anubizz 09.07.13, 18:40 Witam ! Mam do wymiany uszczelkę pod głowica w vw z 1991roku. Koszt jak mi powiedzieli w warsztacie to minimum 1500zł. czy warto się w to bawić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
vogon.jeltz Re: naprawa vw - czy warto? 09.07.13, 19:38 Nie napisałeś jaki model VW, ale chyba cię chcą orżnąć. Ja zapłaciłem parę lat temu 1500 złotych za wymianę uszczelki razem z nową (tzn. regenerowaną) głowicą, bo moja okazała się pęknięta. Powinno być parę stów mniej, ale niezależnie od tego - nie warto. Link Zgłoś
anubizz Re: naprawa vw - czy warto? 10.07.13, 19:28 Dzięki za podpowiedzi . Dzisiaj dzwoniłem do innego warsztatu i powiedzieli , że razem z planowaniem głowicy i rozrządem będzie około 1 tysi , więc chyba to zrobię. Link Zgłoś
nazimno Jesli juz wspomnieli o planowaniu glowicy, 10.07.13, 20:28 to nie jest zle. Moze jeszcze sciagniecie trzeciej oferty byloby sensowne, ale i ta druga ma juz sens, bo nie jest wygorowana. Stara handlowa zasada conajmniej trzech zrodel ofert jest zawsze sluszna. Przy dwoch ofertach zbior probek jest zbyt ubogi, aby dokonac sensownego porownania. Tak jest na rynku zrownowazonej podazy lub odpowiednio zrownowazonego popytu. Link Zgłoś
soner3 Re: Jesli juz wspomnieli o planowaniu glowicy, 10.07.13, 21:09 Jeśli to silnik benzynowy zwłaszcza 1.6/1.8 to ja bym odpuścił planowanie . To proste silniki , części śmiesznie tanie i można to zrobić bardzo tanim kosztem . Najlepiej poszukać jakiegoś "mechanika amatora" z okolic np na forum VW który potrafi i podejmie sie takiej wymiany. Nawet tysiak wydaje się w tym przypadku wysoką ceną . Ja nie bedąc mechanikiem uszczelkę w takim silniku wymieniam miedzy przysłowiową bajką a dziennikiem, a za 100zl kupimy reklamówkę części No chyba że to ma być samochód na lata, wtedy warto naprawiać kompleksowo Link Zgłoś
dark13 Re: naprawa vw - czy warto? 10.07.13, 16:05 To cie ladnie chca skroić Uszczelka 30-60zl , wymiania ok 150- 200 zl + uzupelnienie plynu, nowy olej, filtr (20zl) , uszczelka pod pokrywe(10zl), przy okazji można pasek rozrzadu (70zl). Wszystko max 400-450zl Link Zgłoś
asterik Re: naprawa vw - czy warto? 10.07.13, 21:50 Dokładnie jak wyzej powinno byc nie wiecej jak 500zl.Mojemu koledze w opel dti tyle powiedzieli Link Zgłoś
edekmacedonski Re: naprawa vw - czy warto? 10.07.13, 21:58 Kupa kasy, nawet jak na taką dość poważną naprawę. Nie zdziwiłbym się, gdyby taniej wyszło wsadzenie nowego-używanego silnika Link Zgłoś
des4 Re: naprawa vw - czy warto? 11.07.13, 07:30 co się dziwicie, antyki sporo kosztują ;) Link Zgłoś
nazimno No i za 1 kPLN auto jezdzi dalej. 11.07.13, 08:10 "Sporo" to lekka przesada, jesli reszta jest sprawna (zalezy jak kto dbal). Link Zgłoś
koza_oddam Re: naprawa vw - czy warto? 11.07.13, 08:25 1500 to przegięcie, 1000zł to sporo, realnie do 600zł powinno się zrobić, poszukaj jakiegoś mechanika co popołudniami fuchy robi. Polo z 1991 to będzie silnik 8 zaworowy pewnie, 1.1 albo 1.3 - banalne silniki. Głowię warto planować, to koszt koło 50zł o ile tylko plan, bo jeśli zaszalejesz z uszczelniaczami to wyjdzie więcej, ale jak oleju nie żarło to tylko planuj resztę zostaw. Daj nowy rozrząd kompletny łącznie z pompą wody, uszczelka głowicy i dekla, warto dać nowe szpilki głowicy. Do ogarnięcia w jedno popołudnie, o ile masz pod ręką splanowaną głowicę, tak to popołudniu demontaż, do południa planowanie i po południu montaż i uruchomienie. Czy warto - zależy do czego auto służy i w jakim jest stanie, oraz czy masz kasę na nowe jeśli to odpuścisz. Bo lepiej dać powiedzmy te paręset zł i wiedzieć co się ma, zwłaszcza jeśli auto pracuje - wozi nas do roboty, jesteś listonoszem czy cokolwiek, na co szkoda droższego auta a to się spisuje, niż kupić paździerza za tysiaka i męczyć się za chwilę z podobną usterką. Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: naprawa vw - czy warto? 11.07.13, 08:43 Mój zaufany mechanik podejrzewał w moim starym samochodzie uszczelkę pod głowicą. Jego wycena była: - wymiana uszczelki i planowanie głowicy 300 zł ale zaznaczał, że często to nie wystarcza i że trzeba dokładnie rozebrać i wyczyścić silnik (do środka dostawała się woda, płyn chłodniczy itp.) i to podraża koszt operacji do 1500. Z racji małej wartości auta i braku pewności co do tej uszczelki poradził mi nie robić tego i jeździć, a w przypadku poważnej awarii wymiana silnika. Tak robię. Nic poważnego z silnikiem się nie dzieje. Auto jeździ. Link Zgłoś
koza_oddam Re: naprawa vw - czy warto? 11.07.13, 09:11 Po to właśnie wymienia się olej i płyn chłodzący, 5l Petrygo to około 50zł, olej też coś koło 60zł mineralny (platinium, GM - co kto woli). Ewentualnie jak się okaże że puściło olej i układ chłodzenia zasyfiony są na to specyfiki które się dodaje do chłodziwa, pojeździ trochę i wymienia na nowe. Bez sensu myć silnik w środku, wypłucze się samo Link Zgłoś
fuiio Nie warto 11.07.13, 10:01 Lepiej kupic nowy najlepiej 2.0TDI + DSG na korzystne raty. W ciagu 5 lat zrobic remont silnika i skrzyni za drobne 30-50k i wydac na przeglady ze 20k . 1500 w porownaniu z kosztami nowego VW to strasznie duzo bo "antyki kosztuja" Link Zgłoś
koza_oddam Re: naprawa vw - czy warto? 11.07.13, 11:54 Nie, przy wymianie UPG zlewam olej z układu i wymieniam, razem z filtrem, bez względu czy był dolewany czy wymieniany miesiąc temu. Po prostu się to robi i już Link Zgłoś
anubizz Re: naprawa vw - czy warto? 15.07.13, 20:19 Dzięki za wszystkie sugestie. Pojechałem do warsztatu i tu mi powiedzieli , że w poprzednim chcieli mnie orżnąć z kasy , bo to nie żadna uszczelka pod głowicą jest, a tylko uszczelki pod deklem zaworów i miski olejowej. Przy okazji pompę wody wymienili. Link Zgłoś