Dodaj do ulubionych

pytanie do forumowego benzynowego betonu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 17:23
Zaznaczam ze pytam czysto abstrakcyjnie

powiedzmy ze chce kupic samochod terenowy bo jestem wlascicielem tartaku w
gorach i mam trudny teren do zwiedzania.
Czy kupując Mercedesa G powinienem koniecznie miec silnik benzynowy, czy w
takim wypadku dozwolony jest jednak diesel (np.400CDI)?
Obserwuj wątek
    • Gość: pidżej Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.04, 17:29
      to zależy, jeżeli jesteś biedakiem - MUSISZ dołożyć do diesla, bo diesle są dla
      biedaków właśnie
      • Gość: Master Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 17:32
        dziekuje za rzeczową wypowiedz ktora sporo wnosi do tematu
        • art_0 Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu 21.06.04, 19:39
          Cos forumowy benzynowy beton sie nie odzywa :)

Art
    • Gość: dziadzia Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 17:53
      Terenówka do jazdy w terenie - diesel.

Terenówka na szosę (głównie) i do szpanu - benzyna.
    • Gość: Szymi Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:44
      jak chcesz nim jezdzic po drzewo do tartaku i ciagac przyczepy i pale z lasu to
      na pewno bez dwoch zdan kup diesla

jesli "terenowka" ta bedzie ci sluzyla do jazdy po miescie i szosie to kup
      benzyne
    • niknejm Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu 21.06.04, 19:51
      Gość portalu: Master napisał(a):

> Zaznaczam ze pytam czysto abstrakcyjnie
      > powiedzmy ze chce kupic samochod terenowy bo jestem wlascicielem tartaku w
      > gorach i mam trudny teren do zwiedzania.
      > Czy kupując Mercedesa G powinienem koniecznie miec silnik benzynowy, czy w
      > takim wypadku dozwolony jest jednak diesel (np.400CDI)?

W ciężkim terenie - IMHO turbodiesel. Dlaczego? Bo:
      1. Jest z natury bardziej niskoobrotowy niż benzynowiec - dysponuje w dolnej
      części zakresu obrotów (a w tym właśnie zakresie często jeździ się w terenie)
      wysokim momentem na silniku, a problem długich przełożeń turbodiesla omijamy
      włączając reduktor.
      2. Terenówka nie służy do szybkiej jazdy szosowej i wyprzedzania wszystkiego co
      się da. :-) Zwłaszcza jeśli zawieszenie jest takie, jak w rasowej terenówce,
      czyli Mercu G klasy. Nie przeszkadza więc ograniczony zakres obrotów
      użytecznych turbodiesla.
      3. Koszty eksploatacji są niższe, co w przypadku dużych silnikw i ciężkich
      samochodów (prawdziwe terenówki są masywne) ma znaczenie.
      4. W przypadku władowania się np. w strumień są mniejsze niz w benzynowcu
      szanse na problemy z elektryką - brak świec zapłonowych i przewodów WN.

Pzdr
      Niknejm
    • Gość: Wampir Różne silniki IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 20:04
      Jestem zatwardzia?ym u?ytkownikiem samochodów beznynowych, ale my?l?, ?e gdybym
      kupi? jakiego? mocnego diesla to te? by by?o spoko no nie?
      Silniki diesla s? oszcz?dniejsze, bo ropa jest ta?sza ni? benzyna, i tylko
      dlatego gro ludzi to kupuje.
      Ale nie mo?na powiedzie?, ?e s? gorsze. To po prostu inne silniki.
      Maj? swoje zalety. Sam widzia?em na w?asne oczy, jak w czasie Wilkiej Powodzi w?
      a?ciciele diesli spier....li w wodzie po szyby. A po dachach benzyniaków je?dzi?
      a potem amfibia. ?artuj?.

Czy wiecie, ?e ?mig?owy Mustang ma na starcie wi?ksze kopyto ni? odrzutowy wspó?
      czesny F-16. To o samolotach.
      • Gość: Wampir Re: Różne silniki IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 20:07
        Jestem zatwardziałym użytkownikiem samochodów beznynowych, ale myślę, że gdybym
        kupił jakiegoś mocnego diesla to też by było spoko no nie?
        Silniki diesla są oszczędniejsze, bo ON jest tańszy niż benzyna, i tylko
        dlatego gro ludzi to kupuje.
        Ale nie można powiedzieć, że są gorsze. To po prostu inne silniki.
        Mają swoje zalety. Sam widziałem na własne oczy, jak w czasie Wielkiej Powodzi
        właściciele diesli spier....li w wodzie po szyby. A po dachach benzyniaków
        jeździła potem amfibia. Nie żartuję.

Czy wiecie, że śmigłowy Mustang ma na starcie większe kopyto niż odrzutowy
        współczesny F-16. To o samolotach.

P.S.: Powtórzyłem post, bo chyba jakiś wirus się wkradł do mojego kompa.
        • tomaszek874 Re: Różne silniki 21.06.04, 20:34
          nie no jak w teren do dyzel:)
    • Gość: Radek Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu IP: *.2015.com 22.06.04, 00:26
      Akurat do terenowego samochodu to diesel jest imho lepszy niz benzyna bo ma
      sporo momentu obrotowego od samego dolu skali obrotow, co sie przydaje bo na
      niskich obrotach masz pulsacje napedu co znowu zwieksza przyczepnosc opon przy
      probie wyjazdu z blota i ciezkiego terenu. Z tego samego powodu tez bedziesz
      mial latwiej wjezdzac pod gore i holowac rozne rzeczy.
      • Gość: dziadzia Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 00:43
        Nie mam terenówki ani diesla, ale coś mi się wydaje, ze lejesz wodę z tą
        pulsacją od napędu (silnika).
        Może widziałeś obracające się skokowo koło, ale spowodowane jest to chwilową
        utratą przyczepności i załączaniem lub rozłączaniem napędu osi w dyfrze.
        • Gość: Radek Re: pytanie do forumowego benzynowego betonu IP: *.2015.com 22.06.04, 01:08
          > Nie mam terenówki ani diesla, ale coś mi się wydaje, ze lejesz wodę z tą
          > pulsacją od napędu (silnika).

Zle ci sie wydaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka