IP: 217.153.152.* 02.07.04, 14:10
Ostatnio dowiedziałam się, że Chrysler PT Cruiser z silnikiem 1.6 kosztuje
niecałe 78.000 złotych. Z tego, co wiem, ceny samochodów tej marki wynosiły
dotychczas ponad 100.00 złotych. Autko bardzo mi się podoba, zarówno z
zewnątrz, jak i wewnątrz (na przykład możliwości konfiguracji wnętrza!).
Ciekawa jestem opinii użytkowników na temat PT Cruisera oraz Renault Scenica,
Opla Zafiry, Mercedesa Vaneo, Toyoty Corolli Verso etc. Podzielcie się,
drodzy użytkownicy, swoimi doświadczeniami i opiniami. Z góry dziękuję za
pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: RF Re: Minivany IP: 57.66.193.* 02.07.04, 14:49
      Mogę się z Tobą podzielić opinią o Scenicu. Mam 4 latka przebieg blisko 100 000
      km.
      W podobnej cenie (ok. 78000) ten Scenic ma silnik 2,016V ze zmiennymi fazami
      rozrządu.
      Moc 140 KM, moment obr. 190 Nm. Wyposażenie pełne oprócz skóry, której zresztą
      bym nie chciał. Przyspiesza do setki w około 10s ale to papierowa konkurencja.
      Wyprzedzanie TIRA czy innych aut odbywa się szybko i bezstresowo. Niestety od
      Cruisera jest twardszy co oznacza więcej stuków na dziurach ale cóż 140 KM ma
      swoje wymagania odnośnie zawieszenia i hamulców ze względu na bezpieczeństwo. I
      tak jest bardziej komfortowy od minivana VW. Wiem, zaraz będzie fala krytyki,że
      francuskie to be, awaryjne itd. Cóż, miałem do tej pory ZERO awarii rozumianej
      jako usterka gdzie auto staje i nie da się jechać. Wymieniam u mechanika
      swojego sprawdzonego to co należy a ja wiem co należy i kiedy i nie mam żadnych
      problemów. Robię tak bo serwisy autoryzowane są najczęściej kiepskie i drogie.
      Teraz wnętrze. Fotele przednie super regulacja w pionie i poziomie, do tego
      regulowana wypukłość części lędźwiowej. Tylne są 3 ale nieco węższe idealne dla
      młodzieży lub dzieci. Można je składać przesuwać i wyciągać. W podłodze
      schowki, cóż mnóstwo tego najlepiej zapoznaj się z katalogiem, nawet
      chłodziarki nie brakuje (o ile jest klimatyzacja) Co na minus? Tylna półka
      czasem po wybojach poskrzypi ale radio ją zagłusza. Za to w C-maxie jest roleta
      za którą musisz dopłacić 600 PLN lub mieć bagażnik bez osłony.
      Oczywiście opisałem poprzedni model a teraz jest nowszy. Czy lepszy czy gorszy
      pokaże życie. Dla mnie ten model jest najładniejszym minivenem jak na razie.
      Ale wychodzi teraz bardzo ładny minivan SEAT ALTEA, tylko czy cena będzie
      konkurencyjna?
    • bambus_us Re: Minivany 02.07.04, 15:32
      Mialem jazde probna Chryslerem PT tylko z 2,5 litra silnikiem(mieszkam w
      Kanadzie).Troche dziwnie sie siedzi ,moze mozna sie do tego przyzwyczaic?
      Ogolnie na takie male autko podoba mi sie ,bardzo stylowe.
      • bambus_us Re: Minivany 02.07.04, 15:35
        bambus_us napisał:

> Mialem jazde probna Chryslerem PT tylko z 2,5 litra silnikiem(mieszkam w
        > Kanadzie).Troche dziwnie sie siedzi ,moze mozna sie do tego przyzwyczaic?
        > Ogolnie na takie male autko podoba mi sie ,bardzo stylowe.
        Mala poprawka :to byl 2,4 litra silnik , 150 KM
    • Gość: lorry Re: Minivany IP: *.kabaty.2a.pl 03.07.04, 09:25
      z tego co tu wymieniłeś, to tylko Verso - jeździłem tym i poza słabymi
      silnikami dostępnymi w PL, reszta jest naprawdę nie do pobicia!
      -lorry
      • Gość: baca_bis Re: Minivany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 09:48
        Właśnie po raz drugi kupiłem Xsare Picasso 1,8 16V.
        Założyłem do niej instalacje gazową.
        Samochód pełen odlot jeśli chodzi o wyposażenie za tą cene.
        Duży, wygodny, jak na minivana świetnie trzyma sie drogi.
        Ciekawe wnętrze. Zafiry bym nie polecał, to relikt przeszłości.
    • mavio1 Re: Minivany 03.07.04, 10:13
      Jeździłem przez kilka dni ostatnio Chryslerem 1.6 - silnik słaby, wnętrze jak
      dla mnie tandetne i niefunkcjonalne, natomiast ciekawy z zwnątrz. W kwetsii
      ceny - niby za markę i prestiż się płaci, ale czy kupująć PT zyskuje się
      prestiż? Wątpię.
      Scenica dobrze nie znam, jechałem takim parę miesięcy temu, chyba dieslem i
      jedno, co pamiętam to fakt, że we wnętrzu cały czas coś trzeszczało jak nie z
      przodu, to z tyłu. Dość dużo miejsca wewnątrz.
      Zafira - za nic, za sam design i przestarzałość.
      Vaneo - jak dla mnie jakiś taki za bardzo ciężarówkowy wygląd, bardziej
      furgonetka niż minivan, chociaż dość funkcjonalny, ale nie za te pieniądze. We
      wrześniu będzie nowa A-klasa i to nie bardzo droga (od 66.900 zł).
      Corolla Verso - jeździłem niedawno z silnikiem 1,8 - ZA SŁABY i za głośny(!!),
      jakieś kiepskie plastiki wewnątrz i zła ergonomia.
      Ford C-max - dobrze się prowadzi, ale hałasuje na dziurach i jest tandetny
      wewnątrz.
      Seat Altea - miałem kilka dni temu jazdę próbną z silnikiem diesla 2.0:
      zawieszenie twarde, ale komfortowe, fajne wnętrze ze średnimi plastikami, ładny
      design, zerowa widoczność do tyłu, średnia ilość miejsca, duża funkcjonalność i
      głośny silnik , a do tego drogo.
      Xsarą Picasso dawno temu raz jechałem (jako kierowca oczywiście) i pamiętam, że
      było dość komfortowe zawieszenie, nie było obrotomierza, fotele były
      beznadziejne (niby komfortowe i miękkie, ale po jakimś czasie miałem dość),
      idiotycznie włączniki, szczególnie otwierania tylnych okien i ogólna tandeta i
      malusieńki bagażniczek.
      Wszystko zależy od $$$ i od tego, czego oczekujesz od samochodu -
      funkcjonalności i pakownoiści (Scenic, C-max) czy designu (Altea). Jak dotąd wg
      mnie nikt tego nie poączył.
      • Gość: baca_bis Re: Minivany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 15:35
        Jeżeli 550l bagażnika w Picasso ktoś uważa za mało, to jaki w takim razie jest
        bagażnik np. w Sceniku ????
        • mavio1 Re: Minivany 03.07.04, 18:59
          Wiedziałem, że na tym ... (cudownym) forum znajdzie się ktoś, kto wie lepiej...
          Mogę się mylić, ale 550l to pojemność liczona do dachu, a nie do linii okien.
          • Gość: G Re: Minivany IP: *.pl / *.enterpol.pl 03.07.04, 22:59
            > Mogę się mylić, ale 550l to pojemność liczona do dachu, a nie do linii okien.
            No niestety mylisz się, ma 550l nie do dachu tylko do wysokości okien.
            • Gość: X Re: Minivany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 23:31
              widziałem ostatnio bagażnik picasso i nie wyglądał na 550l, facet w salonie
              powiedział, że 550l jest do dachu; salon cytryny w toruniu
              ktoś tu jest niekompetentny
        • Gość: RenaultFan Re: Minivany IP: 57.66.193.* 05.07.04, 09:55
          Co sie tak spieracie o ten bagaznik? W takim aucie bagaznik jest regulowany.
          Mam Scenica model '99 i 440 l to minimalna pojemność. Ale fotele można
          przesunąć do przodu tak jak te przednie i litrów przybywa. Widziałem bagaznik
          Xary i nie sadzę by był mniejszy, ale jak ktoś chce mieć tylko duży bagaznik to
          może sobie kupić inne auto np Grand Sccenic, który jest dłuższy od obu.
          Ktoś tu chwali Xarę, ja nie neguję zalet tego auta ale wybrałem Scenica ze
          względu na tańszy serwis i osiągi. Xara 1.8 16V miała zaledwie 117 KM, ja mam
          2.0 16V 140 KM i uważam, że to tak w sam raz dla pojazdu o tej masie jako
          kompromis między dynamiką a ekonomią jazdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka