Dodaj do ulubionych

auto dla 18-latka

23.06.13, 18:53
witam.Jakie auto polecilibyście dla początkującego kierowcy,po zdobyciu prawa jazdy? chodzi o objeżdżenie się,na dojazdy do szkoły itp,cena max 3tys. Tak orientacyjnie przeglądaliśmy ogłoszenia i wyszło że w grę wchodzi seicento,corsa B,Ford K...chodzi o auto z silnikiem max 1.2l,rocznik od 1999wzwyż i chyba najważniejsze żeby nie brała go ruda...
Obserwuj wątek
    • soulshuntr Re: auto dla 18-latka 23.06.13, 20:23
      to chyba tylko trabant z silnikiem polo. Dodatkowo in plus - hipsterski wyglad.
      • archonix Re: auto dla 18-latka 23.06.13, 21:54
        Najlepiej PKS.......... a jak juz musi miec auto to niech bedzie to cos duzego ze slabym silnikiem.
        Moim zdaniem najlepsze byloby audi 80 1.9 d, albo stara vectra 1,7d. Moze jeszcze jakies polonezy sie ostaly?
    • qqbek Ty co roku zdaje się szukasz auta dla 18-latka. 23.06.13, 22:06
      Bo już kilka razy tu pytałeś.
      Tyle pociech, czy tylko jedna, która co i rusz samochód niszczy?
      Jak ta druga opcja, to kup mu hulajnogę - za 3 tysiące będzie przynajmniej wypaśny model a nie chłam.
      Z wyżej wymienionych:
      Wszystkie (Ford, Corsa, Seicento) lubią się z rdzą.
      Z trojga złego poszukałbym jakiejś Fiesty albo VW Polo po dziadku (ale w wypadku tych aut musiałbyś jeszcze trochę pieniędzy dołożyć, albo wymagania rocznikowe obniżyć).
      Z Fiatów to już szybciej Punto (pod warunkiem, że nie zaznajomione na dobre z "rudym" już) - Punto "jedynka" to jeden z niewielu udanych samochodów tej firmy (dodałbym CC jeszcze, ale to starsze).
    • fuiio Re: auto dla 18-latka 23.06.13, 22:43
      mlodemu kup volvo 940 2.0 turbo. Pozorna oszczednosc na aucie konczy sie na rozrzutnosci przy zakupie protezy nogi lub reki (dobry kikut to 100 kola a NFZ zwroci Ci najwyzej za drewniana najgorsza proteze ..dobry ladny pogrzeb ze skrzypcami i spiewem to tez ze 20 tys. Tak wiec zakup g-na typu seicento czy uno to ekonomiczna bzdura. V 940 to tanie auto a dzieki turbo spokojnie da sie za grosik podkrecic na 200 kucy wiec mlody czlowiek bedzie mial usmiech od ucha do ucha
    • dr.verte Re: auto dla 18-latka 23.06.13, 23:33
      to zalezy , gdyby mlody urodzil sie w rodzinie znanych producentow lodow z malopolski na 18-ke
      dostalby Lambo
      • fuiio dziwne 24.06.13, 10:12
        ja slyszalem, ze najlepsze lody kreci sie w ratuszu przy Bankplatz
        • fuiio Re: dziwne 24.06.13, 10:13
          sorki pomylka ,chodzilo oczywiscie o stoleczny bufet
    • dr.hayd Re: auto dla 18-latka 24.06.13, 12:06
      Jeśli to ma być pierwszy samochód dla 18-latka, żeby się objeździł, w dodatki za jak najmniejsze pieniądze - to kategorii "RUDA" wcale nie brałbym pod uwagę.
      Ponieważ z założenia będzie nim jeździł krótko - rok, dwa. Z założenia może zaliczyć jakieś przygody: spotkanie z barierką, wysokie krawężnikiem, zaparkowanym obok samochodem. Nawet najlepiej zabezpieczony antykorozyjnie samochód po obtarciu zabezpieczony przed korozją już nie jest. Oczywiście, trzeba spojrzeć czy elementy nośne (podłużnice, progu, itd.) nie są przegnite, ale korozją na poszyciu drzwi, błotnika czy maski nie ma się co przejmować.
      Obowiązkowo samochód bez wspomagania, bez klimy, bez ABS i innych elektronicznych wspomagaczy i tylko z manualnem - przecież młody ma się nauczyć czuć samochód, ma się nauczyć szacunku dla innych ludzi i szacunku dla sprzętu.
      Obiektywnie najlepszy byłby Fiat 126p - najlepiej palony z podłogi - ten samochód to najlepszy nauczyciel dla młodzieży. Uczy pokory.
      • fuiio Re: auto dla 18-latka 24.06.13, 16:46
        Jestem pewien ze moja cora jak sie bedzie uczyc jezdzic, nauczy pokory takich znafcow jak Ty.. Osobiscie ja wyposaze w cos nie mniejszego niz obecny trailblazer...
        • dr.hayd Re: auto dla 18-latka 25.06.13, 13:21
          fuiio napisał:

> Jestem pewien ze moja cora jak sie bedzie uczyc jezdzic, nauczy pokory takich z
          > nafcow jak Ty.. Osobiscie ja wyposaze w cos nie mniejszego niz obecny trailblaz
          > er...

To forum motoryzacyjne, a nie dla pedofilów.
          • fuiio Re: auto dla 18-latka 25.06.13, 19:42
            > To forum motoryzacyjne, a nie dla pedofilów.

Wiec s-dalaj stad szybciutko zboku p-dolony!
            • dr.hayd Re: auto dla 18-latka 26.06.13, 15:08
              fuiio napisał:

> > To forum motoryzacyjne, a nie dla pedofilów.
              >
              > Wiec s-dalaj stad szybciutko zboku p-dolony!

Ale riposta, koty syjamskie więcej inteligencji przejawiają...
              • fuiio Re: auto dla 18-latka 27.06.13, 18:20
                najwazniejsze ze nawet taki cwok jak ty zrozumial.
      • crannmer Re: auto dla 18-latka 25.06.13, 20:15
        dr.hayd napisał:
        > Obiektywnie najlepszy byłby Fiat 126p - najlepiej palony z podłogi - ten samoch
        > ód to najlepszy nauczyciel dla młodzieży. Uczy pokory.

Obiektywnie 126p to jeden z najgorszych mozliwych typow dla poczatkujacego kierowcy. Z praktycznie wszystkich wzgledow. A uczy przede wszystkim zlego obchodzenia sie z samochodem. Ze znanych mi osob, ktore zaczynaly od malucha, wiekszosc nie jest w stanie normalnie obchodzic sie z gazem i sprzeglem. A ogolnie walczy i kopie sie z kazdym samochodem, zamiast go prowadzic, choc wiekszosc wspolczesnych samochodow daje sie prowadzic jednym palcem.
    • derff Re: auto dla 18-latka 25.06.13, 11:28
      Najlepszy byłby Polonez ale "młody" do takiego nie wsiądzie.
      • koza_oddam Re: auto dla 18-latka 25.06.13, 12:00
        Oj, uczy pokory. W sobotę musiałem takiego zezłomować, szwagier się uczył jeździć. Łza się kręci, ale to też auto dla bogatego 18-latka, bo żarło bydlę 12 na trasie i 15-16 w mieście, gazu co prawda, ale zawsze. Za to naprawa za grosze i nie było strach nim jechać 300km trasę
    • edekmacedonski Re: auto dla 18-latka 25.06.13, 23:39
      Ruda jest właśnie przyjacielem Forda Ka :) Z trzech podanych aut wybrałbym Corsę
    • auto-blog Re: auto dla 18-latka 26.06.13, 12:30
      Z tych modeli nie wziąłbym za 3 tysie ani jednego.

Płacąc tyle za auto trudno nie mieć problemu z blacharką. No ale kto wie może cuda się zdarzają :-)
      • osman71 Re: auto dla 18-latka 26.06.13, 18:10
        dzięki za wszystkie odpowiedzi, szczególnie za te na temat...mam swiadomośc że auto za 3 tys nie będzie nowe i będa oznaki rdzy, ale to ma byuc auto na rok,najwyżej dwa dla objeżdzenia sie małolata,tylko tyle,dlatego chodzi głównie o to zeby w ciągu tego okresu nie trzeba było wkładac w niego kasy,no i w miare tania eksploatacja w mieście i tyle,dlatego podałem tych kilka modeli bo mają nie za duże silniki i powinny wystarczyć. Pytanie który pod tym kątem będzie lepszy?kiedyś coś słyszałem że seicento ma coś ocynku,prawda to?? wiem że saxo tez chyba ma ocynk...na pewno nie clio,bo mieliśmy kiedyś i ruda była wszędzie...
        • vogon.jeltz Re: auto dla 18-latka 28.06.13, 10:30
          > wiem że saxo tez chyba ma ocynk...

Zgadza się. Jak większość Citroenów i Peugeotów.
    • jeepwdyzlu brała ruda? 28.06.13, 09:32
      czyli rzdzewiał?
      te poetyckie określenia zostaw na inne forum :-(

Moja rada: kup dziecku jednoślad. Ze słabym silniczkiem.
      Moje córki obie nauczyły się ruchu na skuterach...
      Cinquecento (czy cokolwiek) za 3 tys będzie skarbonką, a dziecka nie ucieszy - w przeciwieństwie do skuterka...
      jeep
    • vogon.jeltz Re: auto dla 18-latka 28.06.13, 10:29
      Ktoś napisał - Polonez. I ja się zgadzam. Oczywiście z LPG bo inaczej koszty paliwa zeżrą. Ale wszystkie Polonezy mają LPG ;-)

Jak nauczy się jeździć Poldkiem, będzie umiał potem jeździć wszystkim. Wiem, bo sam jestem z tej szkoły.

Dodatkowe plusy:
      - do kupienia za czapkę śliwek
      - serwis i części też kosztują grosze
      - w Poldocie ułańska fantazja młodego nie poniesie, bo tym po prostu nie da się szaleć
      - dodać pokrowce z futerka na fotele, pieska z kiwającą główką i jakiś gadżet pod lusterkiem - i mamy rodzimego youngtimera w stylu vintage. Jak młody ma hipsterskie ciągoty, to będzie jak znalazł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka