Dodaj do ulubionych

1.6gdi + instalacja lpg

26.09.14, 15:21
Jestem na etapie kupowanie nowego auta.
Jak na razie na tapecie jest Kia Carens z silnikiem 1.6 GDI.
Mam zamiar (jeżdżąc rocznie około 20-25tys) założyć w nim lpg IV generacji (inne odrzucam z powodu kosztów)
Niestety w internecie nie ma za dużo informacji o tym jak sprawuje się taka instalacja w tych silnikach (no chyba oprócz opini tych którzy instalacje zakładają, ale u nich to zawsze wszystko jest ok)

Czy ktoś z forumowiczów użytkuje taki silnik z lpg ???? Jakieś opinie ???
Obserwuj wątek
    • qqbek Ja myślałem, że przy bezpośrednim wtrysku... 26.09.14, 15:30
      ...jedyną opcją jest V generacja a wszelkie druciarstwo z IV gen. można o kant zadu potłuc.
    • vogon.jeltz Re: 1.6gdi + instalacja lpg 26.09.14, 16:07
      W silnikach typu GDI (tzn. nie tylko tego konkretnie GDI, ale wszystkich z bezpośrednim wtryskiem benzyny) generalnie nie montuje się instalacji LPG. Grozi to przede wszystkim zniszczeniem wtryskiwaczy benzynowych, które narażone na wysoką temperaturę w komorze spalania i pracujące "na sucho" - niechłodzone benzyną - bardzo szybko się zapieką.

Owszem, są rozwiązania, które współpracują z niektórymi typami silników GDI, ale:
      1. taka instalacja przeznaczona jest dla konkretnego silnika i nie będzie współpracowała poprawnie z innymi
      2. pomimo założenia LPG silnik przez cały czas będzie spalał jakąś niewielką ilość benzyny - w celu chłodzenia i ochrony wtryskiwaczy benzynowych
      3. takie rozwiązania są dużo droższe w porównaniu do zwykłych instalacji sekwencyjnych IV generacji, co w połączeniu z punktem 2. czyni ich zakładanie zasadniczo nieopłacalnym

Można oczywiście na upartego założyć sekwencję z wtryskiem w kolektor, tylko że to będzie po pierwsze druciarstwo, po drugie - będzie problem z właściwym ustawieniem map wtrysku, po trzecie - trzeba i tak co chwila pojeździć na benzynie, żeby wtryskiwacze nie zdechły. Zabawa bez sensu.
      • qqbek Nie chcę robić kryptoreklamy. 26.09.14, 16:56
        Ale poza dedykowanymi instalacjami do konkretnych silników jest też (póki co jedna) instalacja na rynku, która oferuję bezpośredni wtrysk gazu w fazie ciekłej, z pomocą wtryskiwaczy do benzyny.
        Wystarczy pogooglować.
        Sęk w tym, że kosztuje około 8000 złotych (za instalację dla silnika 4-cylindrowego).
        • vogon.jeltz Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 26.09.14, 17:12
          No, jak jest jedna i do tego w zaporowej cenie, to nic dziwnego, że mało kto o niej słyszał. Ja np. nie słyszałem. Ale dzięki za info. To sprawdza się w praktyce, czy jest generalnie "proof of concept"?
          • qqbek Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 26.09.14, 19:20
            Znajomy ma to w Mitsu od 4 lat bodajże, jeszcze nie padło.
            • galtomone Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 29.09.14, 13:58
              Chyba nie wszystkie silniki w Mitsu byly GDI..
              • gzesiolek Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 30.09.14, 12:59
                Najciekawsze jednak jak latwo Mitsu sie pozbylo do Hyundaia swoich technologii i patentow w tej dziedzinie... a byli jednym z pionierow bezposredniego wtrysku... Jednak postawili na niezawodnosc, a w R&D postawili na elektryke i hybrydy (oraz wlasna linie dieselkow)...
          • who_cares Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 26.09.14, 23:14
            Prinz Liquid Si lub Vialle LPdi.
            • who_cares Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 26.09.14, 23:15
              Wróć - Prins Direct LiquiMax
        • bzado Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 29.09.14, 07:53
          Tak wiem o tym. Dlatego napisałem że inne generacje oprócz IV odrzucam z powodów kosztów.
          Koszt zwrotu instalacji za 8 tys. to pewnie min. 50000 rocznie, tu już sie diesel opłaca.
          • qqbek Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 29.09.14, 08:24
            bzado napisał:

> Tak wiem o tym. Dlatego napisałem że inne generacje oprócz IV odrzucam z powodó
            > w kosztów.

A ładowanie IV generacji powinieneś odrzucić z powodu potencjalnych kosztów naprawy (wymiana wtryskiwaczy/wymiana kolektora ssącego) i utraty gwarancji.
            Do tego przy IV generacji i tak konieczne będzie jeżdżenie po części na benzynie - jeżeli zamierzasz tym autem jeździć do 10km jednorazowo, to nawet nie ma po co LPG zakładać, bo będzie wyłącznie na benzynie jeździło.

> Koszt zwrotu instalacji za 8 tys. to pewnie min. 50000 rocznie, tu już sie dies
            > el opłaca.

W aucie, które pali 11l/100km w mieście i 7,5-8 na trasie?
            Policzmy 8l benzyny i 9l LPG/100km (i optymistycznie benzynę po 5,00; LPG po 2,50) - koszt jednego kilometra na benzynie = 40gr, na LPG to 22,5gr (różnica 17,5 grosza na kilometrze).
            50.000x17,5=8750.
            Czyli instalacja zwróci się po 50.000km a nie przy rocznych przebiegach w tej wysokości.
            • bzado Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 29.09.14, 12:10
              Zużycie 9l lpg to chyba za mało. Obcnie mam 1,6 (co prawda wolnossący) i zużywa 10 (dziennie 40km trasa 10km miasto)

Poza tym jak ma być instalacja z dotryskiem to na to 10(9) litrów trzeba dodać benzynę.
              Z tego co czytałem to w wg najbardziej pesymistycznych opinii ma zużywać 2 litry na dotrysk, a wg najbardziej optymistycznych to 0,75, więc średnio liczmy 1,5l.

Czy wg tych danych:
              zużycie lpg + benzyna = 8,5 to 21,25gr + 1,5 to 7,5gr = 28,75
              zużycie benzyna = 40gr
              różnica = 11,25gr
              czyli zwrot po ponad 75 tyś.

• galtomone Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 29.09.14, 13:57
          Wtrysk w fazie cieklej (LPG) nie ma nic wpolsnego z wtryskiem bezposrednim beznyny.
          Taka instalacje (LPi) mialem w Avensis 1.8 (wtrysk wielopunktowy) - przy cielkym wtrysku LPG i tak potrzebujesz osobnych wtryskow do gazy wiec nadal masz problem z chlodzeniem wtryskow benzynowych.
          • cabecao Re: Nie chcę robić kryptoreklamy. 02.10.14, 12:49
            Nie masz racji. Wtrysk w fazie ciekłej jest właśnie (ale też nie tylko) stosowany do gazowania silników z wtryskiem bezpośrednim, patrz Vialle LPDi, BRC LDI i Prins Direct LiquiMax.

W największym skrócie - gaz jako ciecz jest podawany przez wtryskiwacze benzynowe bezpośrednio do komory spalania.
    • galtomone Re: 1.6gdi + instalacja lpg 29.09.14, 13:56
      Zapomnij. Pomysl gazowania silnika GDI jest ekonomicznie bezsensowny.

Po pierwsze sekwencji o ktorej wspominasz zalozyc sie do tego nie da.
      Do czesci silnikow np. FSI od VAG producenci typu Vialle, maja dedykowane rozwiazania.
      Ale sa to bardzo drogie instalacje a do tego dflugo sie zwraaja, bo mimo LPG i tak uzywasz beznyny do chlodzenia wtryskow.

Nie interesowalem sie specjalnie tematem, ale chyba jeszcze nie ma (komercyjnie na rynku PL) systemu, ktory do wtrysku gazu wykorzystywalby wtryski beznynowe). Jesli cos takiego jest to tylko do pojedynczych modeli silnikow i na pewno GDI od Kii nie jest na tej liscie.

Jesli chcesz LPG to szukaj auta z jedno lub wielopunktowym wtryskiem beznyny i wtedy zaluz sekwencje.

Jedyne co ci pozostanie do sprawdzenia to kwestia regulacji luzu zaworowego - czy jest "automatyczna" np. hydraluliczna czy mechaniczna i co X km sie ten luz sprawdza i reguluje plytkami/szklankami.
      • cabecao Re: 1.6gdi + instalacja lpg 02.10.14, 12:53
        Może najpierw doczytaj, a później pisz.

1.6 GDI Hyundai/Kia jest na pewno gazowalny w fazie ciekłej (VI generacja) przez Vialle, Prinsa i BRC z prostej przyczyny - wszystkie te instalacje to pochodne wymyślonej, zaprojektowanej i opatentowanej przez Vialle instalacji.

• galtomone LPdi chyba tylko do silnikow VW.... 29.09.14, 14:03
      A tu ciut wiecej o tym: autonagaz.com.pl/lpdi-liquid-propane-direct-injection/
      Przy przebiegach 25k i kupnie uzywanego auta - pomysl (ekonomicznie) bez sensu.
      A inej mozliwosci nie ma.

Tzn przed LPdi - Vialle robilo inny rodzaj wtrysku gaz (ale nie przez wtryski beznynowe) i wtedy silnik dodatkowo spala co iles sowow Pvb, by wtryski schodzic, ale tym strowal komputer na podstawie teperatury, predkosci obrotowej, obciazenia... a nie ktos se w kabinie On/Off co chwile robil

Powtarzam - jesli LPG to wtrysk beznyny nie moze byc bezposredni.
      • who_cares Re: LPdi chyba tylko do silnikow VW.... 30.09.14, 09:03
        Nie znam się ale się wypowiem - standard na tej grupie. Otóż galtamone przeczytaj najpierw o co chodzi a później pisz elaboraty.
        Instalacje Vialle LPdi i Prins Liqui Max są już kilka lat na rynku i obsługują wiele typów silników z wtryskiem bezpośrednim. Są prostsze w budowie i instalacji niż sekwencje - nie ma parownika, cięcia przewodów ani wiercenia kolektora i dodatkowych wtryskiwaczy. Potrzebna jest za to dość droga i awaryjna pompa gazu w fazie ciekłej i przełącznik rodzaju paliwa plus pompa obiegu zwrotnego gazu.
        Samochód w zasadzie może nie mieć instalacji benzyny bo można silnik uruchamiać od razu na gazie:
        www.baldiegovoni.it/site/images/prins/schema-funzionamento-prins-direct-liquimax.jpg
        www.cito.com.pl/images/instalacjelpg/gen6.jpg
        • who_cares Re: LPdi chyba tylko do silnikow VW.... 30.09.14, 09:09
          A tu lista obsługiwanych silników:
          www.e-prins.eu/index.php/pl/ct-menu-item-5/ct-menu-item-15/lista-dostepnych-aplikacji
          • pan99 Re: LPdi chyba tylko do silnikow VW.... 30.09.14, 10:17
            jestem gorącym zwolennikiem lpg i w tej chwili też jeżdżę kolejnych autem na gaz ale galtomone ma rację - nie ma uzasadnienia ekonomicznego dla lpg do takich silników.
            Z kilku powodów:
            1. droga instalacja (a więc zapewne i drogi serwis - ale tu gdybam)
            2. dodatkowe spalanie Pb oprócz gazu
            3. silniki z bezpośrednim wtryskiem mniej palą Pb (a przynajmniej takie jest założenie przy tych małych pojemnościach typu 1,0 czy 1,4) niż "starodawne" i paliwożerne konstrukcje.

Oczywiście zagazować da się podobno wszystko, tylko po co? Żeby to jeszcze dawało prestyż na dzielni.
            Zagazowuje się auta raczej z biedy (ja) czy chęci oszczędności (też ja) a nie po dlatego, żeby coś tam komuś udowodnić.
            • vogon.jeltz Re: LPdi chyba tylko do silnikow VW.... 30.09.14, 10:32
              > 2. dodatkowe spalanie Pb oprócz gazu

Te dwie instalacje, o których mówi who_cares nie spalają dodatkowo benzyny. Ale za to są przekur.ewsko drogie.
              • galtomone Re: LPdi chyba tylko do silnikow VW.... 30.09.14, 14:26
                Co oznacza, ze dla Mistsu GDI (zuzwyanego jak mniemam) przy przebiagach 25kkm rocznie ich montaz mija sie z celem.
        • vogon.jeltz Re: LPdi chyba tylko do silnikow VW.... 30.09.14, 10:31
          > Instalacje Vialle LPdi i Prins Liqui Max są już kilka lat na rynku
          > i obsługują wiele typów silników z wtryskiem bezpośrednim.

No dobra, to już wiemy. Idea jest bardzo zacna, samo rozwiązanie - dosyć proste i w zasadzie można było się spodziewać, że ktoś zrobi coś takiego. Brakuje jeszcze tylko jednej bardzo ważnej informacji - ceny takiej instalacji. Oto ona - przykładowo:
          shopprins.pl/index.php?id_category=13&controller=category&id_lang=1&n=50
          Niestety, zabija.
        • galtomone A ty niby znawca :-) 30.09.14, 14:25
          who_cares napisał:

> Nie znam się ale się wypowiem - standard na tej grupie. Otóż galtamone przeczyt
          > aj najpierw o co chodzi a później pisz elaboraty.

I vice versa :-)

> Instalacje Vialle LPdi i Prins Liqui Max są już kilka lat na rynku i obsługują
          > wiele typów silników z wtryskiem bezpośrednim.

Dlatego wyraznie napisalem, ze CHYBA tylko do VW. Generalnie nie sa to instalacja uniwerslane.

> Są prostsze w budowie i instalac
          > ji niż sekwencje - nie ma parownika, cięcia przewodów ani wiercenia kolektora i
          > dodatkowych wtryskiwaczy.

Teoretycznie masz racje. Praktycznie jednak mimo prostszej budowy sa po pirwsze drozsze, po drugie wyjatkowo upierdliwe w serwisowaniu jesli cos sie zepsuje, bo na rynku ihc nie ma. Po trzecie - z taka instalacja, jak cos zaczyna sie dzic z autem zle to praktycznie nie wiadomo do kogo jechac. W Polsce aut z taka instalacja jest tyle co kot naplakal.

Co do pompy to piszesz bzdury!!!! Identyczna pompe mialem w Avensis i pomimo prawie 200 tys przbiegu nic sie znjia nie dzialo. Ale jej serwisowanie (choc nie drogie) jest j.w. - upierdliwe.
          Druga sprawa to potencjalny klopot ze zbiornikiem na gaz.

Mnie sie konczyla homologacja i nowy zbiornik (z miejscem na pompe) znalazlem jeden, w Gdansku za ok 2 tys. zl.

Zbiorniki nib y produkuje Stako dla Vialle, ale zgodnie z tym co mi powiedzieli nie maja prawa sprzedawac ich bezposrednio bo to nie ich projket. Jakies transze zamawiala kiedys firma montujaca LPG z Tarnowa (Czakram - jesli mnie pamiec nie myli) ale jako, ze prawie sie nie sprzedawaly to tez juz ich nie maja.

ERGO - ladowanie sie w taka instalacje to pomylka.

Dodatkowo sa na rynku instalacje LPi (takie jak byla moja w AVe) zarowno do aut z wtryskiem beznyny posrednim i bezposrednim. Tez robi je Vialle. To komplikacje podobne jak przy LPdi - np. problem jest z naprawa/wymoiana wtrysku bo sa drogie. Sprawe tu tez komlikuje fakt, ze kolektor musi byc wiercony przez Vialle albo ich dystrybutora (wg konkretnego szablonu) + wtryski benzyny musi sie odbywac cyklicznie by schlodzic wtryki beznynowe.

A tak rezasumujac calosc tematu, to juz wiekszy sens ma LPG diesla :-)
    • chris62 Re: 1.6gdi + instalacja lpg 03.10.14, 09:13
      bzado napisał:

> Jestem na etapie kupowanie nowego auta.
      > Jak na razie na tapecie jest Kia Carens z silnikiem 1.6 GDI.
      > Mam zamiar (jeżdżąc rocznie około 20-25tys) założyć w nim lpg IV generacji (inn
      > e odrzucam z powodu kosztów)
      ------------------------
      Głupi pomysł lepiej kupić 1,6 CRDi to dobre silniki.
      • bzado Re: 1.6gdi + instalacja lpg 03.10.14, 10:25
        Tak samo niepłacalne jak założenie lpg VI generacji.
        10 tyś różnicy przy moich przebiegach to za dużo.
        Poza tym dwumasa.
        • chris62 Re: 1.6gdi + instalacja lpg 03.10.14, 14:55
          bzado napisał:

> Poza tym dwumasa.

Co to za problem ta dwumasa?

Będziesz jeździł jak należy to nic jej nie będzie komfort wspaniały nic nie trzepie nie wibruje.
          Zwykłe sprzęgło też się zużyje i też trzeba wymieniać więc te 1000 PLN więcej raz na 150-200 tys km to problem?

Do tego CRDI da Ci cichszą jazdę przy dużej prędkości pewnie samo auto będzie lepiej wykonane niż benzynowe. W żadne GDI bym się nie pchał.
          Miałem gaz w Scenicu (2,0 140 KM wielopunktowy wtrysk ale nie bezpośredni na szczęście) ale tam była 4 generacja BRC za 2800 PLN i działało to super pewnie dalej działa niemniej jazda z prędkościami rzędu 160-180 km/h już komfortowa nie była.
          Poza tym koło zapasowe zajmuje miejsce w bagażniku.

• samspade Re: 1.6gdi + instalacja lpg 03.10.14, 16:03
      A po co tak rzezbisz? Co z gwarancja przy takim drutowaniu? Nie ma "fabrycznej" instalacji?
      Jezeli planujesz jezdzic to albo dobra instalacja albo diesel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka