renes44 18.08.15, 20:36 Czy ktoś z Was stosował kiedyś dodatki do oleju typu ceramizer itp.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: dodatki do oleju 18.08.15, 21:20 Wolne żarty! Zaraz wkleisz tutaj reklamę pod innym nickiem, więc odradzam od razu (mamy specjalną "promocję" dla spamerów na tym forum). Ale skoro pytasz: Dodatki do oleju (popularnie "gluty", "zapychacze" to nic innego jak jedyna pomoc... w sytuacji gdy chcesz samochód, którego silnik jest trupem... jeszcze sprzedać). W pozostałych przypadkach nie waż się tego używać... to ZUO wcielone, które stara się kilku Heńków wciskać właścicielom aut. ZUO, które reklamuje się jako lek na wszelkie zło tego świata, a jest albo gó_wno warte (to wariant optymistyczny), albo może zaszkodzić układowi smarowania twego silnika na dłuższą metę (bo na przykład to bardzo gęste ZUO, które zachowuje się gorzej, niż zalecany przez producenta olej). Silnik się "poci" albo lekko zaczął kopcić - zanim wyremontujesz spróbuj zmienić olej na trochę gęstszy niż ten, obecnie używany (ale nadal dopuszczony przez instrukcję obsługi twojego auta)... ale ręce precz od tego goovna. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Ktoś tak 19.08.15, 10:05 Ale podobno to tylko jako placebo Leje MOS2 i militec do wszystkich pojazdów w zależności od miejsca nalania :) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Mazidlo w proszku "nano" 19.08.15, 10:39 www.us-nano.com/inc/sdetail/9272 Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: dodatki do oleju 19.08.15, 14:42 podobno olej do dwutaktów wspaniale wpływa na silniki diesla. Ale nie odważyłbym się. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: dodatki do oleju 19.08.15, 14:47 Olej do dwutaktow wspaniałe wpływa na faunę w garażu, odpalam pierdopeda w garażu, zostawiam na 2-3 minuty. Raz na 1-2 tyg. I od 4 lat żadnego robala nie znalazłem :D Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: dodatki do oleju 19.08.15, 18:40 Swojego czasu,brat miał dostęp do taniego paliwa lotniczego.Jest suche i dolewali właśnie olej do dwutaktów (nie znam proporcji)Powiem tak,jeździli i jeżdżą na prawdę świeżymi dieslami i chodzi toto jak burza i nic się nie dzieje (przebiegi po kilkadziesiąt tysięcy km na tym paliwie) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno wez sobie to przeczytaj 19.08.15, 18:47 generalaviationnews.com/2011/03/17/jet-a-versus-diesel-fuel/ Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: wez sobie to przeczytaj 19.08.15, 19:34 Ty jak zwykle z jakąś "literaturą" i podejściem naukowym (chociaż ostatnio przyznałeś,że tylko dlatego jesteś na forum moto,a nie dlatego,że jesteś fanem stali na kółkach) Mnie osobiście "wali" na czym kto jeździ.Przytoczyłem fakty,nie z dziesiątej ręki,tylko z pierwszej (brat też jeździ na tym paliwie) Osobiście jechałem własnym autem (bus bez turbo) na tym paliwie jeden raz.Silnik pracował rewelacyjnie. To tak jak z opałowym.NIby niszczy silnik,niby coś tam.Wszystko niby,bo przeciez nie mogą oficjalnie pisać ,że wszystko cacy,bo zamiast kilku % kierowców,jeździłoby na opale kilkadziesiąt procent.I tyle.Przynajmniej tak mi się wydaje i to moje subiektywne odczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: wez sobie to przeczytaj 20.08.15, 09:14 Subiektywne odczucia nijak sie nie maja do badan laboratoryjnych. Odczucis sa dobre do oceny schabowego z ziemniaczkami i kiszona. Odpowiedz Link Zgłoś
seat1201 Re: wez sobie to przeczytaj 20.08.15, 18:33 "Wez sobie to przeczytaj" Weż sobie parę godzin korepetycji z j.polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: dodatki do oleju 20.08.15, 09:31 loyezoo napisał: >jeździli i jeżdżą na prawdę świeżymi dieslami i chodzi toto jak burza jesteś pewien? Przecież crannmer 10.06.11, 15:06 napisał: "w silnikach dieslowskich jako paliwo stosowano olej napedowy, a nie benzyne. Bo benzyna w takim silniku nie bedzie w normalnych warunkach ulegac samozaplonowi, ergo silnik nie bedzie dzialac.", więc brat wciska ci kit, a ty połykasz to jak młody pelikan rybę Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: dodatki do oleju 20.08.15, 10:06 Mistrzu,pogadaj z kimś,kto pracuje na lotnisku wojskowym,a wtedy debatuj ze mną ok? P/S jakoś kurna dziwnie się składa,że wszyscy w tej jednostce mają diesle P/S2 jeszcze jedno,może poducz się trochę,że paliwo lotnicze,to nie benzyna,więc nie wiem na wuj podajesz cytat crannmera. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: dodatki do oleju 20.08.15, 11:08 loyezoo napisał: > Mistrzu,pogadaj z kimś,kto pracuje na lotnisku wojskowym,a wtedy debatuj ze mną ale mi przygadałeś, smutno mi się zrobiło > może poducz się trochę,że paliwo lotnicze,to nie benzyna :))) ależ jest. Wkleiłem linka, bo wiem że samemu się nie chce i za trudno i w sumie po co Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno na marginesie 20.08.15, 11:14 Moze chodzic paliwo: en.wikipedia.org/wiki/JP-8 PS Wiec sprawa jest w zasadzie kryminalna. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: na marginesie 20.08.15, 16:12 Tak samo,jak wszystkie inne kryminalne typu "sprzedam oszczędności". Kup CB,sprawy kryminalne na kanale 19. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: dodatki do oleju 20.08.15, 09:08 wujaszek_joe napisał: > podobno olej do dwutaktów wspaniale wpływa na silniki diesla w starych może jedynie wspomaga smarowanie pompy wysokiego ciśnienia i wtryskiwaczy, a w nowych, wyobraź sobie 4 dawki wtrysku na cykl, każdy w innej temperaturze. I jest zabójczo niebezpieczny dla mikroporów warstwowej struktury DPF. Można, co prawda, spotkac w necie logi użytkowników DPF, ktorym po dolaniu takiego oleju zwiększyły się okresy między aktywnymi regeneracjami (wypalaniami filtra), ale dotyczy to warunków autostradowych, sprzyjających regeneracji pasywnej (filtr sie mniej zatyka) Odpowiedz Link Zgłoś
respondi Re: dodatki do oleju 20.08.15, 09:59 Ja u siebie stosuję jedynie dodatek do oleju silnikowego zapobiegający obniżeniu lepkości oleju silnikowego. Nadaje się zarówno do silników diesla i benzynowych. Jest to najczęściej LIQUI MOLY Visco-Stabil - czyli coś takiego jak to tutaj: www.motointegrator.pl/produkty/251428-dodatek-do-oleju-silnikowego-liqui-moly-visco-stabil-300-ml Takie 300 ml spokojnie wystarczy na 5 litrów oleju sinikowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno bez sensu te "dodatki" 20.08.15, 10:22 To jest jak lekomania. Stosuje sie po prostu olej zgodny z zaleceniem producenta silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
xvqqvx Nie polecam www.motointegrator.pl - dno 20.08.15, 10:51 Nie polecam www.motointegrator.pl - dno, skoro promują się wynajmując zawodowych spamerów (posty respondi to spamy). Odpowiedz Link Zgłoś
wladdy123 Re: dodatki do oleju 24.08.15, 23:41 Kiedyś wlewałem, z tego co pamiętam to efekt był dobry, na pewno silnik ciszej mi pracował. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: dodatki do oleju 25.08.15, 08:38 A czym mierzyles poziom wibracji silnika? Mozesz podac w [dB]? Mozesz podac charakterystyke widmowa halasu? ...p...sz i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Czym mierzysz? 25.08.15, 08:47 Poziom pier*olenia kolegi? Ile w pier*ometrach on wynosi? Możesz podać jego charakterystykę? Bądź precyzyjny jeśli zarzucasz coś komuś. Bo spada Ci wiarygodność. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Uszy. 25.08.15, 09:58 Uszy nie sa instrumentem pomiarowym. A tym bardziej, ludzkie uszy. Skala wyrazona w dB jest przez czlowieka odbierana z takimi bledami, ze jest kompletnie niewiarygodna. I na tym to polega. AUTOSUGESTIA amatora. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno I jeszcze. 25.08.15, 10:07 Czlowiek ma statystycznie bardzo zroznicowny aparat sluchu. Zarowno w dziedzinie dynamiki jak i czestotliwosci slyszenia. Stad ludzka ocena jest NIEWIARYGODNA. Wez sobie poczytaj o badaniach audiometrycznych i nie wypisuj bzdur. sound.eti.pg.gda.pl/student/pp/pomiary_sluchu.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Uszy. 25.08.15, 13:04 do sprawdzenia cichosci/głośnosci MOJEGO mieszkania/auta/spłuczki nadaje się tylko jedno urządzenie - MOJE ucho. Każdy inny instrument bedzie podawał wyniki które mam głeboko w murzyńskiej chacie jesli nie bedą się pokrywały z tym najważniejszym instrumentem - Uchem. Moim. Bo to co słyszy cudze mnie nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: jakimi instrumentami pomiarowymi 25.08.15, 13:52 Sprawdzasz wygodę kanapy? Bo d*pa jest zapewne za mało dokładna, i jej ocena jest niewiarygodna. Tzn Twoja bo ja oceniam za pomocą swojej d*py i jestem z dokładności pomiarów zadowolony. Od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ciekawe, co na to kanapa.... chle chle chle 25.08.15, 16:49 Gdy chodzi o POROWNYWALNE wyniki pomiarow - ucho ludzkie jest do tej samej dupy, ktora testowales kanape. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ogolnie to wibroakustyka - przyklad: 25.08.15, 17:04 www.combustion-engines.eu/entityfiles/files/articles_published/PTNSS-2015-01-103.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
seat1201 Re: Ogolnie to wibroakustyka - przyklad: 30.08.15, 15:02 Jesteś Wielki w "wyszukiwarce". W realu nie dasz sobie rady. Odpowiedz Link Zgłoś