Dodaj do ulubionych

Czy warto zamontować gaz do MATIZA ???????????????

IP: *.man.rsk.pl 05.06.04, 17:12
Witam
Prosze o jakąś rade na temat gazu do Matiza. Ile wynosi moztaż w waszych
miastach i czy ktoś już zamontował gaz do Matiza. Prosze o jakieś opinie.
Z góry serdecznie dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: borett Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.hd.pl 05.06.04, 17:22
      moim zdaniem nie waartooo... pasmo nieszczesc i klopotow. pozorna oszczednosc,
      konczaca sie remontem silnika. poza tym stale klopoty i uzeranie sie z
      gaziarzami - partaczami... nigdy nie mialem gazu, i nigdy nie zaloze.
      • lexus400 Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? 05.06.04, 18:00
        Gość portalu: borett napisał(a):

> moim zdaniem nie waartooo... pasmo nieszczesc i klopotow. pozorna
        oszczednosc,
        > konczaca sie remontem silnika. poza tym stale klopoty i uzeranie sie z
        > gaziarzami - partaczami... nigdy nie mialem gazu, i nigdy nie zaloze.

.....a skąd u Ciebie taka opinia???? zamontowałem już chyba ze 20 parę Matizów
        i jakoś jeszcze żaden klient nie przyjechał niezadowolony a widuję się z
        użytkownikami przy okazji wymiany filtów i na obsłudze serwisowej. Z Matizami
        jest ZERO problemów, na gazie chodzą bardzo ładnie, instalacja zwykła II-giej
        generacji z zabezpieczeniem kolektora ssącego tzw. gwizdkami(po jednym na każdy
        cylinder)cena montażu (u mnie) 2200 PLN ze zbiornikiem w miejscu koła.

Pzdr.
        • Gość: trug Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.csk.pl 07.06.04, 18:42
          Interesuje mnie opinia o gazie w f. focusie 1,6.
          Oczywiście sekwencja.
          Co jest takiego i o co chodzi z tymi fordami, że "gaziarze" boją się montować,
          po prostu mówią, że oni tego nie zrobią. Jeśli pan chcesz wymienić głowicę i
          wtryski po 20-30 tys. to proszę bardzo, ale on gwarancji na bezproblowe
          użytkowanie ni da zadnej. Nawet na 10 tys. kilometrów.
          Ile w tym prawdy, a ile niewiedzy?
          • lexus400 Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? 07.06.04, 21:44
            Gość portalu: trug napisał(a):

> Interesuje mnie opinia o gazie w f. focusie 1,6.
            > Oczywiście sekwencja.
            > Co jest takiego i o co chodzi z tymi fordami, że "gaziarze" boją się
            montować,
            > po prostu mówią, że oni tego nie zrobią. Jeśli pan chcesz wymienić głowicę i
            > wtryski po 20-30 tys. to proszę bardzo, ale on gwarancji na bezproblowe
            > użytkowanie ni da zadnej. Nawet na 10 tys. kilometrów.
            > Ile w tym prawdy, a ile niewiedzy?

Problem tkwi w luzach zaworowych, robią się ciasne już po 5000 km i nie ma
            problemu jeżeli klient jest tego świadom i podjeżdża na regulację
            systematycznie ale w naszym cudownym kraju właściciele Fokusów chcą być cwansi
            od "zaworów" i myślą, że jak mają FORDA to nic nie muszą robić a w razie
            uszkodzenia głowicy każdy stara się zrzucić winę na gaziarza i argument jest
            tylko jeden "pan mi montował gaz i teraz mam uszkodzoną głowicę, wcześniej nic
            takiego się nie działo" na pytanie "kiedy silnik miał regulowane luzy"
            odpowiedź brzmi "nie wiem" albo "coś koło 20.000 km ale to nie jest wina
            zaworów" - bo oczywiście każdy facet w tym kraju jest "mechanikiem" i każdy wie
            lepiej.
            Dlatego gaziarze nie chcą montować w Fokusach.
            Pzdr.
            • Gość: Andrzej Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 22:25
              Nie bardzo rozumiem, Mówisz o klasycznym luzie zaworowym na popychaczu ? Czyźby
              focus nie miał popychaczy hydraulicznych. Toż już nawet polonezy bodaj od 97
              roku miały popychacze hydrauliczne i regulacja zaworów wypadła z programu
              serwisowania.
              Poza tym dlaczego są ciasne już po 5000. Cytowany FSO zaleca sprawdzenie co
              10.0000 i to mając wałek w kadłubie.
              To chyba nie ten problem, a nawet jeśli to nie jest to wina zaniedbania ze
              strony użytkownika.
              Natomiast słyszałem, (wiadomość nie sprawdzona z drugiej ręki) że pęka
              ceramiczne wyłożenie gniazda zaworowego (tu regulacja nie pomoże) i ford
              przynajmniej oficjalnie zaleca wymianę głowicy przed montażem LPG.
              • lexus400 Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? 08.06.04, 08:10
                Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Nie bardzo rozumiem, Mówisz o klasycznym luzie zaworowym na popychaczu ?
                TAK - DOKŁADNIE
                Czyźby
                > focus nie miał popychaczy hydraulicznych.
                ZGADZA SIĘ NIE MA
                Toż już nawet polonezy bodaj od 97
                > roku miały popychacze hydrauliczne i regulacja zaworów wypadła z programu
                > serwisowania.
                HYDRAULICZNE KASOWNIKI LUZÓW TO WCALE NIE JEST JAKAŚ SUPER SPRAWA NP.(LEXUS
                400 ZAWORY REGULOWANE PŁYTKAMI)
                > Poza tym dlaczego są ciasne już po 5000. Cytowany FSO zaleca sprawdzenie co
                > 10.0000 i to mając wałek w kadłubie.
                NA GAZIE TEMPERATURA SPALANIA JEST WYŻSZA I GENERALNIE WE WSZYSTKICH
                SAMOCHODACH ZAWORY SZYBCIEJ SIĘ "ŚCIEŚNIAJĄ", NIE POTRAFIĘ WYTŁUMACZYĆ DLACZEGO
                W FOKUSIE JUŻ PO 5000 KM SĄ CIASNE, MOŻE ZASTOSOWANE MATERIAŁY MAJĄ TAKIE
                WŁAŚCIWOŚCI, ŻE NIE SPRZYJAJĄ WYŻSZEJ TEMPERATURZE? W KAŻDYM RAZIE JEST TO FAKT
                SPRAWDZONY OSOBIŚCIE NA DWÓCH FOKUSACH.
                > To chyba nie ten problem, a nawet jeśli to nie jest to wina zaniedbania ze
                > strony użytkownika.
                TYLKO I WYŁĄCZNIE ZE STRONY UŻYTKOWNIKA, GDYŻ TŁUMACZYSZ KLIENTOWI W CZYM
                RZECZ I CZYM TO GROZI ALE DO NICH TO NIE DOCIERA, PRZYJEŻDŻAJĄ REGULOWAĆ ZAWORY
                JAK JUŻ JEST PO FAKCIE I TRZEBA WYWALIĆ GŁOWICĘ.
                > Natomiast słyszałem, (wiadomość nie sprawdzona z drugiej ręki) że pęka
                > ceramiczne wyłożenie gniazda zaworowego (tu regulacja nie pomoże) i ford
                > przynajmniej oficjalnie zaleca wymianę głowicy przed montażem LPG.
                NIE MAM ZDANIA

Pzdr.
                • Gość: Andrzej Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 21:15
                  "NA GAZIE TEMPERATURA SPALANIA JEST WYŻSZA ...
                  Temperatura spalania z zaworami ma niewiele wspólnego. Natomiast temperatura
                  robocza zaworów jest wyższa co wynika nie tyle z wyższej temperatury spalania co
                  z faktu, że zawory i cała głowica NIE SĄ CHŁODZONE ODPAROWYJĄCYM PALIWEM.
                  Zgodzisz sie ze mną, że gaz w przeciwienstwie do benzyny parującej bezpośrednio
                  tuż przed zaworem do kolektora dochodzi już ciepły i w fazie gazowej?
                  "Regulacja popychaczy hydraulicznych powinna być wykonywana jedynie w razie
                  wymiany popychacza lub wymontowania głowicy" - to cytat z książki serwisowej
                  fiata... CC 704 . Jak wspomniałem wątpie by focus nie miał popychaczy
                  hydraulicznych ale może...
                  A teraz do sedna.
                  Jeżeli jest tak jak mówisz to znaczy że fabryczny luz jest za mały. Efekt po
                  nagrzaniu silnika zawory będą się niedomykać i gniazda zostaną wypalone. Po
                  5000 jest już za póżno na regulacje. Trzeba bezpośrednio po założeniu instalacji
                  zwiększyć luz zaworowy np o 0,05 mm i po problemie.
                  Jeżeli tam są popychacze hydrauliczne to też można ustawić mniejsze wstępne
                  obciążenie popychacza by zapewnić szczelne zamknięcie zaworu po nagrzaniu.
                  Ale to człowiek któremu płacą za DOSTOSOWANIE AUTA DO ZASILANIA GAZEM powinien
                  wiedzieć i zrobić a nie zwalać na klijenta.

"I GENERALNIE WE WSZYSTKICH SAMOCHODACH ZAWORY SZYBCIEJ SIĘ "ŚCIEŚNIAJĄ"
                  W trakcie eksploatacji luz zaworowy sam się nie skasuje, chyba ze występuje
                  właśnie wypalanie gniazda w wyniku jego nieszczelnosci. Ja nie mam warsztatu
                  więc moje doświadczenie sprowadza sie do tych aut które miałem i zarówno F126p
                  jak i Polonez z klasycznymi popychaczami regulowanymi mechanicznie, zwiekszały
                  luz zaworowy. To normalne bo ściera się popychacz, krzywka wałka rozrządu,
                  klawiatura itd. Polonez przejechał na gazie 150 000 (nadal jeżdzi u sasiada) i
                  nie zacieśnia zaworów (właśnie regulowalismy kilka dni temu).
                  "SPRAWDZONY OSOBIŚCIE NA DWÓCH FOKUSACH" - tzn wypaliły gniazda, czy też były
                  regulowane i jedziły OK ?.
    • Gość: borett Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.hd.pl 05.06.04, 17:27
      a montaz porzadnej instalacji - sekwencyjnego wtrysku gazu, w matizie mija sie
      z celem...
    • Gość: Andrzej Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 05.06.04, 19:14
      Ciekawe borett skąd wiesz o tych nieszczęściach skoro nie masz gazu ? A
      sekwencyjny wtrysk do matiza owszem można, można też wrzuciś mu silnik z
      autobusu czemu nie.
      A poważnie jest tylko jedno kryterium. Jak długo zamierzasz jeździć tym autem.
      Na kazde 100 km bedziesz do przodu ~ 7 zł jak widać z tego co napisał kolega
      "gaziarz" trzeba przejechać jakieś 25 - 30 tyś by wyjść na swoje. Tico jeżdza na
      gazie dość dobrze choć nie jest to auto "stworzone do gazu". I wiele zależy od
      instalatora.
      • Gość: Gosia Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: 213.241.2.* 06.06.04, 13:39
        > Na kazde 100 km bedziesz do przodu ~ 7 zł jak widać z tego co napisał kolega
        > "gaziarz" trzeba przejechać jakieś 25 - 30 tyś by wyjść na swoje.

Różnica w cenie gazu i benzyny to ok 2 zł
        Przy spalaniu 6-7l/100km (5l to tylko na trasie i to z górki) wychodzi 12-14zł/100 km
        cena instalacji 2tys. zł zraca się po 16 tys. km (średnio rok czasu)
        • Gość: Andrzej Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 06.06.04, 14:01
          Nietety wiekszość aut w tym pewnie i Matiz spali więcej gazu niż benzyny. Jeśli
          pali średnio 6 Pb to gazu może być ~ 8. Do tego trzeba liczyć trochę benzyny na
          rozruch. W zimie to tak nawet do 1 km warto jechać na benzynie żeby silnik nie
          szarpał po przełaczeniu na gaz. Jeśli auto jeździ dużo w mieście to uzbiera się
          z 0,5 l/100 benzyny. Dlatego szacuję bardzo ostrożnie te 7 zł. Może być i 10 ale
          wątpie by 12 -14. Jest jednak inna sprawa. Jak bedziesz mieć gaz to będziesz
          jeździć dużo więcej bo zadziała efekt jeźdzenia też dla przyjemności i przebiegi
          się zwiększą (z własnego doświadczenia). Więc instalacja wróci się szybciej niż
          się skalkuluje. Można też smiało doliczyć sobie ~ 800 - 1000 zł przy odsprzedaży
          auta z tytułu instalacji gazowej.
          Krótko mówiąc tak czy tak się opłaci choć może nie tak od razu.
          • lexus400 Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? 06.06.04, 15:28
            "Krótko mówiąc tak czy tak się opłaci choć może nie tak od razu."

....mało jest inwestycji, które zwracają się "od razu", podam przykład banków:
            - ulokuj w banku 2000 PLN na rok czasu - ile z tego wyciągniesz?? tyle
            wyciągniesz, że będziesz mógł rozpłakać się ze śmiechu:)))

- potraktuj montaż instalacji jak inwestycję, wydając te przykładowe 2000 PLN
            po roku odzyskujęsz (w zależności od liczby przejechanych km) minimum 100
            % "odsetek" a zainwestowany kapitał w dalszym ciągu procentuje.

Efekt finansowy jest widoczny wówczas, gdy przy tankowaniu gazu za np.50 PLN
            taką samą kwotę wkładać do "skarbonki" tytułem nie tankowania jedynego
            słusznego paliwa:))) jakim jest benzyna.
            Pzdr.
            • akociak Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? 06.06.04, 19:54
              czesc lexus 400 mam takie jedno pytanko jestem z rzeszowa i tu oferuja mi
              instalacje za 3500 zł jak przedstawia sie ta sprawa w innych miastach pzdrawiam
              • lexus400 Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? 07.06.04, 14:07
                akociak napisała:

> czesc lexus 400 mam takie jedno pytanko jestem z rzeszowa i tu oferuja mi
                > instalacje za 3500 zł jak przedstawia sie ta sprawa w innych miastach
                pzdrawiam

...jeżeli sekwencyjna to dobra cena, ale jeżeli nadal piszemy o Mitizie to nie
                ma sensu pakować mu takiej instalacji, wystarczy za 2200 PLN.
                Pzdr.
    • Gość: Piotrek Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 19:25
      Zgadzam się z opinią poprzedników - nie ma żadnych problemów. Swoim Matizkiem
      przejechałem na gazie około 40 tys. km i nie miałem z nim żadnych kłopotów. Od
      znajomych słyszałem czasem, że ich Matizki lubią czasem "prychać", ale mnie się
      to jeszcze nie zdarzyło ... chyba to kwestia regulrnej wymiany wszelkich
      filtrów, kabli, świec ... no i nie warto oszczędzać pary groszy na gazie i
      kupować "od pana Henia" po 1,50. Spala mi (bez rozróżnienia, czy to miasto, czy
      trasa) około 7 l gazu, aczkolwiek ostatnio jakby ciut mniej ... około 6,5 ...
      miło z jego strony :)
      Pozdrawiam
      • Gość: Rocco hehe :))) zydki,nawet do tego montuja gaz :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 20:00
        smiac mi sie z was chce , juz widze u was placz, jak autko by palilo ze 15 na
        100 :))
        • Gość: żydek Re: hehe :))) zydki,nawet do tego montuja gaz :)) IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 05.06.04, 20:07
          Nie zaskoczyłeś mnie Rocco, ale spróbuj jeszcze raz wyrabiasz się !!!
        • Gość: Piotrek Re: hehe :))) zydki,nawet do tego montuja gaz :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 21:19
          taaa ... sorry, ale nie każdego stać, by płacić dużo za jazdę samochodem. Jeśli
          mam być szczery to przy moim zapotrzebowaniu na jazdę samochodem posiadanie
          samochodu, który pali 15 l byłoby idiotyzmem ... ale jeśli to Cię śmieszy i
          masz kasę by tak ją wywalać w błoto to gratuluję i życzę powodzenia
    • Gość: MARS Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: 195.117.1.* 06.06.04, 04:52
      Cześć AGUSIA !
      Wejdź na naszą stronę : matiz.supermedia.pl . Po zalogowaniu się będziesz mogła
      popytać użytkowników Matiza na ten temat . Ja osobiście nie założyłem i nie
      założę gazu , ale użytkownicy " zagazowanych " Matizów narazie są zadowoleni .
      Do Matiza wystarczy instalacja II - ej generacji z " gwizdkami " w kolektorze (
      plastikowym ) .
      P.S.
      Polacy nie są ludźmi dbającymi o środowisko naturalne . Zakładając " gaz "
      chodzi nam tylko i wyłącznie o oszczędność !!! A więc wystarczy , że zmniejszy
      się dość mocno różnica w cenie benzyny i gazu i ... sami dokończcie .
      Pozdrawiam !
      • Gość: camel Re: Czy warto zamontować gaz do MATIZA ?????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 19:12
        Ja mam peugeota 1.9 i bez gazu na pewno jeździłbym mniej. Z doświadczenia -
        wcześniej miałem benzyniaka 1.6,teraz mam gaziaka 1.9 i za tą samą kwotę
        spokojnie objeżdżam 2 x większy dystans - na dłuższą metę o ile cena gazu nie
        wzrośnie drastycznie,zawsze się to opłaci.
        Jedyny minus to przy matizie spadek mocy jest już lekko odczuwalny.
    • blackmessiah Najlepiej Cyklon B 07.06.04, 21:47
      A gdzie Ty dziecko potem będziesz ładować zakupy?
      • Gość: Agusia Re: Najlepiej Cyklon B IP: *.man.rsk.pl 09.06.04, 11:08
        Butla z gazem ma byc zamontowana w miejscu gdzie jest koło zapasowe. Tak więc
        zostaje bagażnik wolny. Ale martwi mnie jeszcze jedna rzecz mianowicie, nie
        wiem jak to jest z przepisami dot. kół zapasowych. Czy nasze polskie prawo
        wymaga obowiązku posiadania koła zapasowego? I jeszcze jedno: czy po
        zainstalowaniu gazu muszę zmienić olej silnikowy na inny niż dotychczas?
        • Gość: Andrzej Re: Najlepiej Cyklon B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.06.04, 12:00
          Nie musisz mieć koła zapasowego a pewnie znając realia jak złapiesz gumę to
          przyjedzie mąż (chłopak) z kołem i wymieni.
          Oleju nie musisz zmieniać. Te oleje tzw zalecane do gazu to zwykle nabieranie
          ludzi. Warto wymienić świece jesli są jakieś wieloelektrodowe na zwykłe
          jednoelektrodowe (np. iskry z dopiskiem gaz) ale nie spiesz się jak bedzie ok.
          na starych to nie ruszaj.
          Powodzenia
        • blackmessiah Re: Najlepiej Cyklon B 09.06.04, 12:10
          He he!

Czyli na tej instalacji zasięg auta będzie się wahał między 100-200 km. A poza
          tym wyjmując koło zapasowe musisz je gdzieś umiejscowić, chyba że zamierzasz
          trzymać na kolanach albo w siatce reklamówce:). Bez koła zapasowego oczywiście
          można jeździć (jeśli masz do pracy np. 500 m), ale raczej nie polecam. Można
          jeździć także bez tylnych siedzeń, przedniego prawego siedzenia, obicia
          tapicerskiego, tłumika, tylnej szyby i pedału hamulca (przy odrobinie wprawy
          wystarczy ręczny). Hi hi.

A poważnie: gaz w Matizie i wszystkich małych autach to poracha. Ten samochód
          spala i tak niedużo, a zmniejszanie jego i tak koszmarnie małej pojemności
          bagażnika nie wyjdzi Ci na dobre.
          • Gość: Swoboda_T Więcej logiki, mniej emocji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 15:54
            Zamiast zapasu Aga może wozić uszczelniacz, kosztuje kilkanaście złotych,
            miejsca nie zajmuje, obsługa prościutka, a i oponiarze raczej już nie unikają
            napraw uszczelnionych gum, jak to dawniej bywało. Jeśli nie planuje rozrywania,
            lub rozcinania opon, to rozwiązanie jest optymalne. A co do zasięgu, gdyby
            butla miała pojemność netto 30 litrów, to przy spalaniu powiedzmy 7,5 litra,
            zasięg wyniesie...... No właśnie. A swoją drogą, może jest miejsce na butlę
            pod podłogą bagażnika,za kołami?? Może wtedy wejdzie większa.
            Instalatorzy,dajcie głos ;)
            • blackmessiah Re: Więcej logiki, mniej emocji! 09.06.04, 17:52
              Ok, o uszczelniaczu też myślałem, bo sam jeżdżę motocyklem. Przy 30 litrowym
              zbiorniku na gaz zasięg faktycznie wyniesie około 400 km przy 7,5 L/100 km
              średnio. Co jednak z silnikiem? Ile pochodzi takie Badziewoo na gazie? Ile
              wytrzyma ten supersilniczek made by Korea?
              • Gość: kotek Re: Więcej logiki, mniej emocji! IP: *.plwaw.energis.pl 09.06.04, 18:33
                Spokojnie, wytrzyma dużo. Przy regularnej zmianie oleju, świec, filtrów,
                regulacji zaworów itp, nie będzie róznicy z benzyną.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka