Dodaj do ulubionych

Zarejestrowanie samochodu

03.08.12, 21:21
Mam pytanie. Żona jest właścicielem samochodu kupionego i zarejestrowanego za granicą i ponieważ mieszka teraz w Polsce chciałaby go przerejestrować na polskie tablice. Czy w Wydziale Komunikacji trzeba przedstawić papier o wyrejestrowaniu go za granicą (z tamtejszego WK), czy wystarczy przedłożenie dowodu rejestracyjnego? Samochód był kupiony i zarejestrowany ponad rok temu. Czy trzeba płacić akcyzę, czy można zgłosić go jako mienie przesiedleńcze? Dzięki.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Zarejestrowanie samochodu 03.08.12, 22:59
      corky1 napisał:

> Mam pytanie. Żona jest właścicielem samochodu kupionego i zarejestrowanego za g
      > ranicą i ponieważ mieszka teraz w Polsce chciałaby go przerejestrować na polski
      > e tablice. Czy w Wydziale Komunikacji trzeba przedstawić papier o wyrejestrowan
      > iu go za granicą (z tamtejszego WK), czy wystarczy przedłożenie dowodu rejestra
      > cyjnego? Samochód był kupiony i zarejestrowany ponad rok temu. Czy trzeba płaci
      > ć akcyzę, czy można zgłosić go jako mienie przesiedleńcze? Dzięki.

1. wpierw nie WK a Izba Celna
      tam zgłaszacie samochód jako mienie przesiedleńcze - warunki:
      a) żona musiała pracować (mieć ośrodek interesów życiowych, jak to się ładnie nazywa) poza granicami RP przez rok (kraje UE) lub dwa lata (pozostałe kraje) - celnicy zechcą dowodów na to (odcinki wypłaty, rachunki za media na jej nazwisko - i tym podobne)
      b) samochód musiał być zarejestrowany na nią przez 6 miesięcy (UE) lub rok (pozostałe) przed powrotem
      c) zgłoszenie musi nastąpić najpóźniej w rok od powrotu do kraju
      d) przez rok żona nie będzie mogła zbyć pojazdu

2) Urząd Skarbowy - zaświadczenie o braku konieczności opłaty podatku VAT - bierzesz dowód rejestracyjny i dowód zakupu pojazdu (umowa/faktura). Zaświadczenie kosztuje 169 zeta i czeka się na nie do dwóch tygodni.

3) Badanie techniczne (samochodu sprowadzonego do kraju - rozszerzone)

4) Wydział Komunikacji (przygotuj pieniądze na opłatę recyklingową i opłaty rejestracyjne).

5) po sprawie - można już iść i ubezpieczyć samochód na nowych blachach, Wydział Komunikacji wyda Tobie dowód rejestracyjny i Książkę Pojazdu, jak już dojdą z drukarni PWPW.
      • corky1 Re: Zarejestrowanie samochodu 04.08.12, 00:34
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, więc mam jeszcze parę pytań:)

1. Jeśli dobrze zrozumiałem, nie muszę przedstawić dowodu wyrejestrowania w WK? Pytam, bo w kraju gdzie mieszkam taki dokument mogę dopiero dostać po dwóch tygodniach od oddania oryginalnej tablicy, a żona potrzebuje samochód. Z tego co widzę cała procedura trochę może potrwać, tak więc, jeśli to możliwe, wolałbym zdać tablice już po zarejestrowaniu w PL.

2. Skoro właściciel samochodu się nie zmienia, nie muszę przedstawić umowy kupna? Czy chodzi tu może o umowę kupna z poprzednim właścicielem?

3. Widzę, że z udowodnieniem interesów życiowych może nie być łatwo, bo żona tam nie pracowała, wszystkie rachunki były też na moje nazwisko. Wystarczy zaświadczenie o zarejestrowaniu w gminie?

4. Czy tłumaczenia dokumentów muszą być zrobione przez tłumacza przysięgłego, czy mogę sam to zrobić?

Ufff, to tyle.
        • qqbek Re: Zarejestrowanie samochodu 05.08.12, 08:34
          corky1 napisał:

> Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, więc ma
          > m jeszcze parę pytań:)
          >
          > 1. Jeśli dobrze zrozumiałem, nie muszę przedstawić dowodu wyrejestrowania w WK?
          > Pytam, bo w kraju gdzie mieszkam taki dokument mogę dopiero dostać po dwóch ty
          > godniach od oddania oryginalnej tablicy, a żona potrzebuje samochód. Z tego co
          > widzę cała procedura trochę może potrwać, tak więc, jeśli to możliwe, wolałbym
          > zdać tablice już po zarejestrowaniu w PL.

W Polsce zaś musisz też zdać zagraniczne tablice przed zarejestrowaniem pojazdu.
          I robi się drobny problem.
          Powiedz lepiej od razu, skąd ten samochód.
          Jeżeli z Niemiec, to wykup po prostu najkrótsze "zjazdówki" (i ten różowy dowód rejestracyjny).

> 2. Skoro właściciel samochodu się nie zmienia, nie muszę przedstawić umowy kupn
          > a? Czy chodzi tu może o umowę kupna z poprzednim właścicielem?

Skarbówka zażąda dowodu nabycia pojazdu.
          Może to być faktura lub umowa z poprzednim właścicielem.
          Jeżeli go nie ma, możesz złożyć ustne oświadczenie o sposobie nabycia pojazdu, które kosztuje (a właściwie kosztowało w 2009r., a teraz nie wiem ile) 17 zeta.

> 3. Widzę, że z udowodnieniem interesów życiowych może nie być łatwo, bo żona ta
          > m nie pracowała, wszystkie rachunki były też na moje nazwisko. Wystarczy zaświa
          > dczenie o zarejestrowaniu w gminie?

Tak.

> 4. Czy tłumaczenia dokumentów muszą być zrobione przez tłumacza przysięgłego, c
          > zy mogę sam to zrobić?

Do Izby Celnej dokumenty dotyczące okresu pobytu możesz przetłumaczyć samodzielnie, albo może to zrobić znajomy i podpisać się za zgodność.
          Dowód rejestracyjny, kartę pojazdu (lub tytuł własności w wypadku auta z USA) i umowę kupna będzie musiał przetłumaczyć tłumacz przysięgły (w zależności od języka koszt będzie różny - najtańsze będą te "popularne" - angielski, francuski, niemiecki - od 25zł/strona lub taniej w wypadku druków standardowych - uwaga - strona tłumaczenia poświadczonego to 1125 znaków, tak więc z jednej strony dokumentu [na przykład amerykański tytuł własności z wieloma wypełnieniami] może wyjść nawet 3-3,5 strony tłumaczeniowej).
          Najgorzej będzie w wypadku języków takich jak litewski, łotewski, niderlandzki (o dziwo tłumaczy niderlandzkiego jest w tym kraju jak na lekarstwo, pomimo sporej liczby Polaków mieszkających w Holandii), węgierski i języki pozaeuropejskie.
          Jeżeli dokument jest dwujęzyczny (zdarza się w Belgii - flamandzko-francuski) czy wielojęzyczny (np. Szwajcaria) warto poszukać takiego miejsca, gdzie przetłumaczymy najtaniej (w wypadku Belgii rzecz jasna z francuskiego, w wypadku Szwajcarii zapewne niemiecki).

> Ufff, to tyle.

Uff- napisałem sporo, ale chyba wyjaśniłem do końca.
          • corky1 Re: Zarejestrowanie samochodu 05.08.12, 18:04
            Tablic oddać nie mogę, bo samochód jest zarejestrowany w Belgii i tutaj warunkiem wyrejestrowania jest oddanie oryginalnej tylnej tablicy. Tablic tranzytowych też nie ma sensu wykupywać, bo po pierwsze nie są one takie tanie jak w Niemczech, a po drugie samochód jest obecnie używany w Polsce.

Za resztę odpowiedzi wielkie dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka