el.comendantto 02.06.14, 12:21 Jak to jest z kosztami eksploatacji i utrzymania samochodów marki Subaru? Link Zgłoś Obserwuj wątek
zimnokrwisty Re: Subaru Impreza - koszty 02.06.14, 12:57 Chodzi Ci o zwykłą Imprezę, czyli normalnie eksploatowane auto kompaktowe, czy o WRX Sti ciśnięte tak, jak na to zasługuje? Link Zgłoś
galtomone Re: Subaru Impreza - koszty 02.06.14, 13:01 Musisz napisac torche wiecej, wersja, rocznik, itd. Generalnie licz sie na 100% z wyższym spalaniem. Poza tym nie specjalnie sie to rozni w obsludze od innych aut (dochodzi np. wymiana oleju w tylnym moscie czy regulacja zaworow ale tego sie nie robi co miesiac),. Link Zgłoś
el.comendantto Re: Subaru Impreza - koszty 02.06.14, 14:41 Chodzi mi o np. Impreza 2.0 125KM rok. 2003 WRX czy STI chyba muszą pozostać w sferze marzeń, ceny ich powalają:-) Link Zgłoś
fuiio Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 01:29 Koszty jak koszty ale impreza 125 km to porazka. Zwykly kibel a koszty serwisowe sporo wieksze niz np w corolli czy starej cariny. Gorzej z montazem LPG a z kolei bez LPG ten samochod nie ma zadnego sensu ( ani szybkie ani oszczedne ani wygodne ani pojemne nawet krzeselka sa beznadziejnie niewygodne ) Generalnie jesli auto jest w jakiejs ultracenie typu 5 tys za 2003 rok i w superdobrym stanie to warto ale przy cenie typu 12k to na prawde porazka Link Zgłoś
galtomone Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 08:58 Tak jak napisal kolega. Nie spodziewaj sie po tym super osiagow. Ale tez bym nie darl szat. Wlasciwosci jezdne super. dobra jakosc mechaniczna calosci (o ile nie kupisz zajezdzonego trupa tylko egzemplarz o ktory wlasciciele dbali). Na pewno bedzie fajniej jezdzic w ziemie i z wiekszym zakresem bezpieczenstwa. Na prewno bedziesz mogl pokonac zkarety szybciej niz np. Focus 1.6 czy 2.0 (nawet jesli beda mialy mocniejsze silniki - ale dostaniesz po tylku na prostych). Auto z jednej strony nudne z wygladu i nie do konca praktyczne (maly bagaznik bo most z tylu) ale tez o super brzmieniu boxera. Zalezy czego oczekujesz od auta. W przypadku 2.0 bez gazu jedyne co dojdzie ekstra w stosunku do "zwyklego" auta to wymiana oleju w tylnym moescie (nie wiem co ile sie ja robi - 50-60 tys?). I tyle. Jesli zalozysz gaz, to jak w wiekszosci japoncow dodatkowo reczna kontrola i regulacja luzu zaworowego + dobrze ustawiona instalacja by nie jezdzic na ubigiej mieszance. Jesli mieszkasz w gorach lub blisko gor i nie potrzebujesz maks przestrzeni w aucie (oraz mozesz kupic fajny egzemplarz) to bym powaznie rozwazyl. Jak mieszkasz w srodku PL , w miescie i masz rodzine... to na pewno nie. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 09:11 Olej w mostach wymienia sie przy 60 tys. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Subaru Impreza - koszty 02.06.14, 14:45 Duzy serwis dla Legacy, czyli np wymiana wszelkich plynow z mostami i skrzynia biegow wlacznie, plus cala dluga lista to w ASO 2700 pln. Srednie spalanie Legacy z 2,5l silnikiem to 8.2.. wiec nie jest to jakas tragedia. innych kosztow w sumie brak bo od lat nic mi sie w paru Subaru nie zepsulo. Jeslli bedziesz jezdzil normalnie to spalanie ok 20l mozna miedzy bajki wlozyc. Jesli ktos cisnie jak glupi to faktycznie moze i tyle pali ale to dotyczy tez innych aut. Link Zgłoś
przemekthor Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 10:03 To mniej więcej tyle, co duży przegląd nowego Range Sporta 3.0 V6 :) Link Zgłoś
galtomone Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 11:40 Ja na szczescie juz ASO olewam. Za sprawdzenie zawieszenia, hamulcow (nic nie trzeba bylo robic) wymiane wsysrkich plynow + olej w skrzyni biegow i regulacje luzu zaworowego zaplacilem teraz 1200 zl. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 13:31 Tak sie sklada, ze ASO Suparu w Katowicach jest tez ASO Rovera.. Tu z cala pewnoscia wplyw ma slebe pokrycie kraju ich warsztatami. Na poludniu to tylko Krakow, Katowice, Czestochowa i chyba Wroclaw. Gdyby bylo ich kilkadzisiat to i ceny bylyby inne. A tak swoja droga to ASO w Katowicach ma jedna spora zalete.. wyglad i uroda pan tam pracujacych, poza kasjerka, ale kto widzial ladna kasjerke, one maja odstraszac potencjalnych zlodzieji :) Link Zgłoś
przemekthor Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 13:51 Jest jeszcze Dzierżoniów. W którym serwisuje się Wrocław, bo wrocławskie ASO Subaru to pukanie w dno od spodu. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 14:05 Dla mnie za daleko.. 150 km i to jeszcze na zadupiu.. Wole Katowice, przynajmniej mam co robic gdy czekam na auto. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Subaru Impreza - koszty 04.06.14, 14:43 Jest jeszcze Dzierżoniów. W którym serwisuje się Wrocław, bo wrocławskie ASO Subaru to pukanie w dno od spodu. ------- potwierdzam i Drezno - mają zniżki dla Polaków :-) j. Link Zgłoś
galtomone ASO SUbaru - prawdziwe? 04.06.14, 13:58 Te ASO SUbaru to prawdziwe ASO czy maja licencje od dystrybutora? Bo sytuacjia Subaru w PL na tle innych produentow to chyba troche nietypowa jest (jak swego czasu VW)? Jakie i czy ma to znaczenie dla kupujacych? Link Zgłoś
kontik_71 Re: ASO SUbaru - prawdziwe? 04.06.14, 14:04 W sumie nie powinno miec to zadnego znaczenia dla klienta. Skoro jest autoryzacja to, przynajmniej teoretycznie, oznacza wypelnienie pewnych zalozen co do fachowosci, poziomu uslug itp.. ja znam trzy ASO w Polsce. Krakow, Katowice i jeden w Warszawie. Jesli chodzi o poziom naprawa to nie moge nic powiedziec bo nigdy nic mi sie nie popsulo. A reszta to w sumie czysta otoczka.. w Krakowie maja bardzo sprawna pania w dziale sprzedaży (przez nich sprzedawalem Outbacka), w Katowicach ma sie wrazenie bycia dopieszczanym, na tym tle warszawskie ASO wypadalo raczej skromnie i szaro.. ot taki wiekszy warsztat. Link Zgłoś
kontik_71 Re: a czemu gazu nie można? 04.06.14, 14:11 Jesli to pytanie do mnie to raczej zle trafine. Nigdy nic nie zmieniam w autach bo sie na tym zwyczajnie nie znam i kupuje takie jakie ma byc i sie w nim nie grzebie. Link Zgłoś
gzesiolek Re: a czemu gazu nie można? 04.06.14, 15:21 Zapewne brak hydraulicznej kompensacji luzu na zaworach, plus ryzyko wypalenia gniazd zaworowych... Tak stawiam... ;) Link Zgłoś
galtomone Re: a czemu gazu nie można? 04.06.14, 15:27 A co ma bark hydraulicznej kompensacji do niemoznosci zalozenia LPG? W zadnej Toyocie hydraulicznej komensacji luzu nie mialem iz powodzeniem na LPG jezdze. Co wiecej, jesli brak hudraulicznej kompensacji luzu zaworowego skresla LPG to beznyne tez - przeciez i przy jezdzie na Pb, trzeba dokonywac regulacji luzu zaworowego. A wypalanie gniazd to juz konkretny silnik a nie marka... i uztawienie mieszanki. Subaru z powodzeniem jedzi na LPG. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: a czemu gazu nie można? 04.06.14, 16:13 Subaru z powodzeniem jedzi na LPG. --------- no właśnie, kumpel jeździł na gazie lata całe subaru z usa z motorem chyba 3,6 i było lepiej niż dobrze... ta 2 litrówka wygląda na wprost stworzoną do gazu (moc mała) a zatem.... ? jeep Link Zgłoś
gzesiolek Re: a czemu gazu nie można? 04.06.14, 17:50 A kto mowi o braku zupelnej mozliwosci... kwestia jest ze "nie zaleca sie"... Jak w wiekszosci japonczykow... Wymaga wiekszej uwagi czestszej kontroli i ew. regulacji luzow zaworowych itd itp... Link Zgłoś
przemekthor Re: a czemu gazu nie można? 05.06.14, 09:15 Jak silnik jest sohc - nadaje sie do zagazowania. Jeśli dhc - ni chu ja. Tyle wynika z pobieżnych studiów mądrości właścicieli "legasiów", hehe. Link Zgłoś
galtomone Re: a czemu gazu nie można? 05.06.14, 11:47 Eeee... pitolisz. 3.0 H6 w OBK jest DOHC i jak najbardziej da sie do niego zalozyc sekwencje. Wejdz na info.lpg.pl - znajdziesz dokladnie informacje jakie czesci sa poleca, itd. Nie ma tu zadnej roznicy - miedzy DOHC a SOHC. Podobnie jak w Avensis, gdzie silnik 1ZZ-FE (czyli popularne 1.8 vvti) to tez dohc - mialem instalacje? Owszem. Obecnie posiadany RX300 - 1MZ-FE - tez DOHC i mam zwykla sekwencje, ktora spokojie sobie radzi... Albo inaczej - co ma do rodzaju paliwa (LPG/Pb) ilosc walkow w glowicy??? Link Zgłoś
galtomone Re: ASO SUbaru - prawdziwe? 04.06.14, 14:39 kontik_71 napisał: > W sumie nie powinno miec to zadnego znaczenia dla klienta. Skoro jest autoryzac > ja Ale kto i co autoryzuje? Producent czy dystrybutor - bo to nie do konca to samo. Kto jest gwarantem Subaru w PL? Link Zgłoś