Dodaj do ulubionych

Jak to jest z OC?

14.07.15, 12:18
Czy wysokośc płaconej składki OC zależy od ilości wypadków czy ilości wypłaconych odszkodowań z polisy?

1. Jeśli ktoś zostanie uznany za sprawcę wypadku to podnoszą mu składkę OC- tak?

2. Jeśli "sprawca" wiózł pasażera, i ten pasażer ucierpiał, to jeśli pasażer też zażąda od ubezpieczyciela wypłaty odszkodowania z oc sprawcy, to czy sprawcy jeszcze więcej podniosą składkę OC?

jak to jest?

Sytuacja: wypadek -na zdrowy rozum- spowodowała brawura i nadmierna prędkość Forda. Ale policja stwierdziła niezachowanie ostrożności przez kierowcę Citroena i jemu przypisała winę za wypadek.
Oba samochody skasowane, oba miały tylko OC. W szpitalu wylądował kierowca i pasażer Citroena, kierowca Forda w dobrym stanie.

Kto od kogo może się ubiegać o od odszkodowanie i jaki to będzie miało skutek w podwyżkach przyszłych składek OC tych kierowców ?
Obserwuj wątek
    • liczbynieklamia Re: Jak to jest z OC? 14.07.15, 15:09
      > 1. Jeśli ktoś zostanie uznany za sprawcę wypadku to podnoszą mu składkę OC- tak?
      Tak.
      > to czy sprawcy jeszcze więcej podniosą składkę OC?
      Z tego co wiem chyba we wszystkich towarzystwach brana jest pod uwagę liczba szkód, a nie ich wartość.

> Citroen i Ford
      Bardziej od dokładnego opisu aktorów przydałby się dokładny opis fabuły.

> Kto od kogo może się ubiegać o od odszkodowanie
      Jeżeli jest samochód A i B i jest wina samochodu A*, to A płaci odszkodowanie i traci zniżki.
      Jeżeli orzeczono współwinę np. 80% samochód A, 20% samochodu B, to B dostaje 80% wartości szkody od A, zaś A 20% wartości szkody od B, obaj tracą zniżki. W szczególności A może dostać więcej pieniędzy od B, mimo większego udziału w winie, jeśli jego szkoda jest większa.

* "samochód" w zależności od kontekstu oznacza samochód, właściciela, kierowcę lub ubezpieczyciela.
      • angiz Re: Jak to jest z OC? 14.07.15, 15:40
        Nie zrozumieliśmy się, a Citroen i Ford są tak samo czytelni jak samochód A i B. :P

chodzi o sytuację czy poturbowani pasażerowie (jadący w samochodzie np sprawcy wypadku posiadającego oc komunikacyjne), mogą się starać o wypłatę odszkodowania od jego ubezpieczyciela za swoj uszczerbek na zdrowiu

i czy utrata zniżek sprawcy w OC zależy od tego ile osób zgłosi roszczenia o odszkodowanie, czy od tego, że to był tylko jeden wypadek (np 1 wypadek to utrata 10% zniżek w kolejnej polisie oc, czy 1 wypadek w ktorym ucierpiało 5 osób to utrata 50%...)
        • do.ki Re: Jak to jest z OC? 14.07.15, 16:29
          > chodzi o sytuację czy poturbowani pasażerowie (jadący w samochodzie np sprawcy
          > wypadku posiadającego oc komunikacyjne), mogą się starać o wypłatę odszkodowan
          > ia od jego ubezpieczyciela za swoj uszczerbek na zdrowiu

Osoby poszkodowane moga domagac sie odszkodowania od sprawcy wypadku niezaleznie od tego czy on jest ubezpieczony, czy nie. Jezeli jest i jezeli polisa obejmuje takie roszczenia, to placi ubezpieczyciel. Jezeli nie, to po rozpoznaniu sprawy przez sad i wydaniu wyroku zasadzajacego odszkodowanie, komornik przychodzi do sprawcy.

> i czy utrata zniżek sprawcy w OC zależy od tego ile osób zgłosi roszczenia o od
          > szkodowanie, czy od tego, że to był tylko jeden wypadek (np 1 wypadek to utrata
          > 10% zniżek w kolejnej polisie oc, czy 1 wypadek w ktorym ucierpiało 5 osób to
          > utrata 50%...)

To zalezy od konkretnej polisy.
          • liczbynieklamia Re: Jak to jest z OC? 14.07.15, 20:10
            > Jezeli nie [...] komornik przychodzi do sprawcy.
            Po drodze jest jeszcze Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Poszkodowany dostaje pieniądze z UFG, a on regresem ściąga od sprawcy.

> To zalezy od konkretnej polisy.
            A są jakieś konkretne polisy OC, w której składka zależy od wysokości szkód, a nie ich liczby?
            • do.ki Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 06:42
              > A są jakieś konkretne polisy OC, w której składka zależy od wysokości szkód, a nie ich liczby?

A nie wiem. Każdy ubezpieczyciel sam ustala warunki, które proponuje klientom w polisie (w granicach prawa).
            • do.ki Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 06:42
              > A są jakieś konkretne polisy OC, w której składka zależy od wysokości szkód, a nie ich liczby?

A nie wiem. Każdy ubezpieczyciel sam ustala warunki, które proponuje klientom w polisie (w granicach prawa).
    • qqbek Re: Jak to jest z OC? 14.07.15, 22:54
      angiz napisała:

> Czy wysokośc płaconej składki OC zależy od ilości wypadków czy ilości wypłacony
      > ch odszkodowań z polisy?

Doczytaj w OWU.
      Najczęściej to liczba "zdarzeń" a nie "wypłat za zdarzenia".

> 1. Jeśli ktoś zostanie uznany za sprawcę wypadku to podnoszą mu składkę OC- tak
      > ?

Nie, obniżają i dodają prezent. Jasne, że podnoszą - tracisz dwa lata "bezszkodowej" za jedno zdarzenie u większości ubezpieczycieli (zwyżka 10% którą jeszcze przez rok będzie trzeba odpracować).

> 2. Jeśli "sprawca" wiózł pasażera, i ten pasażer ucierpiał, to jeśli pasażer t
      > eż zażąda od ubezpieczyciela wypłaty odszkodowania z oc sprawcy, to czy sprawc
      > y jeszcze więcej podniosą składkę OC?

Zależy od OWU, ale w większości wypadków nie.

> jak to jest?
      >

Ano tak, że nie premiuje się kierowców powodujących zdarzenia.
      Premiuje się spokojnych i zrównoważonych.
      Płacę 350zł za OC... za "co" to już tutaj czytelnicy wiedzą (wiem, pisałem że 370, ale po rekalkulacji wyszło "aż" 350).

> Sytuacja: wypadek -na zdrowy rozum- spowodowała brawura i nadmierna prędkość F
      > orda. Ale policja stwierdziła niezachowanie ostrożności przez kierowcę Citroe
      > na i jemu przypisała winę za wypadek.

No to skoro Policja przypisała winę kierowcy Citroena a on się do tej winy poczuł i mandat przyjął (albo w sądzie wersja policji się utrzymała, jeśli żeście do szpitala na coś więcej niż badania pojechali) to co tu dywagować?

> Oba samochody skasowane, oba miały tylko OC. W szpitalu wylądował kierowca i p
      > asażer Citroena, kierowca Forda w dobrym stanie.

No to dobrze, żeście kierowcy Forda jeszcze przy okazji nie uszkodzili. Byłby większy bigos.

> Kto od kogo może się ubiegać o od odszkodowanie i jaki to będzie miało skutek w
      > podwyżkach przyszłych składek OC tych kierowców ?

Kierowca Forda od ubezpieczyciela Citroena, pasażer Citroena od tegoż samego. W większości wypadków (patrz OWU) fakt większej ilości roszczeń nie zmienia faktu, że wynikają z pojedynczego zdarzenia drogowego i tak są też traktowane.
    • tdf-888 Re: Jak to jest z OC? 14.07.15, 23:07
      to i ja się dopiszę z pytaniem:
      czy jak ściemnię w ankiecie odnośnie przysługujących mi zniżek (zaznaczę max.), to oni to od razu wykrywają, czy sprawdzają tylko niektórych?
      ja rozumiem, że kupując polisę zaznaczam, że zgadzam się na dopłatę do poprawionej kalkulacji i tego nie neguję. tylko czy oni sprawdzają to w każdym przypadku?
      ktoś ściemniał ostatnio? bo jeszcze parę latek wstecz w pzu to przechodziło bez problemu i można było wziąć maksymalne zniżki.
      • qqbek Re: Jak to jest z OC? 14.07.15, 23:13
        tdf-888 napisał:

> to i ja się dopiszę z pytaniem:
        > czy jak ściemnię w ankiecie odnośnie przysługujących mi zniżek (zaznaczę max.),
        > to oni to od razu wykrywają, czy sprawdzają tylko niektórych?

Teraz (od kilku lat) mogą przez UFG sprawdzić każdego. Czy im się chce to osobna kwestia.

> ja rozumiem, że kupując polisę zaznaczam, że zgadzam się na dopłatę do poprawio
        > nej kalkulacji i tego nie neguję. tylko czy oni sprawdzają to w każdym przypadk
        > u?

Zależy od firmy.

> ktoś ściemniał ostatnio? bo jeszcze parę latek wstecz w pzu to przechodziło bez
        > problemu i można było wziąć maksymalne zniżki.

Nigdy nie ściemniałem, ale na pewno PZU sprawdza teraz. W tej chwili nic (poza fatygą) to już ich nie kosztuje.
      • loyezoo Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 10:33
        Większość polis jest "wklepywana" w kompa i program automatycznie sprawdza w UFG,więc raczej przekręt nie wyjdzie.
      • liczbynieklamia Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 11:44
        Sprawdzają. I za każdym razem pytają, co doprowadza mnie do szewskiej pasji, bo w wielu towarzystwach odpowiedź "ponad 10 lat" nie jest satysfakcjonująca i muszę sprawdzać, kiedy miałem pierwsze OC, a kiedy pierwsze AC.
        • tdf-888 Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 12:31
          podaj losowe wartości i niech se sami sprawdzają w ufg
      • klm747 Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 14:14
        @tdf-888 - jak skłamiesz odnośnie zniżek, a coś ci sie przydarzy, to nie dostaniesz ani grosza z AC, a za szkody za ktore firma ubezpieczeniowa wypłaci z twojego OC, ściągną kasę od ciebie...
        wszystkie firmy mają w warunkach ubezpieczeń zapisaną klauzulę braku odpowiedzialności w przypadku podania nieprawdziwych danych, aby sie bronić przed takimi drobnymi cwaniaczkami...
        • tdf-888 Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 14:19
          ciekawe...

nigdzie się z tym na piśmie nie spotkałem tylko z info że mogą zrobić rekalkulację i trzeba dopłacić do ceny polisy koleżko nie strasz nie strasz bo sie zesr....sz
          • klm747 Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 14:24
            założe się, że nigdy nie przeczytałes szczegółowych warunków ubezpieczeń, zwłaszcza tych zapisanych małym drukiem...
            no, ale trzeba jeszcze umieć czytać, zwłaszcza ze zrozumieniem...
            • liczbynieklamia Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 19:14
              > założe się, że nigdy nie przeczytałes szczegółowych warunków ubezpieczeń
              To podaj linka i cytat z OWU przy OC na samochód u dowolnego ubezpieczyciela. Szybko okaże się, kto OWU nigdy nie czytał. Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych (art. 8a) wyraźnie mówi, jakie sankcje mogą grozić za niedopełnienie obowiązku informacyjnego przy ubezpieczeniu OC.
              • mfind Re: Jak to jest z OC? 16.07.15, 16:03
                Podsumowując to wygląda to tak:)

"1. Jeśli ktoś zostanie uznany za sprawcę wypadku to podnoszą mu składkę OC- tak?"
                Tak, tracisz zniżki w zależności od ubezpieczyciela może to około być 10-15%

"2. Jeśli "sprawca" wiózł pasażera, i ten pasażer ucierpiał, to jeśli pasażer też zażąda od ubezpieczyciela wypłaty odszkodowania z oc sprawcy, to czy sprawcy jeszcze więcej podniosą składkę OC?"
                Każdy pasażer może żądać odszkodowania z OC właściciela pojazdu, ich liczba nie ma wpływu na to czy ubezpieczyciel obniży zniżki kilkukrotnie - liczy się to jako jedno zdarzenie i od jednego zdarzenia odpadają zniżki

"To zalezy od konkretnej polisy." (w kontekście OC) i "Osoby poszkodowane moga domagac sie odszkodowania od sprawcy wypadku niezaleznie od tego czy on jest ubezpieczony, czy nie. Jezeli jest i jezeli polisa obejmuje takie roszczenia, to placi ubezpieczyciel. Jezeli nie, to po rozpoznaniu sprawy przez sad i wydaniu wyroku zasadzajacego odszkodowanie, komornik przychodzi do sprawcy."
                Nie ma czegoś takiego jak zakres OC itp, każdy ubezpieczyciel oferuje dokładnie takie samo OC ponieważ jest to regulowane Ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, jedyna różnica to cena, przyznawanie/odbieranie zniżek i dodatki do OC jak assistance, NNW, BLS, Szyby, Opony i inne. Każda polisa OC tak samo i w pełni (czyli do wysokości 5 mln euro) pokrywa roszczenia osób poszkodowanych .

"czy jak ściemnię w ankiecie odnośnie przysługujących mi zniżek (zaznaczę max.), to oni to od razu wykrywają, czy sprawdzają tylko niektórych?"
                Jest to zawsze weryfikowane i jak ściemnisz to otrzymasz korektę składki, którą będziesz musiał dopłacić.

"wszystkie firmy mają w warunkach ubezpieczeń zapisaną klauzulę braku odpowiedzialności w przypadku podania nieprawdziwych danych, aby sie bronić przed takimi drobnymi cwaniaczkami..."
                Nieprawda, bo mimo, że ściemnisz to ubezpieczyciel i tak wypłaca normalnie odszkodowanie. Jedynie wtedy dostajesz wezwanie do zapłaty brakującej składki wynikającej z tego, że podałeś nieprawdziwe dane. (ale to na szczęście już kilka osób zdążyło szybko naprostować :) )

Chyba wszystko udało mi się wcisnąć do tego posta :P

Pozdrawiam,
                Łukasz
        • liczbynieklamia Re: Jak to jest z OC? 15.07.15, 19:10
          > za szkody za ktore firma ubezpieczeniowa wypłaci z twojego OC, ściągną kasę od ciebie...
          Przy OC nie mają takiej możliwości za błędne podanie informacji. Mogą za to poinformować prokuraturę, że chciałeś ich naciągnąć na niższe składki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka