Dodaj do ulubionych

Jak kupowalem nowy samochod

IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 11:55
Hej,
Wczesniej napisalem ze kupilem nowy samochod, teraz napisze jak go kupowalem.
Pojechalem ktorys raz z rzedu do salonu nissana i pytam poraz wtory o primere
ktora stala na salonie (cena za szyba 73 600 rok 2001 pelne wyposazenie,
metalik). Sprzedawca od razu mowi ze ta cena jest nieaktualna bo nowa jest o 3%
nizsza. Pytam o jakies bonusy na to mily pan dodaje ze moze opuscic cene o
dodatkowe 4% i gratis dywaniki, znakowanie szyb. Wyliczyl cene samochodu na
69880zl razem z montazem kratki (1200zl). Dorzucilem do tego jeszcze zmieniarke
i alufelgi. Cena koncowa 73590. Przy odbieranie auta okazalo sie ze zmieniarki
jeszcze nie ma i pan zaproponowal mi za moja cierpliwosc pierwszy przeglad
gratis (ok450zl). Tak wiec za cene nominalna 79000 zaplacilem 73590. To chyba
niezle.
Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: robert Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.astercity.net / 10.129.132.* 26.03.02, 12:02
      Rozumiem, że był to schyłkowy a nie nowy model Primery?
    • Gość: ktos Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.csc.com.pl 26.03.02, 12:08
      ...no i z czego się tak cieszysz..... i tak wyjebałeś 73.000 PLN, a za 3 m-ce
      twój samochód będzie wart 2/3 ceny :)))

...poza tym takie wątki są mało inteligentne, fajnie że kupiłeś sobie nowe
      autko, ale co to innych interesuje ->jakby wszyscy pisali co kupili to forum
      już dawno zeszło by na psy ->dobrze że tę wątki dość szybki "spływają".

bez urazy, pozdrawiam ktos
      • Gość: Darius Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: 212.160.211.* 26.03.02, 12:38
        już jest rynkowo wart 2/3 ceny tak jak każdy kupiony po opuszczeniu salonu z
        new user, ale faceta rozumiem zawsze ma się miłe uczucie jak coś się starguje a
        przy carze to jużs mus, ciekawe kiedy będziemy targowac się o bagietki ;)

PS.
        Szerokej drogi userze primery, twa radośc będzie równie wielka jak ją
        sprzedarz, a wtedy jakiś gostek będzie się cieszył bo kupił prawie nową
        primerke za 2/3 ceny, ale nigdy nie będzie miał tego funa jaski daje new car.
    • Gość: robert Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.astercity.net / 10.129.132.* 26.03.02, 12:53
      Muszę zepsuć ci humor. W Niemczech poprzedni model Primery (ale już z 2002
      roku) jest średnio tańszy u dealera o 30-35% od ceny cennikowej. Sam sobie
      odpowiedz, czy traktowanie klientów w PL jest takie samo. Ja już od dawna po
      auta jeżdżę do Niemca. Co jak co ale nie jest on tak zamożny jak Polak i na
      takie drogie auta jak w Polsce nigdy by go nie było stać :)
      Dla informacji nowa Primera (już nowy model) z silnikiem 1,8 i załadowana
      dodatkami po sufit (ma te wszystkie klimatyzacje, sracje itp. duperele,16"
      felgi, CD, lustro fotochromy, telefon, automatik), w wersji kombi i 8 calowym
      kolorowym monitorem kosztuje u Niemca ok 21 Euro (75PLN).
      A więc już wiesz co i za ile kupiłeś, nie?
      • Gość: hirurg75 Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: 213.25.77.* 26.03.02, 12:59

Gość portalu: robert napisał(a):

> Muszę zepsuć ci humor. W Niemczech poprzedni model Primery (ale już z 2002
        > roku) jest średnio tańszy u dealera o 30-35% od ceny cennikowej. Sam sobie
        > odpowiedz, czy traktowanie klientów w PL jest takie samo. Ja już od dawna po
        > auta jeżdżę do Niemca. Co jak co ale nie jest on tak zamożny jak Polak i na
        > takie drogie auta jak w Polsce nigdy by go nie było stać :)
        > Dla informacji nowa Primera (już nowy model) z silnikiem 1,8 i załadowana
        > dodatkami po sufit (ma te wszystkie klimatyzacje, sracje itp. duperele,16"
        > felgi, CD, lustro fotochromy, telefon, automatik), w wersji kombi i 8 calowym
        > kolorowym monitorem kosztuje u Niemca ok 21 Euro (75PLN).
        > A więc już wiesz co i za ile kupiłeś, nie?

powaznie 75 zł?? chyba kupię całej rodzinie po jednym. :))
        • Gość: darius Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: 212.160.211.* 26.03.02, 13:08
          nio ale nawet jak ganc new to jeszcze cło akcyza vat i wyjdzie 100 kPLN
    • Gość: cx500 Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 13:21
      ludzie ,czlowiek sie cieszy ze kupil nowy samochod a wy mu ta przyjemnosc
      psujecie. w niemczech nowe samochody sa drozsze niz u nas i ten co mowi inaczej
      nigdy w niemczecz nie byl.
      ja jak kupowalem nowego forda w 1997r. to diler nic nie opuscil ale obiecal
      postawic szampana jak bede odbieral samochod. oczywiscie nawet mi przez mysl
      nie przeszlo ze bedzie to szampan francuski na jakies 150$ tylko krajowe winko
      za 10zlp. i wyobrazcie sobie ze facet pozalowal i zadnego szampana nie postawil.
      oczywiscie sie upomnialem o trunek bo lubie darmowy. diler obiecal przyslac mi
      flaszke poczta i..... sle do dzis. to jest marketing!
      • Gość: robert Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.astercity.net / 10.129.132.* 26.03.02, 13:33
        Piszesz nieprawdę. Samochody w Niemczech nie są droższe niż w Polsce. Czy
        możesz dać jakieś dowody na poparcie swojej tezy?
        Co do kolegi z Primerą - pytał się co sądzę, więc mu odpisałem. Jak się zadaje
        pytania, to proszę nie mieć pretensji, że można usłyszeć odpowiedź. Jeśli nie
        chce się wysłuchać odpowiedzi, to po co pisać posty na tym forum?
        Nie wiem, czy Primera jest autem europejskim czy nie i jakie trzeba zapłacić
        opłaty graniczne. Przedstawiłem tylko porównanie na jakie obniżki może liczyć
        klient w Niemczech i w Polsce i pozostawiłem pytającemu do decyzji czy jest
        zadowolony czy też nie.
        Nie było moim zamiarem nikogo dołować ani dowartościowywać. Sam nie jestem
        wielbicielem samochodów japońskich i nikomu ich nie zazdroszczę.
        Uprzedzając inne zarzuty: nie jestem pedałem, czarnuchem, bandytą,
        zakompleksionym kapeluszem, dresem, cieciem, bojkiem, blondynką i co tam
        jeszcze komuś przyjdzie do głowy :)))
        • Gość: vd Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.krakow.topware.pl 28.03.02, 09:51
          Gość portalu: robert napisał(a):

> Piszesz nieprawdę. Samochody w Niemczech nie są droższe niż w Polsce. Czy
          > możesz dać jakieś dowody na poparcie swojej tezy?
          >
          stilo kosztuje w niemczech prawie 10 000 zl taniej niz u nas jtd dynamic 115
    • Gość: Markyz Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 13:32
      List ten jest pewnym podsumowaniem kilku innych postow nt kupowania samochodu.
      Moja radosc nie jest mniejsza pomimo iz niektorzy uwazaja ze przeplacilem. Auto
      kupilem dla siebie i takie na jakie bylo mnie stac - koniec kropka.
      A jesli chodzi o uwage nt sensu takich postow to przypominam ze forum jest dla
      wszystkich, a ilosc odpowiedzi swiadczy ze ktos to przeczytal.
      Marek
      • Gość: robert Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.astercity.net / 10.129.132.* 26.03.02, 13:37
        ok
      • Gość: pilot13 Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.wil.pk.edu.pl 26.03.02, 13:40
        marek, masz rację. nie mam zielonego pojęcia czy przepłaciłeś czy nie, ale nowy
        Nissan to musi być przyjemność. Masz kasę to niby dlaczego masz kupować używane
        auto?
        PS Wątki takie są potrzebne dla tych którzy mają zamiar kupić nowe auto.
    • Gość: Marek Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: 172.18.118.* 26.03.02, 21:15
      74000 zl to po dzisiejszym kursie jakiies 18 tys. USD. Za te pieniadze mialbys
      w USA:
      - 2 letniego Chryslera 300M lub LHS
      - rocznego Chryslera Sebring Convertible
      - rocznego Chryslera Town & Country (luksusowy Van)
      - roczna Acure 3.2 TL
      - dwuletnie Audi A6 2.7 Turbo Quattro Sedan AWD
      - roczna Honde Accord EX V6
      - roczna Honde CR-V LX
      - roczna Honde Accord EX Coupe V6
      - roczna Honde Passport

i tak dalej by wymieniac.... Wszystkie te samochody z minimalnym przebiegiem
      (20-30 tys.km), zadbane, niestukane, bardzo bogato wyposazone.

Jak nie wierzycie, to zajrzyjcie na www.autotrader.com - moj ZIP to
      30004.
      • Gość: Marek Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: 172.18.118.* 26.03.02, 21:18
        Zapomnialem dopisac ze za mojego Pontiaca Grand Prix GTP z maksymalnym mozliwym
        wyposazeniem zaplacilem $18600. Byl roczny i mial przebieg 15 tys. mil.,
        wlasciciel nie palil i jezdzil sam. Niestety biedny padl ofiara layoff's i
        musial sie szybko pozbyc samochodu...
        • kropka. Re: Jak kupowalem nowy samochod 26.03.02, 21:32
          Ale Markyz mieszka w Polsce, kupił samochód w POLSCE I ZA ZŁOTÓWKI.
          I fajnie. Ciesz się nowym autem i tym, że masę pieniędzy Ci zostało. Starczy na
          futerko dla żony. Pomyślałeś o tym? :-)
          pozdrawiam
          • Gość: Marek Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: 172.18.118.* 26.03.02, 21:40
            kropka. napisał(a):

> Ale Markyz mieszka w Polsce, kupił samochód w POLSCE I ZA ZŁOTÓWKI.

Wiem. Ale i tak mnie boli ze tyle pieniedzy poszlo na taki samochod... Ciekawe
            ile z tego zabralo panstwo Polskie...

> I fajnie. Ciesz się nowym autem i tym, że masę pieniędzy Ci zostało. Starczy na
            > futerko dla żony. Pomyślałeś o tym? :-)

Moze dla pocieszenia napisze ze za $17000 nic porzadnego nowego by nie kupil :)

• Gość: Adam Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 22:33
        No i co to ma do rzeczy ile samochody kosztują w USA???!!!
        Przecież przywiezienie czegoś takiego jest okropnie drogie. Nie rozumiem intencji
        postu... jedziemy wszyscy do U S, czy co?

Gość portalu: Marek napisał(a):

> 74000 zl to po dzisiejszym kursie jakiies 18 tys. USD. Za te pieniadze mialbys
        > w USA:
        > - 2 letniego Chryslera 300M lub LHS
        > - rocznego Chryslera Sebring Convertible
        > - rocznego Chryslera Town & Country (luksusowy Van)
        > - roczna Acure 3.2 TL
        > - dwuletnie Audi A6 2.7 Turbo Quattro Sedan AWD
        > - roczna Honde Accord EX V6
        > - roczna Honde CR-V LX
        > - roczna Honde Accord EX Coupe V6
        > - roczna Honde Passport
        >
        > i tak dalej by wymieniac.... Wszystkie te samochody z minimalnym przebiegiem
        > (20-30 tys.km), zadbane, niestukane, bardzo bogato wyposazone.
        >
        > Jak nie wierzycie, to zajrzyjcie na <a href="www.autotrader.com"target="
        > _blank">www.autotrader.com</a> - moj ZIP to
        > 30004.

• Gość: Marek Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.atlanta-05-10rs.ga.dial-access.att.net 26.03.02, 23:03
          Post zostal rzeczywiscie wyslany bez sensu. Przyznaje sie.
          • barkas Re: Jak kupowalem nowy samochod 27.03.02, 21:11
            Wiec i ja cos dorzuce od siebie:

Kupilem kilka tygodni temu Skode Octavie Elegance TDI.
            W cenniku rocznik 2002 jest po 67650 PLN.
            Kilka wizyt w salonie i cena spadla do 62500, dostalem gratis Climatronik
            (seria ma reczna klime) , lakier metalizowany korzystny pakiet OC/AC/NW, kratke
            a takze radio SONY z CD, dywaniki i wytargowalem 200 PLN za przeglad przed
            sprzedazny:-)

Radio zamontowali gratis, musialem kupic alarm, montaz byl w cenie.

Dobry interes, co nie?
            BARKAS TDI.
            • Gość: markyz Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 08:44
              Swietny interes, za cene klasy kompakt masz samochod klasy sredniej i do tego
              TDI. Takie posty sa potrzebne by ci ktorzy nie wierza ze mozna sie targowac w
              salonie uwiezyli. Choc nie wszedzie sie da. W salonie toyoty nic nie moglem
              utargowac - ale za to auto nie kupilem (i nie maja ani rabatu ani moich
              pieniedzy)
              Marek
              • Gość: jacc Re: Jak kupowalem nowy samochod IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.02, 11:42
                Octawia to nie klasa średnia
                A nawet od kompaktów odstaje
                Większość konkurencji ma rozstaw 2.60 i większy
                przy 2.53 bodajże octawki

Po co się oszukiwać
                • barkas Re: Jak kupowalem nowy samochod 29.03.02, 22:51
                  Gość portalu: jacc napisał(a):

> Octawia to nie klasa średnia
                  > A nawet od kompaktów odstaje
                  > Większość konkurencji ma rozstaw 2.60 i większy
                  > przy 2.53 bodajże octawki
                  >
                  > Po co się oszukiwać

Nie zazdrosc jacc!!!!!!!
                  Mamy swieta, a zazdrosc to jeden ze stopniow do piekla.
                  Mi sie podobala Octavia, wiec ja sobie kupilem i tyle.
                  Auto nie rzuca sie w oczy, a ja wiem co mam. (rozstaw 2.53) hehehhe.
                  Ciebie zapewne stac na lepsze autko od mojego, wiec po co sie unosisz?

• Gość: madrzejs ALE GLUPOTE ZROBILES IP: *.chello.pl 30.03.02, 22:01
                    za 62 000 PLN kupiles Skode Octavie TDI? Nigdy nie moglem zrozumiec kupujacych
                    nowe samochody. Ja sprowadzilem z Niemiec BMW 520i z 2000 roku z przebiegiem 49
                    000 km. Z akcyza i Vatem oraz paroma pierdolami wyszlo 69 000 PLN. Samochodem
                    jezdzil staruszek z Monachium, jakis lekarz, nie palil i garazowal go. Sprzet
                    ma wszystko oprocz skory. Ale wszystko w sensie niemieckim czyli silnik 6
                    cylindrow klimatronik, automat, drewno, antracyt, telefon samochodowy (nie
                    dziala!), czujnik deszczu, czuknik zmroku, xenony, felgi 16 cali oryginalne
                    BMW, radio bmw business z cd elektryczna tylna rolete, ogrzewanie postojowe,
                    podgrzewane siedzenia z przodu i wszystko elektryczne razem z siedzeniami, jest
                    nawigacja ktora nie dziala ale gps dziala. Samochod jest z tzw. shadow line
                    czyli serii fabrycznie zmienionych detali takich jak troszke inne klosze, brak
                    napisow z tylu oraz ma juz swiatla pozycyjne zrobione w diodach LED takie jak
                    maja wszystkie modelel 5 od 2001 roku. Jedyne przed czym przestrzegam
                    wszystkich to ubezpieczenie takiego samochodu (w warszawie wyszlo ok 14 000 PLN
                    w warcie na rok ale zarejestrowalem na rodzine z innego miasta i zaplacilem
                    4000 pln). Mimo wszystko smiac mi sie chce jak ktos kupi nowy samochod. Jaka
                    jest roznica miedzy bmw 520 prawie nowa a skoda octavia to kazdy kto lubi dobre
                    samochody wie (jak miedzy krzeslem a krzeslem elektrycznym, najbardziej mnie
                    smieszy wyposazenie dodatkowe w stylu radio albo dywaniki:))))dobrze ze opony
                    sa w standardzie). Mimo wszystko pozdrawiam!
                    • Gość: Koli Re: ALE GLUPOTE ZROBILES IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 30.03.02, 22:21
                      Tiaa.
                      I weź zostaw tą BEEME w centrum Wawy na godzine po zmierzchu...
                      Chyba bym nie usiedział na miejscu.
                      A ubezpieczając je "na rodzinę w polsce" w razie czego (tfu, tfu odpukać)dałeś
                      ubezpieczycielowi pole do popisu w kwestii kombinacji z wypłatą odszkodowania.
                      Dobry znajomy miał kiedys merca 500 SEL czy cóś takiego, też go przytaszczył z
                      Reichu. Po dwóch akcjach z ogonem szybko go sprzedawał ze znaczną stratą.
                      Stwierdził że życie jest mu milsze niż te "pare" straconych złotych. Teraz
                      kupił Chrysler'a 300M z salonu i jest b. zadowolony.
                      PZDR
                    • Gość: Marek Re: ALE GLUPOTE ZROBILES IP: *.atlanta-01-02rs.ga.dial-access.att.net 20.04.02, 19:42
                      Popieram slowa madrzejs'a i roberta w calej rozciaglosci. Zamiast dawac
                      zarabiac lapczywym delaerom i sieciom sprzedazy w Polsce lepiej wybrac sie do
                      Niemiec i zakupic albo taki sam samochod taniej, albo znacznie lepszy samochod
                      za zaplanowane pieniadze.
                      • Gość: eskimos Re: Nowa Primera 1,8 -11.415 &# 8364; IP: *.chello.at 20.04.02, 23:12
                        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Popieram slowa madrzejs'a i roberta w calej rozciaglosci. Zamiast dawac
                        > zarabiac lapczywym delaerom i sieciom sprzedazy w Polsce lepiej wybrac sie do
                        > Niemiec i zakupic albo taki sam samochod taniej, albo znacznie lepszy samochod
                        > za zaplanowane pieniadze.

Lepiej do Denmark.
                        www.sitecenter.dk/autoexpert/hjemmeside/

• vwdoka Re: ALE GLUPOTE ZROBILES 22.04.02, 12:57
                        I wtedy dasz zarobić niemieckiej sieci sprzedaży....
                        Pozdrawiam,
                        vwdoka
                  • Gość: fedsfdsf Re: Octavia nie jest zla IP: *.matrix.pl 02.04.02, 13:18
                    jw.
                    • Gość: luzer Re: Octavia nie jest zla IP: 192.168.1.* 20.04.02, 19:36
                      czytam te wszystkie przechwałki i żal mi sie robi tych małych chłoptasiów,
                      którzy ciągle muszą sobie i innym coś udowadniać. przesiądźcie się na rower
                      albo do Ikarusa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka