Dodaj do ulubionych

Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie :-)

06.04.12, 07:34
Wlasnie (tydzien temu) zalozylem u siebie i powiem tak:
fajny patent, nie zaluje 200 zl.
W Avensis deska rozdzielcza ma patent z Lexusa, tzn. po uruchomienia zaplonu ciena deska rozdzielcza staje sie podswietlona i moze sie wydawac, ze swiatla dzialaja.

- Posiadanie DRL (dla niewtajemniczonych Dayr Runnig Lights - swiatla dzienne) jednak sprawia, ze nie trzeba myslec za kazdym razem o wlaczeniu swiatel i mniejsza sznasa na zatrezymanie, pouczenie, mandat, itd...

- Patrzac na poziom obrotow swiatla mijania zra o wiele wiecej pradu i widac, ze silnik jest bardziej obciazaony (2 x 55w + 2 x 21 w tyl vs 2 x 5w)

- w nowch autach pewnie jak u mnie - reflektory sa cale z plastiku (wiec badziewne), nie uzywanie swiatel mijania w dzien przedluzy im znacznie zywot i oszczedzi nam co najmniej 500 zl (zalezy od marki i modelu), kotre trzeba by wydac na homologowany zamiennik.

Wazne:
musza byc zamontowane min. 25 cm nad asfaltem, w rozstawie min. 60 cm i musza miec homologacje.
Jesli ktos z Was rozwazal zakup i zastanawial sie czy wato... warto o ile nie oszpecicie swojego auta.
Jesli zas macie je oszpecic.... coz - wydaje mi sie, ze nadal warto. Jak siedzicie w srodku to tego nie widac a bez wzgledu na wyglada zycie ulatiwa to zawsze.

Sam kupilem te Philipsy i z czystym sumieniem moge je polecic. Male ale swieca jasno, bajecznie proste w montazu. Jesli macie na nie miejsce to moim zdaniem dobrze wydane 200 zl (tym bardziej jesli czesto musicie zmieniac zarowki w swiatlach mijania - i to przy pomocy serwisu).

BTW: kiedy mamy obowiazek przlaczyc sie ze swiatel dziennych na mijania?
Oczywiscie gdy robi sie ciemno (bo z tylu nic nas nie oswietla), w warukach zmiejszonej przejrzystosci powietrza (to zalezy od subiektywnej oceny????)/

Jakies uwagi w temacie?
Obserwuj wątek
    • hutchence Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 08:46
      Ile kosztuje montaż takiego cuda w warsztacie? Nie mam ani wiedzy ani ochoty samemu się za to brać?
      • marek.dudys Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 08:59
        I w tym momencie wygrywają posiadacze aut sprzed 2009 bo wtedy światła takie można montować jako samodzielne, na oddzielnym włączniku. Chociaż inny montaż jest też prosty, a może nawet prostszy. Wpina się je w przewód postojowych z przekaźnikiem zwartym na połączenie postoju, do drugiego bieguna (elektromagnesu przekaźnika) podpina się przewód krótkich i jak popłynie prąd, włączenie krótkich spowoduje wyłączenie dziennych (przepis). na długich będą świecić ale to nic. Ile kosztuje? Dla elektromechanika to zabawa około... pół godziny więc średnio 25 PLN :)
        • marek.dudys Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 09:00
          No chyba że chcemy mieć luksus zapalania się z przekręceniem kluczyka, wtedy koszty zależne od dostępu do biegunów stacyjki.
      • galtomone Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 10:21
        hutchence napisał:

> Ile kosztuje montaż takiego cuda w warsztacie? Nie mam ani wiedzy ani ochoty sa
        > memu się za to brać?

Nie mam zielonego pojecia, bo sprawa jest tak banalna, ze az wstyd. To troche jak poytac o koszt zlozenia mebli z Ikei ;-)

Przynajmniej w zestawie od Philipsa jest wszystko a wiedze gdzie jest zarowka pozycyjna i akumulator chyba masz?
      • galtomone Montaz dziecinny 06.04.12, 10:34
        W przypadku swiatel ktore kupilem wyglada to tak.

1. wybieramy miejsce na swiatla.
        2. W zderzak wkrecamy dwa male uchwyty (srubu sa samowkrecajace wiec srubokret wystarcza) - jedyny klopot (tu albo wiertakra, wkretarka, lutownica, wieksza sruba - to zrobienie otworu na przeciagniecia kabla na druga strone)
        3. Ppo przeciagnieciu kalbi (i zwinieciu gdzies pod maska bo sa dosc dlugie) podpinamy (zgodnie z instrukcja) kableki do przekaznika (jest w komplecie) i te z przekaznika do: 1 do akumulatora a drugi do zarowki pozycyjunej.
        4. Swiatla sie na chiwle zapalaja i gasna... potem juz wszystko jest automatyczne - zaplamy silnik to sie zapalaja - wlaczymy swiatala to same gasna.

Koniec. Naprawde nie warto plaicic za usluge w warsztacie. Sadze tez, ze uczciwa cena za taki montaz to maks 50 zl.
        • uny Re: Montaz dziecinny 06.04.12, 19:17
          nie do końca 50 zł. ja musiałem frezować kratki w zderzaku (auto z grupy VAG). Było z tym trochę zabawy, ale całość wyszła dość zadowalająco.
          te lampy to wygoda i chyba oszczędność (cały pobór mocy to 12W). czy się podobają czy nie to już rzecz gustu.
          co do używania -ja włączam światła mijania także kiedy wjeżdżam do tunelu.
    • pejotpe4 Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 09:41
      Mam automat przełączający światła z dziennych na mijania i nie zauważyłem organoleptycznie, by silnik bardziej się musiał wysilać by zasilić światła mijania (plus żarówy z tyłu) w porówaniu ze światłami do jazdy dziennej (a różnice w spalaniu rzędu dwóch litrów, niezależnie od pory dnia i włączonych świateł, wynikają z mojego humoru, który przekłada się na styl jazdy)... Może jakbym miał 20KM to byłoby to bardziej zauważalne...
    • marek.dudys Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 09:49
      Mnie przygasa elektroniczny zegarek przy włączonych mijania (by nie ślepił w nocy).
    • kamillwawa Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 12:55
      Dobra, a co sądzicie o czymś takim ala audi. Długie świecą na 30% i nie trzeba szpecić auta, ale z drugiej strony jest to ingerencja w elektrykę auta. Sprawdza się to ? Szczegóły zob.

www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67440-%C5%9Awiat%C5%82a-dzienne-Mondeo-MKIV-modu%C5%82-SD-2
      • galtomone Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 14:12
        Mozna tak zrobic - ale to rozwiazanie nie ma homologacji.
    • koza_oddam Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 06.04.12, 16:27
      Powiem Ci tak: Astra F z 1993, fabryczna instalacja DRL, koszt zakupu przekaźnika GM na allegro 25zł (trzeba szukać do Lanosa, to to samo), wpinasz w fabryczną kostkę i zapominasz. Instalacje z kostką mają wszystkie Astry (choć nie wiem czy na 100% gliwiczanki), do tego lampy nie są z badziewnego plastiku, zapalają się zaraz po tym jak gaśnie kontrolka oleju. Ale wtedy samochodów nie robili księgowi.
    • wicehrabia.julian Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 07.04.12, 20:47
      galtomone napisał:

> Jakies uwagi w temacie?

owszem, są auta które to "cudo" posiadają montowane fabrycznie, pewnie się uśmiejesz, ale w mojej fabce zmieniłem tylko żarówki na LED :)
    • wiesiekzewsi Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 18.04.12, 00:16
      galtomone napisał:

> BTW: kiedy mamy obowiazek przlaczyc sie ze swiatel dziennych na mijania?
      > Oczywiscie gdy robi sie ciemno (bo z tylu nic nas nie oswietla), w warukach zmi
      > ejszonej przejrzystosci powietrza (to zalezy od subiektywnej oceny????)/
      >
      > Jakies uwagi w temacie?

Zapomniałeś dodać, że również należy przełączyć na światła mijania (o czym wielu kierowców zapomina) wjeżdżając do tunelu.
      Polecam światła do jazdy dziennej, świetna sprawa, spora oszczędność żarówek (kupowałem te wzmocnione które starczały max na 3 miesiące) - jednakże moje firmy Vertex (o ile się nie mylę) rozszczelniły się (jedna sztuka - cały pasek diodowy) i przestały świecić. Ciekawe czy mi uwzględnią gwarancję! Pozdrawiam wszystkich
    • bunkum Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 18.04.12, 03:21
      > - Posiadanie DRL (dla niewtajemniczonych Dayr Runnig Lights - swiatla dzienne)
      > jednak sprawia, ze nie trzeba myslec za kazdym razem o wlaczeniu swiatel i mni
      > ejsza sznasa na zatrezymanie, pouczenie, mandat, itd...

Brawo. Wszyscy byliby dumni z ciebie, gdyby nie to Dayr Runnig Lights snafu. Dayr?
      Wtajemniczyl bys sie moze sam? I skad u takich jak ty pojawia sie to zamilowanie do obcej i niezrozumialej dla was mowy?
      Teraz przecwicz sobie, swiatowcu wtajemniczony, slowo snafu. Bedziesz mial okazje zaimponowac takim samym jak ty swiatowcom.
      • galtomone Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 18.04.12, 07:31
        Nie chce mi sie, polecam za to sprawdzenie znaczenia slowa "literowka" i ciut wiecej luzu ;-) (to nie zdowo tyle jadu w sobie miec)
        • bunkum Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 20.04.12, 04:26
          (to nie zdowo tyle jadu w sobie miec)

O, to jest zdrowa literowka.
          Do tej pory popelniles snafu. Broniac straconej sprawy siegasz do poziomu FUBAR automoto.
          Gupote (so spelt) zwalczac nalezy, co niniejszym czynie.
          • galtomone Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 20.04.12, 07:34
            To szczescia zycze. (bedzie Ci potrzebne)
    • coper_pl Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 18.04.12, 13:57
      A mnie te światła strasznie wkurzają... Bo tak:
      1. Albo świecą za mocno i wręcz rażą (jasne, po co się w nie gapię;)
      2. Albo świecą tak, że prawie ich nie widać, dopiero przy odległości mniejszej niż 10 m coś tam majaczy.
      3. Tu kwestia gustu, ale zwykle oszpecaja samochód.
      4. Zwykle są zamontowane niezgodnie z przepisami czytaj byle jak.
      5. A jeszcze bardziej śmieszą/dziwią mnie te wszystkie skody z zapalonymi przeciwmgielnymi... Podobny bezsens...

Ale to ja, może u Ciebie to i świeci jak trzeba i nawet wygląda.
      • wiesiekzewsi Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 19.04.12, 00:56
        coper_pl napisał:

> A mnie te światła strasznie wkurzają... Bo tak:
        > 1. Albo świecą za mocno i wręcz rażą (jasne, po co się w nie gapię;)
        > 2. Albo świecą tak, że prawie ich nie widać, dopiero przy odległości mniejszej
        > niż 10 m coś tam majaczy.
        > 5. A jeszcze bardziej śmieszą/dziwią mnie te wszystkie skody z zapalonymi przec
        > iwmgielnymi... Podobny bezsens...

Jeśli mocno świecą, tzn,że są ok! Światła do jazdy dziennej masz widzieć z daleka! Jeśli nie widzisz jak piszesz wpkt 2, tzn, że to jakiś chiński badziew bez homologacji. Natomiast co do Skody.... zapytam się Ciebie czy widziałeś kiedyś włączone przeciwmgłowe światła bez pozycyjnych? Bo jeśli widzisz je włączone bez pozycji tzn że to są światła dzienne... Akurat najnowsze skody fabie i octavie są wyposażone w podwójne światła - jedna cześć to światła przeciwmgłowe druga część to światła do jazdy dziennej i żeby było śmieszne te światła są wyposażone w czujnik zmierzchowy który automatycznie włącza światła mijania gdy zaczyna zapadać zmrok!

Pozdrawiam
    • mantatom Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 25.04.12, 08:39
      Co do opisu tych Philipsów - "Wydarzenia" - "instalacja za pomocą kliknięcia" "wystarczy przypiąć" - wielki holenderski koncern kompromituje się zamieszczając na swojej stronie takie bzdury pisane i tłumaczone przez osoby nie mające chyba zielonego pojęcia o technice. Pewnie jakieś panienki zatrudnione za względu na ładną buzie i duże cycki.

Co do samych świateł to:
      1. Masz 100% rację z tymi reflektorami z plastiku. Tak sie teraz robi - tania produkcja, kiepska jakośc, za to ceny jak z księzyca. Wszystko w imie wydojenia klienta z kasy. Ciągła jazda na światłach mijania powoduje że po kilku latach reflektory świecą nawet o 50% słabiej niz nowe, a to już może byc niebezpieczne podczas nocnej jazdy.
      2. W niektórych samochodach problemem moze być wyłączenie świateł mijania postojowych, zapalających się automatycznie po włączeniu silnika. Takie pseudo dzienne, zrobione przez producenta pojazdu. Niektóre samochody mają w skrzynce bezpiecznikowej bezpiecznik oznaczony DRL, który wystarczy wyjąc, jednak w przypadku niektórych samochodów trzeba jechac do ASO aby wyłączyli fabryczne "dzienne" za pomocą komputera serwisowego. Bądź kombinować z grzebaniem w instalacji elektrycznej. Wg obecnych przepisów światła pozycyjne nie moga palić się razemz DRL (w samochodach do 2009 moga świecić się tylne).
      3. Wiele lamp DRL na diodach LED, kupionych na Allegro świeci za słabo, bądź też diody po jakims czasie się przepalają. Winę ponoszą chińscy producenci, kórzy niestarannie montują LEDy. Diody mocy mocno się grzeją i musza miec radiatory, zaś miedzy diodami a radiatorami musi być pasta temoprzewodząca. Na szczęście spalone LEDy można wymienić (diody mocy 1W, barwa biała zimna, szeroki kąt np. 120 stopni) - koszt to ok. 7 zł/szt.
      No i niektóre lampy potrafia zakłocac odbiór radia/CB radia. Dlatego warto kupić lampy firmowe np. Philips. i nie narażać się na koszty związane z demontażem i ponownym montażem lamp.
      4. Na Allegro niektórzy wciskają klientom lampy postojowe uzupełniające LED jako "dzienne". Uzywanie takich lamp jako dziennych może nas narazić na mandat. Powierzchnia świecenia 1 lampy DRL musi być co najmniej 20 cm2.
      5. Na lampach muszą być oznaczenia homologacyjne RL (Running Lights) i E4.

Proponuję poczytać na tym forum dadrl.pl/forum/viewforum.php?f=17 i tutaj dojazdydziennej.com.pl/ oraz na www.elektroda.pl
      • rysiekk111 mit że postojowe "nie mogą świecić" 25.04.12, 21:57
        mantatom napisał:

> Wg obecnych przepisów światła pozycyjne nie moga palić się razemz DR
        > L (w samochodach do 2009 moga świecić się tylne).

ściśle, to jest napisane że "nie włączają sie" gdy są włączone dzienne. To zaś daje wiele możliwości ominięcia tego bzdurnego przepisu
        • mantatom Re: mit że postojowe "nie mogą świecić" 26.04.12, 08:16
          rysiekk111 napisał:

> mantatom napisał:
          >
          > > Wg obecnych przepisów światła pozycyjne nie moga palić się razemz DR
          > > L (w samochodach do 2009 moga świecić się tylne).
          >
          > ściśle, to jest napisane że "nie włączają sie" gdy są włączone dzienne. To zaś
          > daje wiele możliwości ominięcia tego bzdurnego przepisu

Moze i tak, ale po co niepotrzebnie tracic czas i nerwy na dyskusje z policją czy diagnostą na przeglądzie?
    • mirek-r6 Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 21.06.12, 16:39
      Witam!

W listopadzie zakupiłem Światła do Jazdy Dziennej DRL diody 1W - 5 diod na lampę
      moje spostrzeżenia:

- wygoda - nie muszę pamiętać o zapalaniu świateł
      - oszczędność paliwka - nie wielka ale w sklali roku z 200zł więc światełka dawno sie zwrócą
      - moim zdaniem polepszyły mi wygląd autka, gdyż jest to Vectra C po FL wiec wygląda to jakby było tam od zawsze

Montaż:
      W zestawie są blaszki montażowe które przykręca się do kratek, potem przykręca się z boku światełka
      -kabel podłączyłem pod lampę i wzbudzeniowy pod alternator - zapalam auto, zapalają się DRL
      - w zestawie jest bezpiecznik, więc jakby się coś stało to wywala bezpiecznik i nie pali nam instalacji ani światełek ;)
      - zrobiłem już 20.000 km i nie ma żadnego problemu

Miałem kontrolę przez mundurowych i wszystko jest oki :)
      Lampki kupiłem u tego sprzedawcy:
      www.lajt24.pl/product.php?id_product=66
      Wybrałem sklep internetowy, gdyż w allegro nie wierzę, myślę że trwa tam wojna cenowa co niestety odbija się to na jakości produktów.

Pozdrawiam
      Mirek
      • mirek-r6 Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 21.06.12, 16:42
        Witam!

W listopadzie zakupiłem Światła do Jazdy Dziennej DRL diody 1W - 5 diod na lampę
        moje spostrzeżenia:

- wygoda - nie muszę pamiętać o zapalaniu świateł
        - oszczędność paliwka - nie wielka ale w sklali roku z 200zł więc światełka dawno sie zwrócą
        - moim zdaniem polepszyły mi wygląd autka, gdyż jest to Vectra C po FL wiec wygląda to jakby było tam od zawsze

Montaż:
        W zestawie są blaszki montażowe które przykręca się do kratek, potem przykręca się z boku światełka
        -kabel podłączyłem pod lampę i wzbudzeniowy pod alternator - zapalam auto, zapalają się DRL
        - w zestawie jest bezpiecznik, więc jakby się coś stało to wywala bezpiecznik i nie pali nam instalacji ani światełek ;)
        - zrobiłem już 20.000 km i nie ma żadnego problemu

Miałem kontrolę przez mundurowych i wszystko jest oki :)
        Lampki kupiłem u tego sprzedawcy:
        www.lajt24.pl/product.php?id_product=66
        Wybrałem sklep internetowy, gdyż w allegro nie wierzę, myślę że trwa tam wojna cenowa co niestety odbija się to na jakości produktów.

Pozdrawiam
        Mirek
        • nazimno Ile placa z jeden spam? 21.06.12, 17:01
          Zupelnie jak reklama suplementu diety na bol kolan.

• mirek-r6 Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 21.06.12, 17:54
          Cześć, kupiłem z tego sklepu gdyż jest w pobliżu, bałem się że jakby coś nie grało to miałbym trudności z wymianą gwarancyjną. Spam to może ty piszesz??
          • nazimno Nie rznij glupa. 21.06.12, 17:59
            Nie musisz rznac.
            Wychodzi jeszcze gorzej.

• mirek-r6 Re: Nie rznij glupa. 21.06.12, 19:09
              jak zwykle w Polskim internecie. Zjechać kogoś, tym bardziej za darmo, zgodnie z zasadą głupszym się ustępuje pozdrawiam ciebie.

• nazimno "ten proszek do prania jest lepszy od tamtego" 21.06.12, 19:44
                Tez Ciebie pozdrawiam.

• runner-mm Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 23.06.12, 23:43
      myslę, że jak po latach właczania czlowiek wyrobił nawyk to nei musi specjalnie kupowac bajerów :) z pomocy dla kierowcow to najlepiej lubię czujniki parkowania z tylu szczególnie czy speedalarm z info dla kierowców na trasie w swoim telefonie
      • galtomone Re: Swiatla dzienne (DRL) - fakty, mity, opinie : 24.06.12, 07:53
        Ja osobiscie sobie swoje LEDy bardzo chwale.
        raz, ze u mnie deska rozdzielcza jest zawsze podswietlona (wiec mozna sie latwo pomylic czy swiatala sa wlaczone czy nie) a dwa, ze to "przyoszczedza" reflektory na noc gdy faktycznie sa potrzebne.
        Gdyby nie to, ze widzialem jaki chlam dala Toyota do Avensis T25 (inni producenci do nowych aut pewnie tez nic lepszego nie daja - bo jakosc kosztuje) - czyli reflektory w 100% z plastiku, to pewnie bym o DLR nie myslal.
        Ale jak sobie pomysle, ze te gowniane reflektory szlag trafia w korku w ciagu dnia gdy sie swieca bez sensu to pomysl montazu DLR byl calkiem dobry :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka