IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 08:06
Nowy system ESP+ ma być montowanyw Golfie od połowy 2005r. Nowością jest
ingerancja w układ kierowniczy. System generuje siłę do 3Nm na kole
kierownicy "sugerując" kierowcy w którą stronę ma kręcić. Brzmi koszmarnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: ESP+ IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 09.07.04, 08:25
      Rzeczywiscie. Czyli co, w podbramkowej sytuacji po prostu puscic kierownice?
      • Gość: Kr Re: ESP+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 08:37
        Nie martwcie się!
        W 2006 wejdzie ESP++: bedzie umiał zakładac kontrę, posługiwać sie recznym, a w
        razie potrzeby opuszczać szybkę i wystawiać środkowy polec ;-))
        • niki27 Re: ESP+ 09.07.04, 09:31
          Śmichu-chichu, ale IMHO warto zaakceptować każde rozwiązanie, które zwiększy
          bezpieczeństwo poruszania się. Nie twierdzę, że system ESP + sprawdzi się, ale
          krytykowanie go już teraz, zanim zdołano go sprawdzić w praktyce, przypomina
          naśmiewanie się przed laty "miszczów kierownika" z systemu ABS. Że niby oni to
          znacznie lepiej potrafią pulsacyjnie hamować. Pożyjemy, zobaczymy.
          • Gość: Andrzej Re: ESP+ IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 14:32
            Niki27 pewnie się uśmiejesz ale ja do dziś uważam że ABS jest niezwykle pomocny
            tyle, że może bardzo zaskoczyć kierowce i czasem lepiej by go nie było. A
            jeździłem sporo samochodami z ABS i bez , bywało ze tego samego dnia.
            Podobnie z ESP choć tu się nie wypowiadam bo poza okazjonalną przejaźdzką nie
            miałem okazji sprawdzić co to warte.
    • Gość: Poll Re: ESP+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 09:40
      Przeciez ESP+ już stosuje Opel w Vectrze. Nie sręca on kierownicą ale może
      działać na 3 koła jednocześnie
      • Gość: AdM Re: ESP+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 10:05
        Tu chodzi o PLUS, z nie plus. :-) www.automotorundsport.de/d/63891
        • habudzik Re: ESP+ 09.07.04, 14:19
          Gość portalu: AdM napisał(a):

> Tu chodzi o PLUS, z nie plus. :-) www.automotorundsport.de/d/63891
          Nie rozumiem , wyjaśnij prosze

Poll
          • Gość: AdM Re: ESP+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:05
            Poza pomyłką, że zamiast "z" miało być "a" nie mam co tłumaczyć, to żart. A na
            poważnie, to pewnie esp+ w nazewnictwie Opla nie odpowiada esp+ VW. Zresztą do
            premiery trochę czasu, może wymyślą jakiś inny skrót? W końcu za co bierze kasę
            dział marketingu? A autorem rozwiązania jest np. Bosch i w ich nazewnictwie np.
            poprzednia wersja to ESP 7.4, a nowa to ESP 8.0.
            • Gość: Poll Re: ESP+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 08:07
              A ja myślałem że to naprawde jakaś różnica, że to może jakiś kolejny skrót.
    • motodawca1 Re: ESP+ 09.07.04, 09:59
      są i dobre strony 0 trzebabędzie trzymac kierownicę 2 rękami
      przy ESP ++ może to być nie 3 Nm, ale 6Nm - wtedy dobrze ją będzie wyrywać!
    • greenblack Re: ESP+ 09.07.04, 16:41
      Przecież już teraz w BMW z aktywnym układem kierowniczym (5 i 6) to jest.
      • Gość: AdM Re: ESP+ IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 19:10
        greenblack napisał:

> Przecież już teraz w BMW z aktywnym układem kierowniczym (5 i 6) to jest.

Jakoś dokładnie taka funkcja w BMW nie obiła mi się o uszy.. Zdaje się, że ten
        esp+ można łatwo zastosować w każdym samochodzie z elektrycznym wspomaganiem.
        • greenblack Re: ESP+ 09.07.04, 19:16
          BMW posunęło sie nawet dalej i komputer sam skręca koła bez sugerowania tego
          kierowcy. Na kierownicy nie ma sił skrętnych, co umożliwia zmienne przełożenie.
          • Gość: AdM Re: ESP+ IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 19:25
            greenblack napisał:

> BMW posunęło sie nawet dalej i komputer sam skręca koła bez sugerowania tego
            > kierowcy. Na kierownicy nie ma sił skrętnych, co umożliwia zmienne
            przełożenie.

A możesz podać jakiegoś linka? Bo jak ja użyję swojej, nie zawsze słusznej,
            logiki, to powyższe zacznę skreślać i wyjdzie kłótnia.
            • greenblack Re: ESP+ 09.07.04, 19:29
              www.peachtreebmwcca.org/BMWPressNews/showquestion.asp?faq=5&fldAuto=213

In critical situations on the road Active Steering modifies the position of the
              drive wheels determined by the driver, thus stabilizing the car much faster and
              more efficiently than the driver would be able to do himself.
              • Gość: AdM Re: ESP+ IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 19:36
                Thx. Kiedyś jeździłem 5, szkoda, że wtedy o tym nie wiedziałem. Może udałoby mi
                się sprawdzić to w działaniu świadomie, że tak powiem.
                • greenblack odp 09.07.04, 19:40
                  Nie ma pewności, że akurat ten egzemplarz miał AS.
                  • Gość: AdM Re: odp IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 19:42
                    greenblack napisał:

> Nie ma pewności, że akurat ten egzemplarz miał AS.

Jaki egzemplarz?
                    • greenblack Re: odp 09.07.04, 19:47
                      Ten, którym jeździłeś. AS to płatna opcja.
                      • Gość: AdM Re: odp IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 20:00
                        Aaa.. Miało, miało nawet DD. System jest świetny, bo przy szybkiej jeździe nie
                        przeszkadza, a przy zawracaniu wystarczy niesamowite pół obrotu kierownicą.
                        Zdaje się nawet, że nie sprzedawali wtedy w Polsce 5 bez AS.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka