Dodaj do ulubionych

Pytanie do antyskodziarzy.

04.09.04, 09:19
Chcę zmienić auto i skodę również biorę pod uwagę. Przekonajcie mnie
konkretnymi argumentami ( a nie tym, że np. zacznę jeździć w kapeluszu, lub
30 km/h lewym pasem, czy tez przestanę korzystać z pisuarów i wkońcu że
oślepnę), że skoda to zły wybór.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr21 Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.quantum.pl / *.quantum.pl 04.09.04, 10:27
      Obawiam się, że większość antyskodziarzy z dniem 1 września wróciła do
      obowiązków szkolnych, w związku z czym mogą nie znaleść czasu, aby zaspokoić
      Twoją ciekawość. Jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć o skodzie to radzę zajrzeć
      na felicia.autokacik.pl/ (skody favorit, felicja, fabia, oktawia) lub na
      www.autocentrum.pl/ (dział oceny aut - tu trzeba jednak wziąć poprawkę
      na przewrażliwienie użytkowników, którym się coś zepsuło i poczytać o kilku
      modelach różnych producentów samochodów; często można znaleść te same usterki i
      w skodzie i w fordzie i w toyocie).
    • Gość: bajlando Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.09.04, 21:05
      powiedz co chcesz kupic, o co ci chodzi w samochodzie- na co najwiekszy nacisk
      kladziesz, jaka masz propozycje ze skody to ci skutecznie wybije to z glowy
      • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 05.09.04, 12:07
        no tak, ciężko kogoś odwieść od dokonania zakupu nie wiedząc dokładnie co chce
        kupić. :-) Spróbuję określić dokładniej czego potrzebuję. Rocznie robię
        ok.20000 km, zdecydowana większość to miasto (jeden-dwa wypady do Niemiec lub
        Włoch). Szukam niedużego samochodu, bo moja trzyosobowa rodzina nie musi
        jeździć wielką bryką. Jednym z aut jakie biorę pod uwagę jest skoda fabia z
        silnikiem 1,4 o mocy 75KM. Uważasz, że to zły wybór?
        • Gość: bajlando Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.09.04, 19:08
          jakie wyposażenie chcesz miec w wozie, jaka wersja nadwoziowa i ile masz ze te
          wioskę zapłacić?
          mow szybko bo az sie pale by ci te wioske z głowy wybić!
          a odpowiadajac na pytanie: TAK< TO ZŁY WYBÓR!!
          • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 05.09.04, 20:20
            dlaczego zły? wybacz, ale krótkie "tak" to trochę za mało.
            • Gość: bajlando Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.09.04, 20:25
              szit, pisz co z czym i za ile chcesz kupic to sie dowiesz
              a w skrócie odp na pytanie brzmi: BO SA LEPSZE
              • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 05.09.04, 20:34
                :-) no dobra, nie zapytam w czym lepsze, bo pewnie dowiem się, że we
                wszystkim. :-) Jeśli chodzi o skodę, to wybrałem dla siebie model choise. Na
                dzień dzisiejszy kosztuje 42090 zł. Kwota ok. 40000 zł to kwota jaką przewiduję
                wydać zakup samochodu. Niestety połowa na kredyt. :-(
                • Gość: bajlando Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.09.04, 20:37
                  przestan krecic
                  kupujesz czoisa czy tylko chcialbys kupic?
                  napisz konkretnie co to za nadwozie i co ma na wyposażeniu
                  • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 05.09.04, 20:53
                    napisałem, że chciałbym zmienić auto, a nie że je kupuję. Decyzja nie została
                    jeszcze podjęta, dlatego zadałem pytanie na forum (gdybym zdecydował się już na
                    konkretny model nie pytałbym o nic, bo po co?) Choice hatchback (o takim
                    nadwoziu myślałem) ma na wyposażeniu: poduszkę powietrzną dla kierowcy,
                    wspomaganie, centralny zamek, przyciemniane szyby, elektrycznie sterowane z
                    przodu, i jeszcze trochę pierdułek (wybacz, ale nie będę przepisywał
                    wszystkiego z ich strony). Rzeczy, które wymieniłem powinny być w samochodzie,
                    który kupię (no, może oprócz tych przyciemnianych szyb). Chciałbym, żeby była w
                    nim także klimatyzacja, ale to wiąże się z wydaniem następnych złotówek, więc
                    bez klimy jakoś sobie w ostateczności poradzę. :-)
                • Gość: kanciak Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 22:07
                  Czojs znaczy wybor.
                  Wiec wybierz czlowieku co innego!
        • skodziara Re: Pytanie do antyskodziarzy. 07.09.04, 15:29
          grruby napisał:

> no tak, ciężko kogoś odwieść od dokonania zakupu nie wiedząc dokładnie co
          chce
          > kupić. :-) Spróbuję określić dokładniej czego potrzebuję. Rocznie robię
          > ok.20000 km, zdecydowana większość to miasto (jeden-dwa wypady do Niemiec lub
          > Włoch). Szukam niedużego samochodu, bo moja trzyosobowa rodzina nie musi
          > jeździć wielką bryką. Jednym z aut jakie biorę pod uwagę jest skoda fabia z
          > silnikiem 1,4 o mocy 75KM. Uważasz, że to zły wybór?

Jeśli jeździsz w dalekie trasy z kompletem rodziny i bagażem to silnik może być
          zbyt słaby. Polecam silniejszy
          • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 07.09.04, 15:45
            nie skodziaro, myślę, że nie potrzebuję mocniejszego silnika, bo moja rodzina
            to zaledwie 3 osoby (w tym 10-letni syn, który ostatnio i tak wolał pojechać do
            cioci do Niemiec niż z nami do Włoch), i te 75 koników w zupełności mi
            wystarczy. Pewnie, że mógłby być mocniejszy, ale przez wiekszość czasu te
            koniki tylko marnowałyby się pod maską, a budżetu na zakup nie mam niestety
            nieograniczonego.
    • Gość: Piotr Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 13:50
      Nie rozumiem ludzi którzy za te same pieniądze mogą mieć normalny samochód. I
      póżniej się dziwią że ludzie się z nich śmieją.
      • Gość: YOG Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: 213.199.201.* 05.09.04, 15:06
        jaki to jest "normalny samochod" za cene fabii 1,4 ????????? oczywiscie nie wyjezdzaj mi tu z jakimis przejezdzonymi rozbitkami z importu tylko podaj co mozna "normalnego" za te pieniadze kupic w salonie;
        • Gość: kanciak Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 20:11
          Punto
          Getz
          Aveo
          Corsa
          • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 05.09.04, 20:26
            o ile punto i corsę biorę pod uwagę, o tyle aveo mnie zaskoczyłeś. Całkiem miło
            wygląda to autko...
            • Gość: kanciak Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 22:05
              Wiec nad czym sie czlowieku zastanawiasz? Apeluje do twojego rozsadku. Nie kupuj
              Skody. Chcesz popelnic samobojstwo towarzyskie? Przeciez kupno Skody degraduje
              czlowieka spolecznie i mentalnie.
              • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 06.09.04, 07:27
                tą degradacja bardzo mnie zaskoczyłeś. Jakoś wierzyć mi się nie chce, że
                przekreślasz znajomych, którzy kupili sobie jakikolwiek produkt skody...
                Naprawdę tak to działa? Nieważne jaki jest ten człowiek, ważne jakim autem
                jeździ? Do mnie na prowincję ta "moda" jeszcze nie dotarła.
                • Gość: bu Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:20
                  czyżby nie dotarła?
                  • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 11.12.04, 14:37
                    człowieku, skąd Ty wytrzasnąłeś ten wątek? :-) Nie, nie dotarła do mnie moda na
                    ocenianie kogoś tylko na podstawie tego, jakim autem jeździ. A auta nie
                    zmieniłem, bo takiego mętliku mi narobiliście, ze wolę dalej dorzynać moje
                    cc. :-) Pozdrawiam wszystkich pro i anty.
                    • Gość: bu Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 19:46
                      a, jakoś tak znalazł się... Szerokiej drogi cc :-)
            • Gość: at Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.net-serwis.pl 05.09.04, 22:16
              Nie bierz pod uwage punto, nie wierz oszolomom ktorzy Ci wmawiaja ze fiat jest
              lepszy od skody. Zapamietaj, ze SAMOCHODY DZIELA SIE NA LEPSZE, GORSZE I FIATY
              (kolejnosc nieprzypadkowa!)
              Pozdrawiam
          • Gość: dizel Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: 213.199.201.* 06.09.04, 19:45
            co wy qrwa pierdolicie?!?!?!?! ze niby Punto lepsze od fabii? kurwa wy jestescie pojebani! ktos kiedys jechal punciakiem? albo corsa? juz nie mowie czyms co wyglada jak kupa gowna w sokowirowce i nazywa sie Getz (skosniak wiadomo) albo inne srAveo; wezcie sie jebnijcie w łeb bo mnie kurwa ponosi; przykro wam chlopaczki bo was nie stac na auto za 40 kawalkow; polonez rulez?
            • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 06.09.04, 20:47
              dizlu, po co te nerwy? przecież o to chodzi, żeby ludzie mieli różne gusta
              (wyobrażasz sobie sytację, że wszyscy jeżdżą identycznymi autami?- ja nie).
              Chciałem tylko dowiedzieć się od tych, którzy skodę uważają za obciach dlaczego
              nie powinienem brać jej pod uwagę. Jeździłem trochę corsą c i powiem Ci, że
              dobrze mi się jeździło, a Aveo wygląda naprawdę ciekawie, choć zastanawiam się
              jak wygląda dostęp do serwisu takiego auta w Polsce.
            • derduch Re: Pytanie do antyskodziarzy. 07.09.04, 09:49
              No juz pod trzecim nickiem piszesz :-)
              Sam jesteś pierdyknięty i to jeszcze skodowiec.
          • millerek Re: Pytanie do antyskodziarzy. 07.09.04, 07:34
            Nie zabijaj mnie tym koreańskim wynalazkiem, tym bardziej aveo.
      • grruby Re: Pytanie do antyskodziarzy. 05.09.04, 17:44
        też jestem ciekaw jaki to jest normalny wóz Twoim zdaniem. Napisałem, że skoda
        jest jednym z kilku aut, które biorę pod uwagę; nie uważam, żeby była w czymś
        lepsza, lub gorsza od innych marek.
        • Gość: Ryszard Ochucki Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.icpnet.pl 05.09.04, 20:33
        • Gość: Ryszard Ochucki Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.icpnet.pl 05.09.04, 20:40
          Mam fabię 1.2 HTP. Tzn firma ma. Wiem wiem, szajs do kwadratu ale powiedzmy
          szczerze że darowanemu koniowi w zęby się nie zaglada. Jeżeli ktoś uważa
          inaczej to oczekuję materializacji jego poglądów na parkingu jutro rano plus
          pełen bak.
          Ale ad rem. Fabia nie jest cudem. Tzn jeździ mi się tym całkiem OK ale przede
          wszystkim to uważam, że auto to powinno być 3 drzwiowe. Na pięcioro drzwi jest
          tam za mało miejsca. W układzie trzy drzwiowym pewnie zyskałaby linia nadwozia
          a przede wszystkim poprawiłby sie komfort podróżujących.
          Z innych uwag to dramatyczny brak schowków. Jest praktycznie tylko jeden. Plus
          jakiś tam w drzwiach ale to raczej standrad. oza tym nie mam tam niczego co by
          mnie ujęło. Nie znam konurencji ale poważnie bym się zastanowił nad zakupem. A
          na pewnno nie w wersji z tym silnikiem
    • Gość: elememelek Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 22:22
      Miałem skodę superb 1.9tdi.
      Zalety:
      - rozmiar

Wady:
      - ciastowane zawieszenie szczególnie lubiące zalegać w polskich koleinach.
      Wyprzedzanie przypominało zamawianie deszczu u szamana, albo się udało, albo
      nie do końca.
      - klekot diesla jak z VW-genowskich lat siedemdziesiątych, ponoć
      przeprojektowali turbinę i pokrywę silnika i to razem powodowało, że kowal by
      się nie powstydził takiego łomotu.
      - rozmiar. Spróbuj zaparkować w Warszawie. W centrum. Po godz. 10.00 rano.
      Powodzenia i znajomego lakiernika życzę.
      - Świerszcze. Samochód po 5.000 km rozpoczął rozmnażanie świerszczy, które
      osiągnęło rozmiar plagi po 10.000 km. Wcześnie. W serwisie byli głusi i nie
      słyszeli nawet łomotów w desce. Powinni mieć żółte nalepki dla niedosłyszących
      albo premię za głuchotę od Skoda Polska.
      - Parktronic. Że niby miał ostrzegać. Punkt dla lakiernika.
      - Wskaźnik poziomu cieczy do spryskiwacza. Zawsze było mu mało cieczy, mimo, że
      się przelewała.

Ogólnie po osiągnięciu 15.000 samochód trafił do Żyda i męczy teraz innego
      entuzjastę niemieckich samochodów składanych na chybił trafił przez Pepików. Że
      niby tanio a dobrze, hue hue... HUE HUE...

• Gość: elememelek Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 22:24
        aaa... zapomniałem... serwis Skoda. Umów się na przegląd... Termin na przyszły
        rok, najlepiej w grudniu po 31-wszym. Skandal...
      • Gość: dizel Re: Pytanie do antyskodziarzy. IP: 213.199.201.* 06.09.04, 19:49
        wiesz mam A8 i jak sobie w centrum parkuje to robie to z usmieszkiem na twarzy; a wiesz dlaczego? bo umiem parkowac...
        superba wymyslili dla kierowcow a nie dla ciołków; szczerze mowiac to nawet za grosz ci nie wierze ze miales superba; za glupi jestes;
        • derduch Re: Pytanie do antyskodziarzy. 07.09.04, 09:53
          A pisałeś w innym wątku że masz Passata i Octavie...
          Normalnie cały parking!
          I pewnie tym Audi też przejechałeś w tym czasie ze 450000 tysięcy kilometrów?
          Przekroczyłeś granice śmieszności
          • yogun Re: Pytanie do antyskodziarzy. 08.09.04, 19:30
            owszem mam passata i octavie; a dizel to koles ktory nalogowo korzysta z mojego kompa w biurze (pzdr for Miernol) i rzeczywiscie ma A8; to jego wpis nie moj; ale pewnie i tak was to go*no interesuje;
            • skodziara Re: Pytanie do antyskodziarzy. 09.09.04, 08:07
              yogun napisał:

> owszem mam passata i octavie; a dizel to koles ktory nalogowo korzysta z
              mojego
              > kompa w biurze (pzdr for Miernol) i rzeczywiscie ma A8; to jego wpis nie
              moj;
              > ale pewnie i tak was to go*no interesuje;

A cóż to za biuro, że pracowników stać na takie bryki a biura nie stać na
              więcej kompów?
          • skodziara Re: Pytanie do antyskodziarzy. 09.09.04, 08:06
            pewnie antyskodziarze myślą, że my nie potrafimy czytać
    • kalten Re: Pytanie do antyskodziarzy. 07.09.04, 22:30
      Mam Skode Fabie Combi z silnikiem 1,4 75 KM w wersji Choice od miesiaca i
      jestem zadowolony. Jezdzi sie calkiem przyjemnie. Silnik IMO jest
      wystarczajacy. Napewno nie ma super przyspieszenia, ale nie jest tez mulowaty.
      Nie ma problemu z wyprzedzaniem. Myslalem, ze bedzie gorzej :) Potrzebowalem
      jakies kombi do przewozenia towaru dlatego zdecydowalem sie na to auto. Nie za
      duze i nie za male. Prowadzi sie calkiem dobrze (jest bardziej twarda niz
      mieka), chociaz nie az tak jak Nissan Almera ktorym wczesniej jezdzilem. Nie
      podoba mi sie za to zachowanie w koleinach. Jest takie sobie. Na pochwaly tez
      wedlug mnie nie zasluguja plastiki w tej wersji, a glownie ich kolor czyli
      czarny. Nieciekawie to wyglada. Wolalbym chyba jakis szary. Dobrze ze fotele
      nie sa calkiem czarne. Schowkow rzeczywiscie jest malo. Za to te w desce
      rozdzielczej sa klimatyzowane. Salwe smiechu wywolaly u mnie schowki w
      drzwiach, ktore sa bardzo plytkie. Nawet Fiat Seicento ma pojemniejsze :)
      To tyle jesli chodzi o moje wrazenia z miesiecznego uzytkowania Skody. Jest
      sporo plusow i troche minusow. IMO calkiem przyjemne autko. Jesli chcesz kupic
      wersje chatchback to proponuje obejrzec tez Opla Corse i porownac ceny. W tej
      chwili jeszcze chyba bardziej oplaca sie kupic Fabie. Getza moze byc pozniej
      trudno sprzedac chociaz moge sie mylic. Natomiast jesli chodzi o Punto to
      stanowczo odradzam. Przez 6 lat mialem (a wlasciwie moi rodzice, ale to ja
      najwiecej jezdzilem :]) Seicento. Nowy samochod, a co chwile cos trzeba bylo
      naprawiac. Kilka razy wysiadaly mi wycieraczki, az spalil sie napedzajacy je
      silnik, po 3 latach wymieniany byl amortyzator, od nowosci parowala w srodku
      tylna lampa, cos brzeczalo w desce rozdzielczej, nie odbijaly hamulce i
      piszczaly w czasie jazdy. Byly naprawiane chyba 2 razy. Wystarczalo na kilka
      dni. Pozniej juz nie chcialo mi sie tym zajmowac. Na koniec zatkalo sie cos w
      klimatyzacji i woda lala sie do srodka. W serwisie powiedzieli, ze tak powinno
      byc. Szczerze odradzam fiata i sam postanowilem, ze nie kupie auta tego
      producenta. Najlepiej jesli kupujesz auto z tego segmentu to zainteresuj sie
      Nissanem Micra. Nissan to fajna sprawa. Jezdzisz i o nic sie nie martwisz. Tam
      wogole sie nic nie dzieje. Sam bym kupil Micre gdyby byla Combi ;) Na Almere
      nie wystarczylo kasy ;( Drogie sa tylko niestety przeglady.
      Dobra to tyle z mojej strony. Zycze udanych zakupow :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka