu?
      Tak. Znaczaco. O ile uzytkownik uzywa napedu na cztery kola na twardej, przyczepnej nawierzchni.

> Mona wyraznie odczuc inne zachowanie
      > auta NA asfalcie - jakby gorzej skreca.
      Ogolnie rzecz biorac tak.

> Moze cost 'chrupnac'?
      Puku nie ukrecisz jakiegos przegubu albo sprzegla klowego, to bedzie slychac glownie pisk opon. Jak na zakrecie przestanie piszczec, a zacznie chrupac, to mozna dzwonic po lawete.
    • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 11:48
      Dołączany napęd kojarzy mi się z wynalazkami typu Haldex czy sprzęgło wielopłytkowe. To, co tak obrazowo opisałeś nazywa się mechaniczna blokada osi. Jest to proste, niezawodne i optymalne rozwiązanie do jazdy na luźnej nawierzchni, ale tylko tam.

Na suchym asfalcie nie tylko szybko zużyjesz opony i cały napęd, ale na zakrętach narażasz się na niebezpieczeństwo poślizgu i wypadnięcia z drogi. Koła przy zblokowanych osiach obracają się przecież z taką samą prędkością, a na zakręcie koła lewe mają do pokonania inny dystans niż koła prawe, więc siłą rzeczy któreś z kół muszą się ślizgać. Wywołujesz więc poślizg na własne życzenie.
      • trypel Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 12:09
        chyba coś Ci sie z czym pomyliło
        kolega nie pyta o blokadę tylko o dołączanie dodatkowej osi bez pośrednictwa dodatkowego mechanizmu różnicowego

tak jak w wiekszosci starych terenówek i sporej czesci nowych (terenówek a nie tzw suvów).

Aczkolwiek skutki są te same czyli piszczenie oponami az do rozwalenia układu przeniesienia napędu.

Jesli chodzi o pickupy to chyba tylko L200 i amarok mają możliwosć jazdy 4x4 w trybie ciągłym.
        • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 20:13
          > chyba coś Ci sie z czym pomyliło
          > kolega nie pyta o blokadę tylko o dołączanie dodatkowej osi bez pośrednictwa do
          > datkowego mechanizmu różnicowego
          >

Przypomniał mi się kawał:
          Trzech naukowców badających przyrodę dżungli tropikalnej złapali tubylcy. Przyprowadzili do wioski i mówią do pierwszego: wybieraj - śmierć czy unga-unga. On odpowiedział, że śmierć, więc go powoli zabili dzidami. Drugi więc wybrał unga-unga. Przywiązali go do pala i gwałcili go przez 2 godziny. Trzeci wybrał śmierć, ma co wódz zawołał - śmierć przez unga-unga...

Tak i Ci ja odpowiem - dołączanie dodatkowej osi przez zblokowanie, he he he

> Jesli chodzi o pickupy to chyba tylko L200 i amarok mają możliwosć jazdy 4x4 w
          > trybie ciągłym.

Nie. Choćby Subaru Baja, a dalej nie chce mi się szukać
          • trypel Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:24
            jak fajnie brak wiedzy pokrywasz błaznowaniem :)
            naprawdę podziw bierze
            • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:38
              Jak na razie, to Ty popisałeś się brakiem wiedzy, he he he. Zapomniałeś o Subaru Baja i kilku innych pickupach...

Ale zawsze możesz się zrehabilitować i wyjaśnić w jaki sposób Twoim zdaniem jest dołączana przednia oś w Nissanie Navara, skoro twierdzisz, żę ja nie mam racji. Pokaż, że stać Cię na więcej niż tylko obrażanie innych...

A żeby Ciebie dobić psychicznie, to tak od niechcenia dodam, że przełożenie 4LO BLOKUJE również mechanizm różnicowy w tylnej osi...
              • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:41
                Co ty pie...przysz???? Chcesz powiedziec że niskie przełożenia w reduktorze załączają blokadę tylnego mostu?????
                Głupiś czy jak??? Co mają przełożenia w reduktorze do blokady w tylnym moście???
                A do czego w takim razie służy przełącznik Diff Lock?????
                • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 23:04
                  > Co ty pie...przysz???? Chcesz powiedziec że niskie przełożenia w reduktorze zał
                  > ączają blokadę tylnego mostu?????

> Głupiś czy jak??? Co mają przełożenia w reduktorze do blokady w tylnym moście??
                  > ?
                  > A do czego w takim razie służy przełącznik Diff Lock?????[/i]
                  [/i]

Najwyraźniej mylisz głąbie Nissana Patrol z Nissanem Navara, więc wytrzyj pianę z pyska i zacznij wreszcie myśleć, he he he he he
              • trypel Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:50
                no co Ty powiesz - to tak zawsze wlączenie reduktora powoduje blokade tylnego dyfra czy tylko w navarze?
                a może są jeszcze jakies sztuczki które powinienem znać? :)

znajdż jeszcze tych kilka poza bają - zwłaszcza wystepujących na polskim rynku :D
                • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 22:54
                  Przestań uciekać od podstawowego pytania, bo stajesz się żałosny. Ja wyraźnie napisałem w jaki sposób są "spinane" osie w Nissanie Navara. Ty zaś temu zaprzeczyłeś, ale unikasz odpowiedzi na proste pytanie - skoro Twoim zdaniem nie mam racji, to jaki KONKRETNIE mechanizm "spina" te osie? Krasnoludki?
                  • trypel Re: dolaczany naped 4x4 27.12.11, 08:28
                    skrzynia rozdzielcza wraz z reduktorem - bo centralnego mech róznicowego tam nie ma. Jest prosty rozdział napędu 50/50. Zupełnie inaczej niż w foresterze
      • crannmer Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 12:11
        adrian_ktostam napisał:

> Dołączany napęd kojarzy mi się z wynalazkami typu Haldex czy sprzęgło wielopłyt
        > kowe. To, co tak obrazowo opisałeś nazywa się mechaniczna blokada osi.

Pierwsze slysze. Sa mechaniczne blokady mechanizmow roznicowych (ale nie o nich autor watku pisal) oraz mechaniczne blokady centralnego mechanizmu roznicowego (o czym autor definitywnie nie pisal, albowiem zaznaczyl, ze rzeczony pojazd miedzyosiowego mechanizmu roznicowego nie posiada).

> Na suchym asfalcie nie tylko szybko zużyjesz opony i cały napęd, ale na zakręta
        > ch narażasz się na niebezpieczeństwo poślizgu i wypadnięcia z drogi. Koła przy
        > zblokowanych osiach obracają się przecież z taką samą prędkością, a na zakręcie
        > koła lewe mają do pokonania inny dystans niż koła prawe,

Piszesz nie na temat. Albowiem chodzilo o spiecie osi przedniej i tylnej, a nie o blokade mechanizmow roznicowych.
        • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 20:17
          > Piszesz nie na temat. Albowiem chodzilo o spiecie osi przedniej i tylnej, a nie
          > o blokade mechanizmow roznicowych.

Tak? No to kup se spinacz do spinania osi, he he he. A ja myślałem że chodzi o śmierć przez unga-unga...
    • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 19:37
      Prawdopodobnie chodzi ci o nawarrę.
      Jak przeczytałem wpisy niektórych nawiedzeńców o haldexach, blokadach i napedach to wiem skąd u nas tyle zdezelowanych terenówek....
      Normalnie przeniesienie napedu wygląda nastepująco:
      Silnik->Skrzynia biegów->reduktor->2wd-> tylny most

Przełączasz na 4wd:
      Silnik->skrzynia biegów->reduktor->4H->przedni+tylni most

Opcja- sprzegiełka piast
      -automatyczne- zapiecie napedu automatycznie ruszając do przodu
      -manualne - mimo zapiętego napedu 4H półosie nie napędzają piast dopóki nie przełączysz(zapniesz) sprzęgiełek w piastach.

Zapinając 4H lub 4L na czarnym pierwsze co rozwalisz to sprzęgiełka piast
      Następny w kolejności będzie łąńcuch w reduktorze i przedni most.
      Opory jakie poczujesz jeżdżąc z zapietymi napedami na czarnym oduczą cię takich pomysłów.

Po wiecej informacji zajrzyj na forum 4x4 tam się wszystkiego dowiesz.
    • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 19:58
      Nie słuchaj tych filozofów od siedmiu boleści, bo bzdury wypisują. Tu masz proste wytłumaczenie jakie masz opcje napędu w Navarze:

"Nissan oferuje możliwość blokowania mechanizmu różnicowego centralnego oraz tylnej osi. Układ napędowy Navary ma 3 warianty pracy: 2WD (napęd na koła tylne); 4H (napęd 4x4 z zablokowanym centralnym mechanizmem różnicowym) i 4LO (napęd 4x4 z włączoną redukcją w skrzyni rozdzielczej). Nie można więc jechać z napędem na wszystkie koła bo blokady centralnego mechanizmu, ten fakt oraz brak mechanizmu różnicowego przedniego napędu powodują ograniczenie prędkości do 100 km/h w trybie 4x4. W Nissanie wybieranie trybów pracy odbywa się pokrętłem na desce rozdzielczej."

ŹRÓDŁO
      • trypel Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:36
        autorów takiej strony powinni kibitkami na Sybir bo większych głupot to dawno nie czytałem :D

zablokowany mechanizm którego nie ma (centralny)
        brak mechanizmu który być MUSI (przedniej osi)
        a wszystko połaczone w tak bezsensowny mix że słuchac hadko
        cuda panie cuda :D
        • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:38
          Tylko czekać aż walnie Classical Foch....:)))))))
          • trypel Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:53
            ciekawe czy już zmądrzał i zastanawia sie jak wybrnąć z tylu głupot czy bedzie lazł w to dalej :)
            ew faktycznie foch i zniknie
            • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 23:49
              No to kiedy skończysz błaznować i przejdziesz do KONKRETÓW, he he he
      • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 21:38
        NIe pajacuj internetem bo w nissanach siedzę od wielu lat i w terenie uzytkuję kolejny egzemplarz Y60...
        Nie wiesz to po co się odzywasz i podkreslasz jakieś blokady.
        Znasz budowe przeniesienia napedu w terenowym nissanie?? Widziałeś kiedyś z bliska jak zbudowany jest most, reduktor skrzynia biegów, piasta sprzęgiełka w terenówce???
        Obejrzyj kiedyś i pokaż mi gdzie załącza się blokadę centralnego mechanizmu różnicowego... No i gdzie on jest..
        Chrzanisz mylisz pojecie blokady z zapięciem napedu, mechanizm różnicowy z centralnym mechanizmem różnicowym... No żal...
        • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 22:28
          > NIe pajacuj internetem bo w nissanach siedzę od wielu lat i w terenie uzytkuję
          > kolejny egzemplarz Y60...

Jak siedzisz w Nissanach to ciesz się, że nie we Wronkach, bądź grzeczny, to może wyjdziesz na zwolnienie warunkowe... Jeżeli więc to prawda, to na Twoim miejscu bym się do tego nie przyznawał, he he he. Wiedz też, że nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem, więc by być chociaż trochę wiarygodnym, będziesz musiał trochę popajacować i podlinkować wiarygodnym źródłem swoje głupoty...

> Znasz budowe przeniesienia napedu w terenowym nissanie??

Tylko głupiec sądzi, że istnieje coś takiego jak "terenowy Nissan". Koncern ten produkuje wiele modeli, stosuje wiele rozwiązań. Inne są rozwiązania w Pathfinderze, inne w NP300, inne w Navarze. Żeby było jasne - dyskusja jest o Navarze, więc nie interesują mnie żadne Twoje wypociny na temat innych modeli, więc nie próbuj zmieniać tematu i rozmydlać dyskusji.

> Obejrzyj kiedyś i pokaż mi gdzie załącza się blokadę centralnego mechanizmu róż
          > nicowego... No i gdzie on jest.

Ale się uśmiałem... Wygląda na to, że niepotrzebnie grzebałeś w moście, reduktorze, itd, szukając gdzie załącz się blokadę centralnego mechanizmu różnicowego. Po pierwsze chyba pomyliłeś modele Nissana, a po drugie wystarczyło zapytać na forum. W Navarze jest takie pokrętło i tam możesz ustawić: 2WD, 4H, 4LO, buuuuchachacha...

> Nie wiesz to po co się odzywasz i podkreslasz jakieś blokady.

To mnie oświeć. Jaki KONKRETNIE mechanizm "spina" Twoim zdaniem osie w Nissanie Navarze? A może krasnoludki?
          • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 26.12.11, 23:03
            W Navarze jest takie pokrętło i tam możesz ustawić: 2WD, 4H, 4LO, buuuu
            > chachacha...

I to jest jełopie pokretło załączania REDUKTORA!!!!! Znasz różnicę pomiedzy reduktorem a międzyosiowym mechanizmem różnicowym??? jesteś tak żałosnym ignorantem ze aż boli skoro reduktor i mechanizm różnicowy to jedno i to samo.
            Nie masz bladego pojecia o czym mówisz.

to mnie oświeć. Jaki KONKRETNIE mechanizm "spina" Twoim zdaniem osie w N
            > issanie Navarze? A może krasnoludki?

To oświecam małolacie: REDUKTOR.
            Zarówno przedni jak i tylny wał napedowy łączy flansze REDUKTORA i wałka atakującego w moście. BEZPOŚREDNIO bez żadnego mechanizmu różnicowego. Bo go tam NIE MA!!!
            Nie muszę się starać by udowadniać coś internetowemu znafffcy...
            • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 27.12.11, 00:06
              O Miszczu Wspaniały. przyznam, że właśnie przeszedłeś sam siebie. Dzięki Twemu geniuszowi odkryłem, że w moim Forku reduktor chyba od początku był zepsuty. No bo jak wytłumacyć to, że czy jest włączony czy nie, zawsze mam napęd S-AWD, ale na zakrętach jedzie jak po sznurku.

Jest napisane - poznasz drzewo po owocach, więc podziwiam Twoją wspaniałą wiedzę o reduktorach SKRZYNI BIEGÓW i do czego one służą. Owoce Twego intelektu są cudowne...
              • crannmer Re: dolaczany naped 4x4 27.12.11, 00:20
                W dyskutowanym samochodzie naped w kierunku przedniej osi zalacza sprzeglo znajdujace sie w obudowie reduktora na jego walku wyjsciowym.

Blaznem byles, blaznem jestes i blaznem pozostaniesz. Dotychczasowe wypowiedzi na tym watku sa dowodem.
              • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 27.12.11, 09:38
                twój Forek to pewnie jakas spedalona nazwa Forestera...
                Co ty porównujesz???? Dwa zupełnie różne układy przeniesienia napędu...
                A sam rozpisywałeś się o rzeczonym modelu jak ci wspomniałem o Y60 gdzie napęd 4x4 mimo drobnych różnic jest ideowo taki sam jak w Nawarze..
                Jesteś błaznem... Po prostu.
                Kilka osób tłumaczy ci coś o czym nie masz bladego pojecia a ty uparcie nadal twierdzisz że na siłę zrobisz z siebie kompletnego idiotę.
                Udało ci sie.
    • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 27.12.11, 01:32
      Jeszcze raz apeluję do założyciela wątku. Jakiś idiota próbuje wprowadzić Cię w błąd. po stylu wypowiedzi widać że to są góra 2 osoby posługujące się wieloma nickami. Ja posługiwaniem się wieloma nickami brzydzę się.

Przednią oś masz dołączaną przez zblokowanie jej na sztywno z tylną. Fachowo nazywa się to napęd sztywny. Mechanizm różnicowy między osiami jest więc zbędny. Koła w przedniej osi masz zblokowane na stałe, a w tylnej osi masz mechanizm różnicowy z możliwością blokady osobnym przyciskiem. Wiem, że możesz zblokować ten mechanizm różnicowy w położeniu pokrętła w pozycji 4 LO. Czy można zblokować tylną oś gdy pokrętło jest w pozycji 4H lub 2WD, tego nie pamiętam. Po suchej drodze asfaltowej można jeździć tylko przy pokrętle w pozycji 2WD. Reduktor nie służy do załączania czy odłączania przedniej osi czy blokowania tylnej, ale do włączenia tak niskiego przełożenia (lub przełożeń), by maksymalnie wykorzystać dostarczany przez silnik moment w trudnych warunkach.

W razie czego służę linkami potwierdzającymi to co tu napisałem, a trolle wielonickowce niech mnie w doopę pocałują...
      • trypel Re: dolaczany naped 4x4 27.12.11, 08:27
        jest takie powiedzenie - jak ci jeden powie ze jesteś osłem - wysmiej go, jak zrobi to drugi - zastanów się nad sobą, a jak to samo powie trzeci to zacznij żreć siano.

co ciekawe w tej wypowiedzi zupełnie zmieniłeś wszystko co pisałeś wczesniej - nagle pojawia się info o braku centralnego mechanizmu różnicowego... chociaż dalej błędna jest informacja że nie ma go również w przedniej osi a tam akurat jest
        • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 28.12.11, 21:21
          Widzę, że potrzebowałeś całego dnia, by zrozumieć, że napęd 4x4 w Navarze jest dołączany przez zblokowanie przedniej i tylnej osi na sztywno.

Mógłbym waszym sposobem rozmnożyć nicki i też ze sobą popisać, ale jak wspomniałem, brzydzę się takimi metodami. Muszę przyznać że twoja ksywka idealnie pasuje do ciebie, bo widać wyraźnie, że trypel wyżarł ci mózg i masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Z początku myślałem, że chodzi o jakieś inne znaczenie tego słowa, ale w tym poście udowodniłeś, że chodzi o "ten" trypel. Swoją drogą trzeba być degeneratem, by w XXI wieku coś takiego załapać. Gumki są obecnie tanie, więc podejrzewam, że robiłeś loda chlorom i menelom, a że na dentyście jak każdy lachoń oszczędzasz, to cierp...

Widzę, że odkąd mam sygnaturkę, wyzwoliło to wśród tałatajstwa wszelkiej maści pokłady tłumionej agresji i to nie tylko w tym wątku. Bardzo dobrze. Widać, że sygnaturka spełnia swoją rolę. Uczy chamów tolerancji, he he he
          • milos75 Re: dolaczany naped 4x4 28.12.11, 23:43
            Tryper bałwanie. Przestań się kompromitować bo niedobrze się już robi od tych bzdur.
          • trypel Re: dolaczany naped 4x4 29.12.11, 08:26
            www.agrotrader.pl/s/sprzedam-siano
            jedyne co mozesz zrobić żeby sie dalej nie osmieszać :D
            chyba że chcesz - chętnie poczytamy jakie jeszcze rewolucje wprowadzisz do techniki 4x4
    • wsteczny.bieg Re: dolaczany naped 4x4 27.12.11, 16:35
      Dzieki za odpowiedzi. Pierwsza odpowiedz Cranmera wlasiciwie wyczerpala temat.

__
      Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
      Ernest Hemingway
      • simon_r Re: dolaczany naped 4x4 28.12.11, 16:38
        Trochę do poczytania..
        • carfan Re: dolaczany naped 4x4 29.12.11, 21:38
          Też ciekawy artykuł moto.pl/MotoPL/1,90109,7257958,4x4_bez_tajemnic.html
          • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 30.12.11, 10:39
            Warto byłoby zalecić osłowi który sie tutaj usiłował żreć ze wszystkimi jako lekture obowiazkową... tylko czy zrozumie...
            • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 02.01.12, 23:24
              Czasem post dużo mówi o autorze. Z kim więc mamy do czynienia w tym przypadku? Istnieją 3 możliwości.

Pierwsza możliwość - idiota.
              Wątek jest zbudowane na zasadzie tzw drzewka. Sprawia to, że każdy uczestnik dyskusji może odpowiedzieć na wybrany post, a nie tylko dopisać się do dyskusji jako ostatni. Co zrobił Carfan? Umieścił swój wpis nie jako odpowiedź na któryś z moich postów czy na któryś post schamiałych, agresywnych wielonickowców. On umieścił swój post jako odpowiedź na wypowiedź forumowicza Simona_r.

Czy trzeba być Einsteinem, by zrozumieć, że to był wyraźny znak, że Carfan nie chce atakować czy bronić ani mnie ani imbecyla adellante12. On znalazł artykuł, uznał, że jest ciekawy i postanowił podzielić się nim z innymi. Umieścił swój post tak, by nie wplątać się w idiotyczne przepychanki i chamskie ataki na mnie. Trzeba być idiotą lub przynajmniej imbecylem, by tego nie rozumieć i na siłę próbować kogoś wciągać w kłótnie.

Druga możliwość - agresywny cham.
              Załóżmy jednak, że ten przebiegły prostak wiedział, że Carfan raczej nie zamierza brać udziału w przepychankach, ale świadomie, wbrew jego woli, a więc w chamski sposób postanowił spróbować go w to wciągnąć i przy okazji podbić ten wątek, mimo, że merytoryczna dyskusja dawno się skończyła. Olałem jego 2 ostatnie posty, gdy zorientowałem się z kim mam do czynienia, ale to nie pomogło. Pora więc na smutny wniosek - już podobno Konfucjusz pisał, że chama cechuje natarczywość i agresja, że swym nędznym jestestwem burzy harmonię Wszechświata, a ten wątek dowodzi, że nie da się chama ignorować.

Trzecia możliwość - dwa w jednym, czyli schamiały agresywny idiota.
              Chociaż w naturze takie 'egzemplarze" występują bardzo rzadko, to uważam, że w tym przypadku mamy do czynienia właśnie z tą opcją, niestety...

================================

Teraz, by przy okazji uzupełnić wklejone przez poprzedników linki, też wkleję link na temat napędów 4x4 i AWD. Moim zdaniem jasno tłumaczy ich podział, wady i zalety

Tekst linka
              • adellante12 Re: dolaczany naped 4x4 03.01.12, 01:27
                No i czwarta mozliwość
                Kompletny ignorant i totalny idiota usiłuje się wypowiadac w tematach o których nie ma zielonego pojecia ale wszechwiedzacy internet podbija mu IQ.... I porównuje AWD z Nawarrą...
                Nawarra AWD... wyposazona w centaralny mechanizm róznicowy z blokada a załączenie przedniego napedu załącza blokady mostów...
                Posłuchaj swego bełkotu a póżniej snuj internetowe teorie spiskowe.
                Wielonickowość wyweszył ... tak mam dwa nicki tu na gazecie ten i na Forum4x4 mayer.
                Żałosny kretynie chcesz obrażać ludzi to po prostu bądź. Samo twoje istnienie jest wystarczającą obrazą dla homo sapiens...
                • adrian_ktostam Re: dolaczany naped 4x4 03.01.12, 19:06
                  > No i czwarta mozliwość
                  > Kompletny ignorant i totalny idiota .....

Przyznam, że trochę zaskoczyła mnie ta jego samokrytyka, ale rzekoma czwarta możliwość zbyt podobna jest do pierwszej. Poza tym trzeba być właśnie "kompletnym ignorantem i totalnym idiotą", by podejrzewać o wiedzę sieć serwerów i komputerów. Można nawet zamiast o blondynkach o nim kawały wymyślać, np taki: Która książka jest mądrzejsza? Ta, która większa i grubsza....

Teraz ustalmy pewne fakty:

1. To ty i twoje klony typu trypel pomyliliście mechaniczną blokadę osi z mechaniczną blokadą mechanizmu różnicowego. Gdy ty szukałeś reduktora w Navarze, ja wyraźnie napisałem, że "pomyliłeś modele Nissana". Powtórzę też jeszcze raz - tylko głupiec sądzi, że istnieje coś takiego jak "terenowy Nissan". Koncern ten produkuje wiele modeli, stosuje wiele rozwiązań. Inne są rozwiązania w Pathfinderze, inne w NP300, inne w Navarze.

2. Wprawdzie nie widzę niczego złego w porównywaniu różnych rodzajów przeniesienia napędu czy różnych modeli samochodów, ale takich porównań nie robiłem. Owszem, na przykładzie Subaru chciałem idiocie wytłumaczyć do czego służy reduktor skrzyni biegów, ale ten imbecyl uparł się, że reduktor służy do dołączania przedniej osi w Nissanie Navara, a nie do możliwości używania biegów o niższych przełożeniach, a więc lepszego wykorzystania momentu silnika gdy jest to potrzebne.

3. Nie obraziłem ani ludzi, ani tym bardziej ciebie, bo gnidy nie da się obrazić...
    • spawacz.drewna Re: dolaczany naped 4x4 06.01.12, 01:23
      nie wiem jak w nissanach ale mialem w subaru 4x4 i zajebiscie sie jezdzilo czy to snieg,woda czy piasek, teraz mam przod ale podwozie rekompensuje to gowno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka