Dodaj do ulubionych

Ile pociagnie clio II

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:43
Witajcie

Mam jeszcze jedno pytanie, po jaki przebiegu (100 tys, 200 tys) mozna sobie
zrobic z clia budke na działce.
A powznie obecne clio to juz 2 clio i tak sobie mysle ile moge nim jeszcze
pojezdzic (teraz ma przebieg 51 tys)serwisujac go jak pisz w ks. serwisowej.
acha mam gaz w tym autku bo duzo jezdze

pzdr Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: fazi_ze_sztazi Re: Ile pociagnie clio II IP: *.ipt.aol.com 01.09.04, 23:53
      nowoczesne auta wymagaja servisowania na czas i odpowiedniech (nie znaczy
      najdrozszych) materialow eksploatacyjnych (wg ksiazki servisowej). jak jezdzisz
      duzo to znaczy pewnie ze wiekszosc trasa. wtedy mozesz sie liczyc z bezawaryjna
      eksploatacja az do 150-200 tys. pozniej zaczna sie drobne awarie (alternator,
      rozrusznik, pompa wody itp.) jak dociagniesz do 300 tys to pewnie z tego autka
      juz wiele oryginalnych czesci nie zostanie.
      pzdr.
      • Gość: ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 00:04
        Dzieki fazi_ze_sztazi za odpowiedz

nowoczesne auta wymagaja servisowania na czas i odpowiedniech (nie znaczy
        > najdrozszych) materialow eksploatacyjnych (wg ksiazki servisowej).

robie obsluge serwisowa w ASO Renault chociaz jakosc ich uslug pozostawia wiele
        do zyczenia ostatnio mialam problem ze wskaznikiem tem. cieczy chlodzacej w
        jednym ASO powiedzeli mi ze tak ma byc bo czujniki w clio nie sa zbyt dokladne
        natomias w drugiej ASO opieprzyli i pokazali mi ze zamiast plyny w ukladzie byl
        jakis szlam (auto mialo przebieg 40 tys w plyn byl oryginalny)

> eksploatacja az do 150-200 tys. pozniej zaczna sie drobne awarie (alternator,
        > rozrusznik, pompa wody itp.) jak dociagniesz do 300 tys to pewnie z tego

ostatnio wymienilam cewke w. napiecie (podobno wszystkie modele Renault maja z
        nia problem) i swiece chciaz w k. serwisowej pisalo ze powinny do 60 tys
        dociagnac a wymienilam przy 42 tys.

pzdr
        • Gość: fazi_ze_sztazi Re: Ile pociagnie clio II IP: *.client.comcast.net 02.09.04, 02:13
          dziwna historia z tym plynem chlodniczym. 40 tys km to dla nowoczesnych aut
          rozgrzewka (moj szef dojezdzajac tylko do pracy zrobil 70 tys mil w 2 lata).
          z doswiadczenia wiem ze mechanicy w ASO wcale nie sa autoryzowani (sam kiedys w
          ASO pracowalem, a bylem ledwo po szkole). jak skonczyla ci sie gwarancja,
          znajdz uczciwego mechanika i jezdzij tylko do niego. doradzi, pomoze i nie
          naciagnie na koszty. wiem, wiem uczciwy mechanik brzmi cos tak jak uczciwy
          polityk, ale wiez mi ze sa.
          pzdr.
          • Gość: Ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 06:51
            Własnie mialam z takim do czynienia nie dosc ze nic nie zrobil to sie jeszcze
            MATOLEK, stawial jak mu zwrocilam uwage, jak traktuje klientow
        • Gość: zielony_listek Re: Ile pociagnie clio II IP: 212.160.172.* 02.09.04, 08:18
          > ostatnio wymienilam cewke w. napiecie (podobno wszystkie modele Renault maja
          z
          > nia problem) i swiece chciaz w k. serwisowej pisalo ze powinny do 60 tys
          > dociagnac a wymienilam przy 42 tys.

W mojej Cliowce wymienialam swiece przy 30 tys. :-(
          Pozdrawiam
          zielony_listek
        • Gość: RF Re: Ile pociagnie clio II IP: 57.66.193.* 02.09.04, 16:14
          Dziwi mnie ten płyn, jeżeli był nie taki to znaczy, że ktoś go musiał wymienić
          bo oryginalny płyn jest OK. W moich renówkach w każdej wytrzymał ponad 100 000
          km a w jednej ponad 6 lat.
          Wymiana swiec też nie zależy od kilomtrów tylko od ilości wyemitowanych iskier.
          Ile przejedziesz kilometrów stojąc w korku? ile razy więcej świeca zaiskrzy prz
          szybkim wyprzedzaniu? Zalcałbym wymieniać świece góra co 30 tys. km. Polecam
          NGK - wymiana co 60 tys. . Jeżeli miałaś problem z cewkami to masz chyba 16V,
          kup sobie cewki Denso i po kłopotach. Sagem miał wadliwą partię. Mnie kiedyś
          poszedł moduł Siemensa - taka parodia awaria francuza z powodu niemieckiej
          części.
          ASO radzę sobie darować tak naprawdę to oni są od wymieniania dobrych części na
          nowe gorsze i od brania pieniędzy. Znajdź solidnego mechanika który cieszy się
          dobrą opinią będzie czasem 2x taniej i lepiej jak w moim przypadku. Nie żałuj
          na olej syntetyczny np elf 0W30 evolution, auto będzie bardziej dynamiczne i
          mniej będzie spalać niż na mineralnym a do tego znacznie wydłuży się przebieg
          silnika gdyż olej ten obniża znacznie zużycie części nawet w stosunku do
          syntetyka elfa 5W40 (syntheze). Co 10 tys. wymiana filtru powietrza również
          zalecana. O pasku już chyba pisałem - jak kupiłaś używany to wymień jak
          najszybciej nie wiadomo co poprzednik wyprawiał. Jak coś będzie stukać czy
          piszczeć do mechanika sprawdzić co to. Sprawdzać poziom oleju i innych płynów
          co 1000 km. Gdyby ubyło płynu hamulcowego trzeba sprawdzić stan klocków
          hamulcowych, wzasadzie co 30-40 tys. powinno się je wymieniać (90PLN).
          I tak oto w ten sposób będziesz jeździć długo tym autkiem.
          Życzę szerokiej drogi.
          • Gość: ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 20:21
            Witajcie

Dzieki RF za odpowiedz jesli idzie o clio to jest to jak pisalam moje drugie
            clio i w obu przypadkach bylam I wlascicielka.
            Piszesz o swiecach ze najlepsze te NGK jak chcialem wymienic je u warsztacie
            gdzie zakladali mi gaz to szef powiedzil mie ze swiece w clio maja jakis dziwny
            gwint i ze tylko w ASO mozna je dostac.
            Napisz co sadzisz o olejach piszesz o elfie ja nara mam 5W40 (syntheze)ale
            mysle o Mobil 1.
            Tak poza tym jestem BARDZO ZADOWOLONA z mojego Clio EXTREM
            Jesli mozesz napisz mi gdzie jest ten fantastyczny serwis gdzie wrto serwisowa
            clio.

Pzdr Ewa
            • Gość: RF Re: Ile pociagnie clio II IP: 57.66.193.* 03.09.04, 12:30
              Jestem z południowej Polski więc watpię czy tu byś przyjeżdżała serwisiwać auto.
              Po prostu rozeznaj się wśród znajomych, którzy na pewno gdzieś serwisują swoje
              bolidy i kogoś Ci polecą w najbliższym otoczeniu.
              Świece NGK na pewno da się dobrać wystarczy iść do przedstawiciela tej firmy i
              znajdzie coś w katalogu. Ja nigdzie nie jeździłem mój mechanik przywiózł i
              wkręcił. W salonie zapłacisz drugie tyle za to samo lub gorsze. Oryginalne
              świece mają napis Renault ale produkowane chyba są przez Championa. Ja używam
              NGK V-type, które dają podwójną iskrę z jednej elektrody. Do niektórych aut
              zalecane są 2,3 lub 4 elektrodowe ale do silnika 1,4 najlepsze będą chyba 1
              elektrodowe bo układ zapłonowy daje bardzo mocną iskrę jeżeli cewka jest
              osadzona prosto na świecy. Można oczywiście stosować coś innego ale NGK to
              solidność japońska (podobnie Nippon Denso)
              A przypomniałem sobie coś mechanik mówił że jak brał świece do Clio to się go
              pytali czy potrzebuje je do motocykla więc faktycznie muszą być zamienne ze
              świecami od jakiegoś motocykla.
              Oleje syntetyczne są porównywalne czy to Mobil czy elf ale z tego evolution SXR
              0W30 będziesz zadowolona jak ja (mam silnik 140 konny) więc w Twoim na pewno
              dobrze będzie spełniał swoje zadanie na mrozach i upałach. Silniki Renault od
              wielu lat pracują na elfie i ten olej jest dobrany pod kątem tej konstrukcji.
              Mobil to raczej do Fordów lub Toyot. Korzyść z tego oleju jest taka że
              sprawność silnika jest wyższa a zatem osiągi lepsze, zawory pracują cichutko od
              momentu startu silnika. Osobiście przetestowałem kilka olejów ale na elfie mam
              najniższe zużycie paliwa. (Teraz fabrycznie Renault stosuje 5W30).
              Jeździsz na gazie więc tu też nie powinno być problemu bo wg elfa ten olej
              nadaje się do takich silników.
            • Gość: Ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 20:49
              Witaj Rf
              Tez jestem z poludnia Polski (tego srodkowego)
              Faktycznie w clio sa swiece champion sama widzialam jak mi je dzisiaj w
              serwisie wykrecili.
              Mam pytanie wiesz moze jakie sa zawory w clio Extreme rok prod. (2002 1.2 16 V)
              bo czeka mnie ich regulacaja (w zwiazku z jazda na gazie co jakis czas trzeba
              je regulowac)
              W serwisie powidzeli ze kosz takiej imprezy to 300 zl robocizna + 175 zł
              uszczelka.
              Po wizycie u znajomego mechanika ktory zasmial sie jak powiedzialam ile chca
              szarpnac w ASO zapytal mnie jakie mam zawory czy sa to hydrauliczne czy jakies
              blaszkowe

pzdr Ewa
              • Gość: oooo Re: Ile pociagnie clio II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 00:18
                Gość portalu: Ewka 007 napisał(a):

> Po wizycie u znajomego mechanika ktory zasmial sie jak powiedzialam ile chca
                > szarpnac w ASO zapytal mnie jakie mam zawory czy sa to hydrauliczne czy
                jakies
                > blaszkowe

mechanik ? a nie wie jakie sa zawory w tym samochodzie !!!
                • Gość: ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 09:05

mechanik ? a nie wie jakie sa zawory w tym samochodzie !!!

W clio nie jest to takie proste bo do jekigos czasu Renaut montowalo blaszkowe
                  a teraz hydrauliczne (VW montuje je od lat 90) ktorych nie trzeba regulowac.
                  A poza tym na silniku powinno byc oznaczenie jakie tam sa zawory

pzdr Ewa

• Gość: RF Re: Ile pociagnie clio II IP: 57.66.193.* 10.09.04, 15:08
                    Cześć.
                    Jeżeli to rocznik 2002 to powinny być hydrauliczne więc nie do regulacji.
                    Do roku 1998 były regulowane. Obyydwa rozwiązania mają plusy i minusy.
                    Tak czy inaczej z dokumentów pojazdu trzeba przeczytać jaki to typ silnika i w
                    bazie komputerowej ASO wszystkiego można się dowiedzieć o typie silnika i jego
                    konstrukcji. Są mechanicy którzy mają połączenie internetowe z dostępem do baz
                    danych wszystkich marek a to ułatwia im często zakup części do określonej
                    wersji pojazdu. Tyle tego dziś jest, że nikt tego nie spamięta. Kolega w Audi
                    ma zawsze problem bo jego 80 jest inna od tych najpopularniejszych i zawsze ma
                    kłopoty z zamiennikami. Nawet jakby były zresztą "ręcznie regulowane to nie ma
                    potrzeby robić tego wcześniej jak po 60 tys. przebiegu, chyba, że byłyby
                    ustwione niewłaściwie od początku.
    • lupus2 Re: Ile pociagnie clio II ? ... 02.09.04, 08:26
      .., duzo,z portfela .
      • niki27 Re: Ile pociagnie clio II ? ... 02.09.04, 09:14
        lupus2 napisał:

> .., duzo,z portfela .

Chyba twojego. Moje Clio II ma już 87 tys. przebiegu i niewiele awarii za sobą.
        Każdemu życzyłbym tak bezawaryjnego autka. Teraz właśnie jadę na przegląd i
        wiem, że czas na nowy akumulator. Ale po 5 latach to chyba żaden wstyd.
        • Gość: Michal_RN Re: Ile pociagnie clio II ? ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 14:55
          • niki27 Re: Ile pociagnie clio II ? ... 10.09.04, 16:08
            Gość portalu: Michal_RN napisał(a):

Dla Francuzów, a czy ja jestem Francuzem?

Inna inszość, że Clio to chyba jedna z bogiń, więc faktycznie ona :)
            Jadnakowoż wolę r.n, tak jak "radio".
            W przypadku Megane sprawa jest oczywista, bo to popularne imię kobiece. A
            więc "moja" meganka.
            • Gość: pidżej Re: Ile pociagnie clio II ? ... IP: *.acn.waw.pl 12.09.04, 17:48
              niki27 napisał:

> W przypadku Megane sprawa jest oczywista, bo to popularne imię kobiece. A
              > więc "moja" meganka.
              >
              Jesteś pewien i jest oczywista? Jak ją wprowadzali, czytałem że jest to
              wymyślone słowo,
              przynajmniej francuskie - choć jest japońskie slowo megane bez akcentu nad
              ostatnim e
              • niki27 Faktycznie, możesz mieć rację! 12.09.04, 19:18
                Do tej pory brałem to za pewnik, ale pogrzebałem w interencie i dowiedziałem
                się, że faktycznie, imię żeńskie brzmi Megan (bez "e"), więc MeganE to sztuczny
                twór!

Oto co znalazłem:
                Welsh: Pearl; a variant of Marged, Megan is now commonly used as an independent
                name.
                Maegan, Meegan, Meeghan, Meggan, Meghan, Maygan, Maygen, Meaghan;
                Familiar forms: Meg, Meggie;
                Famous Namesakes: Actress Meg Ryan
                In 1997 this was the number 8 chosen name in the US
                Based on the 1990 US Census, Megan was ranked the number 151 most popular Girls
                name in the US.

www.babyzone.com/babynames/babynamedisplay.asp?ID=25884
                Cóż, siłą przyzwyczajenia pozostanę chyba przy Onej.
    • wernes Re: Ile pociagnie clio II 12.09.04, 17:16
      Skoro ma gaz to nie dam mu wiecej jak 150 tysiecy km :)

Pozdrawiam
      • Gość: ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 21:24
        Jak tak dalej bedzie mi sie psula ta cliowka to nawet do 15 000 nie bede czekala
        pzdr ewka
        • wernes Re: Ile pociagnie clio II 12.09.04, 21:52
          A co dokladnie Ci sie psuje ?
          • Gość: EWKA 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:18
            Witaj Bernes

Witaj

Najpierw siadł komp pokładowy, ale go od razu go wymienili tak wiec to się nie
            liczy ;-)
            Potem cewka wysokiego napięcia, ale jak wiadomo Sagem miało wadliwą partie i
            pewnie jedna z tych cewek była w moim clio. Potem się zaczęło:
            - załozyłam instalacje gazową BRC przez ok. 2 miesiące było wszystko
            ok., ale potem zaczęło autem „skubać” odwiedziłam wiec ASO Renaulta wzięli auto
            na kompa wyszła im ta cewka o której pisałam wyżej wymieniłam cewkę plus,
            świece dali championa, ale autko dalej nie chodziło tak jak powinno.
            - wskzowka od cieczy chłodzącej zaczęła „falowa: góra – dół – okazało się
            że w układzie chłodzenia był szlam podejrzewam ze koleś od gazu musiał dolać
            jakiegoś niemieszalnego z płynem Renault przeczyścili mi układ ale dalej jest
            to samo, wiec wyeliminowałam zasilanie benzyna i skupiłam się na gazie okazało
            się ze cos faktycznie cos się spierdzielilo.
            Jeszcze chwila i kupię sobie KIA picanto albo Pande bo nie mam nerwów do clia a
            jest to moje 2 clio (oba kupione w ASO) pierwsze chodziło Bardziej niż Ok. ale
            zachciało mi się EXTREMA i teraz mam.
            BĘDĘ WDZIECZNA ZA WSZELKIE UWAGI I SUGESTIE
      • Gość: ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 00:20
        a dlaczego tak malo
      • Gość: ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 00:24
        Nie napisalam jeszcze o kompresji, ktora wynosi auto ma przebieg 51 tys
        1 cyl 9
        2 cyl 8
        3 cyl 10
        4 cyl 9
        drugi pomiar o 0,5 wyzej na kazdym cyl, ale mechanik w ASO powiedzial, ze
        pomiar moze odbiegac od rzeczywistosci bo badal bez uprzedniego odkrecenie
        kolektora
        pzdr ewa

pzdr
        • Gość: fazi_ze_sztazi Re: Ile pociagnie clio II IP: *.client.comcast.net 13.09.04, 00:31
          wyslij tego mechanika do szkoly. a czy auto jezdzi bez kolektora ???
          jak nie to niech i badania robi cymbal z kolektorem. cisnienie sprezania
          sprawdza sie zawsze na rozgrzanym silniku i wykreconych wszystkich swiecach.
          liczba prob 2-3 i bierzesz srednia.
          juz ci radzilem ewo nie jezdzij do ASO, szkoda czasu pieniedzy i nerwow.
          • Gość: ewka 007 Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 07:45
            Koles na moje oko to totalny Amator chyba na moim aucie uczyl sie obslugi tych
            urzadzen do badania kompresji co chwila jakas uszczelka od tego urzadzenia
            zostawala w cylindrze, wtedy bral szmate przykladal do kolektora drugi machanik
            przekrecal kluczyk i uszczelka wyskakiwala. W czasie drugiego badania, pomiary
            byly o okolo 1 wyzsze.

pzdr Ewa
    • Gość: fiki Re: Ile pociagnie clio II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 19:06
      uhu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka