Dodaj do ulubionych

Gdynia-Chorwacja (Split) pytania !!!!!.

IP: 217.98.119.* 03.08.04, 11:47
czy ma ktoś jakieś spostrzeżenia co do podróży samochodem na podobnej trasie.
na co zwrócić uwagę za granicą naszego państwa?
jaką najlepszą kierować się drogą?
opłaty na autostradach?
winietki?

czekam na podpowiedzi

pozdr.
Obserwuj wątek
    • remo29 Re: Gdynia-Chorwacja (Split) pytania !!!!!. 03.08.04, 12:36
      Spostrzeżenia są takie, że masz przed sobą jakieś 2 tys.km a to nie jest takie hop-siup. Polecam nocleg przed przekroczeniem granicy, bo po całodniowym bum-bum-dup na naszych dziurach czeskie autostrady cię po prostu uśpią...
      Pamiętaj o winietach na autostradę w Czechach (150 koron)i Austrii (7,6 euro). Najwygodniejsza IMHO droga to Cieszyn-Olomouc-Mikulov-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagrzeb-Split. To w większości autostrady (w Słowenii płatny króciótki odcinek 0,8 euro; Zagrzeb - Split to około 50zł). Od granicy Polskiej do Splitu spokojnie można z przystankami dojechać w 14-15 godzin.
      • Gość: podróżnik Re: Gdynia-Chorwacja (Split) pytania !!!!!. IP: 217.98.119.* 03.08.04, 12:44
        mam zamiar spać w Bratysławie a i tak będziemy jechać w dwóch kierowców , i
        raczej nie przez Czechy tylko przez Słowację.
        • Gość: Zavi Re: Gdynia-Chorwacja (Split) pytania !!!!!. IP: *.pkobp.pl 04.08.04, 09:59
          Witam
          w niedzielę wrociłem z Dubrovnika do W-wy, samochodem rzecz jasna, dwoje
          kierowców
          Parę uwag. nocowalismy pod Bratysławą w Trnavie - sporo taniej, porządny hotel
          i pół godziny od Bratysławy. Dalej trasa przez Węgry, kawałek Słowenii i
          Chorwacja. Parę obserwacji:
          - na węgrzech jechaliśmy drogą poza autostradową - raz taniej, a dwa tam gdzie
          sprzedają winietki nie brali kart ani PLN - żeby ominąć autostradę tuż za
          granicą (dosłownie kilkaset metrów) jest drogowskaz na miasto Rajka, a za Rajką
          jedzie się drogą 86 do końca, fajnie, bo są co kilometr znaki ile do granicy ze
          słowenią. Dwa razy przejazd - zero policji, w jedną stronę zgodnie z przepisami
          (większośc jedzie), wracając za węgierskim zającem, przejechaliśmy pół węgier
          100 w mieście, 150 na trasie
          - w chorwacji, miejscowość za granicą na "C" - tam warto odbić na autostradę,
          choć z mapy wygląda że lepiej na południe
          - autostrady moim zdaniem bardzo dobre, choć w połowach miesiąca (zmiana
          turnusów) robią się straszne korki
          - policja na autostradach była tylko jedna, po autostradach jeżdzą m.in
          cywilnymi audi a6 - widziałem że zgarnęli polaka ale ciął lekko 230 (ja miałem
          jakieś 160-170, oceniam po tempie w jakim mnie mijał). na drogach lokalnych
          czasem stoi radar (przejechaliśmy na miejscu 2000 km widzieliśmy 2)
          - jak są korki zamykają tunele na autostradach - ostrzeżenia są w radiu HRK 2 o
          godzinie X.35 - najpierw po chorwacku, potem angielski i niemiecki, ale uwaga
          tłumaczone komunikaty nie zawsze aktualne (opóźnione) warto się wsłuchiwać w
          język tubylczy
          - jak tunel na autostradzie zamknięty warto poczekać zamiast pchać się na
          obiazd, zwykle tunel udrażniają co jakiś czas na jakiś czas - wychodzi szybciej
          niż objeżdżać
          - jak na autostradzie korki warto jechać przez Plitvice, widziałem w
          chorwackiej gazecie porównanie, 200 kun taniej, półtorej godziny dłużej
          - radio chorwackie - jak na mój gust fatalna muzyka + co chwila zakłócenia
          (góry) - radzę wziąć dużo płyt/kaset

zyczę miłego urlopu
          p.
    • Gość: JakoTako Re: Gdynia-Chorwacja (Split) pytania !!!!!. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:09
      Lepiej juz lec samolotem albo jedz autobusem. Ta droga to katorga, chyba, ze
      jedynym celem tej wyprawy jest pojezdzenie sobie autem.
    • Gość: xxx Re: Gdynia-Chorwacja (Split) pytania !!!!!. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:17
      W ubiegłe wakacje sam jechałem z Krakowa do Splitu. Jechałem przez Chyżne,
      Budapeszt i Zagrzeb. Wolałem trase bez autostrad bo moje auto nie za bardzo je
      lubi:) Zajeło mi to 24 godziny i już więcej tego nie chce powtarzać!!! Przygód
      nie było, tylko raz w Chorwacji na górskiej drodze po wyjechaniu zza zakrętu
      zobaczyłem na moim wielki głaz!
      • Gość: ST220 Re: Gdynia-Chorwacja (Split) pytania !!!!!. IP: 217.153.119.* 04.08.04, 12:37
        Jechałem do Chorwacji autokarem z Warszawy. Trasa W-wa-Cieszyn-Mikulov-Graz-
        Maribor....Chorwacja. Oprócz tego pokonywałem trasę Cieszyn-Graz kilkakrotnie
        samochodem jadąc do Włoch. Zdecydowanie polecam w/w przejazd przez Czechy i
        Austrię. Autokar trasę z Cieszyna na Istrie z kilkoma postojami i granicami
        pokonał w 14 godzin. Wydaje mi się że samochodem trasę z Cieszyna do Splitu
        możesz pokonać w 16 góra . Wybierając Slowację i Węgry będziesz sie meczył. W
        Austrii podróżuje sie na bardzo przyjemnie. Na autostradach jest mniejszy ruch
        niż np w Niemczech.
        Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka