Gość: Lidka IP: *.chello.pl 09.07.04, 21:13 Tak jakby zgniłymi jajami!!! Szczególnie jak ostrzej przyspieszam lub samochód jest już porządnie nagrzany długą trasą. Co to moze być? Coś w silniku, czy w wydechu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Radek Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.2015.com 09.07.04, 21:21 To moga byc dwie rzeczy, albo zasiarczona (niskiej jakosci) benzyna, albo masz jakies zwarcie na akumulatorze i sie aku gotuje. Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.chello.pl 09.07.04, 21:26 Akumulator? Jest nowy!!! I na mój babski rozum jesli byłoby zwarcie w akumulatorze to i by mogło coś z elektryki "siadać". A czy to czasem nie jest wina katalizatora? Kolega z pracy coś takiego mi wspomniał... Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.2015.com 09.07.04, 21:31 > Akumulator? Jest nowy!!! I na mój babski rozum jesli byłoby zwarcie w > akumulatorze to i by mogło coś z elektryki "siadać". A czy to czasem nie jest > wina katalizatora? Kolega z pracy coś takiego mi wspomniał... No pisalem przeciez albo benzyna zasiarczona (potem jest taki efekt, ze smierdzi z katalizatora siarkowodorem), a jesli chodzi o akumulator to u mnie byl taki objaw, i tylko taki az po tygodniu sie plyn calkiem wygotowal i akumulator padl i nie dalo sie uruchomic samochodu. Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.2015.com 09.07.04, 21:32 Co to za samochod wogole, nie Toyota przypadkiem? Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.chello.pl 09.07.04, 21:34 Honda - czyli też japończyk! :-)))) Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 21:37 Moim zdaniem jednak akumulator. Wiek tu nie ma znaczenia ponieważ on śmierdzi ale to nie jego wina. Winne jest przeładowywanie akumulatora czyli niesprawny regulator napiecia. Potrzebna szybka interwencja elektryka gdyż wykończysz akumulator w ciągu kilku dni. Link Zgłoś
Gość: tom Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 09.07.04, 22:07 smierdzi ci katalizator to nie jest nic zwiazane z elektryka w wiekszosci aut to wystepuje Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 22:30 Owszem zgadza się że katalizor zasiarczony wydaje taki zapach ale na zewnątrz. Tymczasem tu czuć jak zrozumiałem z czasie jazdy i w kabinie. Trudno wyobrazić sobie by spaliny z katalizatora dostały się do kabiny. A z akumulatora z pod maski prosto do nawiewu. Zresztą łatwo to sprawdzić jeśli jest jak myślę po dłuższej jeździe akumulator jest gorący a elektlolitu też mocno ubyło. Przy odpowietrzeniu akumulatora pewnie są zacieki ze skroplonej pary. A po podniesieniu maski smród aż cofnie. Link Zgłoś
Gość: tom Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 09.07.04, 22:36 ale pani mowiła ze tak sie dzieje po ostrejjezdzie a zapach katalizarpora jest odczuwalny nietylko z tyłu samochodu ale do okoła niego i przy otwartej szybie albo włacczonym nawiewie bedzie go czuc w kabinie Link Zgłoś
Gość: dziadzia Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 06:13 Honda chyba ma akumulator bezobsługowy, a więc szczelny. Ale kto wie, może ten nowy jest zwykły ? Mam jeszcze pytanie dodatkowe: czy Honda nie jest czasem "zagazowana" ??? (Honda i gaz :-) :-) :-), ale to też jest możliwe) Link Zgłoś
Gość: mooj Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.spray.net.pl 10.07.04, 10:00 bezobsługowy czyli szczelny:) no nie do końcs Link Zgłoś
Gość: BMKa Przyczyną może też być klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 07:09 Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.07.04, 08:50 - nieszczelnosc w instalacji LPG - przejezdzasz obok czegos smrodliwego - zabilas jakiegos zwierzaka, a jego zwloki tkwia pod podwoziem i gnija - woda pod tapicerka - cos ci sie wylalo w bagazniku lub na siedzenia - znajomi zrobili ci kawal Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.fornfyndet.se 10.07.04, 10:53 Ona wyrazie wspominala po ostrej jezdzie i jak samochod jest nagrzany,czyli podejrzewalbym sprzeglo,lub lekko przycierajace siodlo hamulcowe,to daje taki wlasnie smrodek,sprzeglo nie musi sie slizgac,ale pracujace intensywnie na granicy swoich mozliwosci .To sa przypuszczenia wachac po zakonczonej jezdzie ,sprzeglo ,hamulce,akumulator,wydech i wkoncu sie na cos wpadnie.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Kadett_e dobra rada IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.07.04, 22:33 Gość portalu: Michal napisał(a): <(...)wachac po zakonczonej > jezdzie ,sprzeglo ,hamulce,akumulator,wydech i wkoncu sie na cos > wpadnie(...) Michał - przyda się disclaimer - zaznacz, żeby uważać, i jakby ktoś się poparzył to nie będzie Twoja wina ;-) Ale zgadzam sie w 100% - najlepiej sprzwdzić węchem - akumulator najłatwiej "obwąchać" ale uwaga na żrące opary! Jak mowa o akumulatorach bezobsługowych, to o ile dobrze pamiętam od dawna stosuje je opel - chyba robi je dla niego AC DELCO i są faktycznie hermetyczne - mają tylko takie "oczko" i poznaje się po kolorze, czy jeszcze coś z niego bedzie, czy trzeba oddać do utylizacji. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: dobra rada IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 11.07.04, 15:06 Niezależnie od przyczyny zapaszku w aucie Lidki pragnę zwrócić uwage że akumulatory bezobsługowe, przynajmniej te które ja używałem, mają specjalnie skonstruowane odpowietrzanie celi tak by para po skropleniu wracała do celi. I dlatego nie wymagają dolewania wody. Natomiast w 100% szczelny akumulator poprostu eksploduje przy wzroscie ciśnienia a takie ma miejsce podczas normalnej eksploatacji. Wspomniany Opel w książce serwisowej pisze: Pokrywa ma dwa otwory odpowietrzające przez które akumulator może oddychać ... Akumulatora nie wolno przechylać o kat większy niż 45st by nie wylać elektrolitu. Wnoszę z tego ze trudno tu mówić o hermetyczności. Link Zgłoś
motodawca1 Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! 10.07.04, 12:49 tak jak OKA - na 100% katalizator Link Zgłoś
etom Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! 11.07.04, 14:11 W wiekszosci (chyba) samochodow znajduje sie filtr ktory gromadzi swinstwa po filtracji oparow benzyny z baku .Kiedy wytworzy sie w nim za duze nadcisnienie opary sa wypuszczane do atmosfery wlasnie przez ten filtr(ekologia). W pewnych stanach silnika (!) specjalny zawor "upuszcza" to co sie tam nagromadzi do ukladu zasilania silnika.Zostaje to spalone razem z mieszanka paliwowo-powietrzna a ze jest to mocno zageszczone stad ten zapach. Obserwuje to juz w 4 samochodzie ,najczesciej po dluzszej jezdzie i potem kilku manewrach np. na parkingu lub w garazu.Widac wtedy wystepuja te "pewne stany" w pracy silnika ,kiedy moze to zostac dopalone. pozdrawiam - Link Zgłoś
etom Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! 11.07.04, 14:15 Oczywiscie ,moze tez byc inna przyczyna tego "zapachu" , ale ja bym stawial wlasnie na ta ktora opisalem w powyzszym poscie. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: mario1 Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.hell.net.pl / *.hell.net.pl 13.07.04, 10:41 witam-ja tak mialem w lanosie w korku itp.smierdzialo jajami -po wjezdzie na kanal okazalo sie ze rura wychodzaca z kolektora do katalizatora ma dziure i walilo do gory wymienilem i jest ok--pozdro Link Zgłoś
Gość: zgryzliwy Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 18:48 Gość portalu: mario1 napisał(a): > witam-ja tak mialem w lanosie w korku itp.smierdzialo jajami -po wjezdzie na > kanal okazalo sie ze rura wychodzaca z kolektora do katalizatora ma dziure i > walilo do gory wymienilem i jest ok to by znaczylo,ze we wszystkich samochodach bez katalizatora,motocyklach,kosiarkach spalinowych itd. powinno tak smierdziec a przeciez nie smierdzi !!!! Link Zgłoś
Gość: mario1 Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! IP: *.hell.net.pl / *.hell.net.pl 14.07.04, 11:32 ale moj jest zagazowany moze dlatego smierdzialo,po wymianie nie smierdzi.pozdro Link Zgłoś
tulin Re: Coś mi smierdzi samochód!!!! Pomocy!!! 14.07.04, 15:42 A moze filtr klimatyzacji ? Link Zgłoś