Dodaj do ulubionych

Protest przeciw radarom

08.01.13, 12:23
Przyłącz się do protestu i jedz zgodnie z przepisami. Nic lepszego nie można wymyśleć.
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Protest przeciw radarom 08.01.13, 19:47
      Mam takie postanowienie noworoczne.
      Jak na razie jadąc wcoorwiam tych z tyłu.
      • zgryzliwy1 Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 04:50
        wsk175 napisał:

> Mam takie postanowienie noworoczne.
        > Jak na razie jadąc wcoorwiam tych z tyłu.

masz we wsi tak waskie drogi, ze nie moga cie wyprzedzac ?
        • wsk175 Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 13:34
          To mała wieś jest, jakieś 350 tyś ludzi. Mamy tylko o jedną linię metra mniej od stolicy....
          A poza wsią często linie ciągłe.........
      • edekmacedonski Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 20:43
        No cóż, sam mówię, że jakbym jeździł tak jak na kursie z elką na dachu, to byłoby wręcz niebezpieczne, więc nie dziwię się, że "ci z tyłu" nie są zadowoleni...
    • kontik_71 Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 13:38
      Watpie aby to do niektorych dotarlo, ale co tam.. moze paru pomysli po lekturze PASIECZNY O WYPADKACH
      • nazimno Jesli juz smrodek dydyktyczny, to jeszcze to: 10.01.13, 14:17

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13174804,Szwedzi_wiedza_co_zrobic__by_nie_bylo_ofiar_na_drogach_.html#BoxSlotII2img
        PS
        Jak zawsze: kij ma dwa konce.
        • misiaczek1281 Re: Jesli juz smrodek dydyktyczny, to jeszcze to: 10.01.13, 14:30
          Nie rozumiem tych którzy chcą protestować przeciwko fotoradarom...
          Korona im z głowy nie spadnie jak będą jechali 50 km/h w terenie zabudowanych zamiast 90km/h ;-) Minister ma rację. Trzeba tępić piratów. Niech płacą za głupotę.

Ps. Prędkość zabija. Sam jestem tego świadkiem. Kiedyś pirat wjechał mi w drzwi od strony kierowcy z prędkością 40 km/h...cały bok auta miałem skasowany a drzwi wepchnięte do środka na 30 cm....gdyby ten bezmózg jechał 70 km/h to by mnie na świecie już nie było !!!!!!!!!!

moto.onet.pl/1674583,1,znamy-przyczyny-rewolucji-na-polskich-drogach,artykul.html?node=2
          • wsk175 Re: Jesli juz smrodek dydyktyczny, to jeszcze to: 10.01.13, 15:06
            misiaczek1281 napisał:
            .gdyby ten bezmózg jechał 70 km/h to by mnie
            > na świecie już nie było !!!!!!!!!![/b]
            Wielkie halo, jednego durnia na forum mniej by było............
            • misiaczek1281 Re: Jesli juz smrodek dydyktyczny, to jeszcze to: 10.01.13, 15:12
              wsk175 napisał:

> misiaczek1281 napisał:
              > .gdyby ten bezmózg jechał 70 km/h to by mnie
              > > na świecie już nie było !!!!!!!!!![/b]
              > Wielkie halo, jednego durnia na forum mniej by było............

No właśnie kierowcy z takim lekceważącym podejściem do życia często powodują wypadki...
              • babaqba Re: Jesli juz smrodek dydyktyczny, to jeszcze to: 13.01.13, 07:10
                To po co mu się pchałeś pod samochód? Najczęściej groźne wypadki powodują tacy jak ty - wiecznie wystraszeni, ze spiętymi pośladkami, sparaliżowani strachem.
          • andzialipka Re: Jesli juz smrodek dydyktyczny, to jeszcze to: 19.01.13, 23:56
            A po co tak krzyczysz? Obawiasz się, że ktoś nie przeczyta Twego postu? Nie bałabym się tego...
            Masz rację, prędkość zabija. Ale zabija mnie też fakt, że więszkość ograniczeń postawiona jest ze względu na punkt pomiaru a nie niebezpieczeństwo...
            Patrz Wrocław Legnicka gdzie kiedyś było 70, Most Milenijny, Klecińska... same szybkie dwupasmowe drogi z pasem zieleni i bez domów w okół. Wszystko po to by nabijać. Kierowców w butelkę... Nie dziwię się że ludzie mają to w dupie.
      • jamesonwhiskey Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 14:39
        wiem ze jestes fanem pruskiego drylu
        ale przeczytaj i przemysl

Z tym, że różnica między Polską, a Szwecją polega też na tym, że tam fotoradary stawiane są w miejscach, gdzie mają realnie wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa. A nie jak w naszym kraju, na co zwracał uwagę NIK i Trybunał Konstytucyjny w miejscach, gdzie samorządy mogą najwięcej zarobić.
        • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 14:58
          jamesonwhiskey napisał:

> wiem ze jestes fanem pruskiego drylu
          > ale przeczytaj i przemysl
          >
          > Z tym, że różnica między Polską, a Szwecją polega też na tym, że tam fotoradary
          > stawiane są w miejscach, gdzie mają realnie wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa.
          > A nie jak w naszym kraju, na co zwracał uwagę NIK i Trybunał Konstytucyjny w m
          > iejscach, gdzie samorządy mogą najwięcej zarobić.

Nieważne gdzie stoi fotoradar...masz jeździć bezpiecznie wszędzie a nie szaleć tam gdzie fotoradaru nie ma ! Zrozumiałeś ???
          • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 15:03
            Jestem za tym żeby fotoradary były niewidoczne...wtedy jak pirat dostanie 20 punktów w 3 dni to się burak jeden z drugim zastanowi co robi i przestraszy że jeszcze jeden wybryk i straci prawo jazdy hehe ;-)
            • makova_panenka Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 17:03
              Straci prawko, to i go odzyska. A Tusk przegra wybory. I nie wiem czy to mu się opłaci.
              • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 20:40
                makova_panenka napisała:

> Straci prawko, to i go odzyska. A Tusk przegra wybory. I nie wiem czy to mu się
                > opłaci.

Straci prawko i go odzyska i dalej będzie szalał i powodował wypadki tak?....super myślenie.......
                Jeśli tacy ludzie będą głosowali to faktycznie Tusk przegra.....ja jednak wierzę że Polacy to mądry naród...
        • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 14:59
          To nie jest argument przeciwko fotoradarom, tylko bezsensownemu ich ustawianiu.
          • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 15:09
            to.niemozliwe napisał:

> To nie jest argument przeciwko fotoradarom, tylko bezsensownemu ich ustawianiu.

Mentalność ludzi jest dziwna. Myślą że im wszystko wolno bo kary nie ma.
            W Szwajcarii za przekroczenie prędkości idzie się do więzienia traci samochód. W Polsce jest tylko 500 zł....To żadna kara. Niektórzy 500 zł zarabiają w 2-3 godziny...
            Ustawianie fotoradarów w terenie zabudowanym zawsze jest sensowne...
            Na autostradzie niech sobie jeżdżą 140 km/h. Tam pieszych nie ma.
            • zibin4 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 13:48
              > W Szwajcarii za przekroczenie prędkości idzie się do więzienia traci samochód.

Troche sie mylisz.
              Najpierw wchodza na pensje ao tym delikwent sie dowiaduje przy wyplacie (nawet nie ma o czym dyskutowac i sie odwolywac). A zalezy ile zarabiasz to poleca po procencie z pensji wiec za to samo kary moga byc bardzo rozne.
              Zabrac auto pewnie tez moga ale to juz za jakies ekstremalne wyczyny chyba.
              • kontik_71 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 14:31
                W Szwajcarii nikt nie zabiera auta za przekroczenie predkosci. Jeden z niewielu przypadkow zarekwirowania auta mial miejsce jakies 2-3 lata temu, ale to po wypadku z ofiarami smiertelnymi, spowodowanego przy okazji "wyscigow". Procent dochodu rocznego to tez juz nie jest mandat tylko grzywna zasadzona przez sad. I jesli sie ja zaplaci to nikt, nikomu nie wchodzi na pensje.
              • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 14:32
                zibin4 napisał:

> > W Szwajcarii za przekroczenie prędkości idzie się do więzienia traci samo
                > chód.
                >
                > Troche sie mylisz.
                > Najpierw wchodza na pensje ao tym delikwent sie dowiaduje przy wyplacie (nawet
                > nie ma o czym dyskutowac i sie odwolywac). A zalezy ile zarabiasz to poleca po
                > procencie z pensji wiec za to samo kary moga byc bardzo rozne.
                > Zabrac auto pewnie tez moga ale to juz za jakies ekstremalne wyczyny chyba.
                >

Być może się mylę co do szczegółów...ale zasada jest taka sama...w Polsce też wszystko powinno zmierzać w kierunku systemu Szwajcarskiego...bo wyeliminować i ukarać pijanego kierowcę? Jedyny skuteczny sposób to zaranie samochodu...bo polski pijak któremu zabiorą prawo jazdy będzie jeździł bez prawa jazdy....a grzywny i tak nie zapłaci bo nie ma pensji a jak coś ma to woli wydać na wódkę ;-)
          • jamesonwhiskey Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 15:16
            z ta predkoscia to jest totalny belkot i mylenie skutkow z przyczyna

30% ofiar smiertelnych to piesi , pomyslmy dlaczego
            brak drog z poboczami
            ogolny slaby stan drog
            brak drog szybkiego ruchu/autostrad ( tam gdzie sa, to oplaty sa takie ze ludzi nie stac)
            piesi tez slabo o siebie dbaja ,np. nie uzywanie odblaskow

teraz zmotoryzowani z jakimi problemami sie spotykaja mysle ze
            slaby stan drog
            brak bezkolizyjnych skrzyzowan
            brak drog szybkiego ruchu/autostrad ( tam gdzie sa, to oplaty sa takie ze ludzi nie stac)
            tam gdzie kawalek lepszej dorgi to zapie... zeby nadrobic , glupota ale tak jest
            stan techniczny pojazdow , czesc to czteroslady zespawane z kilku rozbitkow
            nie powinno ich byc nna drodze
            koncepcja transportu towarow
            drogi zawalone tirami, kolej , transport rzeczny, lotniczy nie istnieje
            totalny chaos z oznakowaniem drog , dziesiatki znakow na ktore nikt nie zwraca uwagi
            debilne ograniczeniea predkosci w niewlasciwych miejscach = ignorowanie ograniczen tam gdzie nie nalezy ich ignorowac

osobiscie mysle ze jest sporo do zrobienia ale ustawic fotoradar i krasc pieniadze kierowcow jest zdecydowanie latwiej
            ale czy bezpieczniej to juz taki pewny tego nie jestem

• misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 19:12
              jamesonwhiskey napisał:

> z ta predkoscia to jest totalny belkot i mylenie skutkow z przyczyna
              >
              > 30% ofiar smiertelnych to piesi , pomyslmy dlaczego
              > brak drog z poboczami
              > ogolny slaby stan drog
              > brak drog szybkiego ruchu/autostrad ( tam gdzie sa, to oplaty sa takie ze ludzi
              > nie stac)

Zwalanie winy za wypadki na zły stan dróg to pomyłka...
              To dlaczego na kolei nie ma wielu wypadków skoro infrastruktura pamięta czasy Gierka?
              Drogi mamy coraz lepsze tylko nie potrafimy z nich korzystać...Polski kierowca ma mentalność wielkiego pana (chama) z miasta - patrz Warszawa i Kraków gdzie każdy się spieszy i nikt ci drogi nie ustąpi...kupił taki mieszczuch super brykę z 160 końmi i myśli że jest królem szos więc wciska gaz do dechy pan życia i śmierci ...im wyższa prędkość tym dłuższa droga hamowania...praw fizyki nie oszuka nawet auto za milion złotych ;-)
              • tasieks Re: Protest przeciw radarom 10.01.13, 19:47
                Nic dodać nic ująć
                www.facebook.com/photo.php?fbid=547318631947110&set=a.150150211663956.29048.111518452193799&type=1&theater
                Ale Radek Sikorski swoje wie ;)
            • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 11.01.13, 08:49
              Zgadzam się, ze piesi - poza terenem zabudowanym powinni mieć obowiązek noszenia odblasku, np. o okreslonej przepisami powierzchni w cm2 i wystandaryzowanej odbijalności światła i barwie odbłyśnika. Nie ma odblasku - mandat. Taki odblask, to kilka złotych kosztuje, tylko, co firmy na długopisy i kubeczki z logo wydają.
              Co do fotoradarów, to jestem za, dopóki się ludzie nie nauczą jeżdzić zgodnie z ograniczeniami prędkości. Pewnie jeździłeś po Europie, więc wiesz jak tam się przestrzega limitów predkosci.
              Na stronie głównej jest wywiad z policjantem o skutkach wypadków przy duzych predkosciach. Sama fizyka, nie bełkot. Co w tym bełkotliwego?
              • jamesonwhiskey Re: Protest przeciw radarom 11.01.13, 10:36
                > dbijalności światła i barwie odbłyśnika. Nie ma odblasku - mandat. Taki odblask
                > , to kilka złotych kosztuje, tylko, co firmy na długopisy i kubeczki z logo wyd

wlasnie tu prezentujesz polski styl myslenia w rozwiazywaniu problemow
                NAKAZ i KARA
                nie ma pomyslu poprawy sytuacji ale odrazu jest pomysl na kolejne mandaty
                ktore oczywiscie w zaden sposob bezpieczenstwa nie poprawia
                bo powiedz mi w jaki sposob rowerzysta na polnej drdze po jednym piwie zagraza bezpieczenstwu , zagraza nie zagraza ale prawo jazdy straci
                wiec lepiej dla niego gdyby jechal samochodem moze by nie stracil
                i tak to wlasnie radosna tworczosc debili prowadzi do wypaczen a nie zadnej popray bezpieczenstwa

> Na stronie głównej jest wywiad z policjantem o skutkach wypadków przy duzych pr
                > edkosciach. Sama fizyka, nie bełkot. Co w tym bełkotliwego?

w tym akurat nic
                ale w kontekscie, wiecej fotoradarow, bo to was uratuje ,bo predkosc zabija , to juz jest belkot

zreszta , kiedys sie zagapilem, ktos przedemna zaczal hamowac bo fotoradar , ledwo wyrobilem, czy fotoradar poprawil bezpieczenstwo w tym wypadu, watpie

• to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 15:47
                  Nie zgadzam sie, ze nakaz i kara, to typowo polski wymysl
                  Tak dziala mnostwo krajow, a jak na razie, to u nas nakaz sie zlewalo, a kara byla smiesznie niedotkliwa.
                  Na szczescie mnie to nie rusza, a nawet cieszy. Ale ja ostatni mandat za przekroczenie predkosci o 4 rano w niedziele na Pulawskiej za jazde 70 na limicie 50 zaplacilem 6 lat temu.
                  • babaqba Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 07:19
                    to.niemozliwe napisał:

> Nie zgadzam sie, ze nakaz i kara, to typowo polski wymysl
                    > Tak dziala mnostwo krajow, (...)
                    Ale efekty są tylko w mądrych państwach, w których przepis i kara to nie są JEDYNE środki. W kraju nad Wisłą, w którym pieniądze przeputano na włażenie w tyłek klerowi, nic innego nie pozostaje jak bat. Bat i marnowanie środków unijnych, naszej szansy cywilizacyjnej, na budowę betonowych przeszkód na środku dróg i ustawianiu lasu znaków. Jeśli to nie jest widomy znak bezdennej głupoty decydentów, to już sam nie wiem, jak to ocenić.

Przykład, o którym pisałem parę razy: jest droga, są wypadki z udziałem dzieci idących do szkoły poboczem. W katolicyzmie stawia się fotoradar i las znaków i pie... w telewizji o "piratach". Mądrzy wielkopolanie, skażeni wpływami rozumu, odgrodzili dróżkę dla pieszych barierą i nawet nieco podnieśli prędkość na tym odcinku! Zgroza nie? Ale od tej pory żadnemu dziecku nic się nie stało. Ale prawdziwi Polacy tego nie zrozumieją. I sami głosują za tym, aby w imię "bezpieczeństwa" władza kręciła coraz dłuższy bat na ich dupy. Spuścizna 400-tu lat niewolnictwa.
                    • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 08:44
                      Twoj przyklad sie kupy nie trzyma. Czym innym sa ograniczenia predkosci i fotoradary, bo one zwiekszaja bezpieczenstwo ruchu.
                      I to jest zadanie panstwa, zeby tu dzialac. Ale chodnik i barierka, to temat dla Twoich radnych i wojta/burmistrza. Jak ci brakuje chodnika i barierki kolo szkoly gdzie chodzi twoje dziecko, to sam jestes jelop, a nie "jacys" Polacy.
                      • jamesonwhiskey Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 16:05
                        > Twoj przyklad sie kupy nie trzyma. Czym innym sa ograniczenia predkosci i fotor
                        > adary, bo one zwiekszaja bezpieczenstwo ruchu.

powiedz mi tylko jedno, bo jakos nie umiem znalezc korelacji
                        jak fotoradar sprawi ze dzieciak nie wbiegnie na ulice

> I to jest zadanie panstwa, zeby tu dzialac. Ale chodnik i barierka, to temat dl
                        > a Twoich radnych i wojta/burmistrza. J

panstwo kradnie pieniadze na fotoradarze
                        ale zapewnienie bezpieczenstwa to juz niech sobie gmina cos z tym zrobi
                        jakos te twoje argumenty soe troche rozjezdzaja bo w tym przykladzie pokazujesz ze fotoradar z bezpiecznstwem nie ma nic wspolnego
                        • laisar Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 00:24
                          jamesonwhiskey napisał:
                          >
                          > panstwo kradnie pieniadze na fotoradarze

W kwestii formalnej: "kradzież" miałaby miejsce tylko wtedy, gdyby FR oszukiwał (np obowiązuje "50", jedziesz 48, dostajesz mandat za 64) albo ograniczenie lub pomiar zostały wprowadzone nielegalnie (brak odpowiednich papierków).

Jeżeli jednak legalnej "50" pilnuje legalny FR, a jedziesz więcej - to FR _nie_ kradnie, a jedynie egzekwuje obowiązujące przepisy.

Oczywiście, można uważać dane ograniczenie za niepotrzebne, głupie, złośliwe itp - ale wtedy żadna z tych ocen dalej nie czyni z FR złodzieja, więc ewentualnie należy walczyć z samym ograniczeniem, a nie z urządzeniem.
                          • bimota Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 11:43
                            PRZECIE TAK WLASNIE OSZUKUJA... JUZ SAME TE PRZEPISY SA PATOLOGICZNE...
                            • laisar Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 16:04
                              bimota napisał:

> PRZECIE TAK WLASNIE OSZUKUJA

Normalny obywatel zgłasza kradzież do odpowiednich organów - co Ci zatem odpowiano na to zgłoszenie?

> JUZ SAME TE PRZEPISY SA PATOLOGICZNE...

To jest Twoje zdanie - a znam osoby, które mają odmienne. Co teraz? Twoja racja jest najracjowsza, bo istnieje prawo natury "BIMOTA JEST NIEOMYLNY"?
                              • bimota Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 16:58
                                > Normalny obywatel zgłasza kradzież do odpowiednich organów - co Ci zatem odpowi
                                > ano na to zgłoszenie?

ZE SAM JESTEM SOBIE WINIEN, A JAK NIE PASUJE, TO NA MNIE SIE ZNAJDZIE PARAGRAF...

> To jest Twoje zdanie - a znam osoby, które mają odmienne. Co teraz? Twoja racja
                                > jest najracjowsza, bo istnieje prawo natury "BIMOTA JEST NIEOMYLNY"?

PRAWA LOGIKI I ELEMENTARNEJ SPRAWIEDLIWOSCI...
                                • laisar Re: Protest przeciw radarom 17.01.13, 23:24
                                  bimota napisał:

> SAM JESTEM SOBIE WINIEN, A JAK NIE PASUJE,
                                  > TO NA MNIE SIE ZNAJDZIE PARAGRAF

Tak Ci odpisali, serio-serio? I nikomu się nie poskarżyłeś? Dałeś się zastraszyć? TY? Czy może jednak podejrzewałeś, że sąd nie podzieli Twojego przekonania o kradzieży? <:

> PRAWA LOGIKI I ELEMENTARNEJ SPRAWIEDLIWOSCI...

Nie istnieje prawo logiki "BIMOTA MA ZAWSZE RACJĘ" oraz nie ma nic elementarnego w "JEDYNIE BIMOTA WIE CO JEST SPRAWIEDLIWE".
                                  • bimota Re: Protest przeciw radarom 18.01.13, 23:40
                                    KOMU MIALEM SIE SKARZYC ?
            • makova_panenka Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 17:05
              Pobocza to jedno. Drugie to przejścia. Najwięcej ograniczeń prędkości na drogach szybkiego ruchu wynika z tego, że brak na nich przejść innych niż zebry.
            • 2yaris Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 21:54
              Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości jamesonwhiskey. Po obsypaniu fotoradarami mojej trasy do pracy wcale nie czuję się bezpieczniej, bo moja uwaga jest rozpraszana koniecznością zerkania, ile jadę - czy aby nie o te parę km/h za szybko.

Jeśli codziennie muszę jechać na pewnej długiej prostej 50 na godzinę tylko i wyłącznie dlatego, że tam stoi fotoradar i bać się, że zaraz muszę skręcić w lewo i zmienić pas, ale jak zmienić, gdy musiałabym dodać gazu albo się wcisnąć na ostatnią chwilę i stwarzać zagrożenie, no to sorry, takie przepisy są po prostu głupie i już. Więc przestaje działać mantra "ale o co wam chodzi?! przestrzegaj przepisów i już!". Jestem za surowym karaniem drogowych świrów, którzy ewidentnie pędzą tam, gdzie nie powinno się pędzić, wymuszają, olewają kierunkowskazy, wślizgują mi się przed maskę. I oczywiście pieszych, którzy lezą i patrzą w telefon, zamiast wokół siebie. Ale nie za "wykroczenia", które ktoś sobie wymyślił, żeby kasować zwykłych ludzi, stawiając absurdalne ograniczenia prędkości w absurdalnych miejscach. Przecież o to tu chodzi, a nie że chcę robić na ulicy rajd!

Co innego ograniczenie nawet 30 na wjeździe na wiadukt, gdzie bywa b ślisko, co innego ewidentne zakładanie na poboczach skarbonek typu fotoradar obok karowej w wawie który potrafi zrobić zdjęcie przy 45 km/h, bo tam też jest 30, tylko wprowadzone o wiele wcześniej niż to potrzebne!
              • bimota Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 11:42
                PYTANIE, CZY JEMU BRAKUJE, CZY DZIECIAKOM WSKAKUJACYM NA JEZDNIE...
                • 2yaris Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 17:35
                  Dzieciaków na jezdni niech pilnują rodzice
              • jamesonwhiskey Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 23:00
                > Co innego ograniczenie nawet 30 na wjeździe na wiadukt, gdzie bywa b ślisko, co
                > innego ewidentne zakładanie

tutaj akurat bym postawil na edukacje
                mnie nie potrzeba zadnego znaku przed wiaduktem bo i tak zwolnie, bo wiem czym sie moze skonczyc nie zwolnienie i wlasnie takie sprawy powinny byc poruzane na kursach na prawo jazdy a nie jak "bezpiecznie" parkowac tylem na parkingu
                • 2yaris Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 11:35
                  Akurat wiadukty zakręcające typu wjazd na most, na trasę to wyjątkowe miejsca, wyjątkowo oblodzone. Na kursach tego raczej nie ma, a zagrożenie jest duże, więc w takich akurat miejscach jestem za takim ograniczeniem. Ty zwolnisz, wiele osób nie zwolni, bo nie mieli tego na kursie i myślą, że to tylko kolejny debilizm i pewnie za rogiem jest fotoradar.
                  • bimota Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 11:45
                    NO DOBRZE, ALE PRZECIEZ LOD NIE STOI CALY ROK... NIE WYSTARCZY ZNAK "SLISKA JEZDNIA" ?
              • soulshuntr Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 21:57
                w protescie proponuje w ogole pozbyc sie samochodu. Nic lepszego juz nie mozna wymyslic. Nie dosc ze o kasy za mandaty, to dodatkowo 0 kasy za ubezpieczenia, akcyzy na paliwo, oplaty na bramkach na autostradzie itp itd.
        • hrabia-monter-christo logika pantofelka 13.01.13, 04:27
          jamesonwhiskey napisał:

> Z tym, że różnica między Polską, a Szwecją polega też na tym, że tam fotoradary
          > stawiane są w miejscach, gdzie mają realnie wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa.
          > A nie jak w naszym kraju, na co zwracał uwagę NIK i Trybunał Konstytucyjny w m
          > iejscach, gdzie samorządy mogą najwięcej zarobić.

debile czy co, ze stawiaja tam gdzie moga najwiecej zarobic ?

a teraz odpowiedz sobie na proste pytanie : gdzie stawiac fotoradary w celu poprawy bezpieczenstwa, jezeli nie tam gdzie wszyscy popindalaja za szybko ?
          a moze Szwecji w jakis ....inny sposob fotoradary poprawiaja bezpieczenstwo, niz "lapiac" szybkich i wscieklych ?

• bimota Re: logika pantofelka 13.01.13, 11:45
            MOZE TAM GDZIE POWODUJE TO ZAGROZENIE...
    • fredoo Re: Protest przeciw radarom 11.01.13, 16:52
      Samochód w ruchu to jak odbezpieczona broń. Tak wiele lat temu powiedział mi na giełdzie facet od którego kupiłem samochód.Czemu tak nikt nie mysli????
      • kontik_71 Re: Protest przeciw radarom 11.01.13, 17:45
        Mysle, ze wiekszosc tak mysli. Ci, ktorzy tak nie mysla, pisuja miedzy innymi na tym forum. Nie bez powodu kretynow jest mniej na drogach niz normalnych kierowcow, ktorzy potrafia myslec i przewidywac, i nie ograniczaja sie do wymyslania kretynskich argumentow za lamaniem przepisow i narazaniem wszystkich dookola.
        • do.ki Re: Protest przeciw radarom 11.01.13, 23:12
          Równie groźne jest inne myślenie, które przekaziory i Ty rozpowszechniacie: jeżeli jadę tak, ze nie popełniam zadnego wykroczenia (nie lame zadnego przepisu), to jestem bezpieczny, nie tylko nikomu nie zagrazam, ale I mnie nic sie nie moze stać.

Przecież to bzdura. Będę powtarzał do znudzenia: w ogromnej większości wypadków winni są ci, którzy brali w nich udział, bo ogromna większość kolizji na drodze można przewidzieć.
          • kontik_71 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 12:30
            A gdzie ja cos takiego napisalem? Gdzie napisalem, ze samo przestrzeganie przepisow powoduje automatyczne bezpieczenstwo?

Przestrzeganie przepisow jest jednym, waznym, skladnikiem bezpieczenstwa w ruchu. Dzieki temu uczestnicy ruchu staja sie duzo bardziej przewidywalni.
            • do.ki Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 13:29
              kontik_71 napisał:

> A gdzie ja cos takiego napisalem? Gdzie napisalem, ze samo przestrzeganie przep
              > isow powoduje automatyczne bezpieczenstwo?
              >
              > Przestrzeganie przepisow jest jednym, waznym, skladnikiem bezpieczenstwa w ruch
              > u. Dzieki temu uczestnicy ruchu staja sie duzo bardziej przewidywalni.

Przeciez to to samo. Piszesz, ze wystarczy przestrzegac przepisow, aby poziom bezpieczenstwa na drogach znaczaco sie zwiekszyl.

Mam zastrzezenia do tej tezy. Po pierwsze, dyskusja koncentruje sie na JEDNYM tylko przepisie, i to nie tym z istotnych. A gdzie zakaz jazdy po pijaku (i, co wazniejsze, bo tego sie nie testuje, po marihuanie, po kokainie, po amfetaminie i pochodnych i po calej reszcie chemikaliow)? Gdzie rownie surowe jak w przypadku przekroczenia dozwolonej predkosci (ktora WSZEDZIE jest za niska) karanie gadania przez komorke podczas jazdy? Gdzie zabieranie dowodu rejestracyjnego za niesprawna lampe? To sa dzialania na rzecz bezpieczenstwa. To raz.

Po drugie, wkurza mnie fetysz bezpieczenstwa. Tak jakby najwazniejsze bylo, zeby ruch byl bezpieczny, a dopiero potem, zeby byl sprawny. To jest stawianie spraw na glowie.
      • makova_panenka Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 17:01
        Bo widział z jakim mięczakiem bez jaj ma do czynienia.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Protest przeciw radarom 11.01.13, 18:35
      Obawiam się następnych pomysłów władzy na wyciągnięcie nam kasy w momencie jak akcja z fotoradarami w rękach ITD nie przyniesie spodziewanych wpływów. Mogę sobie pozwolić na przepisową jazdę, jak będę chciał za.ierdalać, to wiem jak, kiedy, gdzie i mam czym.
      • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 11.01.13, 23:24
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Obawiam się następnych pomysłów władzy na wyciągnięcie nam kasy w momencie jak
        > akcja z fotoradarami w rękach ITD nie przyniesie spodziewanych wpływów. Mogę so
        > bie pozwolić na przepisową jazdę, jak będę chciał za.ierdalać, to wiem jak, kie
        > dy, gdzie i mam czym.
        >

jasne...hulaj dusza, piekła nie ma ;-) hehe
        • billy.the.kid Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 09:46
          sporo do powiedzenia w tem temacie miałby chyba ten koleś zientarskiego co tam jakiemś
          FERRAREM sie na ul.puławskiej rozp...lili.
          a zietntarski tyż cóś o tem wie.
    • bimota Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 12:32
      PRZEDE WSZYSTKIM TO NIE WALKA Z PIRATAMI, TYLKO Z NORMALNYMI - PRZEKRACZAJACYMI O 10-20 KM/H. PIRAT MA CB I WIE O KAZDYM RADARZE...
      • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 12:44
        bimota napisał:

> PRZEDE WSZYSTKIM TO NIE WALKA Z PIRATAMI, TYLKO Z NORMALNYMI - PRZEKRACZAJACYMI
        > O 10-20 KM/H. PIRAT MA CB I WIE O KAZDYM RADARZE...

to po co przekraczają prędkość? chcą wypadek spowodować? dobrze im tak hehe ;-)
        • makova_panenka Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 17:00
          Nie. Protestują przeciwko limitowi który jest za niski na jakikolwiek wypadek.
          • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 20:36
            makova_panenka napisała:

> Nie. Protestują przeciwko limitowi który jest za niski na jakikolwiek wypadek.

[/b]Popełniłeś błąd logicznego myślenia. Wypadek można spowodować przy każdej prędkości...ale jeśli prędkość będzie niższa to skutki wypadku będą niewielkie i nikt nie ucierpi...dotarło? ;-)[/b]
        • bimota Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 18:16
          A DOPIERO CO CIE POCHWALILEM... :p
          • zgryzliwy1 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 04:43
            bimota napisał:

> A DOPIERO CO CIE POCHWALILEM... :p

a to qvra niewdziecznik, sam bimota go pochwalil a on ........ :-(
            bimota - a ty kto ?
            pytam, bo nie chce sie narazac

ps
            niektorym to sie zdrowo w du..ach poprzewracalo
      • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 20:45
        bimota napisał:

> PRZEDE WSZYSTKIM TO NIE WALKA Z PIRATAMI, TYLKO Z NORMALNYMI - PRZEKRACZAJACYMI
        > O 10-20 KM/H. PIRAT MA CB I WIE O KAZDYM RADARZE...

Pirat myśli że jest cwany i może szaleć po drogach bo ma CB? cóż....znasz ten cytat pewnego filmu?: "Mamusię oszukasz, tatusia oszukasz, ale natury nie oszukasz"...
        Tutaj ten cytat brzmi inaczej: Policjanta oszukasz , fotoradar oszukasz, ale praw fizyki nie oszukasz i zderzenie z prędkością 90 km/h będzie bardziej bolesne niż z prędkością 60 km/h wiesz?
        ;-)
    • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 15:58
      A ja wam powiem, ze jak tak obserwuje te sama trase, ktora codziennie pokonuje ok. 20 km, to juz widze, ze jazda jest bardziej plynna od czasu, jak poszla fama, ze nieoznakowane ITD filmuje z samochodow bez zatrzymywania. Boi sie towarzystwo, ze tam z tylu ktos cyka fotki i wszyscy zaczynaja jechac te max. 10 km/h powyzej limitu. I np. zmiana pasa przestaje byc problemem.
      • bimota Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 16:20
        JA TAM NIGDY NIE MIALEM PROBLEMU ZE ZMIANA PASA...
        • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 20:10
          Hehe...nie zajarzyles :-D.
          Chodzi mi o tych, dla ktorych cudza zmiana pasa na ich, przed nimi jest takim stresem, ze daja gazu i przyblokuja, ale za ... kuja nie wpuszcza.
          Myslalem, ze bardziej ogarniety jestes....;-)
          • bimota Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 23:58
            HU HU... ALES WYMYSLIL...
          • zgryzliwy1 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 04:46
            to.niemozliwe napisał:

> Myslalem, ze bardziej ogarniety jestes...

jak na forumowa przekupke ?
        • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 20:47
          bimota napisał:

> JA TAM NIGDY NIE MIALEM PROBLEMU ZE ZMIANA PASA...

Tak jest...myślenie kierowcy ryzykanta : gaz do dechy .... hulaj dusza piekła nie ma ;-) haha
          • bimota Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 15:51
            NO STRASZNE RYZYKO... JUZ 9 RAZY ZGINALEM. ;)
            • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 16:36
              bimota napisał:

> NO STRASZNE RYZYKO... JUZ 9 RAZY ZGINALEM. ;)

Doceniam twe poczucie humoru ;-)...ale ludzie z takim beztroskim podejściem do jazdy jak twoje często powodują wypadki bo jeżdżą jakby przepisy ich nie dotyczyły....wydaje im się że wypadki powodują "inni"....Myślą: "Mnie wypadki nie dotyczą więc hulaj dusza" ;-)
    • makova_panenka Re: Protest przeciw radarom 12.01.13, 16:58
      Przestań pieprzyć. Kup CB, rozglądaj się dobrze, zapamiętaj gdzie stoją. Radary nie mogą być wszędzie a ITD w każdym miejscu.
      • zgryzliwy1 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 04:49
        makova_panenka napisała:

> Przestań pieprzyć. Kup CB, rozglądaj się dobrze, zapamiętaj gdzie stoją. Radary
        > nie mogą być wszędzie a ITD w każdym miejscu.

wtdey zwolni i pojedzie jak trzeba, nie ?
        wlasnie przyznales, ze radary spelniaja swoja funkcje
        az tak sie nie kontrolujesz ?

uuuhahahaha
        • makova_panenka Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 10:22
          Na trasie po której jeżdżę świnie z ITD stoją zawsze w tych samych miejscach zatem wystarczy skontrolować tylko kilka punktów. A CB oddaje nieocenione usługi. W końcu buractwo z ITD nie zmienia auto co dnia. Stali bywalcy bez pudła rozpoznają Mondeo na warszawskich blachach.
          • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 12:26
            makova_panenka napisała:

> Na trasie po której jeżdżę świnie z ITD stoją zawsze w tych samych miejscach za
            > tem wystarczy skontrolować tylko kilka punktów. A CB oddaje nieocenione usługi.
            > W końcu buractwo z ITD nie zmienia auto co dnia. Stali bywalcy bez pudła rozpo
            > znają Mondeo na warszawskich blachach.

Na trasie na której jeżdżę winie za kierownicą notorycznie przekraczają prędkość, wymuszają pierwszeństwo i powodują wypadki...średnio jeden wypadek lub stłuczka co 3 dni...Za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h w terenie zabudowanym powinni świni od razu zabierać prawo jazdy dożywotnio i skazywać na karę chłosty... to drugie jest niestety niemożliwe bo żyjemy w "państwie prawa" a szkoda...
            • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 12:27
              misiaczek1281 napisał:

> makova_panenka napisała:
              >
              > > Na trasie po której jeżdżę świnie z ITD stoją zawsze w tych samych miejsc
              > ach
              >
              > Na trasie na której jeżdżę ŚWINIE za kierownicą notorycznie przekraczają pręd
              > kość, wymuszają pierwszeństwo i powodują wypadki...
        • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 12:31
          zgryzliwy1 napisał:

> makova_panenka napisała:
          >
          > > Przestań pieprzyć. Kup CB, rozglądaj się dobrze, zapamiętaj gdzie stoją.
          > Radary
          > > nie mogą być wszędzie a ITD w każdym miejscu.
          >
          > wtdey zwolni i pojedzie jak trzeba, nie ?
          > wlasnie przyznales, ze radary spelniaja swoja funkcje
          > az tak sie nie kontrolujesz ?
          >
          > uuuhahahaha
          >
          >

Jeśli radar uratuje chociaż jedno ludzkie życie to jestem za ;-)
      • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 06:52
        I zamiast sie wyluzowac, albo pilnowac bezpiecznej i wygodnej jazdy, to krecic glowa w lewo i prawo, slapic sie po krzakach za radarami, nerwowo zerkac w lusterko, czy aby to mondeo z tylu, to nie ITB, i jeszcze trzymac CB na odsluchu i sluchac popierdywania Tirowcow z glosnika? Buractwo i wiesniactwo,....
        Jezdzicie brykami po 100 tysi, dolby stereo, dziesiec glosnikow i sluchacie brzeczacego CB? A jak psy was same w jajo robia?
        "Miski za gorka z zakretem!". I co wtedy, panika i po hamulcach?
        • makova_panenka Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 10:24
          Na polskich drogach "wygodne podróżowanie" to oksymoron. Bydło z ITD powoduje, że jest jeszcze gorzej.
          • misiaczek1281 Re: Protest przeciw radarom 13.01.13, 12:30
            makova_panenka napisała:

> Na polskich drogach "wygodne podróżowanie" to oksymoron. Bydło z ITD powoduje,
            > że jest jeszcze gorzej.

a bydło pijane za kółkiem , przekraczające prędkość sprawia że BEZPIECZNE podróżowanie jest trudne...bezpieczne podróżowanie jest ważniejsze od wygodnego podróżowania....
        • fredoo Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 09:41
          A czy zauwazyliście coś takiego? Czasem jedziemy setki kilometrów i wszyscy jadą grzecznie.
          Czsem natomiast nagle widzę w lusterku gna wariat a za nim lilku ścigaczy. Tak myslę: głupota jest zarażliwa.Może chęć rywalizacji przeważa nad rozumem? W dodatku wzjemnie się nakrecają do coraz wiekszych wyczynów. Ciekawe bo w końcu przycisać gaz potrafi największy idiota. Kto chce się sprawdzić powinien to zrobić na torze w rajdzie itp.
          Dlatego tez uwazam że we wszystkich wiekszych miastach powinny być tory do driftingu.
          • bimota Re: Protest przeciw radarom 14.01.13, 11:48
            A PEWNIE... SA ORLIKI, DLACZEGO NIE TORY... ?
            • zgryzliwy1 nie wrzeszcz, tu nie targ 17.01.13, 05:08
              bimota napisał:

> A PEWNIE... SA ORLIKI, DLACZEGO NIE TORY... ?

musisz tak stale drzec ta jape ?
    • to.niemozliwe Autostrady za darmo! 14.01.13, 14:23
      To ja proponuje, zamiast protestować przeciwko fotoradarom, które - jak dowiedziono - przyczyniają sie do wzrostu bezpieczeństwa na drogach, a przynajmniej do zmniejszenia powagi skutków zadarzeń drogowych - iść krok dalej - i organizowac akcje spoleczną "Darmowej autostrady" dla wszystkich. Nie ma sensu, zeby odpłatnosc za autostrady ograniczała na nich ruch (a zawsze ogranicza). Jeśli poprawa bezpieczenstwa jest takim priorytetm, a jest przeciez - to umozliwienie darmowego jezdzenia po bezpiecznych i nowoczesnych drogachm które juz są chyba jest oczywistym ruchem?
      :-)
      • jestklawo Re: Autostrady za darmo! 16.01.13, 10:37
        to.niemozliwe napisał:

> organizowac akcje spoleczną "Darmowej autostrady" dla wszystkich

zapomnij, komisja infrastruktury w sejmie opracowuje właśnie projekt obowiązkowych opłat dla wszystkich (również osobowe) za korzystanie z każdej drogi krajowej (wstępnie: 5 gr/km).
        O likwidacji podatku drogowego zawartego w cenie paliwa oczywiście nie ma mowy. Przecież nie wszystkie drogi są krajowe i ludzie jeżdziliby po drogach lokalnych bez żadnego podatku
    • bimota Re: Protest przeciw radarom 16.01.13, 11:49
      KTOS RZUCIL POMYSL BY NIE PRZYJMOWAC MANDATOW I ZATKAC SADY. BYLA TEZ DYSKUSJA O KOLESIU, KTOREMU SAD PRZYZNAL RACJE, ZE OGRANICZENIE BYLO BEZZASADNE...
      • loyezoo Re: Protest przeciw radarom 16.01.13, 16:28
        Można też zamontować takie cudo i w du.ie z radarami.

www.youtube.com/watch?v=zF13XSUls_A
      • zgryzliwy1 no i znowu rozdziawiasz japę 17.01.13, 05:10
        bimota napisał:

> KTOS RZUCIL POMYSL BY NIE PRZYJMOWAC MANDATOW I ZATKAC SADY. BYLA TEZ DYSKUSJA
        > O KOLESIU, KTOREMU SAD PRZYZNAL RACJE, ZE OGRANICZENIE BYLO BEZZASADNE...

idz wrzeszczec na targ, to twoj matecznik
      • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 17.01.13, 09:21
        A jak myślisz? Czy gdyby w tym miejscu w Łodzi, co trzy tygodnie temu 21 -latek na przejściu dla pieszych zabił pieszego jadąc z prędkością 100 km/h w terenie zabudowanym, gdyby tam był fotoradar - to ten mężczyzna by żył? Czy ten chłopak w mercedesie by zwolnił, bo bałby się, że zapłaci za fotkę dwie stówy? Jak sądzisz?
        • bimota Re: Protest przeciw radarom 17.01.13, 10:37
          NIE WIEM. A GDYBY PIESZY SIE ROZEJRZAL TO BY ZYL ?

NIE MA TO ZNACZENIA W DYSKUSJI...
          • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 17.01.13, 11:11
            Właśnie ma. Ponieważ dowiedziono korelacje między skutkami zderzeń pieszych z samochodami a prędkością samochodu. A zatem skuteczne ograniczanie prędkosci w terenie zabudowanym, egzekwowane mandatami z fotoradarów jest sprawdzonym sposobem na ratowanie życia.
            • bimota Re: Protest przeciw radarom 17.01.13, 14:16
              TO JEST OCZYWISTE. TYLKO ZADAJE PO RAZ NIE WIEM KTORY PYTANIE: DO JAKKIEJ PREDKOSCI ? CZY 10 KM/H WYSTRCZY ? I DLACZEGO Z POWODU JEDNEGO PIRATA JADACEGO 100 INNI MAJA JECHAC PONIZEJ 50...
              • wtopek Re: Protest przeciw radarom 17.01.13, 20:35
                przestań pisać dużymi literami
              • to.niemozliwe Re: Protest przeciw radarom 17.01.13, 21:09
                Jesli czujesz, ze mozesz miec problemy z bezpieczenstwem, to jedz 10 km/h. Dlaczego inni maja jechac 50? Dobre pytanie.
                Dlatego, ze prawa fizyki maja zastosowanie i do pirata drogowego i do tych normalnych kierowcow.
                • bimota Re: Protest przeciw radarom 18.01.13, 11:00
                  JAKZE RZECZOWA ODPOWIEDZ...
    • andzialipka Re: Protest przeciw radarom 19.01.13, 23:51
      Ok, ale wyobrażasz sobie jazdę po Wrocławiu wg przepisów?? Wszyscy będą Cię brali, stawali przed tobą i w drodze do pracy stracisz kilka cykli zielonego. Biorąc pod uwagę refleks wrocławiaków jak oni ruszają spod śwateł, to stracisz kilkanaście zielonych. Nie da rady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka