Dodaj do ulubionych

Mam problem ze zmianą biegów

29.04.15, 11:56
Podpowiedzcie mi coś. Problem wygląda następująco:
Skrzynia manualna, czasami (niezależnie czy jadę, czy stoję, czy silnik włączony czy nie) przy próbie wbicia drugiego biegu lewarek dochodzi do końca, ale następnie się cofa i zostaje w pozycji pomiędzy biegiem a luzem. Jeśli wtedy puszczę sprzęgło, to skrzynia rzęzi. Pomaga popchnięcie go albo wysprzęglenie i wrzucenie biegu ponownie. Problem nie występuje zawsze. Z reguły przy próbie szybkiego przejścia z 1 na 2. Przy normalnej, powolnej zmianie z reguły działa prawidłowo. Przy poprawnej zmianie biegów słychać takie kliknięcie, kiedy bieg zaskakuje. W tym wypadku nie.
Innych objawów brak. Żadnych hałasów ze skrzyni, żadnych szarpnięć, wycia, buczenia, zgrzytania.
Mechanizm nasmarowany, linki nasmarowane. Ma ktoś pomysł? Zmienić olej w skrzyni? Sprzęgło nie teges (ma jakiś 1000 km zrobione)?
Obserwuj wątek
    • koza_oddam Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:04
      Mechanizm szwankuje, zużył się, nasmarowanie daje tyle co umarłemu kadziło.
      • cyniczny.komentator Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:12
        Ale jaki mechanizm masz na myśli? Wybierak?
        • qqbek Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:14
          cyniczny.komentator napisał:

> Ale jaki mechanizm masz na myśli? Wybierak?

A mówi coś słowo "synchronizator"?
          • cyniczny.komentator Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:19
            Synchronizator mi tu średnio pasuje. Problem występuje też przy wyłączonym silniku i wachlowaniu dźwignią na sucho. Poza tym żadnych zgrzytów i co ciekawe redukcja z 3 na 2 idzie gładko.
            • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:24
              Nie wachluje sie dziwngnia biegow na sucho przy wylaczonym silniku.
              Bo po jaki ch?

Tak czy siak, synchronizator masz do wymiany.
              • cyniczny.komentator Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:35
                Wachlowałem, żeby sprawdzić czy problem występuje też na sucho.
                Synchronizator - druga osoba mówi, więc warto sprawdzić.
                Ale podobnie się dzieje na wstecznym. Rzadko, ale jednak Dokładnie ten sam objaw, a tam synchronizatora nie ma. No i czy synchronizator nie powinien bardziej się odzywać przy redukcji? Redukcję z 3 na 2 mogę zrobić szybko, bez bólu.
                • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 13:11
                  Niby tak.
                  Zatem moze jeszcze I caly mechanism lewarka.
                  Tak czy siak, samo sie nie naprawi, a na 100% bedziesz wiedziec po rozebraniu.
        • koza_oddam Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:55
          Mam na myśli te wszystkie tulejki plastikowe i cały system który zaczyna się tam gdzie wajcha wchodzi w podłogę, wodziki też dobrze sprawdzić. Po pewnym przebiegu to normalne, do większości aut są zestawy naprawcze. Synchronizator ciężko uwalić, chyba że skrzynia pracuje na sucho - osobiście miałem kilka aut z dużymi przebiegami i przenigdy nie padł mi w żadnej synchronizator, nie znam osobiście nikogo komu by się to przytrafiło chyba że rozmawiamy o syrence albo innym wynalazku, więc po mojemu to nie to. Sprawdź czy nie ma luzów na tulejkach, prawdopodobnie trzeba będzie wytargać tunel środkowy żeby się tam dostać.
          • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 13:08
            No to juz znasz. W Pugu 405 wymienialem :-) tzn. mialem wymienic... Ale pozbylem sie zloma.
            Wiem od kupujaceg, ze przed Warszawa odpadl mu lewarek zmiany biegow w tym aucie...
            • koza_oddam Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 14:03
              Mówiłem coś o wynalazkach ;)
              W porządnych niemieckich autach jakimi jeździłem - mówię o kilku Wartburgach - nie padła skrzynia nigdy, raz w 1.3 złamało się ucho przy tylnej poduszce, ale to typowa usterka wynikająca z zastosowania śrub 8 zamiast 10 na łączeniu poduszki ze skrzynią, rozwiercenie tego na 10 i zastosowanie tych śrub rozwiązywało problem na amen. Obecnie na co dzień używam Astry F i też oznak problemów skrzyni nie ma - a swoje nalatane ma. Nie ma co go straszyć wymianą skrzyni, sprzęgła bo przy aucie za 2k powoduje to operację mocno dyskusyjną, a nie wiemy z czym mamy do czynienia. Zresztą możliwe że to tylko mechanizm przenoszenia, bez weryfikacji przez demontaż nie zgadniemy. Moja szklana kula się potłukła.
              • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 14:09
                Mnie w Wartburgu (ale prawdziwym a nie potem takim 1.3 z silnikiem VW) na srodku drogi odpadla dzwignia zmiany biegow -wszystko sie przy kolumnie kierownicy po prostu rozsypalo...
                • koza_oddam Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 14:49
                  A mi też wajcha w ręku została, ona w kolumnie kończy się widełkami i blokuje się ją bolcem który idzie na wylot przez widełki i drążek, kiedyś mi się widełki rozlazły, bolec wypadł i wajcha została w ręku. Dziwne uczucie, ale dało się to naprawić w kilka minut dosłownie. Ehh, miło się wspomina, co te szczyle z e36 mogą o tym wiedzieć...
                  • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 15:09
                    No.... mnie ta odpadnieta wajcha kosztowala spalone sprzeglo na trojce w srodku miasta :-)

Ale jedno musze przyznac. Auto jak na tamte czasy bylo lekkie jak piorko, wielkie jak czolg, zryw spod swiatel mialo super I przeswit lepszy niz obecne SUVy :-)

Ale juz bym go nie kupil ;-)

Kosmicznie, pod ta duza maska wyglada dwusuowy silnik... czowiek sie zastanawial, po cholere cala ta reszta wolnego miejsca....
                    • koza_oddam Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 16:04
                      Bardzo ładnie wchodzą tam boksery 4-cylindrowe lub mniejsze v-ki, paradoksalnie mimo miejsca jest tam bardzo mało ustawnie, rama mocno ogranicza pole manweru
                      • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 30.04.15, 07:21
                        Ale jak już cos wszadzisz (biorac pod uwagę ze masz rame - o ile nie zgnita) i przerobisz naped - to masz rasowe 4x4 w formie sedana ;-)
                  • qqbek Szczyl (lat 37) z e36 (lat 16)... 29.04.15, 16:51
                    ...uparcie twierdzi, że jeździł też i Warczyburgiem 353 jak i Wartgolfem 1,3.
                    Raz nawet 353 w polu naprawił częścią trabanta (no dobra - padła cewka i palił na 3 gary bo iskry nie było - w 353 były 3 cewki po jednej na każdy cylinder -> a akurat znajomy miał w Trabim zapasową dla siebie).
                    Ale wajchy nie urwałem :P

A co do e36, to szczyl się upiera, że fajniejszej skrzyni biegów (niż Getrag 250G) w żadnym aucie nie miał.
                    • qqbek Re: Szczyl (lat 37) z e36 (lat 16)... 29.04.15, 16:52
                      Palił na dwa gary rzecz jasna :)
    • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:23
      Synchronizator najprawdopodobniej
      • qqbek Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 12:46
        Przeczytaj odpowiedź autora wątku na moją diagnozę (jak się nie chce Tobie, to streszczę: "to nie synchronizator, bo ja się tak uparłem i na pewno nie").
        Może być koło całe... ale bardziej prawdopodobny jest rzeczywiście synchronizator.
        • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 13:10
          Tzn. moze byc pare pierdlul obok tez zuzytych... ale tak czy siak skrzynia do rozebrania albo (pewnie prosciej) cla do wymiany na uzywke..
          Przy okazji warto zrobic sprzeglo z dociskiem (chyba, ze robione nie dawno) skoro to wszysto bedzie I tak rozbebeszone
        • cyniczny.komentator Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 14:42
          Ależ ja nie mówię "uparłem się i nie". Po prostu pewne pojęcie o mechanice mam i te objawy nie pasują
          mi do objawów synchronizatora z 4 powodów:
          1. Brak zgrzytów przy zmianie biegów.
          2. Problem występuje też na biegu wstecznym, który synchronizatora nie ma.
          3. Problem występuje też przy wyłączonym silniku.
          4. Problem występuje przy zmianie z 1 na 2 a nie przy redukcji. Natomiast to przy redukcji synchronizator jest najbardziej obciążony.
          Stąd mój sceptycyzm, co do synchronizatora. Myślałem nad "zamkiem" biegu, ale bieg jak już wejdzie, to trzyma się niczym polityk stołka i nie wyskakuje. Pytam, czy może ktoś miał podobny problem, to będę wiedział, co sprawdzać w pierwszej kolejności przy wymontowaniu wybieraka, bo czuję, że tam coś jest nie teges.
          • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 15:10
            Nie prosciej uderzyc na forum marki I modelu?
            • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 15:11
              Jak mialem previe to nie pytalem tu na forum jak wymienic w niej swiece, bo skad ludzie mieliby wiedziec...
          • qqbek Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 15:32
            1. w pierwszej wiadomości piszesz "skrzynia rzęzi", teraz piszesz "brak zgrzytów" - zdecyduj się
            2. może sprzęgło za wcześnie załącza? Wcześniej nie wspominano o wstecznym. Problem z jednym tylko biegiem jednoznacznie sugerował skrzynię biegów jako źródło problemów, problem z więcej niż jednym biegiem wskazuje na skrzynię i/lub coś innego. Z resztą problem występujący na wstecznym rzeczywiście wyklucza synchronizator jako jedyne źródło problemu.
            3. j.w.
            4. błąd - synchronizator przy redukcji musi rozpędzić wałem silnik... przy wrzucaniu wyższego biegu szybciej obracający się silnik musi pociągnąć samochód... śmiem twierdzić, że to właśnie przy wrzucaniu wyższego biegu synchronizator ma więcej pracy (z resztą dlatego nie kręci się "do odcinki") - synchronizatory nie "nadążają" i niszczysz skrzynię na najwyższych obrotach.
            • cyniczny.komentator Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 16:33
              Skrzynia rzęzi wtedy, kiedy pozostawię dźwignię biegów w położeniu pomiędzy luzem a biegiem i wtedy puszczę sprzęgło. No ale to normalne jest. Przy wciśniętym sprzęgle jest cicha.
              Ogólnie problematyczne jest wrzucanie biegów tych, które wymagają ruchu dźwignią w tył - 2, 4, R. Z 4 problem zniknął przy przesmarowaniu linek. Pozostaje 2 i R, ale nieregularnie - raz wchodzi, jak złoto, raz z lekkim oporem, raz objaw, jak wyżej.
              Ad. 4 - dzięki za info.
              • tbernard Re: Mam problem ze zmianą biegów 29.04.15, 17:38
                No to można problem obejść poprzez mocniejsze podkręcenie na jedynce, po czym od razu trójkę wrzucić. Jak za słaby to zredukować.
              • galtomone Re: Mam problem ze zmianą biegów 30.04.15, 07:24
                cyniczny.komentator napisał:

> Skrzynia rzęzi wtedy, kiedy pozostawię dźwignię biegów w położeniu pomiędzy luz
                > em a biegiem i wtedy puszczę sprzęgło.

No to nie rzezi tylko slychc pewnie zębatki jak się ocierają, bo bieg nie wszedł.

> No ale to normalne jest. Przy wciśniętym
                > sprzęgle jest cicha.

Nic dziwnego.

> Ogólnie problematyczne jest wrzucanie biegów tych, które wymagają ruchu dźwigni
                > ą w tył - 2, 4, R. Z 4 problem zniknął przy przesmarowaniu linek. Pozostaje 2 i
                > R, ale nieregularnie - raz wchodzi, jak złoto, raz z lekkim oporem, raz objaw,
                > jak wyżej.
                > Ad. 4 - dzięki za info.

No to musi być pewnie cos nie tak z wodzikami, to ze wajcha się rusza na gorze, nie znaczy, ze dol pracuje OK.
    • cyniczny.komentator Problem został rozwiązany 30.04.15, 09:59
      Jeżeli kogoś interesuje rozwiązanie tej zagadki, to... Uwaga... Muzyka... Hostessy...

Linka zmiany biegów się załamała i zaczęła pruć. Blokowała się przez to przy wybieraku i stąd problem z biegami.
    • plastikpiokio Re: Mam problem ze zmianą biegów 30.04.15, 13:18
      jak masz problem --to nie zmieniaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka