Dodaj do ulubionych

DPF w praktyce

08.09.14, 15:28
Poruszam temat bo jak dla mnie wciąż jest wiele niedopowiedzeń w tej kwestii.

Zacznijmy od instrukcji obsługi - w tej co ja mam wiele się o tym wynalazku nie wspomina.
W skrócie lakoniczny opis że jest i wspomina się o nim przy okazji opisu kontrolek i wymienia w rubryce o klasach oleju silnikowego jak jest to ACEA-C3 wymagają - szkoda tylko, że ASO nic o tym nie wiedziało i lało zwykły B3...

No jeszcze jedno zauważyłem naklejka na drzwiach którą trudno zauważyć i do tego po angielsku he he dobrze że znam - wyczytałęm w skrócie, że jak się zapali ta kontrolka to max 50 km jazdy i do serwisu się zgłosić..

No a teraz jazda z takim wynalazkiem.
Urban legends mówią, że jak się jeźdiz na krótkich dystansach to dpf się szybko zapycha i trzeba auto gonić po autostradzie albo wypalać filtr w serwisie.

Czy tak jest? Pewni ei ta i nie - znajomi wspominają że im się zapala kontrolka Passat / X-Trail a mi co ciekawe przez rok jazdy po mieście ani raz się nie zapaliło.

Nigdy nie wiadomo kiedy ten filtr się wypala samoczynnie więc nurtuje mnie to po czym to poznać? Niektórzy wnioskują to po zwiększonym zużyciu chwilowym paliwa niestety mój wynalazek nie ma takiego wskazania na komputerze więc nie wiem jakie to chwilowe spalanie mam ...

Słyszałem też, że znajomemu znajomego zapchał się w jakimś Suzuki GV i musiał wymieniać itp.
Armia różnych serwisów zaleca wyciinanie dpfa dla własnego zarobku opinie różne - z jednej strony realne zagrożenia dla silnika, obniżona moc i ekonomia z drugiej wymogi homologacji, ekologia oraz co by nie było miłe uczucie jak diesel nie kopci i rury z tyłu czyste.

Reasumując - zaskakujące dla mnie jest to, że dilerzy i producenci dają tak mało informacji - zero wskazówek w kwestii eksploatacji auta z takim silnikiem z filtrem dpf.
W zasadzie jeżeli nic o tym instrukcja obsługi nie wspomina i np ktoś zapcha taki filtr to w przypadku reklamacji powinno go to g. obchodzić gdyby serwis chciał się wymigać od wymiany wymówką w stylu za krótkie dystanse- prawda?

BTW - ponoć silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem też emitują cząstki stałe i będą miały filtry dpf....

Jakie macie doświadczenia z dpf?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: DPF w praktyce 08.09.14, 15:45
      z ostatnich 12 lat w dieslach (6 sztuk) nawet nie wiem w których dpf był. Nigdy nic sie nie zapaliło i wszystko działało jak zegarek.
      • chris62 Re: DPF w praktyce 08.09.14, 17:17
        A goniłeś po trasach czy w ruchu miejskim?
        • trypel Re: DPF w praktyce 08.09.14, 17:22
          dużo jezdzę (taki sens diesla) ale nawet jak przez tydzień nigdzie nie wyjezdzam w trasę to też nic sie nie dzieje. Inna sprawa że uważam że po to jest czerwone pole na obrotomierzu żeby sie nie bać do niego dochodzić :)
          • marusmk Re: DPF w praktyce 08.09.14, 21:14
            trypel napisał:
            > dużo jezdzę (taki sens diesla) ale nawet jak przez tydzień nigdzie nie wyjezdz
            > Inna sprawa że uważam że po to jest czerw one pole na obrotomierzu żeby sie nie bać do niego dochodzić :)

Oooooooo- mądrego to i przyjemnie poczytać :)
            Znajomy mechanior twierdzi że 80% problemów z filtrami mają dziadki piłujące commonraile max do 1800 obrotów.
            Po prostu mylą epoki. Myślą że to dalej lanzbuldogi.

chris62 napisał:
            > Jakie macie doświadczenia z dpf?

Nie wiem czy interesuje cię też FAP: w moim HDi 2008/147tyś 15% zapchania, płynu eloys zużyte 45%
            Praktycznie tylko trasy i tankowanie do full (ma znaczenie z FAP)

• chris62 Re: DPF w praktyce 09.09.14, 09:52
              Oczywiście jak zwał tak zwał chodzi o to samo wypalanie sadzy i wszystkie kwestie z tym związane.
              Czyta się wiele tekstów na ten temat i raczej straszą tym wynalazkiem niż go zalecają.
              Jestem zdania,że nic nie dzieje się bez przyczyny więc usiłuję dociec co jak komu i dlaczego:)
    • samspade Re: DPF w praktyce 08.09.14, 17:01
      Widze ze wypala po wskazaniach zuzycia paliwa i dzwiek troche inny. A to przeganianie po autostradach to rzeczywiscie urban legend.
      Czasami wypala mi w miescie czasem na jednojezdniowce, czasem na S. Tyle ze mam fap.
      Ogolnie problemow zadbnych.
      • chris62 Re: DPF w praktyce 08.09.14, 17:16
        samspade napisał:

S. Tyle ze mam
        > fap.
        ------------

FAP to chyba to samo tylko z francuska?

System suchy i mokry o tym się też mogą różnić.
        Mokry - dodatek środka obniżającego temperaturę zapłonu sadzy - szybsze zapalenie.

Ja mam suchy - przyuważyłęm przewód dochodzący do filtra zapewne do dotrysku paliwa.

Czasem w kabinie słyszę buczenie pod podłogą występuje zawsze po rozgrzaniu silnika buczy jakiś czas i ustaje samoczynnie czy to może być odgłos od tego wypalania?
        • samspade Re: DPF w praktyce 08.09.14, 18:27
          Owszem to to samo. Ale ogolnie tak sie przyjelo ze w ten sposob rozroznia sie "suchy" od "mokrego". I przy wypalniu wystepuje buczenie. Tyle ze wypalanie jest raz na jakis czas. I wtedy to buczenie slychac. Popytsj siena forum marki jak rozpoznac wypalanie. U mnie wlacza sie ogrzewanie lusterek. Wiec moge organoleptucznie sie upewnic
          • chris62 Re: DPF w praktyce 09.09.14, 09:20
            samspade napisał:

I przy wypalniu wystepuje buczenie. Tyle ze wypalanie j
            > est raz na jakis czas. I wtedy to buczenie slychac
            -----------------------

Jeśli tak to może moje domysły są prawidłowe bo w zasadzie to nie wiem czy to od wypalania dpf czy np od EGR.
            Może to być kwestia sterowania np osiągnęcie temperatury X i standardowe wypalanie albo inny system np stopień zapełnienia filtra i wtedy wypalanie.
            Ponieważ nigdy przez rok jazdy po meśście z zaledwie kilkoma rasami kontrolka dpf się nie zapaliła sądzę że mam sterowanie wersji 1 czyli po każdym rozgrzaniu filtra.

. Popytsj siena forum marki j
            > ak rozpoznac wypalanie. U mnie wlacza sie ogrzewanie lusterek. Wiec moge organo
            > leptucznie sie upewnic

Lusterek? a po co?
            Forum marki ma to do siebie że ma w d..e starsze modele ich interesują tylko nowe na których marketing może poszaleć bo są w sprzedaży.
            Wg co na forum piszą nowszy model reaguje zwiększonym zużyciem paliwa - mój model nie wskazuje bo nawet wskaźnika temperatury pożałowali i tak naprawdę nikt nic nie wie ani na forum ani w serwisie. Zapytany o cokolwiek w kwestii dpf kurewnik serwisu chyba wie mniej ode mnie w tej kwestii albo rżnie głupa.

Ponoć cykl wypalania nie powinien być przerwany ale skoro tak to skąd kierowca ma wiedzieć że taki cykl ma miejsce? Przecież to jakaś parodia i kpina z klientów.
            A co paliwem? ten syf na stacjach zawiera biokomponenty i często stary zużyty olej silnikowy - ot taka metoda biodegradacji...
            • samspade Re: DPF w praktyce 09.09.14, 09:32
              Nie wiem po co ogrzewanie lusterek. Tak zrobili i tyle. Czasem sie upewnie. Szczegolnie w miescie czy na kakiejsc wsi.
              A fora uzytkownikow wcale niemaja gdzies starszych modeli. Przeciez sami nimi jezdza. Wlasnie tam dowiedzialem sie jak sprawdzic czy wypala sie sadza. Przeczytalem tez ze przerwanie wypalania nie jest jals tragedia. Tyle zeby nie bylo to norma.
              • chris62 Re: DPF w praktyce 09.09.14, 09:49
                samspade napisał:

> A fora uzytkownikow wcale niemaja gdzies starszych modeli. Przeciez sami nimi j
                > ezdza.

Forum marki X może być inne niż marki Y. Generalnie na wszystkich forach nie tylko samochodowych jest mnóstwo handlowców i marketingowców - użytkownicy są mile widziani dopóki nie podważają ich bełkotu i chłytów.
                • samspade Re: DPF w praktyce 09.09.14, 10:01
                  Moze i sa takie fora. Ale generalnie jest na odwrot. Zonacz na tym forum.
                  Posilkowalem sie wiedza uzyskana na kilku forach odnosnie roznych modeli i nie mialem sytuacji olewania niecheci czy innych.
              • 4slash Re: DPF w praktyce 09.09.14, 11:05
                Ogrzewanie lusterek lub tylnej szyby jest uruchamiane po to aby zwiększyć obciążenie silnika poprzez alternator podczas wypalania filtra.
        • jestklawo Re: DPF w praktyce 10.09.14, 09:54
          chris62 napisał:

> Ja mam suchy - przyuważyłęm przewód dochodzący do filtra zapewne do dotrysku pa
          > liwa.

to przewód czujnika różnicy ciśnień na wlocie i wylocie filtra, dodatkowy wtrysk paliwa dodawany jest do suwu wydechu

> Czasem w kabinie słyszę buczenie pod podłogą występuje zawsze po rozgrzaniu si
          > lnika buczy jakiś czas i ustaje samoczynnie

to włącza się wentylator chłodnicy, wrażenie jakby endżin zaczął głośniej pracować, ale jego obroty nie zwiększają się
          • chris62 Re: DPF w praktyce 10.09.14, 10:18
            jestklawo napisała:

>
            > to włącza się wentylator chłodnicy, wrażenie jakby endżin zaczął głośniej praco
            > wać, ale jego obroty nie zwiększają się
            ------------------------------
            Patrzyłem kiedyś na wentylator - stoi no chyba, że gdzieś jest inny zabudowany którego nie widać.
            Poza tym wentylator jest na wlocie powietrza do komory silnika i kiedy pracuje to go nie słychać nawet przy otwartej masce co sprawdziłem w upalny dzień a te odgłosy słyszę pod nogami pasażera. Mniej więcej tam ten właśnie filtr dpf jest
            Jak wciskam łeb pod maskę to znów coś słychać w okolicy podszybia po stronie kierowcy
            co mogłoby wskazywać na EGR?
            ================

> to przewód czujnika różnicy ciśnień na wlocie i wylocie filtra,
            ------------------------
            No racja wygląda to na czujnik, choć metalowa rurka też tam dochodzi.

Muszę to przestudiować lubię wiedzieć jak dane ustrojstwo działa i po co to jest:)

• jestklawo Re: DPF w praktyce 11.09.14, 09:04
              chris62 napisał:

> Patrzyłem kiedyś na wentylator - stoi

buczenie występuje tylko podczas dodatkowego wtrysku paliwa do wydechu. Wydech zamienia sie wtedy w wielką wypalarkę, więc musi buczeć
              • chris62 Re: DPF w praktyce 11.09.14, 12:20
                jestklawo napisała:

> buczenie występuje tylko podczas dodatkowego wtrysku paliwa do wydechu. Wydech
                > zamienia sie wtedy w wielką wypalarkę, więc musi buczeć
                -------------------------------------------------

Tak mi się wydaje gdyby to był pewnik można by mniemać, ż ew moim trapezie wypalanie jest cykliczne zawsze po osiągnięciu tempertaury zapłonu sadzy i tym sposobem nie dochodzi do zapełnienia filtra nawet przy krótkicjh dystansach jazd.
                BTW jak na diesla to szybko się to auto zagrzewa a mówili gdzieś, że diesel to długo długo zimny.
                • jestklawo Re: DPF w praktyce 12.09.14, 09:00
                  to buczenie słychać za każdym razem kiedy silnik/wydech sie zagrzeje?

W takim razie to albo nie wypalanie (na to wskazuje nieruchomy wentylator chłodnicy; przy ciepłym silniku EGR lubi sobie pobuczeć - odłącz od niego wtyczkę i wężyk podciśnienia i sprawdź czy buczenie zniknie; nic się nie stanie, ale w ECU zapisze się błąd, który wykasujesz przy okazji).
                  Albo filtr masz w stanie agonalym (pełnym żużla; nie sadzy tylko żużla pozostałego po wypaleniach sadzy) i pomoże jedynie chemiczne czyszczenie. Auto jeździ, więc można go spróbować uratować, DPF-y teoretycznie są niezniszczalne przy prawidłowym użytkowaniu.
                  Jeśli nie masz wskaźnika chwilowego zużycia paliwa, zagrzej go i w momencie buczenia podłącz do zewnętrznego komputera.
                  • chris62 Re: DPF w praktyce 12.09.14, 10:34
                    jestklawo napisała:

> to buczenie słychać za każdym razem kiedy silnik/wydech sie zagrzeje?
                    --------------------------------------

Za każdym razem? Nie ale często.
                    Zdarza się że jadę zatrzymam pod sklepem postoję 10 minut i przy wyjeździe z parkingu sklepu startuje to buczenie po paru minutach ustaje.
                    Żadnych jakichkolwiek symptomów usterek nie ma - silnik pracuje jak należy równiutko, kontrolki nie wykazują awarii po prostu słychać po podłoga buuuuuuuu i potem znów cisza.
                    Czasem po przegazówce to buu też ustaje a czasem się uruchamia przy ruszeniu pod górę niemniej nigdy nie występuje przy zimnym silniku.
                    W trasie buczenia nie ma tylko tak właśnie jak po mieście się szlajam.
                    Nie mam doświadczeń z dieslami więc to dla mnie zagadka być może TTTM choć kiedy jechałem Avensis to też coś podobnie buczało tylko głośniej po pierwszych 20 km potem ustało i się nie pojawiło przez 600 km trasy.
                    Niemniej w Fordzie czy Insigni tego nie słyszałem.

Ogólnie to nie wykluczam też możliwości jakiegoś poluzowania jakiejś rury czy dziury w tłumiku itp tyle że to by łatwo było zlokalizować a tu żadnych przedmuchów nie ma.
              • jestklawo Re: DPF w praktyce 12.09.14, 09:10
                jestklawo napisała:

> zamienia sie wtedy w wielką wypalarkę

opalarkę znaczy
    • thea19 Re: DPF w praktyce 08.09.14, 18:30
      jezdze tylko dieslami i nigdy mi sie filtr nie zepsul, wbrew temu co misiaczek zwykl pitolic. jak przedostatnie auto rozbierali na czesci, to filtr byl w idealnym stanie a mial 140tys przejechane i to po miescie.
      teraz mam niby jakis lepszy filtr ale pies wie. ponoc ludziom na parkingach kradna te filtry z aut i nawet czlowiek nie wie, ze juz nie ma.
      • chris62 Re: DPF w praktyce 09.09.14, 09:21
        thea19 napisała:

. ponoc ludziom na parkingach kra
        > dna te filtry z aut i nawet czlowiek nie wie, ze juz nie ma.
        -------------------
        Myślę, że szybko by się dowiedział bo sterowanie silnika to zauważy..
    • znafcax Re: DPF w praktyce 08.09.14, 19:44
      DPF w praktyce najlepiej działa po jego usunięciu. Samochód pali około litra mniej i jeździ jakby miał 30 koni więcej. Czyli spalanie (czytaj zużycie zasobów naturalnych) mniejsze o prawie 20% przy zwiększonej efektywności jazdy. To tak pod kątem ekologii. A i tak najlepiej wychodzi duży wolnossący benzynowy na gazie, albo jak masz domek ogrzewany gazem ziemnym to CNG i kompresor w domu do tankowania.
      • chris62 Re: DPF w praktyce 09.09.14, 09:45
        Dla mojego modelu nie ma wystarczająco dużej "beznzyny" aby dorównać parametrom diesla.
        Poza tym bagażnik za mały aby pchać do niego butlę i pełne koło zapasowe sporych rozmiarów.
        Poza tym podróżuję na południe lub zachód Europy i łamigłówka z końcówkami takimi lub innymi do tankowania mnie nie bawi a diesel ma większy zasięg i wszędzie jest.
        • znafcax Re: DPF w praktyce 09.09.14, 10:43
          podróżowaliśmy jeepem zgazowanym małżonki po europie i problemu nie było. LPG jest wszedzie.
          • chris62 Re: DPF w praktyce 10.09.14, 09:03
            Niestety nie mam jeepa (Grand Cherokee bardzo mi się podoba) po prostu na codzień za mało ekonomiczny i jednak za duży.
            Wiem, że lpg jest tylko końcówki są różne i to już w Czechach nawet..
      • samspade Re: DPF w praktyce 09.09.14, 10:13
        Bzdury piszesz.
      • nfplakto Re: DPF w praktyce 09.09.14, 22:41
        A co tam, niech inni wdychaja sądzę , niech im wejdzie głęboko w płuca, ja jak jadę, to nie czuję...
        • znafcax Re: DPF w praktyce 14.09.14, 12:06
          Za to jest to 20% sadzy mniej
    • galtomone W zadnym aucie nie ma kontrolki wypalania? 09.09.14, 10:13
      Moge sie mylic bo diesle mnie ostatnio nie interesowaly, ale zdaje sie, w nowszych autach (ktorych?) sa kontrolki informujace o wypalaniu DPF wlasnie po to, by nie wylaczyc silnika w trakacie + zdaje sie obroty ida w gore w czasie tego cyklu (jesli auto stoi na wolnych)?

Moge sie mylic, ale chyba taka kontrolka jest w Ibizie 1.2 z 2013 r.... - tak przynajmniej twierdzi kolega co taki wynalazek kupil Zonie.
      • nazimno A czyta ktos instrukcje obslugi? 09.09.14, 10:33
        a. Filtr DPF wymagajacy regeneracji -> symbol DPF swieci sie na pomaranczowo
        b. Regeneracja wlasnie trwa -> Symbol DPF swieci sie na zielono

Tak jest w wielu markach.
        Trzeba po prostu czytac.

• chris62 Re: A czyta ktos instrukcje obslugi? 10.09.14, 08:52
          nazimno napisał:

> a. Filtr DPF wymagajacy regeneracji -> symbol DPF swieci sie na pomaranczow
          > o
          > b. Regeneracja wlasnie trwa -> Symbol DPF swieci sie na zielono
          >
          > Tak jest w wielu markach.
          > Trzeba po prostu czytac.
          ----------------------

Jak napisałem z tego czytania wiem tylko tyle, że jak się zapali kontrolka emisji spalin to max 50 km jazdy i serwis.
          Kontrolka nigdy się nie zapaliła (poza chwilkami kiedy wszystkie się zapalają po przekręceniu kluczyka i gasną) co dziwne bo jeżdżę właśnie po mieście a kontrolek w kwestii informacji o wypalaniu brak. W sumie nie jest to powód do zmartwienia przeciwnie no ale dziwne z uwagi na te krótkie dystanse..
          Połowa zawartości instrukcji to pie..e o pasach i poduszkach nawet typów żarówek nie umieszczono do wymiany, tendencja jest więc taka zapnij pas uruchom i jedź a jak się coś sp..li jedź do ASO.
          O tym, że nie należy jeździć po mieście na krótkich dystansach też nie wspominają.
          Dobrze,że nie kupowałem tego auta jako nowe.
      • nazimno A tak jest w przypadku VW. 09.09.14, 11:30
        Fragment z jednego z podrecznikow:

Zapalenie się lampki kontrolnej oznacza, że z powodu częstego użytkowania
        samochodu na krótkich odcinkach trasy filtr cząstek stałych został zatkany sadzą.

W celu wyczyszczenia filtra cząstek stałych należy, o ile pozwalają na to warunki
        drogowe, przez co najmniej 15 minut lub do momentu zgaśnięcia lampki
        kontrolnej na 4 lub biegu (automatyczna skrzynia biegów: położenie S) utrzymywać
        prędkość co najmniej 60 km/h przy prędkości obrotowej silnika w zakresie od 1800
        do 2500 obr./min. W tych warunkach podnosi się temperatura spalin i sadza w
        filtrze cząstek stałych wypala się.
        Należy zawsze przestrzegać obowiązujących ograniczeń prędkości jazdy ⇒ .
        Po zakończeniu czyszczenia filtra cząstek stałych lampka kontrolna gaśnie.

Jeśli filtr nie oczyści się dostatecznie, lampka kontrolna nie wyłącza się i
        zaczyna migać lampka kontrolna . Na wyświetlaczu centralnym* wyświetla się
        komunikat Diesel-particle Owner's manual (Podręcznik filtra cząstek stałych!).
        Sterownik silnika przełącza silnik na tryb pracy awaryjnej, w którym dostępna jest
        tylko ograniczona moc silnika. Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu włącza się
        lampka kontrolna .
        Należy jak najszybciej się udać do specjalistycznej stacji obsługi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka