Dodaj do ulubionych

problem z Lacetti

02.02.12, 12:29
witam serdecznie,mam problem z lacetti po założeniu gazu,albo i nie-sama nie wiem czy to jest jakoś połączone......przy zimnym silniku,przy ruszaniu,zapala się pomarańczowy silniczek,auto fiksuje-tak jak gdyby gdzieś było coś zatkane,sama nie wiem,skacze,jeździ jak traktor...po przejechaniu kilku kilometrów wszystko się normuje,ale silniczek dalej świeci lub zaczyna pulsować.....mechanicy rozkładają ręce,każdy ma inny pomysł,ewentualne błędy wyskakujące na komputerze są kasowane i tak wkoło już parę miesięcy....miał ktoś podobnie?gdzie szukać przyczyny???
Obserwuj wątek
    • derff Re: problem z Lacetti 02.02.12, 12:43
      To ma związek z gazem. Przeciez możesz pojeżdzić troche na benzynie i zobaczysz czy rzeczywiście.
      • legend3.2 Re: problem z Lacetti 02.02.12, 14:54
        Do jakiś złych mechaników jeździsz:/ ten pomarańczowy silniczek może oznaczać wiele dolegliwości i nie koniecznie silnika to zależy od auta np. czujnik temperatury oleju itp. wszystko powinno wyjść na wydruku z komputera. Sprawdź jak samochód zachowuje się na samej benzynie. Opłacało się do Lacetti zakładać gaz?
        • oliwinka Re: problem z Lacetti 02.02.12, 19:49
          nawet jeśli jeżdżę tylko na benzynie jest to samo-----żałuję że założyłam gaz-może na samej benzynie bez przeróbek by tego nie było.....auto kupiliśmy sprawne od dziadka,który bardzo go szanował i nic się nie działo 5 lat a jak wrzuciliśmy gaz fiksuje....
          • piotr33k2 Re: problem z Lacetti 02.02.12, 23:36
            bo gaz nadaje sie do kuchenek a nie do samochodu .inaczej gdy jest juz montowany fabrycznie .pozatym nie każdy model ,nie każdy silnik jest kompaktybilny z instalacją na gaz i stad te mniejsze czy wieksze,czestsze czy rzadsze ale zawsze wieczne klopoty z gazem załozonym pózniej w uzytkowanym juz sporo samochodzie .nawet jak to naprawisz to za jakis czas znowu ci sie bedzie coś tam zatykac przerywac szarpac itd. itp.
            • fuiio z tęskonoty za takim mędrcem prawie obgryzłem 03.02.12, 09:35
              paznokcie.. Dawno nie było o gazie do kuchenek..Do kuchenek zacofanemu mędrcowi polecam prąd ,kuchenki indukcyjnej nie zastąpi żaden gaz. Dobra instalacja gazowa w aucie działa dobrze a zła instalacja źle- czy mędrzec jest w stanie to pojąć? Jazda lacetti bez gazu nie ma sensu bo tym się nie jeździ dla przyjemności tylko z konieczności więc logiczne jest ,że w obliczu braku innych zalet, jest ok jeśli chociaż jest tanio. Rozwiązaniem jest znalezienie dobrego fachowca od gazu. Niezbyt przydatne rady mędrców albo raczej mędrków pozostaje olać.
              • piotr33k2 Re: z tęskonoty za takim mędrcem prawie obgryzłem 03.02.12, 22:27
                no i odezwal sie medrek od siedmiu bolesci ,załozyc dobra instalacje gazową, he he. jest tylko mniej albo wiecej szkodliwa dla silnika z zalozenia i konstrukcji na benzyne . do diesla sobie tez neptyku najlepiej zamontuj gaz , he he.
                • fuiio co za debil/. 04.02.12, 00:35
                  w cywilizowanej UK montują gaz do diesla. W zacofanym o 120 lat kraju 3ciego świata -Polsce -kraju głąbów debili i ogólnie taniej siły roboczej o zarobkach wynoszących 15% tego co w Unii odzywają się bezmózgi od kuchenek..Nic dodać bo aż żal pupę ściska. Kup sobie wioskowy głupku kilo rozumu
    • fredoo Re: problem z Lacetti 03.02.12, 10:19
      Postaraj sie pojeżdzic na benzynie i przez pierwszy kilometr dwa nie przyspieszaj gwałtownie.
      Dodaj też do benzyny specjalny preparat do czyszczenia wtryskiwaczy (jest w kazdej stacji benz). Chodzi o to aby wszystkie podzespoły pracujące na benzynie powróciły do swoich właściwych parametrów. Jak samochód zacznie sie zachowywac prawidłowo zajmij się instalacją gazową u dobrego fachowca. Twoje kłopoty sa dość typowe i szkoda pieniędzy na naprawiy czegoś co się noie zepsuło.
      W ostateczności trzeba by wymienić pompę paliwa.
      • oliwinka Re: problem z Lacetti 03.02.12, 12:40
        bardzo serdecznie dziękuję......ostatnia wypowiedź mnie zaskoczyła,nie słyszałam żeby dolewać coś do benzyny..........właśnie tak jest--każdy "fachowiec" każe mi wymieniać coś innego i snuje swoje teorie a ja już zgłupiałam,każdą wypowiedź sobie cenię ,a może to być spowodowane zaworem egr?bo taka teorię już też słyszałam,na komputerze nie pokazuje się,ale ponoć najlepszy fachowiec jest tego pewien,kurcze a to przecież wszystko kasa,ja chętnie zapłacę,aby mi ktoś autko naprawił,ale nikt nie jest pewny co jest zepsute!
        • henryklew Re: problem z Lacetti 03.02.12, 21:28
          Prawdopodobnie w pani samochodzie jest problem który występował w silnikach 1,6 tzn. zawieszały się zawory bo były za ciasne. Ja w swoim lacetti dwa razy je wymieniałem i teraz mam spokój. Pierwszy raz wymienili w serwisie na taki sam wymiar, pojeździłem pół roku i problem wrócił. Drugim razem wymienili zawory na cieńsze w/g zaleceń producenta(widziałem to pismo na własne oczy) jeżdżę już kilka lat i jest dobrze. Pani dziadek być może jeździł delikatnie i to nie wystąpiło. Natomiast po założeniu gazu czyli suchszego paliwa problem nie ominął. Radziłbym z zapalonym silniczkiem nie jeździć bo można spalić zawory a raczej odwiedzić dobry serwis i sprawdzić moją sugestię.
          • fuiio Re: problem z Lacetti 04.02.12, 09:53
            Jakże miłe to zaskoczenie ,że Pan Henryk ,zdawałoby się zwyczajny ,jeden z wielu użytkowników Lacetti ,właśnie dzięki temu niebanalnemu samochodowi jest prawdziwym ekspertem od zaworów. Dzięki takim własnie autom zmysł techniczny nie umrze w tym narodzie. Brawo!
          • oliwinka Re: problem z Lacetti 07.02.12, 08:22
            bardzo serdecznie dziękuję...... podsunę taki pomysł mechanikowi
            • endru62 Re: problem z Lacetti 21.07.14, 16:03
              Witam.
              Chce coś oznajmić,tym "mądrym i mądrzejszym".Jeżdżę Lacetti już kilka lat na gazie i nie mam żadnych "tych" problemów.Więc nie snujcie bajek o tym iż gaz nadaje się tylko do kuchenki..)
              Tutaj przyznam iż mamy sporo "FACHOWCÓW' i przez nich te kłopoty.Bop kto się przyzna iż nie nadaje się.
              Za nie wykonana robotę nie płaćcie wtedy się zastanowią.
              • loyezoo Re: problem z Lacetti 21.07.14, 18:04
                Za to ty jako bardzo mądry,odkopałeś wątek z przed 2 lat.Gratulujemy brązowej łopaty.Wpłatę (jako nagrodę) 10zł na rzecz PCK prosimy zrobić przelewem.

Polski Czerwony Krzyż
                Konto bankowe:
                13 1160 2202 0000 0000 2987 3563
                Millennium Bank SA

Przekazane darowizny można odliczać od swojego dochodu. Dla osób fizycznych wysokość odliczenia wynosi do 6%, a dla osób prawnych do 10% rocznego dochodu (podstawa prawna ustawa o podatku dochodowym art. 26, ust. 1, pkt. 9 oraz art.18, ust.1, pkt.1).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka