chris62
08.09.14, 15:28
Poruszam temat bo jak dla mnie wciąż jest wiele niedopowiedzeń w tej kwestii.
Zacznijmy od instrukcji obsługi - w tej co ja mam wiele się o tym wynalazku nie wspomina.
W skrócie lakoniczny opis że jest i wspomina się o nim przy okazji opisu kontrolek i wymienia w rubryce o klasach oleju silnikowego jak jest to ACEA-C3 wymagają - szkoda tylko, że ASO nic o tym nie wiedziało i lało zwykły B3...
No jeszcze jedno zauważyłem naklejka na drzwiach którą trudno zauważyć i do tego po angielsku he he dobrze że znam - wyczytałęm w skrócie, że jak się zapali ta kontrolka to max 50 km jazdy i do serwisu się zgłosić..
No a teraz jazda z takim wynalazkiem.
Urban legends mówią, że jak się jeźdiz na krótkich dystansach to dpf się szybko zapycha i trzeba auto gonić po autostradzie albo wypalać filtr w serwisie.
Czy tak jest? Pewni ei ta i nie - znajomi wspominają że im się zapala kontrolka Passat / X-Trail a mi co ciekawe przez rok jazdy po mieście ani raz się nie zapaliło.
Nigdy nie wiadomo kiedy ten filtr się wypala samoczynnie więc nurtuje mnie to po czym to poznać? Niektórzy wnioskują to po zwiększonym zużyciu chwilowym paliwa niestety mój wynalazek nie ma takiego wskazania na komputerze więc nie wiem jakie to chwilowe spalanie mam ...
Słyszałem też, że znajomemu znajomego zapchał się w jakimś Suzuki GV i musiał wymieniać itp.
Armia różnych serwisów zaleca wyciinanie dpfa dla własnego zarobku opinie różne - z jednej strony realne zagrożenia dla silnika, obniżona moc i ekonomia z drugiej wymogi homologacji, ekologia oraz co by nie było miłe uczucie jak diesel nie kopci i rury z tyłu czyste.
Reasumując - zaskakujące dla mnie jest to, że dilerzy i producenci dają tak mało informacji - zero wskazówek w kwestii eksploatacji auta z takim silnikiem z filtrem dpf.
W zasadzie jeżeli nic o tym instrukcja obsługi nie wspomina i np ktoś zapcha taki filtr to w przypadku reklamacji powinno go to g. obchodzić gdyby serwis chciał się wymigać od wymiany wymówką w stylu za krótkie dystanse- prawda?
BTW - ponoć silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem też emitują cząstki stałe i będą miały filtry dpf....
Jakie macie doświadczenia z dpf?