Dodaj do ulubionych

Klima chodzi caly czas - nawet w zimie.

IP: *.dialup.eol.ca 12.09.04, 16:07
Wlasnie wykrylem (po 3 latach jezdzenia) ze w Dodzu Karawanie 2001 klima
wlacza sie automatycznie SAMA jak tylko wlaczony jest nawiew powietrza na
szybe. Co za glupota. Znaczy to ze praktycznie przez cala jesien i zime
chodzi i klima i ogrzewanie jednoczesnie!!!!. Ja wiem ze klimie szkodzi jak
przez dluzszy czas nie jest uzywana ale to rozwiazanie w Karawanie jest
karygodne. CZy w innych furach tez jest cos podobnego? I jeszcze jedno - co
tak naprawde sie dzieje zlego w klimie jak nie chodzi przez kilka
miesiecy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Molson Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 16:17
      Jezeli tak sie dzieje jak piszesz to jest cos zle z twoim autem.Jezdzilem
      Caravanem i takich cudow nie mialem .
      • Gość: Zbooy z Kujaw Komorka AlKaidy u Chryslera. IP: *.dialup.eol.ca 12.09.04, 18:20
        Masz racje, kiedys Karawany tego nie mialy.
        Z moim autem wszystko jest tak jak trzeba. Ten nonsens jest oficjalnie
        potwierdzony w instrukcji uzytkownika gdzie jest napisane czarno na bialym to
        co opisalem wyzej. Mi sie zdaje ze Jest tylko jedno logiczne wytlumaczenie tej
        sytuacji - w Chryslerze ulokowana jest komorka AlKaidy. I dalej ciag
        rozumowania jest taki: klima chodzi non stop - samochody pala dodatkowe tony
        wachy - Ameryka wysyla wiecej zolnierzy na wojne o rope - wiecej ich ginie.
        No, no, mistrzowska robota binLaden, pogratulowac.
    • Gość: Kokeeno Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 17:15
      Wiem, że w Suzuki Ignis jest podobnie.

Jeśli chodzi o klimę - legną się tam różne małe paskudztwa, na które jestem uczulony - niekoniecznie jak nie chodzi - także, jeśli nie jest właściwie konserwowana.
      • Gość: aaa Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: 217.153.131.* 12.09.04, 18:25
        klima włącza się automatycznie gdy ustawiasz nawiew na szybę po to żeby ją
        osuszyć jak jest zaparowana
        • Gość: TO JA Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 12.09.04, 19:07
          Dokladnie tak. To samo odkrylem w Hondzie Accord ale po trzech dniach nie
          latach. Juz chcialem pojechac do dealera ale zajrzalem do instrukcji i tam
          czarno na bialym wytlumaczyli. Powietrze jest najpierw oziebione zeby wilgoc
          sie skroplila, a potem jest podgrzane i suche dmuchane na szybe zeby ja lepiej
          odparowac. Nie naprawiaj! Co do tego nieuzywania, to albo mam szczescie albo
          inni go nie maja, bo od jakichs trzydziestu lat w kilkudziesieciu samochodach
          nigdy nie naprawialem (nabijalem) klimatyzacji. Nigdy tez nie "wyschly" mi
          zadne uszczelki co podobno ma nastapic kak nie uzywasz klimy.
          • Gość: gość Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.class145.petrotel.pl 12.09.04, 21:50
            Klima w karawanie chodzi cały czas, żeby zwłoki się nie zepsuły.
            :-)
    • Gość: fazi_ze_sztazi w neonie tez IP: *.client.comcast.net 13.09.04, 00:26
      dodge neon, 2000 - ta sama sytuacja. klima sie wlacza w chwili przekroczenia
      polowy zakresu pomiedze nawiewm na same nogi a nawiewm na szybe/nogi i
      pozostaje w tym trybie az do konca, czyli rowniez przy nawiewie na szybe.
      IDIOTYZM. producent usprawiedliwia to tym ze jak puszczasz nawiew na szybe to
      znaczy ze jest ona zaparowana a klima pozwoli szybciej ja osuszyc. moze i racja
      ale raczej tylko w wilgotnym klimacie. mieszkam w chicago i takie problemy
      pojawiaja sie tylko wiosna i jesienia, gdy temp. powietrza jest 10-15 st. C i
      wilgotnosc 100%. ale to jest kilka dni w roku, a klima chodzi 365. metoda ktora
      ja stosuje: nawiew na przod i kratki skierowane do gory. dziala. mozesz rowniez
      zainstalowac sobie dodatkowy przelacznik w obwodzie elektrycznym dla klimy i
      wylaczac na cala jesien, zime i wiosne.
      pzdr.
      • myfirstalfa Re: w neonie tez 17.09.04, 11:51
        Gość portalu: fazi_ze_sztazi napisał(a):
        > dodge neon, 2000 - ta sama sytuacja. klima sie wlacza w chwili przekroczenia
        > polowy zakresu pomiedze nawiewm na same nogi a nawiewm na szybe/nogi i
        > pozostaje w tym trybie az do konca, czyli rowniez przy nawiewie na szybe.
        > IDIOTYZM. producent usprawiedliwia to tym ze jak puszczasz nawiew na szybe to
        > znaczy ze jest ona zaparowana a klima pozwoli szybciej ja osuszyc. moze i
        racja
        >
        > ale raczej tylko w wilgotnym klimacie. mieszkam w chicago i takie problemy
        > pojawiaja sie tylko wiosna i jesienia, gdy temp. powietrza jest 10-15 st. C i
        > wilgotnosc 100%. ale to jest kilka dni w roku, a klima chodzi 365. metoda
        ktora
        >
        > ja stosuje: nawiew na przod i kratki skierowane do gory. dziala. mozesz
        rowniez
        >
        > zainstalowac sobie dodatkowy przelacznik w obwodzie elektrycznym dla klimy i
        > wylaczac na cala jesien, zime i wiosne.
        > pzdr.

prosze poczytajcie sobie publikacje fachowe
        a potem zabierajcie glos,
        przy takiej polwiedzy wstydzilbym sie pisac jakiekolwiek posty

pzdr
        myfirstalfa

(wilgotnosc 100% masz w zimie!!)
    • devote Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. 13.09.04, 00:56
      Gość portalu: Zbooy z Kujaw napisał(a):

> Wlasnie wykrylem (po 3 latach jezdzenia) ze w Dodzu Karawanie 2001 klima
      > wlacza sie automatycznie SAMA jak tylko wlaczony jest nawiew powietrza na
      > szybe.

wiekszosc samochodow tak ma aby odparowac szybe przednia
      w moim vw akurat tak nie ma
      • Gość: Molson Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.sympatico.ca 13.09.04, 02:54
        Ja odparowuje szybe bez klimy ,i dziala .
        • devote Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. 13.09.04, 23:00
          Gość portalu: Molson napisał(a):

> Ja odparowuje szybe bez klimy ,i dziala .

chyba szmatka ;)

pewnie ze dziala ale po to jest klima aby w pare sekund wysuszyc szyby

a tak na powaznie to masz klime i odparowujesz bez klimy? pewnie ci szkoda
          uzywac bo moze sie popsuc i za duzo paliwa spali :) hehe
    • Gość: ciuciu Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 00:02
      Podobno nalezy przynajmniej raz w tygodniu wlaczac klime dla jej konserwacji
      zeby smarowania czy jakos tak nie zalezaly sie
      • Gość: mlody Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 22:59
        Elementem klimatyzacji w samochodzie jest sprężarka, która jest napędzana non
        stop paskiem klinowym bez względu na to czy klima jest włączona czy nie. Jeśli
        klima jest wyłączona to sprężarka "chodzi" bez obciążenia ale wszystkie jej
        elementy pracują, sprężarka jest smoarowana olejem znajdującym się w gazie
        instalacji klimy więc chodzi chyba o to aby przesmarować między innymi
        sprężarke co jakiś czas włączając klime. Jeśli sprężarka nie tłoczy gazu to i
        nie ma smarowania - taka jest moja opinia nie fachowca!!!!!!!
        • szymi_zalogowany Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. 14.09.04, 23:05
          Tam jest facet sprzęgiełko, które sprawia, ze sprężarka nie pracuje cały czas
          pomimo, ze jej kułko jest cały czas napedzane paskiem...
          • Gość: ciuciu Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 00:03
            Panowie. nie przecze ze macie racje. na konkretach sie nie znam. slyszalem
            tylko ze raz na tydzien powinna klima troszku popracowac. a co sie smaruje i
            komu i jak sie to je to nie mialem pojecia ale dzieki Wam juz wiem
            DANKE
      • devote Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. 15.09.04, 00:08
        Gość portalu: ciuciu napisał(a):

> Podobno nalezy przynajmniej raz w tygodniu wlaczac klime dla jej konserwacji
        > zeby smarowania czy jakos tak nie zalezaly sie

zgadza sie
        w systemie jest nie tylko gaz ale olej ktory smaruje rozne elementy
    • m_mazur Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. 15.09.04, 00:27
      W mercedesie(klima manualna)jest tak samo( tzn. klima sie wlącza automatycznie
      po nastu sekundach od uruchmienia silnika) z tym wyjatkiem, że jest guzik ktorym
      moge wylączyc klime.

Pozdrawiam
    • Gość: Zbooy z Kujaw Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.dialup.eol.ca 15.09.04, 02:22
      Jeszcze dorzuce pare slow:
      -zeby osuszyc szyby w samochodzie wystarczy w zupelnosci nadmuch swiezego
      powietrza (nawet jak jest wilgoc na zewnatrz) wiec nie potrzeba go dodatkowo
      suszyc za pomoca klimy. Jak jest zimno to ten nadmuch mozna oczywiscie
      podgrzac, nie traci sie na to energii.
      -w wielu furach ktore kiedys mialy to "automatyczne" wlaczanie klimy w nowszych
      modelach juz tego nie ma - wiec moze nie jest to tak istotne dla smarowania
      kompresora.
      Jedno jest pewne - kazdy producent slusznie szczyci sie jak zrobi oszczedny
      silnik ktory malo pali wiec chyba takie dobrowolne marnotrawienie wachy na
      chodzaca niepotrzebnie klime nie ma sensu.
      • niknejm Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. 15.09.04, 11:24
        Gość portalu: Zbooy z Kujaw napisał(a):

> Jeszcze dorzuce pare slow:
        > -zeby osuszyc szyby w samochodzie wystarczy w zupelnosci nadmuch swiezego
        > powietrza (nawet jak jest wilgoc na zewnatrz) wiec nie potrzeba go dodatkowo
        > suszyc za pomoca klimy.

Z doświadczeń z jazd wieloma autami - w tylko nielicznych samochodach wystarcza
        sam nawiew w KAŻDYCH warunkach pogodowych (mówię o klimacie PL). Jak jest
        wilgotno i pada deszcz, szyby w wielu samochodach zaparowują. I nawet częstsza
        niż zalecana przez instrukcję wymiana filtra przeciwpyłkowego (jeśli takowy
        jest), częste mycie szyby od wewnątrz itp. niewiele zmienia.
        Jednakże w wielu przypadkach klima rzeczywiście jest niepotrzebna
        do 'odparowania' szyby.
        Osobiście wolę sam podjąć decyzję, czy włączyć A/C czy nie.

> -w wielu furach ktore kiedys mialy to "automatyczne" wlaczanie klimy w
        > nowszych modelach juz tego nie ma

I na odwrót.

> - wiec moze nie jest to tak istotne dla smarowania
        > kompresora.

Chyba jest to jednak istotne, skoro na ogół wspominają o tym instrukcje obsługi
        samochodów.

> Jedno jest pewne - kazdy producent slusznie szczyci sie jak zrobi oszczedny
        > silnik ktory malo pali wiec chyba takie dobrowolne marnotrawienie wachy na
        > chodzaca niepotrzebnie klime nie ma sensu.

Dlatego j.w. - lepiej decydować o włączeniu A/C samemu.

Pzdr
        Niknejm
    • szymi_zalogowany Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. 15.09.04, 10:52
      Dlatego też przed zimą nie naprawiam, bo wzrośnie mi zużycie paliwa a osiagi
      spadną...
    • Gość: SDSD Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 15.09.04, 11:02
      JESTEŚ NIEZŁY BURAK A/C DLATEGO ZAŁĄCZA SIĘ W POZYCJI NAWIEWU NA SZYBE PONIEWAZ
      SUCHE POWIETRZE WYDOSTAJACE SIE Z PAROWNIKA KLIMATYZACJI POMAGA W
      NIEZAPAROWYWANIU SZYB. A ODPOWIEDZ NA DRUGIE PYTANIE DLACZEGO A/C MUSI BYĆ
      ZAŁĄCZANA OD CZASU DO CZASU TO TO ŻE W UKŁADZIE A/C ZNAJDUJE SIĘ GAZ I OLEJ
      KTÓRY SMARUJE CALY UKŁAD A W SZCZEGÓLNOŚCI SPRĘŻARKĘ
    • Gość: im Re: Klima chodzi caly czas - nawet w zimie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 10:42
      dokładnie tak samo jest w focusie z 2001 roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka