Dodaj do ulubionych

Rektoskopia

30.09.05, 13:26
Cześć! W związku z tym, że w czasie MR lekarz wykrył jakieś przewężenia w
okolicach odbytnicy, umówiłam się na przyszły tydzień na rektoskopię. Mam
ciągle problemy z wypróżnieniem, chociaż nasila się to jak jestem w stresie.
Trochę się boję ale nie samego badania tylko wyników. A, że ze mnie straszna
panikara to sobie już Bóg wie co wyobrażam. Idę do apteki po jakieś ziółka
uspokajające. Trzymajcie za mnie kciuki. Napiszę jak było. Buziaki.
Obserwuj wątek
    • leila78 Re: Rektoskopia 30.09.05, 14:05
      trzymam mocno - nie martwiaj się - będzie ok.

Pozdr.
    • endometrioza Re: Rektoskopia 30.09.05, 18:20
      Będzie wszystko `ok
      Pozdrowienia
    • spczolka Re: Rektoskopia 05.10.05, 16:38
      Hej!

Ja już po badaniu rektoskopowym. Nie było wcale tak strasznie. Badanie
      przeprowadzono na odcinku 13 cm i w ogóle nie bolało. Bolało jedynie jak lekarz
      dotknął miejsca w okolicy macicy. Mam tam chyba jakieś zrosty. Lekarz uprzedził
      przed badaniem, że aby obejrzeć dalszy odcinek będzie musiał jakgdyby przesunąć
      trochę macicę i to może powodować ból. Mnie w okolicy macicy bolało i lekarz nie
      naciskał na dalsze wziernikowanie.
      Badanie trwało ok. 4min. Na badanym odcinku na szczęśćie wszystko OK.
      Te przewężenia, które u mnie wykrył rezonans mogły być spowodowane obkurczeniem
      jelita na skutek stresu.

Tyle stresu, a w ogóle nie było się czego bać. Gdybym miała się jeszcze raz
      poddać takiemu badaniu to już w ogóle bym się nie bała. Badanie ginekologiczne
      bywało u mnie dużo bardziej nieprzyjemne.

Pozdrawiam.
      • magda9810 Re: Rektoskopia 13.10.05, 13:37
        Nie było straszne, bo miałaś badanie w wersji "mini". Ja przeszłam to badanie w
        pełnej wersji do zagjęcia wątrobowego, przez całe jelita (tzw. kolonoskopia
        długa) i wież czułam się jakby nadziewano mnie na pal - prawie jak toruty
        średniowieczne. Nie pisałm Ci tego wcześniej żeby Cię nie zrazić, myślałam że
        będziesz mieć ze znieczuleniem. Mnie nie chcieli znieczulić ze wzgledu na płyn
        w Duglasie-śmieszne ale prawdziwe.

P.S. Mineło 30 dni od ostaniego zastrzyku zoladexu, czekam na @. Potem wizyta
        u "dowcipnego" i zobaczymy jak poszło leczenie. Bedziemy z mężusiem próbować
        zrobić dzidzie.

Pozdawiam
        Magda
        • spczolka Re: Rektoskopia 20.10.05, 22:04
          Wiem czym się różni kolano od rektoskopii i wyraźnie powiedziałam, że miałam
          rektoskopię. Mogę sobie spróbować wyobrazić przez co przeszłaś bo jak mnie
          lekarz próbował zbadać ciut dalej (w okolicach macicy) to momentalnie łapał mnie
          straszny ból, którego nie mogłam wytrzymać. Jeśli tak miałoby wyglądać
          wziernikowanie całego jelita grubego to fizycznie bym chyba tego nie wytrzymała.
          TO okropne, że do tego badania kolanoskopii nie podaje się znieczulenia. Lekarze
          tłumaczą to ryzykiem przebicia ściany jelita. Marna pociecha dla badanego
          pacjenta. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka