dr.hayd
24.03.14, 13:18
Wpadł mi w ręce polski katalog Fiata Punto drukowany 4/1994
i tak naszło mnie kilka refleksji:
Przez 20 lat przybyło nam wyposażenia: nawet prawe lusterko było opcją dodatkową! A w niektórych wersjach rzeczą niedostępną. Tak samo dodatkową opcją była poduszka powietrzna kierowcy! Klimatyzacja za dopłatą tylko w wybranych wersjach. Za to wszystkie wersje miały szyby atermiczne - czy to nie jest rozwiązanie bardziej sprzyjające środowisku?
W tej chwili samochody są strasznymi spaślakami z nadwagą. Masa własna pierwszego Punto to od 840kg do 1050 kg (5drzwiowy turbodiesel). A Punto jest w tym katalogu przedstawiany jako samochód rodzinny.
W silnikach natomiast niewiele się zmieniło. Fiat downsizing miał już 20 lat temu. Dominują silniki 1,1 i 1,2 w różnych wersjach. 1,2 75KM - toż takie silniki oferują różni producenci i teraz. 20 lat temu Fiat miał w ofercie i turbodiesla (1,7TD) i turbobenzynę (1,4 136 KM) .
Za to zużycie paliwa podawali inaczej: przy 90 km/h (wszystkie silniki pomiędzy 4 a 5 litrów), przy 120 km/h, miasto (wszystkie wolnossące silniki coś koło 7-8), turbobenzyna podają 10.
PS: gdzieś miałem katalog Volkswagena z 1965r. To dopiero się sensacyjnie czyta.