Dodaj do ulubionych

O/T Kara śmieci

10.03.15, 10:18
Ponieważ w wątku obok dyskutujemy nad legalizacją prostytucji i narkotyków, myślę, że warto poruszyć inny ważny temat, który dzieli społeczeństwo.

Czy jesteście za przywróceniem w Polsce kary śmierci, a jeżeli tak to za jakie przestępstwa i w jaki sposób miałaby być wykonywana?

Ponieważ chodzi o kwestie światopoglądowe załóżmy (oczywiście nie jest to zgodne z prawdą), że kwestia możliwości reinkorporacji kary śmierci do naszego ustawodawstwa nie jest sprzeczna z prawem UE i podpisanymi przez nas umowami międzynarodowymi.

Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmierci 10.03.15, 10:19
      Przepraszam, w wątku zjadło mi się "r" stąd wyszły "śmieci" a nie "śmierci".
      • waga170 W sumie to samo 10.03.15, 15:08
        Na smierc skazywane sa smieci.
        Co do wykonawstwa tej kary to powinni pozwolic rodzinie poszkodowanego (panstwo by zaoszczedzilo na etacie kata) wykonywac ja, czym bardziej nieumiejetnie tym lepiej.
        • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: W sumie to samo 10.03.15, 15:21
          widzę, że kolega jest zwolennikiem systemu karnego afgańskich talibów.
          • waga170 Re: W sumie to samo 10.03.15, 16:22
            > widzę, że kolega jest zwolennikiem systemu karnego afgańskich talibów.

Sam jestes talibem, na razie poczatkujacym i moze nawet jeszcze sam o tym nie wiesz.
            Zapraszasz do dyskusji a jak ktos ma inne zdanie to go (bez dyskusji) ciach przez leb.
            • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: W sumie to samo 10.03.15, 23:19
              Moja wypowiedź nie miała na celu obrażanie cię.

Afgańscy talibowie na zajętych przez siebie terenach stosowali i stosują formę egzekucji poprzez wykonanie jej przez męskiego członka rodziny ofiary przestępstwa. Z tego co wiem to oprócz fundamentalistów z państwa islamskiego, nigdzie na świecie podobny model nie jest stosowany. Zatem jeżeli proponujesz takie rozwiązanie wprowadzić w Polsce to jest to model afgańskich talibów.
              • waga170 Ja nic nowego nie wymyslam 11.03.15, 01:57
                Ten "model" z pewnoscia byl niejednokrotnie proponowany w dziejach i z pewnoscia stosowany a taliby sa pod tym wzgledem nie pierwsi na swiecie tylko ostatni.
                • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Ja nic nowego nie wymyslam 11.03.15, 09:43
                  Palenie na stosie też było stosowane od wieków w rożnych kulturach. Jednak obecnie egzekucję w ten sposób przeprowadziło tylko państwo islamskie i siłą rzeczy z nim obecnie jest kojarzone. Tak jak talibowie z egzekucjami przeprowadzanymi przez członka rodziny ofiary.

• samspade Re: W sumie to samo 10.03.15, 15:32
          A co w przypadku pomyłki?
          • waga170 Re: W sumie to samo 10.03.15, 15:46
            No wlasnie mamy przypadek pomylki w postaci zniesienia kary smierci.
            • samspade Re: W sumie to samo 10.03.15, 16:34
              Co w przypadku omyłkowego skazania osoby?
              • waga170 Re: W sumie to samo 10.03.15, 17:05
                Kara smierci dla sedziego.
                • crannmer Blogoslawieni sa ubodzy duchem 10.03.15, 17:15
                  waga170 napisała:
                  > Kara smierci dla sedziego.

Albowiem do nich bedzie nalezec krolestwo niebieskie.
                  • waga170 Re: Blogoslawieni sa ubodzy duchem 10.03.15, 17:17
                    Amen!
                • nazimno Sedzia. 10.03.15, 17:57
                  Sedzia Rauf Rashid Abd al-Rahman, ktory skazal Saddama Hussaina na kare smierci w 2006 roku zostal skazany na kare smierci w czerwcu 2014 roku przez ISIS, a wyrok wykonano
                  tuz po skazaniu.

Ten fakt jest malo znany.

• waga170 Re: Sedzia. 10.03.15, 18:05
                    Jeszcze kiedys sedzai ISIS bedzie skazany za swoj wyrok.
                    • nazimno Re: Sedzia. 10.03.15, 19:58
                      O ile znajdzie sie sedzia, ktory taki wyrok
                      wyda. W tamtym spoleczenstwie jest to
                      malo prawdopodobne.

Trybunaly miedzynarodowe beda miec problem nie do rozwiazania.
                      Wystarczy przytoczyc przyklady spraw z terenu bylej Jugoslawii.

Do tej pory tylko procesy norymberskie
                      takie wyroki wydawaly.

Potem byl proces Eichmanna.
                      I to byl ostatni definitywny wyrok.

• bimota Re: W sumie to samo 10.03.15, 17:14
            A CO JEST TERAZ W PRZYPADKU POMYLKI ?
            • waga170 Re: W sumie to samo 10.03.15, 17:16
              Wpisz swoją odpowiedź
              • bimota Re: W sumie to samo 10.03.15, 17:22
                TERAZ NIE MA SMIERCI.. NIE CIBIE PYTALEM...
              • waga170 Re: W sumie to samo 10.03.15, 17:22
                Znow sie samo wyslalo. Ciekawi mnie jak ci przeciwnicy kary smierci ze wzgledu na jej nieodwracalnosc w przypadku pomylki, chca odwrocic osiemdziesiecioletniemu dziadkowi 50 lat pracy w kamieniolomach jak go ktos pomylkowo skazal.
                • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: W sumie to samo 10.03.15, 23:25
                  Widzisz w USA w ostatnich dziesięciu latach więzienia opuściło wielu skazanych na karę śmierci bądź dożywocia, których nawet po 30 latach uniewinniono. Stało się tak, bowiem wykorzystano metody badań kryminalistycznych nieznane przed kilkunastu-kilkudziesięciu laty. Co więcej wykazano też, że w trzech wypadkach wykonano egzekucje na niewinnych osobach.

Oczywiście nikomu nie zwróci się czasu w więzieniu, ale wysokie odszkodowanie pozwala takiemu człowiekowi na wygodne przeżycie reszty czasu jaki mu został. Dożywocie, choć jest ciężką karą, pozwala jednak więźniowi żyć, śmieci nikt nie odwróci.
    • klemens1 Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 14:00
      Nie (mimo że w wątku obok wypowiedziałem się na tak).
      Uzasadnienie - większy pożytek i kara będzie, gdy delikwent odpracuje swoje w kamieniołomach. I odpada "nieodwracalność" - w końcu błędy w wyrokach też się zdarzają.
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 14:48
        O widzisz jest to kwestia, w której mamy całkowicie zgodny pogląd.
    • galtomone Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 15:04
      Nie.
      Ale kara dożywocia musi być doslowna.
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 23:50
        Tu tez byłbym ostrożny. Czytałem ostatnio artykuł, z którego wynika, że w USA odsiaduje karę dożywocia bez prawa wcześniejszego zwolnienia 2500 więźniów, którzy czyn popełnili przed ukończeniem 18 roku życia. Oto link do artykułu:
        wyborcza.pl/1,75477,17545459,Skonczcie_z_dozywociem_dla_dzieci_.html

I teraz pomyśl przez chwilę. Popełniasz straszną zbrodnię w wieku lat 16 będąc co by nie patrzeć niedojrzałym, głupim nastolatkiem. Dostajesz dożywocie bez prawa zwolnienia warunkowego. Po 30 latach odsiadki masz 47 lat. Czy jesteś mentalnie i osobowościowo tym samym człowiekiem, który tą zbrodnię popełnił? Czy całe życie masz spędzić w więzieniu dlatego, że jako głupi nastolatek popełniłeś straszny czyn? W wielu wypadkach nie i dlatego powinna istnieć instytucja zwolnienia warunkowego nawet wobec skazanych na dożywocie. Pamiętajmy, że oprócz zwykłej odpłaty za przestępstwo kara pozbawienia wolności ma też funkcję resocjalizacyjna.

Wszyscy zapewne oglądaliśmy film "Skazani na Shawshank" i mogliśmy obserwować jak osadzeni ludzie się zmieniają. W szczególności postać grana przez Morgana Freemana odpowiada temu o czym piszę powyżej. Dlatego przynajmniej w niektórych wypadkach nie wolno odbierać więźniom nadziei w postaci warunkowego zwolnienia z kary dożywocia.
        • galtomone Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 07:13
          Ale nie tlumacz mi sytuacji "wyjatkowych" ja nie jestem upartym betonem.
          Piszac po prawdziwym dozywociu mialem w myslach Faceta (nie dziecko -ale o tym tez powinien decydowac sad a nie metryka) ktory z zimn krwia, w zaplanowany sposob kogos zabija (nie liczac ewidentnych dewiantow). I tyle.
          • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 09:48
            Twój post był dość lakoniczny i odebrałem go tak jakbyś nie dopuszczał żadnych wyjątków.
            • galtomone Re: O/T Kara śmieci 12.03.15, 06:55
              Bo sprawa wydaje mi się względnie prosta.
              Kara śmierci nie, dożywocie tak - a komu i za co to troche osobna sprawa.
    • samspade Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 15:06
      Jestem na nie. Przede wszystkim z powodu nieodwracalnosci.
      • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:37
        ALE NIE WYTLUMACZYSZ JAK CHCESZ ODWRACAC INNE KARY...
    • oixio Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 16:45
      Moim zdaniem to normalny zakres kar i kara śmierci powinna istnieć.
      Niekoniecznie musi być stosowana.
      Już samo istnienie powinno odstraszać potencjalnych przestępców od popełniania głupot.

Absurdem są prawa więźnia lepsze niż chorego w szpitalu !
      Tam nie wolno zabijać a każąc czekać rok na wizytę u specjalisty legalnie się zabija !

Co to za kraj ?
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 23:39
        Kara śmierci nie jest odstraszająca, potwierdzają to wszystkie badania i analizy. Przecież nie decydujesz się zabić człowieka bo dostaniesz "tylko" dożywocie, albo przesiedzisz sobie 25 lat. Nikt o zdrowych zmysłach na to się nie zgodzi. Elementem odstraszającym jest przede wszystkim nieuchronność kary, czyli świadomość że za popełnione przestępstwo zostaniesz skazany i ukarany.
        • oixio Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 07:32
          Jest różnica otrzymać za przestępstwo nagrodę "wikt i opierunek",
          a być pozbawionym życia, być skazanym na ciężką pracę ...
          "Badania naukowe" tego nie zmienią :)
          • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 09:49
            Czy zabiłbyś wiedząc, że zostaniesz złapany i osadzony na resztę życia w więzieniu?
        • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:34
          KAZDY WIE, ZE DOZYWOCIE SKONCZY SIE PO 10 LATACH... KDYBY KARY NIE ODSTRASZALY, TO MIELI BYSMY DZIKI ZACHOD...
          • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:45
            Jak wytknąłem ci to w jednym z wątków wypowiadasz się nie mając elementarnej wiedzy w temacie.

W Polsce w przypadku skazania na karę dożywotniego pozbawienia wolności, skazaniec nie może zostać warunkowo przedterminowo zwolniony przed odbyciem co najmniej 25 lat pozbawienia wolności. I to pod warunkiem, że sąd orzekający dożywocie nie określił innego dłuższego okresu np. w sprawie zabójstwa dwóch kasjerek i ochroniarza w Kredyt Banku sprawca może ubiegać się o zwolnienie nie wcześniej niż po 30 latach odsiadki.

Więc z łaski swojej kolego przestań pisać farmazony, a przyswój trochę wiedzy.
            • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 12:19
              A TE "BADANIA" GDZIE BYLY ROBIONE ?
              • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 13:07
                u ginekologa
                • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 15:34
                  JAK ZWYKLE SIE WUGLUPILES...
                  • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 15:39
                    Żeby rozmawiać z idiotami trzeba się zniżyć do ich poziomu.
                    • bimota Re: O/T Kara śmieci 12.03.15, 10:33
                      OT.. BLYSNAL KOLEJNA ZLOTA MYSLA...
    • bimota Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 17:17
      SMIERC ZA SMIERC, OCZYWISCIE...

JA BYM JESZCZE ROZSZERZYL NA INNE POWAZNE PRZESTEPSTWA I WANDALIZM...
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:47
        No pewnie jak ktoś urwie ci lusterko od samochodu to trzeba go bezwzględnie powiesić.
        • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:48
          BARDZIEJ MIALEM NA MYSLI TAKICH ROZWALAJACYCH NP. WIATY PRZYSTANKOWE.. ALE NAD LUSTERKIEM TEZ SIE MOZNA ZASTANOWIC...
          • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 12:11
            No co ty, tych od wiat to koniecznie trzeba ćwiartować żywcem, tak dla przykładu.
            • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 12:17
              A NIE ZASZKODZILO BY...
    • do.ki Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 19:38
      Jestem na tak. Nieodwracalność nie jest problemem w sprawach naprawdę oczywistych, a tylko w takich powinno się orzekać karę śmierci (czyli postuluję bardzo ograniczone zastosowanie tego nieodzownego w systemie karnym środka).
      Karę dożywotniego więzienia uważam za niehumanitarną, drogą i kłopotliwą.
      • do.ki Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 19:39
        W uzupełnieniu: co do odpracowywania: nie mam nic przeciwko reaktywowaniu instytucji galer. Bardzo ekologiczna forma transportu.
        • loyezoo Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 20:22
          Tak to jest,że więźniowie w tym kraju (i nie tylko tym) mają TV,Playstation,gazetki i niezłe żarcie (w każdym razie lepsze ponoć jak w szpitalach)grają w kosza,trenują na siłowni etc.Walnąć setkę tez mogą (kto ma kasę ten ma wszystko) Dodatkowo kosztują nas ~3tys. m-cznie za łba.
          Osobiście uważam tak.Kara śmierci tylko w przypadku 1000% pewności.Natomiast niższe kary powinny być na zasadzie.Albo siedzi na dwóch m2 i nie ma nic do oglądania oprócz ścian albo odpracowuje grzechy (prace społecznie użyteczne lub "kamieniołomy" jak jest szansa,że z prac użytecznych ucieknie)
          Obecnie to takie gorsze wakacje,a dzięki unii jeszcze skarżą państwo,że za mały metraż,że koleżka spod celi pali,a jemu to nie pasuje,że żarcie nie takie etc.W du..ch się przewraca.O czymś takim jak resocjalizacja to chyba tylko książki piszą i nawet nie wiem skąd biorą materiał,bo coś takiego praktycznie nie istnieje.
      • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 10.03.15, 23:35
        Nie ma czegoś takiego jak sprawa naprawdę oczywista. Sąd wyrokuje na podstawie materiału dowodowego, na który mogą składać się zeznania świadków, dowody materialne, opinie biegłych, nagrania itp. Sąd z tych źródeł ustala stan faktyczny czyli tak jak wyglądało zdarzenie. Jednak za każdym razem takie ustalenie ma charakter probalistyczny, niekiedy graniczący z pewnością, jednak nigdy nie dający 100% gwarancji, że było tak jak sąd ustalił.

Ponadto przepisy prawa z samej swej definicji muszą mieć charakter ogólny. Przepis art.148§1 kk mówi "kto zabija człowieka", §2 dotyczy tzw. zabójstwa kwalifikowanego czyli np. ze szczególnym okrucieństwem. Przepis nie może brzmieć w taki sposób, że karę śmierci stosuje się tylko do tego "kto w sposób oczywisty zabija człowieka", bo sąd jeżeli ma wątpliwości to zgodnie z zasadą in dubio pro reo musi oskarżonego uniewinnić. Z prawnego punktu widzenia nie jest zatem możliwy podział kar na te stosowane w sprawach "oczywistych" i tych "trochę mniej oczywistych". Dlatego twoja koncepcja jest niemożliwa do zastosowania.
        • waga170 Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 02:20
          Zauwazylem ze po raz kolejny kolega szafuje paragrafami i lacina czyli zna sie na tym lepiej niz ja. Tylko ze prawnikow jest na swiecie ulamek procenta i w dodatku jest on podzielony pomiedzy "oskarzycieli" i "obroncow". Zaloze sie ze kolega to te drugie.
          • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 10:00
            Wiele razy w różnych dyskusjach potwierdzałem, że z zawodu jestem prawnikiem, to żadna tajemnica. To chyba naturalne, że w dyskusji o prawie używam nabytej wiedzy. Jak byśmy dyskutowali o medycynie, to byłbym tam mniejszym specjalistą.

Zdecydowanie większa część prawników zajmuje się sprawami innymi niż karne: cywilnymi, rodzinnymi, prawem prawem pracy, są nawet tacy, których praca nie wymaga chodzenia do sądu np. pisanie analiz prawnych. Zatem podział pomiędzy "oskarżycieli" i "obrońców" nie dzieli prawników na dwie połowy. Zresztą nawet ci, którzy specjalizują się w prawie karnym występują przed sądami w obu tych rolach.

Olbrzymia większość prawników jest przeciwnikami kary śmierci. Być może warto posłuchać fachowców.

• bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:26
              WIEKSZOSC TO CWANIAKI I OSZUSCI...
        • do.ki Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 06:38
          Jak najbardziej sprawy oczywiste istnieją. Mam na myśli sprawy, gdzie materiał dowodowy jest przekonujący dla każdego.
          Ale jeśli mówimy o karze śmierci, to ja akurat nie mowię tu o zabójstwie. Zabójstwo nie jest, w każdym razie nie zawsze, wystarczającym powodem to stosowania kary śmierci. Miałem na myśli zbrodnie cięższe od zabójstwa, np gwałt.
          • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:28
            GWALT JEST CIEZSZY ??
          • klemens1 Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 15:05
            do.ki napisał:

> Miałem na myśli zbrodnie cięższe od zabójstwa, np gwałt.

Dobrze że nie spoliczkowanie.

• waga170 Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 15:18
              Takie zabojstwo jest latwe, pociagasz na przyklad za spust i po robocie, a gwalt duzo ciezszy, trzeba sie przy nim, z braku lepszego slowa, najebac.:)
              • do.ki coś wam się nie zgadza? 12.03.15, 01:41
                Ofiara zabójstwa już niczym się nie przejmuje. Ofiara gwałtu musi dalej żyć. Jak zwykle przykładacie zbyt wielką wartość do życia jako takiego.
                • bimota Re: coś wam się nie zgadza? 12.03.15, 10:34
                  WIEKSZOSC KOBIET TO DZIWKI, WIEC GWALT TO JAK KRADZIEZ...
                  • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: coś wam się nie zgadza? 12.03.15, 16:31
                    I ty się później dziwisz, że nikt nie chce z tobą dyskutować......
                    • bimota Re: coś wam się nie zgadza? 12.03.15, 18:58
                      JA SIE DZIWIE ?? :)
        • do.ki Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 06:39
          Dam ci definicję sprawy oczywistej: to sprawa, która nie budzi moich wątpliwości.
          • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 09:53
            Jeżeli sąd skazuje kogokolwiek za popełnienia przestępstwa to też nie może mieć wątpliwości co do jego winy inaczej musi go uniewinnić. Co nie zmienia faktu, że wyrokuje zawsze na podstawie określonego materiału dowodowego. Jeżeli któreś źródło jest wadliwe np. świadek celowo podaje nieprawdę to i oparta na tym decyzja sądu będzie wadliwa, pomimo że sąd nie zdaje sobie z tego sprawy np. bo nie można zweryfikować słów tego świadka na podstawie innych dowodów.
            • bimota Re: O/T Kara śmieci 11.03.15, 11:29
              TAK.. I DLATEGO NAJPIERW UZNAL MOJE WINE, ZA NIEBUDZACA WATPLIWOSCI, POTEM ZMIENIL KWALIFIKACJE CZYNU, A POTEM CALKOWICIE UNIEWINNIL... I TO SA CI "FACHOWCY"...
            • do.ki to tylko postulat 12.03.15, 01:40
              wstrzasniety_nie_zmieszany napisał(a):

> Jeżeli sąd skazuje kogokolwiek za popełnienia przestępstwa to też nie może mieć
              > wątpliwości co do jego winy inaczej musi go uniewinnić.

Tak powinno być w teorii, ale nie jest. Proces karny to teatr, w którym prawnicy po obu stronach wykręcają dowody na wszystkie strony tak, żeby pasowały do ich wersji wydarzeń, a nie do faktów. Dodaj do tego różne kruczki proceduralne i okazuje się, że do mniejszości zaliczysz sprawy, gdzie winę można po prostu uznać za udowodnioną. I tylko w tej mniejszości może mieć zastosowanie kara śmierci. Czy powinna, to już inna kwestia.
              • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: to tylko postulat 12.03.15, 16:30
                Ciekawe kto miałby decydować o tym,. czy sprawa należy do tej "mniejszości", o której wspominasz. Może oskarżony?
                • bimota Re: to tylko postulat 12.03.15, 19:17
                  12 LAWNIKOW + SEDZIA, JEDNOGLOSNIE

ALE SEDZIOW WSZYSTKICH BY TRZEBA BYLO WYWALIC I W ICH MIEJSCE ZATRUDNIC MATEMATYKOW :p
    • zgryzliwy1 sp.e....ać na odpowiednie forum 12.03.15, 02:16

sp.e....ać na odpowiednie forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka