Dodaj do ulubionych

PILNE :: Warszawa-Paryz

02.08.04, 23:53
Czesc Wszystkim,
Pilne pytania odnosnie trasy jak w temacie.

1. Jaka droge najlepiej wybrac? (podajcie mi prosze "kluczowe" miasta)
2. Czy ta trasa, jak liczylem ok 1500km, jest do zrobienia "na raz"? (to
znaczy bez spania po drodze)
3. Ile orientacyjnie trzeba liczyc na pokonanie jej? (Opel Astra, wiec na
autostradzie 180 spokojnie) pytam, bo co innego liczenie, a co innego
praktyka...
3. Czy autostrady we Francji sa platne?
4. Jak po drodze wyglada mozliwosc tankowania LPG?
5. Jakies rady ogolne, czyli na co zwrocic uwage...

Bede wdzieczny za szybki odzew.

Pozdrawiam
Krata
Obserwuj wątek
    • Gość: pfan Re: PILNE :: Warszawa-Paryz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 01:24
      1. najprostsza, najkrutsza, autosradami
      2. i tak i nie. jesli jeses harkorowiec i dasz rade pociagnac 4 dni bez spania na pelnych obrotach to jedz. godzina jazdy na autostradzie przy 180km/h to skupienie, pelna koncentracja co bardzo meczy i powiedzmy godzina takiej jazdy to godzina cieszkiej pracy. ile czasu dasz rade przezucac wegiel? 6-7h? i co tyle proponowalbym postuj nawet na 3-4 godzinny sen w samochodzie
      3. to sie tak mowi autostrada ... prujesz 180 przez 2 godzini, przez dwie godziny stoisz w korku, srednia wychodzi 90. 1500/90 daje 16,5h. dodajesz 2 postoje po 4 godziny i masz dobe.
      4 ktore podajesz jako druga 3 :) nie wiem ale przypuszczam ze tak. ( a gdzie nie sa? )
      5. w niemczech jest niewiele, bardzo niewiele takich miejsc ale niemcy maja inna koncowke. wiec po 1 spedzisz kilka godzin na szukaniu o ile nie bedziesz wiedzial wczesniej gdzie jest taki punkt, po drugie musisz zaopatrzyc sie w przejsciowke.
      6. zielona karta mimo wszystko. na autostradach zawsze sie jezdzi prawym pasem.
      ograniczenia predkosci :
      niemcy/francja
      teren zabudowany 50/50
      poza zabudowanym 100/90
      ekspresowa 130/110
      autostrada b.o./130
      b.o. bez ograniczen ale sa miejsca gdzie znajdziesz znaki ograniczajace
      jak sobie cos przypomne to dopisze :)
    • Gość: Joasia Re: PILNE :: Warszawa-Paryz IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.04, 03:27
      > 1. Jaka droge najlepiej wybrac? (podajcie mi prosze "kluczowe" miasta)

Droga - mozna powiedziec - prosta jak z bicza strzelil
      Warszawa - Berlin - Hannover - Bruksela - Paryz
      sprawdz na www.viamichelin.com
      > 2. Czy ta trasa, jak liczylem ok 1500km, jest do zrobienia "na raz"? (to
      > znaczy bez spania po drodze)
      Jeden kierowca z pewnoscia nie.
      A swoja droga to TIR-om wolno jezdzic tylko 9 h i potem 8 h przerwy - osobowych
      nieda sie niestety kontrolowac pod wzgledem przerw.
      > 3. Ile orientacyjnie trzeba liczyc na pokonanie jej? (Opel Astra, wiec na
      > autostradzie 180 spokojnie) pytam, bo co innego liczenie, a co innego
      > praktyka...
      1600 km - co najmniej 16 h + przerwy.
      > 3. Czy autostrady we Francji sa platne?
      Tak
      > 4. Jak po drodze wyglada mozliwosc tankowania LPG?
      w Niemczech slabo
      www.dvfg.de/autogas/tanken/ueber.html
      W NL, B i F prawierze na kazdej stacji benzynowej.130 km/h to predkosc zalecana
      na niemieckich autostradach - uczystniczysz w wypadku jadac szybciej jestes
      automatycznie wspolwinny.

> 5. Jakies rady ogolne, czyli na co zwrocic uwage...
      130 km/h to predkosc zalecana na niemieckich autostradach - uczystniczysz w
      wypadku jadac szybciej jestes automatycznie wspolwinny.

• Gość: Don pedro Re: PILNE :: Warszawa-Paryz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 07:53
      Radzę stosować się do ograniczeń prędkości w Niemczech (np.130). Masz 20%
      szansy na wideoradar. Kolesie stoją na mostku i pilnują sprzętu, a zostawiają
      tylko kamerkę. Niedawno jechałem do Szwajcarii...
    • niki27 Re: PILNE :: Warszawa-Paryz 03.08.04, 09:16
      Stanowczo odradzam trase przez Brukselę i Berlin. 80 proc. szansy na mega
      korki, w okolicach obu miast na B.
      IMHO lepsza trasa to Bolesławiec - Drezno - Chemniz - Norymberga -
      Ludwigshafen - Metz - Paryż. Znacznie mniej uczeszczana trasa, szansa na korki
      tylko w okolicach Mannheim.
      Odradzam grzanie 180 po francuskich autostradach, bo jednak żandarmeria się
      zaczaja na takich. Tam jest 130! (Nic ci nie zrobią, jak sobie pojedziesz 140 -
      150, ale 180 to już dla nich przesada).
      Autostrady we F. są płatne - i to bardzo. Z LPG - we Francji raczej cienko.

• Gość: uny Re: PILNE :: Warszawa-Paryz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 10:25
      1. patrzysz na mape i widzisz którędy najkrucej.
      2 jest do zrobenia na raz. wracając z paryża zajęło mi to 17 godzin (WV POLO)
      -tylko po co, jak wylazłem z auta to stać nie mogłem :)
      3. zanm tkaiego co śmignał tą trase w 14 godzin (P 407)
      4. są płatne (psia ich mać) koszt przejazdu autostradą = kosztowi paliwa na tej
      trasie (mniej więcej). zapłaciłem 11 Euro za przejazd autostradą do Paryża.
      5. gaz jest ale żadko i mają inne końcówki (nasz końcówka jest na stacjach
      tylko trzeba o nią poprosić. aaa tankuje się samemu)
      6. nie spiesz się.
    • Gość: bart Re: PILNE :: Warszawa-Paryz IP: *.crowley.pl 03.08.04, 16:48
      lecisz na berlin, potem kierujesz się na zagłębie ruhry (korki w okolicach
      hannoveru i düsseldorfu na bank, permanentne roboty drogowe), jadąc przez
      belgię nie trzeba zawadzać o brukselę. z mons na granicy francusko-belgijskiej
      prowadzi do paryża płatna autostrada (11 €) najlepiej zapodaj sobie marszrutę
      na stronach michellina:
      www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/dyn/controller/ItiWGPerformPage?E_wg=210504217kS20J50421616410771575ITIWG5210133gbr004q1034101m10111g10191109000
      001743000bd2Fyc3phd2E000010091141z6i1001319101113100w11090000014240007cGFyaXM000
      01100012010010072004216039.004-
      1.00110001001001001001001003gbr011&stat=ambiguous_iti&strDestChoice=0.

lpg można po drodze oczywiście znaleźć (www.lpgsi.tele2.pl/germany-
      map.gif oraz www.lpgsi.tele2.pl/niemcy.html), musisz się liczyć z
      koniecznością tankowania samodzielnego a także z innym niż u nas rozmiarem
      końcówek (w niemczech).

w zeszłym roku jechałem również astrą. nocleg w motelu przed świeckiem a potem
      do paryża równe dziesięć godzin. z powrotem było lepiej - od paryża do świecka
      tylko 8 godzin (ok. 1200 km), ale zatrzymywałem się tylko na tankowanie i
      siusiu. od świecka do warszawy oczywiście jak zwykle koszmar, ale wyrobiłem się
      poniżej 14 godzin. fakt, można się zmęczyć, szczególnie staniem w korkach, na
      szczęście korki mieliśmy jedynie jadąc do paryża, z powrotem tylko raz w
      okolicach bielefeld - walnęły się oczywiście dwa polskie samochody:) no i
      oczywiście uwaga na policję, niby w niemczech można pędzić ile się ma ochotę,
      ale jeżeli jest sygnał o korku bądź o opadach deszczu to trzeba zwolnić, bo
      inaczej videoradary są niemiłosierne:)

p.s. sorki za taki długi link do strony michelin'a, ale masz za to na ręku cały
      plan podróży. szerokiej drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka