Dodaj do ulubionych

Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a nie km?

11.06.14, 21:47
Samochód Fiat Bravo 1.4 T-jet

Wg książki wymiana rozrządu po 120 tys km lub 5 latach

Mam go od nowości, nie katuję, w tym roku mija mu 5 lat ale na liczniku dopiero 85 tys km

Robić ten rozrząd czy to fanaberia producenta w celu dojenia kasy?

Bo generalnie zauważyłem np.przy używanych autach, że sprzedawca podaje tylko przy jakim stanie licznika był robiony rozrząd a nie ile minęło lat

Pozdro
Obserwuj wątek
    • schweppes1 Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 11.06.14, 21:54
      Oczywiście, że wymienić - pasek rozrządu z biegiem czasu parcieje, niezależnie od przebiegu.
    • 1realista Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 11.06.14, 22:54
      Ile wydasz na wymianę? 1,5 do 2,5 tys. zł. A ile kosztuje remont silnika po zerwaniu paska?
      Policz i oszacuj czy możesz sobie pozwolić na ryzyko awarii. Z reguły nic nie psuje się nagle i od razu więc raczej można spać spokojnie pod warunkiem że nie masz pecha :-))).
      • waga170 Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 11.06.14, 23:34
        >Z reguły nic nie psuje się nagle i od razu

Akurat ten pasek urywa sie nagle i od razu, w dodatku w "najnieoczekiwanym miejscu i czasie".
    • buraque Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 11.06.14, 22:58
      ubersztumperumper napisał:

> Wg książki wymiana rozrządu po 120 tys km lub 5 latach

nie dziaduj, święty spokój nie ma ceny

ps. jak tam spalanie? swego czasu grubo się zastanawiałem nad t-jestem, szkoda, że bravo nie ma kombi
    • galtomone Pasek jest i nagle... 12.06.14, 07:23
      Wymienilbym na Twoim miejscu natychmiast.
      Na pasku nawet sladu zuzycia moze nie byc I po prostu nagle peka. Wtedy koszty naprawy duzo wyzsze.
      Poza tym (nie wiem jak ten uklad dziala u ciebie) w czesci silnikach pasek napedza tez pompe wody. Znam przypadki gdy rozrzad (nie sam pasek, bo to wiecej rzeczy sie wymienia) nie byl zrobiony na czas I to pompa wody sie zacierala, zrywala zeby z paska I efekt ten samo... sporo rzeczy w silniku do wyrzucnia na smietnik I praktycznie silnik do remontu/rozebrania.

Rozrzad do tej pory sa zawsze robilem po zakupie auta uzywanego z niepewna historia... tak na wszelki wypadek.
      • misiaczek1281 Re: Pasek jest i nagle... 12.06.14, 10:24
        Zawsze mnie śmieszyły wymiany paska "na wszelki wypadek":)
        Parasol też nosicie w bezchmurny dzień "na wszelki wypadek"?:) :):)
        Sprawdza się pasek - datę produkcji paska -jest umieszczona na grzbiecie paska!), sprawdza się kiedy był wymieniany i się wie a nie kasę w ciemno wywalać:) Jeśli data produkcji auta to 2003 a data produkcji paska to 2008 to znaczy że pasek był wymieniany w 2008 roku po 5 latach mając prawdopodobnie wtedy 80-90 tys.km i kolejna wymiana 2013 rok - przebieg 170 tys.km - tak było u mnie: wymiana co 5 lat i do 90 tys.km:)
        Jeśli rozrząd kosztuje 300 zł jak w moim Polo to sobie można wymieniać co 3-4 lata, ale jak 1,5 tys.zł to lepiej nie wymieniać bez potrzeby :)
        Oczywiście jeśli nie jesteś pewny to się dowiedz (historia napraw z ASO,faktury poprzedniego właściciela) a dopiero jak nie jesteś w stanie ustalić daty poprzedniej wymiany to wymień ...
        • nieznajacy_sie Re: Pasek jest i nagle... 12.06.14, 11:11
          Ty to jednak jesteś ewenement. Teraz nawet ja już nie wytrzymałem.
          Przecież autor wątku wyraźnie pisze, że wymiana wynika z racji upływu wieku a nie przebiegu.
          Teraz przeczytaj swój wpis i powiedz mi (bo nie wiem) co wnosisz nim do dyskusji?
          • misiaczek1281 Re: Pasek jest i nagle... 12.06.14, 11:25
            nie odpisywałem wprost autorowi tylko komuś kto doradzał wymianę paska "na wszelki wypadek":)
            • misiaczek1281 Re: Pasek jest i nagle... 12.06.14, 11:30
              Sprostowanie: Oczywiście że po 5 latach trzeba wymienić ze względu na wiek....to jasne...ale nie uznaję wymian "na wszelki wypadek" :) Musi być powód:)
          • jamesonwhiskey Re: Pasek jest i nagle... 12.06.14, 11:26
            chyba mu chodzilo o prewencyjna wymiane odrazu po zakupie
            ze mozna probowac szacowac czy juz czy jeszcze nie
            ja zawsze kombinuje
            znajduje zazwyczaj duze lepsze zastosowanie dla tyvh 500-700 euro
            poprawiajacych moje samopoczucie niz wymiana paska
            • galtomone Jameson... 12.06.14, 13:16
              ...przekaz temu debilowi powyzej, ze brak zrozumienia slowa pisanego jest tylko jego problemem.

Pyta czy wymienisc swoj pasek - bo wiek/przebieg (wszystko jedno) juz jest wskazane jako powod przez producenta. To tlumacze pytajacemu, ze wymiana paska (robienie rozrzadu) to tak naprawde wiecej niz sama wymiana paska. Bo dochodza rolki, napinacze, pompa wody...
              A to ze przbieg ma maly nic nie znaczy. Na pasku moze byc zero sladow zuzycia a i tak strzeli + rozrzad moze pasc nie przez pasek ale pompe wody ktora nie zostala na czas wymieniona. Tak czy nie?

A na poparcie faktu,. ze to istotna czynosc serwisowa dodalem, ze w uzywanych autach ktore kupowalem na wszelki wyopadek robilem to nie zaleznie od zapewnien Pana Mietka z komisu. Bo na oko ocenic sie tego nie da.
              • jamesonwhiskey Re: Jameson... 12.06.14, 16:50
                ale ja sie z toba zgadzam ze w tym wypadku gdy samochod kupiony nowy i
                przyszedl czas na wymiane to sie wymienia

> A na poparcie faktu,. ze to istotna czynosc serwisowa dodalem, ze

i tu tez sie z toba zgodze

i znam zasade ze lepiej wymienic jak sie kupuje uzywany
                ale no wlasnie jakos tak nie zawsze mi sie spieszy
                i tez sobie kombinuje ze no w sumei moze byl nie dawno wymieniony
                a poza tym to wole z lancuchami , spokojna glowa i nie trzeba za duzo myslec

• galtomone Re: Jameson... 12.06.14, 21:19
                  lancuch to tez nie jest odp. na wszystko ;-).
                  Rolki, napinacze, itd... nawet jak lancuch jest ok, tez warto wymienić... (jak się lubi swoje auto) ;-)
                  • misiaczek1281 Re: Jameson... 13.06.14, 10:55
                    galtomone napisał:

> lancuch to tez nie jest odp. na wszystko ;-).
                    > Rolki, napinacze, itd... nawet jak lancuch jest ok, tez warto wymienić... (jak
                    > się lubi swoje auto) ;-)

Warto wymienić wtedy gdy spełnia warunki(wiek,przebieg)....ale nie warto wymieniać rozrządu "dla pewności" tuż po kupnie auta :) idąc tym tokiem myślenia trzeba by wymienić opony tuż po kupnie auta ...wymienić olej, wymienić żarówki...a nóż się spali na drodze:) haha
                    • galtomone Re: Jameson... 13.06.14, 12:47
                      misiaczek1281 napisał:

> Warto wymienić wtedy gdy spełnia warunki(wiek,przebieg)....ale nie warto wym
                      > ieniać rozrządu "dla pewności" tuż po kupnie auta :) idąc tym tokiem myślenia t
                      > rzeba by wymienić opony tuż po kupnie auta ...wymienić olej, wymienić żarówki..
                      > .a nóż się spali na drodze:) haha

Jestes idiota - ale to juz wiesz.

Opony mozesz ocenic i pod wzgledem stanu i wieku.
                      A paska rorzadu i reszty juz nie. Mozesz gora date odczytac (i to tez nie zawsze).
                      Ale nawet jesli pasek jest w dobrym wieku.... jak odczytasz z niego przbieg? Z licznika wezmiesz?
                      A skad bedziesz wiedziec czy np. poprzedni wlasniciel nie byl sknera i pompe wody tez wymienil...?

Jak sie kupuje nie pewne auto (czyli u nas praktycznie zawsze - bo jednye co jest na 99% pewne to wiek auta), lepiej takiej wymiany dokonac.
                      Bo z reguly ato mie ma 150 tys km przbiegu tylko 350 i pasek moze pojc w kazdej chwili, tym bardziej, ze kazdy normalny czlowiek (do ktorych ty sie jak widac nie zaliczasz) nie robi takiej (nie taniej) czynnosci serwisowej poo to by sprzedac auto, bo to nie ma wplywu na cene.

Wiec nie wciskaj innym glupot!!!!!!!!!
                      • misiaczek1281 Re: Jameson... 13.06.14, 13:22
                        galtomone napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                        > > > Warto wymienić wtedy gdy spełnia warunki(wiek,przebieg)....ale nie war
                        > to wym> > ieniać rozrządu "dla pewności" tuż po kupnie authaha

> > Jestes idiota - ale to juz wiesz.
                        Ale nie jestem cham i nie wyzywam innych :)
                        >
                        >> A paska rorzadu i reszty juz nie. Mozesz gora date odczytac (i to tez nie zawsz
                        > e).> Ale nawet jesli pasek jest w dobrym wieku.... jak odczytasz z niego przbieg? Z
                        > licznika wezmiesz?
                        no ciepło ciepło...rok produkcji paska to na 99% rok jego wymiany :) Potrafisz myśleć? :)...jeśli data produkcji paska to 2013 r to po co mam wymieniać roczny pasek tuż po kupnie w 2014 roku? Przebiegu 90 000 km w rok nie osiągnął ani wieku 5lat w rok też nie !!!:)
                        > A skad bedziesz wiedziec czy np. poprzedni wlasniciel nie byl sknera i pompe wo
                        > dy tez wymienil...?
                        a pompa nie ma daty produkcji?:)>
                        > Jak sie kupuje nie pewne auto (czyli u nas praktycznie zawsze - bo jednye co je
                        > st na 99% pewne to wiek auta), lepiej takiej wymiany dokonac.
                        > Wiec nie wciskaj innym glupot!!!!!!!!!
                        Jeśli ktoś zmieniał rozrząd 4 miesiące temu i dziś kupujesz od niego auto to wymienisz mu rozrząd tuż po kupnie? bez sensu wymieniać rozrząd który nie wymaga wymiany:) Sam nie wciskaj ludziom głupot haha:)
                        • galtomone Głupota powinna być smiertelna!!!!! 13.06.14, 13:46
                          misiaczek1281 napisał:

Ale nawet jesli pasek jest w dobrym wieku.... jak odczytasz z niego przbieg? Z
                          > > licznika wezmiesz?

> [b]no ciepło ciepło...rok produkcji paska to na 99% rok jego wymiany :)

Jasne, on w dniu prdukcji trafia do sklepu a najdalej po tyg. jest juz w aucie!!!

Potrafi
                          > sz myśleć? :)

A reszta?

...jeśli data produkcji paska to 2013 r to po co mam wymieniać roc
                          > zny pasek tuż po kupnie w 2014 roku?

Poza tym Ty nie kupujesz nowcy samochodow wiec taka opcja ci nie grozi!

Przebiegu 90 000 km w rok nie osiągnął ani
                          > wieku 5lat w rok też nie !!!:)

A jak auto ma 6 i wiecej lat? I kupujesz w komisie? To co wymieniasz czy nie?

> > A skad bedziesz wiedziec czy np. poprzedni wlasniciel nie byl sknera i po
                          > mpe wo
                          > > dy tez wymienil...?
                          > a pompa nie ma daty produkcji?:)>

> > Jak sie kupuje nie pewne auto (czyli u nas praktycznie zawsze - bo jednye
                          > co je
                          > > st na 99% pewne to wiek auta), lepiej takiej wymiany dokonac.
                          > > Wiec nie wciskaj innym glupot!!!!!!!!!

> Jeśli ktoś zmieniał rozrząd 4 miesiące temu i dziś kupujesz od niego auto to
                          > wymienisz mu rozrząd tuż po kupnie? bez sensu wymieniać rozrząd który nie wyma
                          > ga wymiany:) Sam nie wciskaj ludziom głupot haha:)

Zakladam zie jak bedziesz swoje polo sprzedawac, to najpierw zrobisz mu gruntowny serwis, i wymienisz i naprawisz przyszlemu wlascicielowi wszystko a potem sprzedasz? Gratuluje zmyslu biznesowego!!!
                          • misiaczek1281 Re: Głupota powinna być smiertelna!!!!! 13.06.14, 14:58
                            galtomone napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                            > >> Jasne, on w dniu prdukcji trafia do sklepu a najdalej po tyg. jest juz w aucie!
                            > !!
                            Załóżmy że pół roku leżał pasek w sklepie....i co z tego skoro pasek się wymienia co 5 lat a był wymieniany np. rok temu ? To ten pasek ma 1,5 roku i 3,5 roku przed sobą:)
                            Gdy kupujesz auto z rocznym paskiem to trzeba ten pasek zmieniać od razu po kupnie auta?
                            To dopiero głupota w czystej postaci:)

> Poza tym Ty nie kupujesz nowcy samochodow wiec taka opcja ci nie grozi!
                            Po co? żeby stracić na wartości 50% w 4 lata? :) Ja nie frajer:)
                            > A jak auto ma 6 i wiecej lat? I kupujesz w komisie? To co wymieniasz czy nie?
                            Jeśli rozrząd był wymieniany rok temu to nie wymieniam !:)
                            > > > A skad bedziesz wiedziec czy np. poprzedni wlasniciel nie byl skner
                            > a i po> > mpe wo
                            > > > dy tez wymienil...?
                            Po dacie produkcji na pasku !:) trzeba ci powtarzać jak dziecku:)?
                            > > > Wiec nie wciskaj innym glupot!!!!!!!!!
                            >
                            > > Jeśli ktoś zmieniał rozrząd 4 miesiące temu i dziś kupujesz od niego a
                            > uto to> > wymienisz mu rozrząd tuż po kupnie? bez sensu wymieniać rozrząd który ni
                            > e wyma> > ga wymiany:) Sam nie wciskaj ludziom głupot haha:)

>
                            > Zakladam zie jak bedziesz swoje polo sprzedawac, to najpierw zrobisz mu gruntow
                            > ny serwis, i wymienisz i naprawisz przyszlemu wlascicielowi wszystko a potem sp
                            > rzedasz? Gratuluje zmyslu biznesowego!!!
                            Napraw dokonuję dla siebie...w 2013 r. wymieniłem rozrząd dla siebie bo osiągnął 5 lat ! Wymieniałem dla siebie a nie dla kolejnego właściciela ! Jak sprzedam za rok to rozrząd będzie miał 2 lata i 30 tys.km czyli przejedzie jeszcze 50 tys.km na tym rozrządzie i wytrzyma 3 lata ! Kolejny właściciel byłby frajerem który topi kase w błoto gdyby wymieniał 2 letni rozrząd :)) hehe:)
    • przemekthor Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 12.06.14, 13:46
      Wymień.
      W moim peugeocie przy przebiegu nieco powyżej 60.000 km poszedł pasek.
      Remont silnika (poszły popychacze) kosztował 2 klocki. Sam nowy pasek z rolkami i wymianą to było jakieś 300 zeta.
    • trypel Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 12.06.14, 15:32
      od 27 lat pasek rozrządu jest rzeczą którą wymieniam jako pierwszą w każdym używanym aucie jakie kupuję.
      Niezależnie od ceny (zresztą z reguły to grosze) koszt potencjalnej awarii bedzie dużo wyższy.
      • misiaczek1281 Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 11:06
        trypel napisał:

> od 27 lat pasek rozrządu jest rzeczą którą wymieniam jako pierwszą w każdym uży
        > wanym aucie jakie kupuję.
        > Niezależnie od ceny (zresztą z reguły to grosze) koszt potencjalnej awarii bedz
        > ie dużo wyższy.

a jeśli poprzedni właściciel wymieniał rozrząd 4 miesiące przed sprzedażą to też wymieniasz tuż po zakupie?:) haha:)
        • only_the_godfather Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 11:14
          Jaką mam pewność że faktycznie wymienił?Bo ma fakturę?Bo ma wpis w książce serwisowej? To wszystko da się podrobić. Bo spojrzę na datę produkcji paska?Jaką mam pewność że nie poleciał po kosztach i wymienił tylko sam pasek nawet bez napinaczy i pompy wody?
          • misiaczek1281 Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 13:06
            only_the_godfather napisał:

> Jaką mam pewność że faktycznie wymienił?Bo ma fakturę?Bo ma wpis w książce serw
            > isowej? To wszystko da się podrobić. Bo spojrzę na datę produkcji paska?Jaką ma
            > m pewność że nie poleciał po kosztach i wymienił tylko sam pasek nawet bez napi
            > naczy i pompy wody?

Może na napinaczach ,pompie i rolkach też jest data produkcji?

• trypel Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 11:17
          nie wierzę Misiaczek poprzedniemu włascicielowi.
          Z zasady - chocby był papieżem.
          Zakładam że każdy oszczędza jak Ty. I nie chce wydawać na auto które chce sprzedać
          • misiaczek1281 Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 13:07
            trypel napisał:

> nie wierzę Misiaczek poprzedniemu włascicielowi.
            > Z zasady - chocby był papieżem.
            > Zakładam że każdy oszczędza jak Ty. I nie chce wydawać na auto które chce sprze
            > dać

to nie kwestia wiary tylko faktów....w datę produkcji na pasku rozrządu też nie wierzysz?:)
            • trypel Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 13:26
              wymienia sie nie tylko pasek
              • misiaczek1281 Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 15:01
                trypel napisał:

> wymienia sie nie tylko pasek

sprawdza się datę produkcji/fakturę nie tylko paska:)
                • trypel Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 13.06.14, 15:05
                  fakturę???????
                  kto trzyma faktury poza dziwakami/maniakami/pedantami?
                  wymieniłem rozrząd (pasek. rolki, pompę wody) w plurielu ale nawet nie wpadło mi do głowy wziąć rachunek od mechanika którego znam od 7 lat. I któremu ufam bez zastrzeżeń
    • lazy.eye Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 12.06.14, 19:20
      Nie wiem jak w Fiacie ale w Toyocie w praktyce paski wytrzymują 200-250 tys. i ze 20 lat. Zresztą Toyota podniosła oficjalną żywotność ze 100 do 150 tys.
      Nie wiem czy pasek może sparcieć po 5 latach. Ja bym nie wymieniał.
      • przemekthor Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 15.06.14, 22:30
        Miałem dwa volva i w obu podług książki pasek wymieniało się po 240.000. Jednym dojeździłem takiego przebiegu.
    • piotr33k2 Re: Wymienić rozrząd jeśli minęły tylko lata a ni 15.06.14, 22:45
      nie słuchaj idiotycznych rad że nie trzeba tylko wymieniaj , a druga wymiana zawsze juz po mniejszym przebiegu(zalezy od konkretnego samochodu ) niz pierwsza lub tez za piec lat .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka