Dodaj do ulubionych

APEL - przeczytajcie

07.07.04, 19:30
Drodzy kierowcy !

Bede pisac zrozumialym jezykiem wiec to co nie trafilo do was z kodeksu
drogowego - moze teraz trafi.
1. LINIE NAMALOWANE NA ZIEMI PARKINGOW SA PO TO ZEBY STAWAC AUTEM POMIEDZY
NIMI A NIE PO TO ZEBY PARKOWAC BIORAC JE MIEDZY KOLA.

2. KIERUNKOWSKAZ WLACZAMY PRZY ZJEZDZANIU Z RONDA

3. JAK SAMOCHOD USTEPUJE MIEJSCA POJAZDOWI UPRZYWILEJOWANEMU TO USTEPUJE T Y
L K O JEMU A NIE 5 KOLEJNYM SAMOCHODOM

4. ZNAK "ZAKAZ ZATRZYMYWANIA" DOTYCZY ROWNIEZ DOSTAWCOW, TAKSOWKARZY I
OCHRONIARZY

5. ZNAK "ZAKAZ ZATRZYMYWANIA" DOTYCZY ROWNIEZ TYCH CO "TYLKO NA CHWILE"

6. OBOWIAZUJE ZAKAZ JAZDY WZDLUZNEJ PO CHODNIKU !

7. PRZED PRZEJSCIEM DLA PIESZYCH NIE WOLNO SIE NAWET ZATRZYMYWAC A CO DOPIERO
PARKOWAC.

8. PARKOWAC MOZNA TYLKO MINIMALNIE 10 METROW PRZED PRZEJSCIEM DLA PIESZYCH -
NIE 2, NIE 4 I NIE 7

9. LEWY PAS SLUZY DO WYPRZEDZANIA

10. JESLI KIEROWCA ZOSTAWIL MIEDZY POPRZEDZAJACYM TIREM LUKE 2 METROWA TO NIE
OZNACZA ZE ZOSTAWIL JA DLA TYCH KTORZY JADA Z TYLU I MAJA OCHOTE WYPRZEDZAC

Mam nadzieje ze to jest zrozumiale.....
W razie czego sluze pomoca.

Pozdrawiam i zycze udanych cwiczen
Obserwuj wątek
    • Gość: gijo Re: APEL - przeczytajcie IP: *.adm.us.edu.pl 08.07.04, 07:29
      Świtny komentarz tylko szkoda fatygi nasze społeczeństwo składa sie z
      wiekszości z debili widać to najbardziej na drodze i w polityce
      • Gość: taes Panowie - jakieś kompleksy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.07.04, 08:58
        Każdy kraj i jego kierowcy mają swą kulturę jazdy. Np: niemcy w mieście rzadko
        przekraczają 60/h, a jak jest ograniczenie do 40/h to większość z nich
        przestrzega ograniczenia. U nas na odwrót, ale raczej się z tym pogódźcie, bo
        głupie uwagi nic tu nie zmienią.
        • Gość: Mat Re: Panowie - jakieś kompleksy? IP: 195.94.216.* 08.07.04, 09:10
          Nie rozumiem tulin po co pisałes cały ten apel - równie dobrze możesz apelowac
          do złodzieji "nie kradnijcie" - kto chce przestrzegać przepisów to robi to bez
          Twoich apeli...bo nie rzecz w znajomości prawa lecz w jego przestrzeganiu.
        • p-iotr Re: Panowie - jakieś kompleksy? 08.07.04, 12:25
          Nie wyglupiaj sie. Polowa nadklada jakies 10-20kmh. A zobacz jak ci sami Niemcy
          jezdza u nas. Wyglada to tak jakby spuscili ich z lancucha..

pzdr
          • Gość: taes Re: Panowie - jakieś kompleksy? IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.07.04, 12:38
            Nałożyć 10/20 to nie to samo co 50. A tak poza tym to co się dziwisz, że u nas
            jeżdżą tak samo jak my??? A ty gdybyś do nich pojechał zapewne jeździłbyś jak
            oni..Wierz mi - człowiek się dopasowuje do otoczenia.(zresztą wedle
            przysłowia : "między wronami kracz jak one:-)"czy coś takiego)
            Puenta jest jedna : jak taki koleżka chce sobie apelować to niech już postara
            się o jakieś postulaty, których realizacja jest w zasięgu ręki.
            No, chyba,że to kolejny DonKichot
            Pozdro
        • Gość: gienek Re: Panowie - jakieś kompleksy? IP: *.adm.us.edu.pl 12.07.04, 07:23
          w niemcach za przekroczenie szybkośći mniejszej jest dużo wieksza kara niż za
          to że jest większe ograniczenie a dlatego gdyż uważają ze jezeli jest 40 km to
          występuje tam większe zagrożenie niż tam gdzie jest 70 km Ludzie nie respektują
          u nas przepisów gdyż są głupie przepraszam za te słowo przkład droga dwupasmowa
          ograniczenie do 70 km kto ten znak respektuje bo ja jeszcze nie widziałem chyba
          że stoją Policjanci a takich przykładów jest całe mnustwo A wracając do Nimców
          jeżeli zrobią ograniczenie ma no naprawde sens i napewno zrobione jest to z
          głową
    • Gość: olo Re: APEL - przeczytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 09:18
      Dodam jeszcze
      Wózek inwalidzki namalowany na parkingu, to nie ślad po twórczym hapeningu
      pacjentów Konstancina. Nie parkujcie tam. Inwalidztwo umysłowe nie upoważnia do
      pozostawienia auta w tym miejscu.
      • wojtek33 Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 10:10
        Gość portalu: olo napisał(a):

> Dodam jeszcze
        > Wózek inwalidzki namalowany na parkingu, to nie ślad po twórczym hapeningu
        > pacjentów Konstancina. Nie parkujcie tam. Inwalidztwo umysłowe nie upoważnia do
        >
        > pozostawienia auta w tym miejscu.

Pod jakimś supermarketem widziałem tabliczki: "Zająłeś moje miejsce, weź też
        chorobę" (czy jakoś podobnie)
    • niknejm Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 10:16
      I po co takie apele? Bez sensu. Wystarczy spojrzeć na to forum - pisuje tu
      mnóstwo bełkoczących półidiotów, nie potrafiących sklecić zdania z sensem i bez
      bluzgów. A potem spotykasz ich na drodze/parkingu. I dziwisz się, że jest jak
      jest. :-(

Pzdr
      Niknejm
    • motodawca1 Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 10:26
      Tulin - zacznij świat zmieniać od siebie
      • Gość: olo Re: APEL - przeczytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 10:32
        Wątpisz w to, że już zaczął? Zacznij od zaufania.
        • motodawca1 Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 10:43
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Wątpisz w to, że już zaczął? Zacznij od zaufania.

taaa zaufanie na drodze...
          ____________________________O_G_R_A_N_I_C_Z_O_N_E !!!!!!!!!!!!!
    • Gość: kuzak Re: APEL - przeczytajcie IP: *.man.polbox.pl 08.07.04, 10:33
      10. JESLI KIEROWCA ZOSTAWIL MIEDZY POPRZEDZAJACYM TIREM LUKE 2 METROWA TO NIE

Z tego co pamietam odleglosc pomiedzy poprzedzajacym pojazdem powinna byc
      wlasnie tak by umozliwic wjazd samochodu wyprzedzajacego. Ciezko wyprzedza sie
      cale kolumny samochodow jadacych bardzo blisko siebie (szczegolnie tirow).
      Pozdrawiam
      • p-iotr Tak, ale.. 08.07.04, 12:21
        ..dotyczy to tylko samochodow ciezarowych.

pzdr
    • tulin Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 11:50
      Odpowiadajac tym ktorzy watpia w sens tego posta:

To co napisalem w pierwszym poscie dla niektorych jest oczywiste. Wtedy juz
      pozostaje kwestia zachowania - swiadomosc jest tylko woli nie ma.
      Jednakze obserwujac poznanskie ulice (i nie tylko) zauwazylem ze spora czesc
      kierowcow nie zna podstawowych przepisow. Tzn znaja chyba tylko dwa
      znaki "ustap pierwszenstwa przejezdu" i "droga z pierwszenstwem przejazdu".
      Wyrecytowac umieja takze obowiazujace ograniczenia predkosci (ale ich nie
      przestrzegaja).
      Natomiast w kwestii parkowania, maja powazne braki.
      Znajomy straznik miejski mowil mi niedawno ze ukaranie kazdego kierowcy ktory
      zaparkowal za blisko pasow zaczyna od pytania - jak daleko nalezy stawac. I 90%
      nie wie. WIekszosc wogole nie wie ze przed pasami jest jakas wymagana
      odleglosc, inni mowia ze 3 albo 5 metrow.
      O nieznajomosci przepisow swiadcza rowniez zdziwione miny kierowcow ktorym
      zwracam uwage. Jazda wzdluz po chodniku jest wg nich dozwolona.
      • Gość: Reader Dodaj jeszcze PRZYSTANKI AUTOBUSOWE. IP: *.mci.co.uk 08.07.04, 12:08
        Mysla, ze trenowanie wjazdu do zatoczki i male zakupy sa ok.
      • Gość: qwerty Re: APEL - przeczytajcie IP: *.brain.net.pk 08.07.04, 23:42
        ERRATA: taksówkarze nie znają znaku "ustąp pierszeństwa przejazdu". Dla
        taksówkarzy podaję cenną wskazówkę - ww. znak to taki trójkąt zwrócony jednym z
        wierzchołków ku dołowi.
    • klemens1 Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 15:47
      > 9. LEWY PAS SLUZY DO WYPRZEDZANIA

Lewy pas służy do skrętu w lewo lub jazdy prosto, w skrajnych przypadkach do
      skrętu w prawo (jeżeli jest to jedyny możliwy kierunek jazdy).
      Jeżeli prawy jest wolny, a można nim jechać w tym samym kierunu co lewym,
      nalezy korzystać z prawego. Zasady tej nie stosują zwłaszcza mistrzowie
      prostej, którzy chcieliby aby obowiązywała ona wszystkich oprócz ich samych.

> 10. JESLI KIEROWCA ZOSTAWIL MIEDZY POPRZEDZAJACYM TIREM LUKE 2 METROWA TO NIE
      > OZNACZA ZE ZOSTAWIL JA DLA TYCH KTORZY JADA Z TYLU I MAJA OCHOTE WYPRZEDZAC

Jeżeli się czai mimo że miał kilka okazji do wyprzedzenia, to niech zwiększy
      odstęp i pozwoli wyprzedzić innym.

Z całą resztą się zgadzam.
      • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: APEL - przeczytajcie IP: *.pl / *.enterpol.pl 08.07.04, 16:00
        Ja jeszcze dodam - nie przyspieszajmy spod swiatel do 120 jak i tak za 500 m sa
        nastepne swiatla i trzeba bedzie hamowac.
      • tulin Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 16:55
        Ja sie z Toba tez zgadzam ;-)
    • wichura Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 16:04
      Moja odpowiedź na apel:
      1. LINIE NAMALOWANE NA ZIEMI PARKINGOW SA PO TO ZEBY STAWAC AUTEM POMIEDZY
      > NIMI A NIE PO TO ZEBY PARKOWAC BIORAC JE MIEDZY KOLA.
      2. KIERUNKOWSKAZ WLACZAMY PRZY ZJEZDZANIU Z RONDA

Jak najbardziej zgoda.

> 3. JAK SAMOCHOD USTEPUJE MIEJSCA POJAZDOWI UPRZYWILEJOWANEMU TO USTEPUJE T Y
      > L K O JEMU A NIE 5 KOLEJNYM SAMOCHODOM

W sumie też masz rację, ale jak komuś się bardzo spieszy. Ponadto wielu
      kierowców zachowuje się tak, jakby czekało na następną karetkę.

> 4. ZNAK "ZAKAZ ZATRZYMYWANIA" DOTYCZY ROWNIEZ DOSTAWCOW, TAKSOWKARZY I
      > OCHRONIARZY

Cierpy to głupie ch***. Wielu dostawców niestety też. A ochroniarzy to trzeba
      przepędzać.

> 5. ZNAK "ZAKAZ ZATRZYMYWANIA" DOTYCZY ROWNIEZ TYCH CO "TYLKO NA CHWILE"

Eeee, na chwilę to można...

> 6. OBOWIAZUJE ZAKAZ JAZDY WZDLUZNEJ PO CHODNIKU !

Mam to gdzieś.

> 7. PRZED PRZEJSCIEM DLA PIESZYCH NIE WOLNO SIE NAWET ZATRZYMYWAC A CO DOPIERO
      > PARKOWAC.
      8. PARKOWAC MOZNA TYLKO MINIMALNIE 10 METROW PRZED PRZEJSCIEM DLA PIESZYCH -
      > NIE 2, NIE 4 I NIE 7

Zgoda, powiedzmy 5 metrów. W mieście 10 metrów to byłby często całkowity zakaz
      (bo ulice są 20 m od siebie).

> 9. LEWY PAS SLUZY DO WYPRZEDZANIA

Prawy też.

> 10. JESLI KIEROWCA ZOSTAWIL MIEDZY POPRZEDZAJACYM TIREM LUKE 2 METROWA TO NIE

Jak idiota się czai i myśli, że za parę kilometrów będzie dłuuuuuga prosta, z
      szerokim poboczem, tir zwolni i na nie zjedzie, to trzeba go wyprzedzić jak
      najszybciej.

Kodeks drogowy pełny jest durnych zakazów (zakaz parkowania na chodniku wzdłuż
      wysepki przystanku autobusowego, wiele ograniczeń prędkości, zawracania na
      mostach itp.). Ale równie dużo jest kierowców jeżdżących jak debile, choć
      zgodnie z przepisami (np. 60 kmh na trzypasmówce - lewym pasem, zatrzymywanie
      się przed wjazdem na rondo albo na żółtym przy skręcie w prawo). Grunt to
      rozsądek. Każdy posiadacz prawa jazdy powinien wiedzieć, jak jechać, by nie
      powodować zagrożenia i utrudnień w ruchu, stosownie do posiadanego auta i
      umiejętności. A przepisy? Są po to by je łamać.
      Pozdrawiam
      • tulin Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 17:03
        wichura napisał:

>
        > > 3. JAK SAMOCHOD USTEPUJE MIEJSCA POJAZDOWI UPRZYWILEJOWANEMU TO USTEPUJE T
        > Y
        > > L K O JEMU A NIE 5 KOLEJNYM SAMOCHODOM
        >
        > W sumie też masz rację, ale jak komuś się bardzo spieszy. Ponadto wielu
        > kierowców zachowuje się tak, jakby czekało na następną karetkę.

Kazdemu sie spieszy. Moze bedziemy sie licytowac komu bardziej ?

>
        > > 5. ZNAK "ZAKAZ ZATRZYMYWANIA" DOTYCZY ROWNIEZ TYCH CO "TYLKO NA CHWILE"
        >
        > Eeee, na chwilę to można...

Od kiedy ?

>
        > > 6. OBOWIAZUJE ZAKAZ JAZDY WZDLUZNEJ PO CHODNIKU !
        >
        > Mam to gdzieś.

Dopoki nie trafisz na kogos kto Ci sie rzuci pod kola. Bedziesz wtedy bulic do
        konca zycia rente.

>
        > > 7. PRZED PRZEJSCIEM DLA PIESZYCH NIE WOLNO SIE NAWET ZATRZYMYWAC A CO DOPI
        > ERO
        > > PARKOWAC.
        > 8. PARKOWAC MOZNA TYLKO MINIMALNIE 10 METROW PRZED PRZEJSCIEM DLA PIESZYCH -
        > > NIE 2, NIE 4 I NIE 7
        >
        > Zgoda, powiedzmy 5 metrów. W mieście 10 metrów to byłby często całkowity
        zakaz
        > (bo ulice są 20 m od siebie).

Nie ma "powiedzmy". Granice wyznacza kodeks.
        >
        > > 9. LEWY PAS SLUZY DO WYPRZEDZANIA
        >
        > Prawy też.

Mialem tu raczej na mysli sytuacje kiedy ludzie jada sobie lewym pasem blokujac
        wszystkich innych.
        >
        > > 10. JESLI KIEROWCA ZOSTAWIL MIEDZY POPRZEDZAJACYM TIREM LUKE 2 METROWA TO
        > NIE
        > OZNACZA ZE ZOSTAWIL JA DLA TYCH KTORZY JADA Z TYLU I MAJA OCHOTE WYPRZEDZAC
        >
        > Jak idiota się czai i myśli, że za parę kilometrów będzie dłuuuuuga prosta, z
        > szerokim poboczem, tir zwolni i na nie zjedzie, to trzeba go wyprzedzić jak
        > najszybciej.
        Tak jak napisal klemens - jesli przegapia okazje do wyprzedzania wtedy mozna.
        Ale tez nalezy pamietac ze prosciej i szybciej jest wyprzedzic samochod osobowy
        niz ciezarowke. Dlatego moze byc czas na to zeby wyprzedzic seicento a nie byc
        czasu na wyprzedzenie tira. I nie upowaznia to tych z tylu do wyprzedzania
        seicento.

> Kodeks drogowy pełny jest durnych zakazów (zakaz parkowania na chodniku
        wzdłuż
        > wysepki przystanku autobusowego, wiele ograniczeń prędkości, zawracania na
        > mostach itp.). Ale równie dużo jest kierowców jeżdżących jak debile, choć
        > zgodnie z przepisami (np. 60 kmh na trzypasmówce - lewym pasem, zatrzymywanie
        > się przed wjazdem na rondo albo na żółtym przy skręcie w prawo). Grunt to
        > rozsądek. Każdy posiadacz prawa jazdy powinien wiedzieć, jak jechać, by nie
        > powodować zagrożenia i utrudnień w ruchu, stosownie do posiadanego auta i
        > umiejętności. A przepisy? Są po to by je łamać.
        > Pozdrawiam

Ostatnie zdanie jest ciekawe.
        Szkoda ze nie jestes konsekwentny. Bo na pewno swoich PRAW pilnujesz bardzo
        uwaznie i konsekwentnie... Natomiast obowiazki uwazasz za niepotrzebne. Przykre
        to.

Pozdrawiam
        • wichura Re: APEL - przeczytajcie 09.07.04, 09:28
          Tu nie chodzi o egzekwowanie własnych praw (choć faktycznie, robię to do bólu,
          czego efektem dwie moje zmasakrowane Xsary + kilka aut durni, którzy liczyli na
          mięczaka w Citroënie).
          Z mojego poprzedniego postu wyróżniłbym inne zdanie: grunt to rozsądek. Nie
          należy się ślepo kierować przepisami, bo uczyniłoby to jazdę (a śmiem
          powiedzieć, że i całe życie) nieznośną.
          Pozdrawiam
      • Gość: mansi Re: APEL - przeczytajcie IP: 5.5R4D* / *.delphi.com 08.07.04, 17:14
        tulin - svper apel i popieram (poza tym, ze zadnego efektu tym apelem sie nie
        uzyska, oprocz niemadrych wypowiedzi na forum)

wichura - swoim postem pokazales, ze jestes jednym z tych "zajebistych"
        kierowcow, w ktorych wycelowany jest atak w postaci tego apelu
        najbardziej nie moge z textu, ze prawy pas tez sluzy do wyprzedzania, nie bede
        tego komentowal, szkoda mojego czasu
        • art_0 Re: APEL - przeczytajcie 12.07.04, 12:44
          Gość portalu: mansi napisał(a):
          => wichura - swoim postem pokazales, ze jestes jednym z tych "zajebistych"
          > kierowcow, w ktorych wycelowany jest atak w postaci tego apelu
          > najbardziej nie moge z textu, ze prawy pas tez sluzy do wyprzedzania, nie
          bede
          > tego komentowal, szkoda mojego czasu

No ja z argumentami wichury tez bym polemizowal (ale mi sie nie chce), ale co
          do wyprzedzania prawym pasem to ma racje. Mozna wyprzedzac prawym pasem w
          okreslonych warunkach: jednia jednokierunkowa z wyznaczonymi co najmniej dwoma
          pasami ruchu w miescie i trzy w terenie niezabudowanym. Tym samym wiele drog
          ktore skladaja sie z dwoch jezdni i maja po odpowiednio dwa-trzy pasy spelnia
          to zalozenie.
          K.D. Art 24 ustep 10

pozdrawiam

Art
    • Gość: Q Re: APEL - przeczytajcie IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 08.07.04, 16:18
      Szczególnie ćwicze imbecyli parkujących na miejscach dla inwalidy... Z reguły zastawiam wyjazd i dzwonie po policję... mam w tym interes osobisty, bo jestem uprawniony do parkowania na takiej kopercie. Parkowanie na miejscu inwalidy jest oznaka totalnego ku...estwa i istej huj..ozy mózgowej kierowcy, który obok ma wolne miejsca ale nie, stanie dokładnie tam, gdzie mu nie wolno...

Odnośnie odstępu pomiędzy samochodami w ruchu... tak, odstęp musi byc taki, by każdy mógł bezpiecznie wykonywac manewr wyprzedzania, WYPRZEDZANIA nie wciskania się...

Kierunkowskaz przy zjeździe z ronda OK, mozna osiwieć jak jadący prosto przez rondo "bawi" sie kierunkowskazami blokując ruch, jest to szczególnie upierdliwe na małych rondach...

Parkowanie pomiędzy liniami... nawet na płatnych parkingach niewykonalne... do czasu :) tak sie ustawiłem, że sąsiad wsiadał od strony pasażera i wyjeżdżająć drżał o lusterko :), teraz juz parkuje dobrze...

Zakaz zatrzymywania, to zakaz zatrzymywania, bez głupich wyjątków.

Jak jest znak ograniczenia, to jedziemy przepisowo, nie wiadomo jaki był cel postawienia znaku, po co testować...

Za jazdę po chodniku spuszczamy powietrze z opon, pomoże :)

Lewy pas to dla wyprzedzających i skręcających w lewo, nigdy dla jadących "pogrzebowo".

Ale co do przejścia dla pieszych dodałbym: ZWALNIAMY !!!
      • Gość: adamm Re: APEL - przeczytajcie IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 12.07.04, 14:48
        > Szczególnie ćwicze imbecyli parkujących na miejscach dla inwalidy... Z reguły
        z
        > astawiam wyjazd i dzwonie po policję... mam w tym interes osobisty, bo jestem
        u
        > prawniony do parkowania na takiej kopercie. Parkowanie na miejscu inwalidy
        jest
        > oznaka totalnego ku...estwa i istej huj..ozy mózgowej kierowcy, który obok ma
        > wolne miejsca ale nie, stanie dokładnie tam, gdzie mu nie wolno

Q dlaczego zastawiasz kogos na miejscu dla inwalidy skoro obok masz wolne ???
        • Gość: OGI Re: APEL - przeczytajcie IP: 62.233.164.* 12.07.04, 18:04
          Czy to że jesteś uprawniony oznacza że zawsze możesz się tam zatrzymac?

Zakladam że to nie Ty jesteś inwalidą, czyli jeżeli jeździsz sam to czy też
          możesz stanąć na miejscu dla inwalidy?
    • nibelung777 Re: APEL - przeczytajcie 08.07.04, 20:16
      Pobożne zyczenia, cham chamem na wieki wieków Amen.
      Pozdrawiam - Nibelung777
    • grissley Re: APEL - przeczytajcie 12.07.04, 18:46
      Generalnie racja, w szczegolach bym polemizowal.

4i5. Do niedawna zakaz zatrzymywania nie dotyczyl chodnika. Teraz przepisy sie
      zmienily - a znaki nie. Nie oznacza to, ze we wszystkich tych miejscach
      zatrzymywanie powinno byc zakazane. Oznacza to zazwyczaj, ze zapomniano
      podwiesic pod znakiem tabliczke "nie dotyczy chodnika".
      7.Eeee... Chyba nawet trzeba sie zatrzymac? Zwlaszcza, jak pieszy jest na
      pasach? ;)
      9. Prawy w okreslonych warunkach tez. A jak lewym jedzie Ciota 40/h - to
      rowniez czasem w nieokreslonych (2 pasy poza miastem np).....

Cos bym dodal, w przeciwnym tonie:

+1. Ograniczenia predkosci. Kiedys byla taka niepisana umowa z policjantami, ze
      za przekroczenie predkosci o mniej niz 20km/h nie zatrzymywali. Mam wrazenie,
      ze 90% znakow w Polsce jest stawiane przez ludzi, ktorzy znaja ta umowe...
      +2. Nakaz bezwzglednego zatrzymywania sie przed zielona strzalka to debilne
      kopiowanie przepisow UE, ktore w UE sa zreszta znoszone (Niemcy)
      +3. 50km w dzien. W Unii ten przepis moze i jest powszechny, tyle, ze kazde
      miasto przecina gesta siec drog ekspresowych/autostrada/itp, ktorymi mozna sie
      przemiescic z jednego konca miasta na drugie. U nas nie. Ograniczenie kolo
      przedszkola do 20 - ok. Do 50 na dwupasmowej trasie bez przejsc i skrzyzowan
      (np warszawska trasa lazienkowska) - szczyt kretynizmu. I tak srednia jest tam
      110.

itd/itp/etc. Kodeks drogowy nie jest jeszcze taki zly, ale oznakowanie ulic
      jest tragiczne (kto mi powie, dlaczego miesiac po zakonczeniu robot na trasie
      E7 ciagle stalo ograniczenie do 40?). Ja do wszelkich znakow podchodze z
      rezerwa (widzialem juz np ostrzezenia o ostrym skrecie w prawo, po ktorych
      nastepowal ostry skret... w lewo)

pzdr,
      arek

*350 to sporo*
      • tulin Re: APEL - przeczytajcie 12.07.04, 21:34
        ad. 7
        Tylko wtedy.
        • Gość: Grissley Re: APEL - przeczytajcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:00
          > ad. 7
          > Tylko wtedy.

OK, right.

*350 to sporo*
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka