niesubordynowana 07.05.14, 13:43 proszę podpowiedzieć mi którą kupić nawigację z mapą polski i europy w cenie do 350zł. Tylko żadnych go cleverów! Link Zgłoś Obserwuj wątek
galtomone Re: Panowie polećcie nawigacje 07.05.14, 13:50 Mialem kilka Garminów, teraz od dwoch lat jezdze z Nokia Lumia i mapami Here (to samo co w Garminach) i jestem bardzo zadowolony. Wiec zamiast kiepskiej nawigacji wydaje mi sie, ze lpeij miec prostego smartfona i dwa w jednym. Za 350 spoko kupisz Lumie 520. Ale tam chyba tylko za darmo nawigacja na PL, za europe trzeba trsozke doplacic, alebo moze warto troche dolozy i kupic taka z pelna nawigacja na swiat. W tych telefonach navi dziala w trybie offline wiec bez polaczenia z netem, jesli go nie chcesz. allegro.pl/nokia-520-lumia-132165?offerTypeBuyNow=1&buyNew=1 Link Zgłoś
citizenwhite Re: Panowie polećcie nawigacje 07.05.14, 23:16 niesubordynowana napisała: > proszę podpowiedzieć mi którą kupić nawigację z mapą polski i europy w cenie do > 350zł. Tylko żadnych go cleverów! Kup cokolwiek, przerabialem navigona, automape, garmina, tomtoma, mapy google i nokii i wszystko to jeden pies. Kumpel jezdzi na jakiejs padlinie z glosem Czesia w tle i trafia, ja mam teraz TomToma i czasem wie gdzie jest ulica w Wawie a czasem nie. Wazne, zeby z grubsza trafic w okolice, pozniej przeciez trafisz po numerkach... no chyba, ze trafisz do Japonii, to wtedy nie. ;) Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Panowie polećcie nawigacje 08.05.14, 22:00 Właśnie diabeł tkwi w szczegółach. Z grubsza każda nawigacja sobie radzi (nawet te darmowe), ale już dotarcie do małej uliczki w dużym mieście najszybszą trasą bywa problematyczne. Dla mnie ważny jest czas reakcji po zmianie trasy oraz aktualizacje (Polska w budowie), a także właściwy wybór najszybszej trasy. Nie znam ideałów... ale obecnie używam w tablecie Yanosika na trasie, a w mieście map google. Co ciekawe używam wyłącznie podpowiedzi głosowych, bo tablet wrzucam między siedzenie a tunel środkowy :) Z wygaszonym wyświetlaczem wytrzymuje trasy 500 km bez ładowania. Link Zgłoś
gzesiolek Re: Panowie polećcie nawigacje 09.05.14, 13:56 Hehehe... mam nadzieje ze nie zawsze sie google maps sluchasz... bo ten mi juz ze 3x rozne dziwne rzeczy wywijal... w stylu wskakuj na wiadukt by skrecic w lewo itp itd Ostatnio stosuje Here na Lumii... lepiej sie znacznie sprawdza niz zwykle google mapsy... No i jak nie chcesz info o ruchu mozesz jezdzic offline... Link Zgłoś
gardan Re: Panowie polećcie nawigacje 08.05.14, 21:07 Ta myślę, że na pierwszy raz się nada: MODECOM NAV-MCSX-EU-PA cena około 350 zeta. Link Zgłoś
adoptowany Re: Panowie polećcie nawigacje 08.05.14, 22:30 juz tu ktos ci podal, kup cokolwiek..kazda ma swoje dobre i slabe strony. Co do nokii , mam mieszane uczucia nie wiem jak teraz te lumie,ale wczesniejsze n95 8GB i e72 bardzo slabo fixowaly sygnal, wiec ja w to bym nie brnął.przerabialem tom toma i ..modele sprzed 6 7 lat rzeczywiscie byly nie do pobicia. Te obecne nie wiem, ale tom tom mial trzy lata temu wielką wtopę z prawie wszystkimi modelami go, via,start. Sam musialem zwrocic swojego nowego tom toma do sklepu, bo krotko po zakupie przestal dzialac. Z tego co wiem byla wielka akcja z wgrywaniem nowego softu itp..co z tym bylo dalej nie wiem. obecnie po europie i polsce prowadzi mnie garmin, modelu nie pamietam a nie chce mi sie isc na gore i go szukac, ale garminy to pewniak, z tanszych propozycji nie znam nic co moglbym szczerze polecic.Moze ktos tu ci cos zaproponuje.pozdr. Link Zgłoś
galtomone Re: Panowie polećcie nawigacje 09.05.14, 07:58 adoptowany napisał: > juz tu ktos ci podal, kup cokolwiek..kazda ma swoje dobre i slabe strony. Co do > nokii , mam mieszane uczucia nie wiem jak teraz te lumie,ale wczesniejsze n95 > 8GB i e72 bardzo slabo fixowaly sygnal, wiec ja w to bym nie brnął. Zgadza sie. Mioalem N95 I zlapanie fix'a trwalo I trwalo... w Lumiach nie ma tego problem (jest inny odbiornik GPS - fix jest lapany natychmiast. > obecnie po europie i pols > ce prowadzi mnie garmin, modelu nie pamietam a nie chce mi sie isc na gore i g > o szukac, ale garminy to pewniak, z tanszych propozycji nie znam nic co moglbym > szczerze polecic.Moze ktos tu ci cos zaproponuje.pozdr. To w 100% te same mapy co w Lumii, tyle za ma sie dwa w jednym + (np. w PL) jeszcze traffic online I kilka dodatkowych odogodnien, ktorych samodzielny GPS nie ma. A no I aktualizacje map sa bardzo czeste. Link Zgłoś
jureek Re: Panowie polećcie nawigacje 09.05.14, 10:24 galtomone napisał: > Zgadza sie. Mioalem N95 I zlapanie fix'a trwalo I trwalo... w Lumiach nie ma te > go problem (jest inny odbiornik GPS - fix jest lapany natychmiast. Potwierdzam. Narzekam na tę moją Lumię (a raczej na jej system operacyjny), ale GPS łapie szybko, nawet jak nie mam włożonej karty SIM. Link Zgłoś
gzesiolek Re: Panowie polećcie nawigacje 09.05.14, 14:08 A na co narzekasz dokladnie? Bo ja sie nacieszyc nie moge po 4 latach na Samsungowym androidzie ze sredniej polki... Mam Lumie 820 i jedyne co bym poprawil to: + zarzadzanie kontaktami, + baterie (ale to wg mnie ogolny problem smartow, ze raz na 2 dni musisz... a jak cos wiecej pouzywasz to codziennie, ladowac) Reszta miodzio... Mam tablet o podobnej mocy procka i niewiele wiekszej rozdzielczosci tylko 7cali na androidzie 4.1... plynnosc dzialania przy podobnym oblozeniu appkami zerowa w stosunku do Lumii... nie mowiac o przycieciach i zwiechach... Aha Lumie kupilem nowke, ale z drugiej reki (dzien po zakupie z abonamentem w salonie) za 700PLN w sierpniu 2013... w tej cenie byla wg mnie znacznie lepsza niz androidowe... Bo za sklepowa cene 1100-1200PLN chyba bym nie kupil... ;) Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 12.05.14, 19:26 gzesiolek napisał: > A na co narzekasz dokladnie? 1. Fatalne rozwiązanie kopiowania plików między pecetem a smartfonem. Jezeli na pececie masz windowsa to po podłączeniu lumii kablem usb wcale ni widzisz jej automatycznie jako pamięć zewnętrzną, żebyś mógł skopiować sobie zdjęcia czy pliki mp3. Nie możesz też wysłać zdjęć na peceta przez bluetooth. Możesz je jedynie przesłać przez internet na jakiś dysk wirtualny i stamtąd ściągnąć sobie na peceta. To mniej więcej tak, jakbym jechał do Berlina przez Moskwę. 2. Z powyższych powodów nie mogę smartfona wykorzystać np. do nauki języka w drodze do pracy, bo nie da się na niego skopiować plików dźwiękowych. Tak więc muszę dodatkowo nosić z sobą stary wysłużony odtwarzacz empetrójek. 3. Niemożność słuchania radia FM przez głośniki. Ja rozumiem, że słuchawki muszą być podłączone, bo działają też jako antena, ale w starej nokii 6233 mimo to dało się przełączyć output ze słuchawek na głośniczek. Komu to przeszkadzało, że musieli to zmienić? 4. Największa jednak wada, to to, że zdecydowana większość aplikacji robiona jest na androida i na ajfona, na niszowe windows phone jest tego bardzo niewiele. Nie udało mi się np. do tej pory znaleźć sensownej nawigacji dla pieszych, jaką ma syn pod androidem. Szlag mnie trafia, gdy widzę jakieś aplikacje, które by mi się przydały, np. rozkłady jazdy komunikacji miejskiej, aplikacje do planowania tras rowerowych itp., są dostępne na androida, ale nie na WP. 5. Nie podoba mi się zarządzanie zasobami smartfonu. Nie da się tak jak pod androidem zamknąć aplikacji w task manager, żeby w stanie czuwania nie zamulała pamięci. Jedyna możliwość to kompletne wyłączenie urządzenia, co też czynię kilka razy dziennie. Nie jest to jednak wygodne. Na razie tyle grzechów mi się przypomniało. Tak więc póki co jedyna zaleta, to naprawdę dobra nawigacja z nieograniczonymi możliwościami aktualizowania map działająca także offline. Szkoda, że tylko samochodowa. Link Zgłoś
nazimno Re: OT - na co narzekam w Lumii 12.05.14, 19:48 Sprobowac mozesz: www.ekoob.com/transfer-files-wirelessly-from-windows-phone-8-to-computer-12137/ Ja tego nie probowalem. W androidzie uzywam app. "airdroid" - jest to swietnie zrobiona aplikacja. Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 12.05.14, 19:59 nazimno napisał: > www.ekoob.com/transfer-files-wirelessly-from-windows-phone-8-to-computer-12137/ > > Ja tego nie probowalem. Mam na domowym pececie linuksa i ten od razu po podłączeniu kablem usb widzi zdjęcia na nokii i tak mogę sobie je skopiować. To pokazuje, że blokada traktowania smartfonu jak pamięci zewnętrznej jest stworzona sztucznie w windowsie, chyba po to, żeby ludzie instalowali niewydarzony program zune microsoftu (za pomocą tego programu można synchronizować smartfon i pecet). Niech spadają na drzewo z takimi utrudniającymi życie wynalazkami. Natomiast plików mp3 nie skopiujesz z peceta na telefon, chyba dlatego, że wychodzą z założenia, że każdy to złodziej. Tak jakby nie było darmowych legalnych plików dźwiękowych choćby do nauki języków właśnie. Przy okazji polecam kursy angielskiego na stronie British Council. Link Zgłoś
nazimno I jeszcze jedno narzedzie. 12.05.14, 20:25 To: virtualrouter.codeplex.com/ Po zainstalowaniu w PC (PC/laptop - z wifi ma sie rozumiec), zamienia sie on (PC) w "hotspot" dla roznych urzadzen wifi. Mozna dolaczyc np. tablet, posiadajacy tylko wifi do sieci mobilnej bez koniecznosci posiadania oddzielnego routera. Majac wysoki limit w mobilnej sieci w laptopie, czesto z tego korzystam np do sluchania polskich stacji radiowych na smartfonie w domu lub na tablecie, a wszystko biega przez laptop. Link Zgłoś
jureek Re: I jeszcze jedno narzedzie. 12.05.14, 20:43 Tego to już zupełnie nie rozumiem. Po co mi w chałupie drugi wirtualny router, jeśli smartfon łączy się z moim normalnym routerem tak samo jak każde inne urządzenie łączące się z siecią przez wifi? Też używam smarfonu do słuchania radia przez internet (jakimś cudem TuneIn działa także pod WP), ale nie potrzebuję do tego żadnego dodatkowego wirtualnego routera. Link Zgłoś
nazimno To jest rozwiazanie alternatywne. 12.05.14, 20:54 Mozna uzywac routera "domowego" w domu albo w laptopie w domu i w drodze. To kwestia sytuacji i wygody. Mozna to zrobic w drodze, aby gosciom w samochodzie (np. z zagranicy) umozliwic dostep do sieci bez ponoszenia przez nich kosztow transferu danych w roamingu. Oni loguja sie w moim routerze wirtualnym i nie ma problemu. Link Zgłoś
jureek Re: To jest rozwiazanie alternatywne. 12.05.14, 21:04 nazimno napisał: > Mozna to zrobic w drodze, aby gosciom w samochodzie (np. z zagranicy) umozliwic > dostep do sieci bez ponoszenia przez nich kosztow transferu danych w roamingu. Do tego też nie potrzebuję żadnego dodatkowego programu, bo sam smartfon ma wbudowaną systemowo taką funkcję, która po jej włączeniu sprawia, że smartfon staje się routerem wifi (po niemiecku nazywa się to Internetfreigabe). Podajesz znajomym kod dla tego połączenia i mogą się łączyć z internetem swoimi urządzeniami nie korzystając ze swojego transferu tylko z Twojego. Link Zgłoś
nazimno Ale to wieksze ryzyko. 12.05.14, 21:34 Wiem o tym. W laptopie jest za to pelna dostepna ochrona. Znacznie lepsza od tej w telefonie. I o to biega. Link Zgłoś
jureek Re: Ale to wieksze ryzyko. 13.05.14, 00:00 nazimno napisał: > Wiem o tym. > W laptopie jest za to pelna dostepna ochrona. > Znacznie lepsza od tej w telefonie. > I o to biega. U mnie jest akurat odwrotnie - na laptopie mam co chronić, więc nie będę ryzykował, robiąc z niego routera, a smartfon to tylko zabawka, więc ryzyko, że coś wpadnie w niepowołane ręce, jest dużo mniejsze. Link Zgłoś
samspade Re: OT - na co narzekam w Lumii 12.05.14, 22:17 Dziwna sprawa. Szukanie rozwiazania problemu, ktory nie powinien zaistniec. A probowales nagrac mp3 i inne dane na karte (o ile jest taka mozliwosc w tej nokii). Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 12.05.14, 23:47 samspade napisał: > Dziwna sprawa. Szukanie rozwiazania problemu, ktory nie powinien zaistniec. > A probowales nagrac mp3 i inne dane na karte (o ile jest taka mozliwosc w tej n > okii). Niestety, ta Nokia nie ma akurat żadnej możliwości obsługi pamięci zewnętrznej. Fizycznie nie ma gdzie tej karty wsadzić. Jeśli chodzi o dokumenty pakietu office i pdf, to jedyna możliwość to wysłać je z peceta do "chmury" (tzw. SkyDrive) i później ze smartfonu je otwierać i edytować. Musisz jednak być online, bo nie da się ich nawet ściągnąć z chmury i zapisać w telefonie. To jest normalnie perwersja, co wymyślili ci chłopcy z microsoftu - takie niepotrzebne generowanie transferu. Przecież dużo wygodniej byłoby ściągnąć dokument z chmury na telefon, tam edytować offline, a jak będzie gotowy znowu wrzucić na chmurę. Nigdy więcej Windows Phone! Link Zgłoś
nazimno No i tu sie zgadzam. 13.05.14, 07:44 Cyt.: Nigdy więcej Windows Phone! PS Ja nawet rozwazalem przez chwile nabycie czegos takiego (bylo to w zasadzie za friko w ramach kompensaty za przedluzenie umowy), ale po przewertowaniu wielu rozsadnych ocen uzytkownikow na nairozmaitszych portalach specjalistycznych doszedlem do wniosku, ze jednak nie wdepne. Upierdliwosc i wiazanie rak zadecydowalo. Jezeli oprogramowanie narzedziowe pojdzie dalej w tym kierunku, wraz z z upierdliwoscia sytuacji, w ktore wciska sie uzytkownika cierpiacego na brak cierpliwosci w uzeraniu sie z prostymi sprawami, to nic im nie pomoze. Spadna na margines. Z drugiej strony - moze to i dobrze. Cos musi sie zmieniac, bo postep nie znosi prozni. Link Zgłoś
jeepwdyzlu nowe lumie są ok 13.05.14, 10:33 kupiłem dla pracowników i nie narzekam nie zawieszają się, system (tak przez Was krytykowany) jest stabilny wszystko co ma działać działa (navi, edytor dokumentów, aplikacje foto) Obsługa systemu jest więcej niż intuicyjna... Ludzie po chwili wola je od androidowych... j. Link Zgłoś
jureek Re: nowe lumie są ok 13.05.14, 10:48 jeepwdyzlu napisał: > kupiłem dla pracowników > i nie narzekam > nie zawieszają się, system (tak przez Was krytykowany) jest stabilny Nie krytykowałem niestabilności, tylko jakieś idiotyczne ograniczenia tego systemu, które nie pozwalają mi np. edytować offline dokumentów utworzonych na innych urządzeniach czy też wgrać na smartfona mp3 do nauki języka. Jedynie z nawigacji jestem zadowolony. Link Zgłoś
nazimno Wiedza o tym, ale nie reaguja... 13.05.14, 11:02 answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp8-wpapps/airdisk-pro-and-airdroid-like-apps-for-windows/24d9f17b-6afb-4282-acdd-6724ca0dd936 Link Zgłoś
nazimno To wszystko zalezy. 13.05.14, 10:51 Od technicznego ucywilizowania uzytkownika rowniez. Ludziska lubia uzywac gadzety jak zabawki. Im bardziej jest to blyszczaca zabawka - tym lepiej. Od dziecka sa zreszta do tego niejako tresowani jak czworonogi. Wiekszosc bazuje na odruchach bezwarunkowych albo warunkowych. Niemniej jednak uzytkownik technicznie ucywilizowany stroni od takich swiecidelek. I taki znacznie lepiej radzi sobie z problemami. Link Zgłoś
gzesiolek Re: To wszystko zalezy. 13.05.14, 11:39 Ok, generalnie pracuje z ludzmi ktorzy zjedli zeby na IT... Nikt kto posiedzial choc chwile na WindowsPhone nie ma az tak negatywnego podejscia... Najbardziej klna Ci, co o WP wiedza tylko z forum... Pozostali co najwyzej wypunktuja problemy doskwierajace, ale sa pod wrazeniem stabilnosci i plynnosci dzialania i tego jak poprawia sie komfort uzytkowania w stosunku do wiekszosci standardowych androidophonow... Link Zgłoś
nazimno Tej tezy przeczy podzial rynku. 13.05.14, 11:56 Podzial procentowy. Ludzie glosuja portfelem. Ktos popelnil blad w ocenie tego, co jest ludziom potrzebne. Ballmer sam powiedzial: www.businessinsider.com/steve-ballmer-heres-the-real-reason-im-leaving-microsoft-2013-11 A to powiedziala pewna "dama": „Après nous le déluge“ I tak konczy sie epoka. "Po nas chocby potop Link Zgłoś
gzesiolek Re: Tej tezy przeczy podzial rynku. 13.05.14, 12:59 Tak jest... spoznili sie z systemem WP8 o 2-3lata i probowali zrobic ze zwyklego Windowsa takze system WP... A poza tym zadufani w swoje panowanie na rynku systemow na x86, spierdzielili doglebnie marketing... Aktualny produkt naprawde sie broni, jakby nie zniechecili uzytkownikow poprzednimi WP i nie spoznili sie z calkiem niezlym WP8 mogliby miec stabilna sytuacje na rynku... a tak to czasem mam wrazenie ze MS specjalnie udupil Nokie, zeby przejac patenty za pol darmo... Link Zgłoś
jureek Re: Tej tezy przeczy podzial rynku. 13.05.14, 13:06 gzesiolek napisał: > Tak jest... spoznili sie z systemem WP8 o 2-3lata i probowali zrobic ze zwykleg > o Windowsa takze system WP... To jeszcze nie byłoby takie złe. Głównym moim problemem było bowiem to, że ten system na smartfona zbyt mało tego zwykłego windowsa przypominał. Link Zgłoś
gzesiolek Re: Tej tezy przeczy podzial rynku. 13.05.14, 13:13 Dobrze, ze nie miales okazji popracowac dluzej na urzadzeniu mobilnym na Windows Mobile (poprzedniku WP) Ten przypominal bardzo Windowsa z kompa, ale praca na nim na ekranie dotykowym to byla masakra... I wlasnie zbyt dlugie trzymanie sie tej koncepcji jest wiekszym problemem niz interfejs kafelkowy ktory dla urzadzen mobilnych sprawdza sie dosc dobrze... Ale co kto lubi... Link Zgłoś
jureek Re: To wszystko zalezy. 13.05.14, 12:34 gzesiolek napisał: > Ok, generalnie pracuje z ludzmi ktorzy zjedli zeby na IT... > Nikt kto posiedzial choc chwile na WindowsPhone nie ma az tak negatywnego podej > scia... > Najbardziej klna Ci, co o WP wiedza tylko z forum... Moja wiedza jest akurat wiedzą użytkownika. Lumia jest moim pierwszym i do tej pory jedynym smartfonem. > Pozostali co najwyzej wypunktuja problemy doskwierajace, ale sa pod wrazeniem s > tabilnosci i plynnosci dzialania i tego jak poprawia sie komfort uzytkowania w > stosunku do wiekszosci standardowych androidophonow... Stabilność czy płynność to pojęcia dość nieostre i subiektywne. Dla mnie konkretem jest brak pewnych przydatnych funkcjonalności. Nawet takich, które miałem na zwykłej komórce przez smartfonem. Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 11:51 Heh, a jaka to Lumia? Bo kurcze mialem z trzema do czynienia i kazda ma obsluge microSD... A moze przyjales, ze tak jak w iPhone tutaj obudowy sie nie otwiera? a tutaj i SIM i microSD i bateria wymienialna po sciagnieciu plecow... Link Zgłoś
nazimno Sprawdz dane techniczne tych telefonow. 13.05.14, 11:57 (zamiast sie wyzywac bez powodu) Link Zgłoś
gzesiolek Re: Sprawdz dane techniczne tych telefonow. 13.05.14, 12:55 Gdzie ja kogolwiek wyzywam, czy tez na kimkolwiek wyzywam...? Sprawdzilem... Wszystkie Lumie na WP8 maja obsluge zewnetrznej karty pamieci... Nie sadzilem, ze dyskutant narzeka na smartphone technologicznie sprzed 4lat... Juz przeprosilem za niepotrzebna dyskusje... Link Zgłoś
jureek Re: Sprawdz dane techniczne tych telefonow. 13.05.14, 13:04 gzesiolek napisał: > Wszystkie Lumie na WP8 maja obsluge zewnetrznej karty pamieci... > Nie sadzilem, ze dyskutant narzeka na smartphone technologicznie sprzed 4lat... Już moja poprzednia ponad dziesięcioletnia Nokia 6233 miała obsługę zewnętrznej karty pamięci, więc wydawało mi się oczywiste, że dużo nowszy model też będzie to miał. Dopiero jak kupiłem, wyszło, że brak tak podstawowej funkcjonalności. Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 12:24 gzesiolek napisał: > Heh, a jaka to Lumia? > Bo kurcze mialem z trzema do czynienia i kazda ma obsluge microSD... Moja nie ma. Lumia 610 Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 12:50 Ok... to gadamy o zupelnie roznych systemach i smartfonach... Nie mialem do czynienia z WP przed 8... Przepraszam, ale radze kiedys sprawdzic nowsza Lumie... Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 13:01 gzesiolek napisał: > Ok... to gadamy o zupelnie roznych systemach i smartfonach... Nie takie znów zupełnie różne. Pożytecznych aplikacji brak zarówno na jeden i drugi system. > Przepraszam, ale radze kiedys sprawdzic nowsza Lumie... Dwuletnia Lumia jest już stara? Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 13:04 No ja mam 1,5 roczna i to zupelnie inna liga... Piszesz o mitycznych aplikacjach... to jakiej użytecznej aplikacji nie masz na Lumii? Poza lokalnymi usługodawcami? Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 13:10 gzesiolek napisał: > Piszesz o mitycznych aplikacjach... to jakiej użytecznej aplikacji nie masz na > Lumii? > > Poza lokalnymi usługodawcami? Pisałem już. Nawigacji dla pieszych bardzo mi brakuje. No i właśnie tych lokalnych aplikacji. Komunikacja miejska. Trasy rowerowe w mojej okolicy. Najbardziej brakuje mi tego: www.radroutenplaner.hessen.de/rph_mobil_01.asp Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 13:31 Co navi pieszej... Here Maps mi wystarcza... Ja na rowerze uzywam takiej aplikacyjki: www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/cycle-assistant/81a6539c-5c98-4de4-8fc4-c58497a81289 Jest tez kilka tego typu, moze cos wybierzesz... Jak masz u siebie 7.5 lub 7.8 to powinienes kilka aplikacyjek znalezc... na starsze raczej nie... Tutaj cos podobnego do Twojego linka: www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/b-icycle/0b60b8af-6abc-4ebd-a2d7-20bbf8376bbf Ale juz platna... Co do lokalnych to jak na razie wcześniej czy później znajdowałem... no ale bywa roznie... Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 11:16 Ad.1. Dziwne.... u mnie po podpieciu mam od razu dwa woluminy gdzie kopiuje pliki jak chce... Dość często zgrywam zdjęcia... może to kwestia Windowsa? Testowałem na 7 i 8, nie mam już nigdzie XP... a może instalacji... Ad.2. Muzykę wgrywam sobie jaką chce i jak chce w MP3... Ad.3. Radzę w wielu miejscach sprawdzać menu kontekstowe poprzez przytrzymanie palca na ekranie... można znaleźć ciekawe opcje np. przełącz na głośnik... Ad.4. Większość aplikacji jednak jest... Ale rzeczywiście czasem wkurza, jak wrzucają marketingowo, że mają nową aplikacje np. do obsługi np. strefy parkowania na wszystkie urządzenia mobilne...no i WP jakos zapominają... Ale to lenistwo firm, że zlewają 5-10% rynku... Ad.5. Przecież jest znacznie łatwiej zamknąć aplikacje... przytrzymujesz strzałkę w tył i masz listę uruchomionych aplikacji z możliwością zamykania lub przejścia na nią jednym kliknięciem... Mam dwie nawigacje Here... jedną samochodową drugą uniwersalną idealnie działającą dla pieszych w dużych miastach... Więc albo ja mam siakiś lepszy system, albo masz już tak negatywne nastawienie, że nawet Ci się nie chciało nauczyć obsługiwać... Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 12:23 gzesiolek napisał: > Ad.1. Dziwne.... u mnie po podpieciu mam od razu dwa woluminy gdzie kopiuje pli > ki jak chce... > Dość często zgrywam zdjęcia... może to kwestia Windowsa? Testowałem na 7 i 8, n > ie mam już nigdzie XP... a może instalacji... To kwestia wersji systemu na smartfonie. Podobno od WP8 nie trzeba już tego durnego Zune do kopiowania plików. To akurat najmniejszy problem, bo na pececie mam linuksa. Nie podoba mi się jednak samo podejście, że technicznie dostępna funkcja jest sztucznie blokowana. > Ad.2. Muzykę wgrywam sobie jaką chce i jak chce w MP3... Skąd i na jaki nośnik wgrywasz sobie te pliki mp3? Przecież nawet jak połączę smartfona z pecetem przez kabel usb, to widzę tylko katalog na zdjęcia. Na telefon nie mogę skopiować żadnych plików z komputera. > Ad.3. Radzę w wielu miejscach sprawdzać menu kontekstowe poprzez przytrzymanie > palca na ekranie... można znaleźć ciekawe opcje np. przełącz na głośnik... Straciłem kupę czasu na szukanie takiej opcji, bo wydawało mi się rzeczą oczywistą, że musi być. W końcu poszukałem w internecie i dowiedziałem się, że to co dla mnie oczywiste, wcale takie oczywiste dla projektantów telefonu nie jest. W tym modelu nie ma fizycznej możliwości słuchania radia FM przez głośniki. Gdy słucham przez internet, jest to możliwe, ale musiałbym chyba na głowę upaść, żeby generować transfer dla posłuchania radia, którego mogę posłuchać bezpośrednio ze stacji naziemnej. W ogóle zauważyłem, że projektantom jakby zależało na generowaniu jak największego transferu danych - dokumenty do edytowania tylko online na jakimś SkyDrivie, radio najlepiej przez internet, muzykę też przez internet ściągać itd. Przecież to jest chore, takie rozrzutne zapychanie łączy. > Ad.4. Większość aplikacji jednak jest... Ale rzeczywiście czasem wkurza, jak wr > zucają marketingowo, że mają nową aplikacje np. do obsługi np. strefy parkowani > a na wszystkie urządzenia mobilne...no i WP jakos zapominają... Ale to lenistwo > firm, że zlewają 5-10% rynku... Jako użytkownika mało mnie interesuje, czyja to wina, faktem jest, że nie mam wielu aplikacji, które by mi się przydały, a z których mógłbym korzystać pod androidem. > Ad.5. Przecież jest znacznie łatwiej zamknąć aplikacje... przytrzymujesz strzał > kę w tył i masz listę uruchomionych aplikacji z możliwością zamykania lub przej > ścia na nią jednym kliknięciem... Zamykać? Jak? Przecież nie ma żadnego krzyżyka do zamknięcia aplikacji, masz tylko strzałkę wstecz. Aplikacje zamykają się "same" po dłuższym nieużywaniu i to też mnie wkurza, że nie mam nad tym kontroli. Zauważyłeś, że gdy odtwarzasz muzykę, to nie masz w ogóle przycisku "stop"? Masz tylko "pause". Tylko, że zatrzymanie odtwarzania przez "pause" nie zwalnia żadnych zasobów systemowych. Jeśli chciałbyś mieć przycisk "stopu", to możesz sobie kupić specjalną aplikację, która robi to, co powinien już oferować sam odtwarzacz. Czy to nie perwersja? www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/stop-the-music/0899997d-c25a-4075-9b28-685308e1568b > Mam dwie nawigacje Here... jedną samochodową drugą uniwersalną idealnie działaj > ącą dla pieszych w dużych miastach... Niestety, ta druga też dopiero od WP8. Dopiero półtora roku temu kupiłem smartfona i już miałbym kupować następny, żeby mieć kolejną wersję systemu? > Więc albo ja mam siakiś lepszy system, albo masz już tak negatywne nastawienie, > że nawet Ci się nie chciało nauczyć obsługiwać... Nastawienie miałem pozytywne. Może trochę zbyt wielkie oczekiwania. Myślałem sobie, że w drodze do pracy będę słuchał sobie empetrójek do nauki języka (słucham w końcu, ale na innym urządzeniu), albo będę sobie mógł poprawić jakieś tłumaczenie w wordzie, czy też sprawdzić, czy autobus, na który czekam, się nie spóźnia. No i nic z tego nie wyszło, stąd mój zawód. Tym większy, że widzę jak dzieci na smartfonach pod androidem, mają te możliwości. Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 12:53 Ok myslalem caly czas ze rozmawiamy o sensownych Lumiach z WP 8... Wczesniejsze rzeczywiscie byly niezbyt udane...glownie z winy systemu... Przepraszam za niepotrzebna dyskusje... Ale tak czy siak widac ze Nokia+MS za pozno, ale jednak poprawili kluczowe rzeczy... Link Zgłoś
jureek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 12:58 gzesiolek napisał: > Ale tak czy siak widac ze Nokia+MS za pozno, ale jednak poprawili kluczowe rzec > zy... Które najpierw zepsuli :) Od początku ery komórkowej używam tylko Nokii i niestety ta Lumia była nawet krokiem wstecz w stosunku do zwykłych telefonów, nawet nie smartfonów. Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT - na co narzekam w Lumii 13.05.14, 13:03 Hehe... pociesze sie ze to samo mialem z pierwszym smartphonem androida... ;) Link Zgłoś
galtomone Re: Panowie polećcie nawigacje 09.05.14, 07:59 marektatarski napisał(a): > Zdecydowanie Garmin! Bo? To w 100% te same mapy co w Lumii, tylko telefn ma kilka dodatkowych atutow... Np. traffic online - w Garminach jest tylko stary TMC. Link Zgłoś
jeepwdyzlu masz za mały budżet 08.05.14, 23:02 jeśli chcesz mieć też mapy Europy (a nie chcesz goclevera) Jak mniemam - nie chodzi Ci o mapy do smartfona ale określone urządzenie. Najlepsze są garminy, zaraz za nimi mio tom tomy omijaj - te sku...ele sprzedadzą policji i ubezpieczycielom info jak jeździsz... Szykuj 5 stów... ciao jeep Link Zgłoś
jureek Re: masz za mały budżet 09.05.14, 10:33 Za mały budżet? Nokię Lumię kupiłem na ebayu za 70 euro, mapy garmina ściągam do niej za darmo, do jakiego kraju potrzebuję, jako nawigacja samochodowa sprawdza się doskonale. W czym nawigacja na urządzeniu przewyższa nawigację na smartfonie? Jeszcze jedna zabawka elektroniczna więcej? Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: masz za mały budżet 09.05.14, 12:58 jureek nie umiesz czytać ze zrozumieniem? pisałem o navi NIE w telefonach nie każdy używa smartfona w aucie (sam mam iPhona ale w samochodach wolę garminy) j. Link Zgłoś
trypel ajfon srajfon 09.05.14, 13:20 nie chwal sie. apple to zuo w najczystszej postaci. PS ja co 2 lata kupuję najtańszą navi (teraz larka) na którą wrzucam stale updejtowaną automape. Działa idealnie. Ważne zeby wyswietlacz był jasny i dało radę w rękawiczkach obsługiwać (motocykl) Link Zgłoś
jeepwdyzlu ajfon srajfon? co cię ugryzło trypel? 09.05.14, 13:30 kobita od Ciebie odeszła z trenerem z siłowni z iPhonem? iPhonem w ogóle można się "chwalić" ? odpisałem użytkownikowi nokii j. Link Zgłoś
trypel walczę z apple na każdym froncie 09.05.14, 13:41 owszem można sie chwalić - w takiej Moskwie jak nie masz srajfona to jesteś nikim, a w Leningradzie (pardon St Peterze) smieją sie ze srajfonów i wypada mieć szajsungi :D a ja po prostu nie lubię apple'a Link Zgłoś
swan_ganz Re: walczę z apple na każdym froncie 10.05.14, 09:53 a ja po prostu nie lubię apple'a komputry mają niezłe.. Córka nie wyobraża sobie życia bez makboka czy ajfona... Przy czym; ich oprogramowanie musi być naprawdę niezłe bo od kiedy córka przesiadła się na ich sprzęt to nie musiałem jej stawiać systemu operacyjnego na nogi co w przypadku windy musiał robić przynajmniej co kwartał bo zawsze jej się coś w lapku zesrało... Link Zgłoś
swan_ganz Re: ajfon srajfon 10.05.14, 09:48 apple to zuo w najczystszej postaci. a żebyś wiedział... Spróbuj wyłączyć kamerkę w ich telefonie albo mikrofon... W androidach też wprawdzie tego nie zrobisz ale za to możesz wyjąć baterię jeśli chcesz być pewny intymności przeżywanej właśnie chwili.. Apple nie da ci takiej szansy ... :-) Link Zgłoś
trypel Re: ajfon srajfon 12.05.14, 07:54 wiem i nie wierzę że apple nie wykorzystuje faktu odblokowywania telefonu za pomocą odciska palca do niecnych celów :) pewnie wystarczyłaby prosta aplikacja żeby gdzies tam, ktoś tam, stworzył piękną bazę danych odcisków i użytkowników. A potem Obama sobie z niej skorzysta. Wciąż od czasu do czasu włączam starą nokię i do niej wkładam kartę sim. I czuję sie zdecydowanie bezpieczniej :) (naiwnie) Link Zgłoś
galtomone Re: masz za mały budżet 09.05.14, 13:43 Wrzuc sobie navi Garmina na iP, nie bedziesz musial taszczyc obu. A jak nie ma PL, to Navigona, ktoreo GFarmin kupil jakis czas temu. itunes.apple.com/pl/app/navigon-europe/id320279293?mt=8 Link Zgłoś
kontik_71 Re: masz za mały budżet 09.05.14, 14:22 Ja uzywam Navigona od paru lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiodl..: Link Zgłoś
galtomone Re: masz za mały budżet 09.05.14, 14:31 kontik_71 napisał: > Ja uzywam Navigona od paru lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiodl..: Czyli praktycznie Garmina, tylko z innym interfejsem (mapy te same, bo to jedna firma) :-) Link Zgłoś
kontik_71 Re: masz za mały budżet 09.05.14, 14:43 Na poczatku byl to Navigon jako samodzielna firma a teraz faktycznie jest to odnoga Garmina. I tak pewnie pozostanie bo Garmin sam z siebie nie ma nic na androida. Link Zgłoś
jureek Re: masz za mały budżet 12.05.14, 11:03 jeepwdyzlu napisał: > nie umiesz czytać ze zrozumieniem? > pisałem o navi NIE w telefonach A ja pytałem, w czym osobne urządzenie do nawigacji jest lepsze od smartfonu z taką funkcją. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: masz za mały budżet 12.05.14, 14:16 A ja pytałem, w czym osobne urządzenie do nawigacji jest lepsze od smartfonu z taką funkcją. ------ nie mam pojęcia pisałem o dedykowanych urządzeniach - bo tak wywnioskowałem z pytania założyciela wątku... nigdzie nie twierdziłem, że smartfon plus program to coś gorszego... j. Link Zgłoś
celicaman Re: masz za mały budżet 09.05.14, 13:55 > tom tomy omijaj - te sku...ele sprzedadzą policji i ubezpieczycielom info jak jeździsz... A w jakiż to magiczny sposób nawigacja poinformuje policjanta czy ubezpieczyciela, że jestem niegrzeczny na drodze? Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: masz za mały budżet 09.05.14, 14:11 tom tomy omijaj - te sku...ele sprzedadzą policji i ubezpieczycielom info jak jeździsz... A w jakiż to magiczny sposób nawigacja poinformuje policjanta czy ubezpieczyciela, że jestem niegrzeczny na drodze? -------- poguglaj sobie nawet tu na forum była dyskusja... sama z siebie nie ale nie ukrywają, że sprzedają dane ubezpieczycielom i policji właśnie... j. Link Zgłoś
nazimno To proste. 09.05.14, 14:23 Jesli po pierwszej instalacji systematycznie podlaczasz go do peceta, a pecet jest polaczony z siecia (internet), to problem jest. Jesli natomiast uzywasz go bez zadnych zabiegow aktualizacyjnych i nie jest on laczony z pecetem, to tomtom moze Ci "naskoczyc", mowiac kolokwialnie. Link Zgłoś
kolopko Re: masz za mały budżet 10.05.14, 07:42 Litosci. Takiego bzdetu dawno nie slyszalem. Tomtom zbiera dane, odsprzedawac je tez oczywiscie moze (chociaz pierwsze slysze), ale sa to tylko dane statystyczne. Np. srednia predkosc wszystkich samochodow na danym odcinku w danym okresie. I zapewniam cie - kazda firma robi to samo w tym temacie. Tego typu dane musza miec jezeli chca sie liczyc na rynku. Na marginesie - mialem mio (porazka), garmina (szalu brak ale poprawnie) teraz mam Tomtoma i jest najlepszy. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: masz za mały budżet 10.05.14, 10:17 Litosci. Takiego bzdetu dawno nie slyszalem. Tomtom zbiera dane, odsprzedawac je tez oczywiscie moze (chociaz pierwsze slysze), ale sa to tylko dane statystyczne. --------------------- każdy zbiera dane każdy je odsprzedaje hut=rtem tom tom nie ukrywał że sprzedaje dane spersonalizowane jak ktoś dostanie wyższą skłądkę OC to powiesz - litości - nie słyszałem dawno takie bzdetu???? TO SIĘ DZIEJE - już i teraz. Może nie w Polsce ale i tego nie był bym pewien j. Link Zgłoś
kolopko Re: masz za mały budżet 10.05.14, 14:21 Spersonalizowane??? Nawet jakby chcieli takie cos robic to w obecnej chwili jest to technicznie niemozliwe. Dane maja i odsprzedaja - tak jak piszesz - hurtem. Ale statystyczne! Link Zgłoś
tygrynio1966 Re: masz za mały budżet 10.05.14, 17:12 nie chcę się mieszać w dyskusje ekspertów ale moim skromnym zdaniem Automapa dystansuje na terenie Polski wszystkie nawigacje a można ją zainstalować dosłownie na każdym sprzęcie inna rzecz że sama Automapa jako program nie jest tania Link Zgłoś
nazimno Re: masz za mały budżet 10.05.14, 17:57 Jasne, jasne, statystyczne, macie , Jarzabek racje... hurtem Link Zgłoś
kolopko Re: masz za mały budżet 11.05.14, 11:43 Jasne, jasne. Tomtom ma spersalizowana baze danych uzytkownikow. Kupujac urzadzenie okazujesz dowod osobisy i dowod rejestracyjny samochodu. Na tej podstawie wystawiane sa mandaty za przekroczenie predkosci. Na tej podstawie zwiekszane sa stawki ubezpieczenia OC... Teorie spiskowe to sotatnio bardzo modna rzecz :) Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: masz za mały budżet 11.05.14, 12:21 nie okazujesz dowodu ale jak podłączasz urządzenie do kompa to tak jakbyś to zrobił.... to nie teoria spiskowa to są fakty j. Link Zgłoś
samspade Re: masz za mały budżet 11.05.14, 12:30 I co z tego wynika? tom tom nie ma bazy z danymi na temat jazdy konkretnych osób. Mogą mieć i handlować danymi zbiorczymi. Ale spersonalizowanymi? Niby skąd wiedzą, kto kierował samochodem w danym momencie? I co w przypadku kiedy podłączasz się do komputera z innym ip? Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: masz za mały budżet 11.05.14, 12:42 poguglaj i zobacz co sprzedaje tom tom ubezpieczycielom owszem - na razie głównie dane zbiorcze ale ISTNIEJE możliwość wyłapania kto nagminnie przekracza szybkość bez okazywania dowodu nie Was dotyczy problem? Owszem - NA RAZIE sygnalizuję tendencję na rynku - której konsumenci tak .... naiwni jak Wy nie rozumieją... chcecie żyć w inwigilowanym przez lodówki raju? wasze prawo i głupota eot jeep Link Zgłoś
samspade Re: masz za mały budżet 11.05.14, 12:59 jeepwdyzlu napisał: > poguglaj > i zobacz co sprzedaje tom tom ubezpieczycielom > owszem - na razie głównie dane zbiorcze A jeszcze niedawno były to dane spersonalizowane. > ale ISTNIEJE możliwość wyłapania kto nagminnie przekracza szybkość > bez okazywania dowodu Jak? > nie Was dotyczy problem? > Owszem - NA RAZIE > sygnalizuję tendencję na rynku - której konsumenci tak .... naiwni jak Wy > nie rozumieją... > chcecie żyć w inwigilowanym przez lodówki raju? Wszyscy producenci gromadą dane, wszyscy mogą nimi handlować. A może pytanie brzmi, którzy do tego handlu się przyznają. A rada nie kupuj tomtoma bo się przyznaje jest dziwna. Wyroby tych, którzy robią to samo ale się nie przyznają są ok? > wasze prawo > i głupota A niedawno pisałeś że to forum ludzi tolerancyjnych itp, itd Hipokryzja? > eot Może i lepiej. Link Zgłoś
nazimno Re: masz za mały budżet 11.05.14, 13:38 Niezaleznie od zakresu Waszego sporu. To jest powazny problem legislacyjny. 30 lat temu do gromadzenia danych potrzebny byl wyrok sadowy i czynne sledztwo. Tak bylo w krajach demokratycznych. Dzis gromadzenie danych odbywa sie niejako w tle kazdej czynnosci czlowieka. Ich uzycie jest kwestia okolicznosci. I dlatego nie mozna tego ignorowac, udajac strusia z lbem w piasku. Link Zgłoś
kolopko Re: masz za mały budżet 12.05.14, 08:26 Do gromadzenia danych statystycznych rowniez potrzebny byl wyrok sadowy i czynne sledztwo? Link Zgłoś
kolopko Re: masz za mały budżet 12.05.14, 08:35 Poguglalem: "TomTom, holenderski producent nawigacji, ma nowy pomysł na zarobek: chce dane o tym, jak jeżdżą kierowcy, przekazywać ubezpieczycielom. O ile kierowcy się na to zgodzą, mogą liczyć na niższe opłaty za OC czy AC" "Zarabia też na zbiorczych danych, sprzedając je lokalnym władzom, głównie po to, by wiedziały dokładnie, gdzie są problemy z korkami czy ze zbytnim natężeniem ruchu, a także po to, by mogły planować budowę nowych dróg czy tworzenie objazdów na czas remontu." "W zeszłym roku wybuchła mała afera, gdy wyszło na jaw, że w Holandii z danych TomToma korzystała policja - sprawdzała, gdzie kierowcy jeżdżą zbyt prędko, i tam ustawiała fotoradary oraz kamery." Widzisz w tych dzialaniach cos oburzajacego? Bo ja nie! Moze dlatego, iz uwazam ze: - tam gdzie kierowcy przekracaja predkosc POWINNY byc kontrole. - jezeli moj styl jazdy umozliwilby mi obnizenie stawki ubezpieczenia to bym skorzystal. - nie lubie stac w korkach. Ale moze dziwny jestem... Link Zgłoś
nazimno Tak zachowuje sie owca w stadzie pilnowanym 12.05.14, 09:46 przez owczarki. W zamian za przekonania, owcy pozwala sie zrec trawe pod nadzorem. PS Tu masz, jednak racje: " Ale moze dziwny jestem..." Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: masz za mały budżet 12.05.14, 14:15 Zarabia też na zbiorczych danych, sprzedając je lokalnym władzom, głównie po to, by wiedziały dokładnie, gdzie są problemy z korkami czy ze zbytnim natężeniem ruchu, a także po to, by mogły planować budowę nowych dróg czy tworzenie objazdów na czas remontu." "W zeszłym roku wybuchła mała afera, gdy wyszło na jaw, że w Holandii z danych TomToma korzystała policja - sprawdzała, gdzie kierowcy jeżdżą zbyt prędko, i tam ustawiała fotoradary oraz kamery." Widzisz w tych dzialaniach cos oburzajacego? Bo ja nie! Moze dlatego, iz uwazam ze: - tam gdzie kierowcy przekracaja predkosc POWINNY byc kontrole. - jezeli moj styl jazdy umozliwilby mi obnizenie stawki ubezpieczenia to bym skorzystal. - nie lubie stac w korkach. Ale moze dziwny jestem... ----------- owszem - jesteś dziwny poczytaj o syndromie sztokholmskim j. Link Zgłoś
chris62 Re: masz za mały budżet 12.05.14, 15:52 jeepwdyzlu napisał: > > Widzisz w tych dzialaniach cos oburzajacego? Bo ja nie! Moze dlatego, iz uwazam > ze: > - tam gdzie kierowcy przekracaja predkosc POWINNY byc kontrole. ------------------- Ja owszem widzę - kontrole są w miejscach gdzie zagrożenia nie ma ale są tylko po to aby focioradar sie zwrócił i przynosił szybkie krociowe zyski. Ostatnio mi błysnęło w plecy po opuszczeniu obszaru zabudowanego na łuku drogi który starą Nyską pokonałbym jadąc 90 a co dopiero nowoczesnym autem w którym prędkość 90 wydaje się staniem w miejscu. No i tam cwaniaki ustawili 70 i przenośny fociobłysk bo wiadomo opuszczając łuk widząc długą prostą pod górkę każdy lekko przyciśnie żeby nabrać prędkości adekwatnej dla 6-tego biegu. W drugą stronę wiadomo ktoś sobie po prosto leci 90-100 wpada na taki łuczek specjalnie nie widzi powodu do hamowania no i też go mają. My kako kierowcy płacimy drakońskie podatki temu rządowi i oprócz pewnych obowiązków mamy też prawa a jednym z tych praw jest możliwość przejazdu z miejscowości A do miejscowość B w rozsądnym czasie i to nam się odbiera szosa prowadzi przez wsie z których 90% to obszar zabudowany, potem same 70 tki i 30 stki więc aby w 100% zgodnie z przepisami przejechać powiedzmy 200 km trasę np Bielsko - Jasło przez nowy Sącz to potrzebowalibyśmy na to w tych realiach w zależności od natężenia ruchu około 5-6 godzin!!! Alternatywnych tras nie ma i szybko nie będzie. Zamiast za autostrady będziemy płacić za focioradarki i to nie tam gdzie faktycznie trzeba zwolnić tylko tam gdzie ograniczenie jest zbędne. Zresztą temat jest wałkowany od jakiegoś czasu przypadek gminy Biały Bór już jest słynny... Link Zgłoś
jeepwdyzlu @chris 12.05.14, 17:32 jak cytujesz KOGOŚ innego - wklejaj uważniej Wynika z Twojego postu, że ja napisałęm tę piramidalną bzdurę z którą słusznie polemizujesz... :-) jeep Link Zgłoś
kolopko Re: masz za mały budżet 12.05.14, 20:26 Primo - sprzedaz danych policji miala miejsce w Holandii. Naprawde chces podjac dyskusje na temat bezpieczenstwa drog NL w porownaniu do PL. Na pewno chcesz podjac dyskusje na temat "drakonskich" podatkow jakie biedny polski kierowca placi rzadowi w porownaniu do NL? Na pewno chcesz podjac dyskusje na temat ograniczen predkosci w PL w porownaniu do NL? Secundo - W PL kazde ograniczenie jest zle. 90 poza zabudowanym to przeciez za malo. A potem czyta sie ze jakis idiota uznal ze ta polna droga powinna miec 130 i zapier...lal i odziwo - wyrzucilo go z drogi. 50 w miesce to tez za malo - bo przeciez jezdze 70-80 i nic sie nie dzieje. Tylko przy moim ku.wa domu ma byc 30 i fotoradar bo przeciez dzieci ku.wa mam! Link Zgłoś
citizenwhite Re: masz za mały budżet 12.05.14, 15:20 kolopko napisał: > Widzisz w tych dzialaniach cos oburzajacego? Bo ja nie! Moze dlatego, iz uwazam > ze: > - tam gdzie kierowcy przekracaja predkosc POWINNY byc kontrole. > - jezeli moj styl jazdy umozliwilby mi obnizenie stawki ubezpieczenia to bym sk > orzystal. > - nie lubie stac w korkach. > > Ale moze dziwny jestem... Masz mentalnosc niewolnika, to nie jest dziwne, smutne raczej. Jestes jednym z tych zapewne, ktorzy mysla, ze podsluchiwanie, podgladanie i kontrolowanie to nic zlego, bo przeciez uczciwi ludzie nie maja nic do ukrycia. Zgodzisz sie pewnie na krok nastepny, kamera w oknie, bo przeciez nic do ukrycia itp. Odnalazlbys sie w totalitarnych rezimach, bezpiecznie, a ze w niewoli... Link Zgłoś
kolopko Re: masz za mały budżet 12.05.14, 20:27 Mentalnosc niewolnika a dazenie do ladu spolecznego to nie to samo. Ale co ja Ci tam bede tlumaczyl... Link Zgłoś
celicaman Re: masz za mały budżet 13.05.14, 12:15 > poguglaj > i zobacz co sprzedaje tom tom ubezpieczycielom > owszem - na razie głównie dane zbiorcze > ale ISTNIEJE możliwość wyłapania kto nagminnie przekracza szybkość > bez okazywania dowodu Pomysł przez chwilę, zanim uwierzysz wszystkiemu co wujek Google podaje... 1. Kwestia techniczna. Żeby wykryć przekroczenie prędkości potrzebujesz dokładną lokalizację, prędkość pojazdu i czas. Czyli nawigacja co kilka sekund musiałaby zapisywać w pamięci te dane. Jeśli ktoś ma navi z funkcja zapisu trasy (np archaiczny garmin III plus) to może sprawdzić, jaką ilość pamięci zeżre samo zapamiętanie trasy. A tu dokładamy jeszcze prędkość i czas. Jak aktualizujemy mapy raz na kwartał, to oznacza, ze navi musi zmagazynować i przesłać do centrali prawdopodobnie gigabajty danych. Zobacz sobie w ustawieniach karty sieciowej jakie ilości danych wysyła komputer po podłączeniu nawigacji. I na czas transmisji. 2. Kwestia identyfikacji kierowcy. TomTom nie ma zielonego pojęcia kto prowadzi auto i jakie auto. On nawet nie wie, kto jest właścicielem nawigacji. Jak kupujesz na fakturę, to co najwyżej sklep ma dane kupującego, nie użytkownika. Jedyne dane jakie ma Tomtom to dane z rejestracji na stronie www. Jaką można mieć pewność, że zarejestrowany Jan Kowalski z Koziej Wólki naprawdę jest Janem Kowalskim? Peselu raczej przy rejestracji urządzenia nie podajesz. A jeśli nawet jest, to jak wydedukować, kto używa nawigacji? Spytać Kowalskiego? On nie ma obowiązku wiedzieć kto używa jego navi i informować o tym stosowne służby. Nawigacja to nie samochód. A jak jest zarejestrowane na firmę, to co wtedy? 3. Kwestie prawne. Nawigacja o ile się nie mylę nie jest urządzeniem, które prawodawca uznał za mogące służyć do kontroli prędkości. A jeśliby było, to musiałoby być legalizowane. Znasz kogoś, kto legalizuje swoje nawigację? Ale zawsze można wierzyć we współczesną wersję "czarnej wołgi" bo google coś tam wyrzuciło w wynikach wyszukiwania... Link Zgłoś
nazimno Re: masz za mały budżet 11.05.14, 07:09 Zaraz, zaraz, a to to pies? m.chip.pl/mobile/news/bezpieczenstwo/monitorowanie-i-szyfrowanie-danych/2014/03/wiemy-za-ile-microsoft-sprzedaje-nasze-dane-fbi/mobile_view PS Psa musze wyprowadzic, cholera, zachcialo mu sie tak wczesnie... Link Zgłoś
chris62 Re: Panowie polećcie nawigacje 09.05.14, 14:54 Ja też mam taki dylemat a wolałbym jednak mieć oddzielne navi od telefonu bo nie zawsze mi na rękę aby rozmowy przychodzące były widziane i słyszane przez pasażera. Skoro tak to tu już bym wolał2 w jednym czyli navi z kamerą rejestratorem jazdy no bo ile tego wszystkiego poprzyklejam do szyby? No a co do map to jakoś tak najbardziej mnie przekonuje auto mapa z uwagi na adresy. Hołowczyc mnie wku..a bo mówi lekko w prawo a tam lekko to jest ale chyba tylko dla Subaru WRC, no i to hasło "jesteś poza trasa" jest rozwalające mało tego następna będzie lepsza niby jak a jeżeli gorsza? Niestety AM ma wadę w postaci kosztów aktualizacji i to na minus. Tom tom ponoć można aktualizować dożywotnio po dopłacie z tego co widzę ok 200 PLN więcej na start ale zapewne to się skończy w momencie zmiany obecnego standardu urządzeń na jakiś lepszy. MIo też coś tam oferują z aktualizacją ale jakoś to dziwnie brzmi jakoby te aktualizacji polegały na tym co userzy wprowadzą? Ktoś wie coś więcej? Jak wygląda kwestia adresów Tom Tom lub MIO względem Auto Mapy? Link Zgłoś
marusmk Re: Panowie polećcie nawigacje 09.05.14, 20:18 Dla informacji (bo temat o navi a nie programie na telefon). Darmowa nawigacja Panoramy Firm: Teraz coś od siebie. Dostawcą map jest TOMTOM. Aplikacja zasadniczo jest GENIALNA sprawdzając "na sucho" przed komputerem. Aplikacja wyznacza od strzału 3 trasy i powiem szczerze, że każda z tych tras jest ok (jeżdżę zawodowo i sprawdzałem swoje trasy). Samo menu jest dość przejrzyste i intuicyjne. Łatwo wbija się adres itd. Powiem szczerze, że PF odwaliło kawał dobrej roboty i nawigacja ta zyska WIELU zwolenników za jakość map, funkcje i przede wszystkim to, że jest DARMOWA. Kto nie zna się na androidzie, nie ma pieniążków za dużo a chce mieć dobrą nawigację no i wejdzie w sklep PLAY to to jest NAJLEPSZY moim zdaniem wybór. Poszperam trochę i pooglądam jakie są plik map gdyż niektórym przydadzą się zagraniczne mapki, a te już są płatne Mapa PL darmowo, dożywotnie mapy EU podobno 100PLN Link Zgłoś
mairo Re: Panowie polećcie nawigacje 10.05.14, 09:15 Miałem: TomTom Go920, VIA 120 Navigona Mam i używam: Here Maps w Lumi 520 google maps nawigacji w iPhonie wbudowanej nawigacji w samochodzie - Commmand NTG4 z mapami z 2011 roku i najlepszy i najwygodniejszy ..... jest NTG4. Tak dobrej nawigacji jeszcze nie miałem Z przenośnych to poleciłbym TomTom'a super wygodny interfejs bez wodotrysków, ale robi co do niego należy :) Link Zgłoś
caesar_pl Re: Panowie polećcie nawigacje 10.05.14, 19:11 najlepsza taka,na ktora mozesz ladowac darmowe mapy z internetu.Nie tylko ulic ale sciezek rowerowych,tras wedrownych,regionow gorskich,turystycznych I to calego Swiata.Wiele Garminow to potrafi. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Panowie polećcie nawigacje 10.05.14, 20:24 ja nikomu nie ufam...nawet nawigacji:) Kiedyś jechałem na pewną wieś i mapa pokazywała na prawo od trasy - skręcam w uliczkę w lewo i pytam chłopka gdzie tu jest (...miejce którego szukałem)....Odp: po drugiej stronie trasy 2 km od niej prosto, w lewo i prosto:)...i w ten sposób dojechałem dzięki miejscowemu chłopkowi:) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Panowie polećcie nawigacje 10.05.14, 20:25 misiaczek1281 napisał: > ja nikomu nie ufam...nawet nawigacji:) Kiedyś jechałem na pewną wieś i mapa pok > azywała na prawo od trasy - skręcam w uliczkę miało być :w prawo(sorki) i pytam chłopka gdzie tu j > est (...miejce którego szukałem)....Odp: po drugiej stronie trasy 2 km od niej > prosto, w lewo i prosto:)...i w ten sposób dojechałem dzięki miejscowemu chłopk > owi:) Link Zgłoś
caesar_pl Re: Panowie polećcie nawigacje 11.05.14, 15:55 Mapy do Garmina ,te darmowe sa aktualizowane bardzo czesto.Sa to mapy calego Swiata. mapas.alternativaslibres.es/downloads.php#Europe to sa setki map od map dla rowerow gorskich po sciezki wedrowne czy stoki zjazdowe w Alpach.Na polskich stronach sa mapy dla Mazur,Beskidow itd,itd.To wszystko mapy nie do kupienia. wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/Download Prawdopodobnie takze inne nawigacje niz Garmin pozwlaja wgywac darmowe mapy.I te najlepiej kupic. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Panowie polećcie nawigacje 12.05.14, 19:52 Sam sobie przeczysz. Najpierw napisałeś, że nikomu nie ufasz, a później napisałeś, że zaufałeś miejscowemu chłopakowi. Gdzie tu logika wypowiedzi? Nikomu to nikomu. Link Zgłoś
iophuihuoi Re: Panowie polećcie nawigacje 04.08.14, 12:49 a czemu masz taka awersje do go-cleverów? Link Zgłoś