Dodaj do ulubionych

Wynajem długoterminowy samochodu

16.09.15, 12:40
Zastanawiam się nad pozyskaniem samochodu do firmy. Myślałem o leasingu, ale również jest coś takiego jak wynajem długoterminowy. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Co się bardziej opłaca.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Wynajem długoterminowy samochodu 16.09.15, 13:09
      zależy z której strony patrzeć.
      Ja wolę wynajem bo:
      - nie mam problemu na koniec umowy - zabierają a ja dostaję nastepny
      - cena najmu uwzglednia spadek wartosci więc paradoksalnie droższy samochód moze być tańszy w wynajmie
      • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 01:42
        Autor pisze o wyborze między leasingiem a wynajmem, a nie między zakupem a wynajmem.
        • trypel Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 06:41
          Ja dokładnie o tym samym, o plusach wynajmu nad leasingiem
          • szybnos Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 10:04
            Dziękuję za odpowiedzi. Leasing czy zakup, to prawie to samo, jeżeli na koniec leasingu biorę samochód za symboliczną kwotę.
            Otrzymałem wyliczenia z wypożyczalni samochodów, z których wynika że wynajem jest tańszy, nawet jeżeli uwzględni się że leasingowany samochód zostanie sprzedany. Ale wiadomo, każdy chwali siebie.
            A jak to jest z odliczeniami księgowymi?
            • to.niemozliwe Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 12:39
              Jakie warunki na jakie auto otrzymales, ze najem jest tanszy niż leasing? Nie podawaj nazwy wypożyczalni, ciekawi mnie tylko jakie to warunki. Akurat sprawdzałem ok 3 m-cy temu i nie wyszlo taniej.
          • gzesiolek Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 11:10
            Ale leasing operacyjny potrafi byc tak skalkulowany, ze wychodzi dokladnie tak jak ten wynajem dlugoterminowy... tzn. gdy chcesz wykupic to jest nieoplacalny, ale jak chcesz uzytkowac np. 2-3 lata i pozniej zmienic na nowy to bywaja oferty calkiem, calkiem znosne...
            • misiaczek1281 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 12:16
              lepszy maly ciasny ale wlasny :) za 2 lata wynajmu zaplacisz tyle ze moglbys za to kupic auto na wlasnosc:)
              • gzesiolek Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 13:54
                Ależ nie... za Twoje Polo to wystarczy parę miesięcy rat... a i tak wole moją Mazdę w leasingu...
                • misiaczek1281 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 18.09.15, 12:20
                  wole wlasne auto a nie cudze (leasing, kredyt)....w razie czego to sam decyduje o aucie (sprzedaz,naprawa) ....a w kredycie/leasigu na kazda naprawe/tunnning trzeba zgody ....a gdy sie spoznie z rata to komornik zlicytuje za 50% wartosci :)
                  • jasmin711 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 09:36
                    Nie pisz głupot. W leasingu komornik zlicytuje auto za 50% ceny? Przecież to auto banku, nie twoje!!! (przynajmniej do czasu wykupu, a więc zakończenia umowy).
                    Bank zabierze auto, rzeczoznawca wyceni i a były leasingobiorca albo dostanie to co zostanie z różnicy między wyceną a kwotą rat pozostałych do spłaty, albo będzie musiał tą różnicę dopłacić...
                    Moim zdaniem - jednak leasing. Po wykupie sprzedajesz auto (po cenie rynkowej, a nie zaniżonej wycenie banku) i masz kasę na wkład oraz ubezpieczenie do leasingu następnego auta. W przypadku wynajmu długoterminowego masz po oddaniu samochodu równe i okrągłe ZERO z tego tytułu.
                    • trypel Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 09:48
                      jasmin711 napisała:

W przypadku wynajmu długoterminowego masz po oddaniu samo
                      > chodu równe i okrągłe ZERO z tego tytułu.

ale też niższe (sporo) miesieczne obciążenie) i brak smrodu zwiazanego z hustaniem sie ze sprzedażą.
                      • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 10:03
                        Dokładnie. Biorąc długi okres wynajmu, czyli 4-5 lat zapewniam, że po tym okresie będzie ochota na nowy model (producenci dbają o to, aby taka ochota się pojawiła), więc i tak doszłoby do sprzedaży i przy wynajmie prawie cała ta kasa ze sprzedaży jest w naszym portfelu od razu :)

Gdybym nie miał służbowego samochodu, ale wciąż zarabiałbym te 2-3 średnie krajowe, to poprosiłbym pracodawcę o umowę b2b zamiast o pracę, założył działalność i wziął dobrze wyposażony nowy samochód klasy średniej w leasing, ale bez żadnych usług dodatkowych, bo jestem świadomym userem i wiem jak eksploatować samochód żeby nadmiernie nie nawalał, oraz potrafię wytargować dobre ceny za serwis, ubezpieczenie i opony lepiej niż firma leasingowa :)
                        • trypel Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 10:23
                          co do tej mitycznej awaryjności diesli
                          po ostatnim serwisie przy 150 tys km w niesławnym dieslu 2.0TDI z VW w wersji 170 KM dalej wszystko hula, i wtryski, i dwumasy, i automat i turbo. Wszystko jest oryginalne (zawieszenie też) i gość w serwisie sie smiał że pohula jeszcze ze 150 tys a potem ktoś skręci na 120 tys, sprzeda i następny bedzie narzekał jak to przy 150 tys km wszystko sie sypie :)
                          • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 10:42
                            W sumie to jak tak spojrzę na te raty, to nie mogę pojąć, że moja firma nie miała większego problemu z przyznaniem 1000 zł brutto podwyżki, a ma problem z przeskokiem z kompaktów na klasę średnią, skoro to zaledwie 300-400 zł miesięcznie różnicy! Jak już żadne argumenty nie przemówią, to zaproponuję odjęcie tej różnicy od mojej pensji. Kompakt na trasach trochę uwiera. Oczywiście handlowcy w naszej centrali za granicą jeżdżą Mondziakami, my Focusami...
                            • trypel Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 10:55
                              z drugiej strony pamiętaj że w Niemczech za użytkowanie auta do celów prywatnych (czyli praktycznie każdego którym mozesz po pracy wrócić do domu a nie zostawić "na bazie" płacisz miesięcznie 1% jego wartosci.
                              A w tym momencie jest już różnica pomiedzy 1% z 25 tys ? a z 40 tys ?.
                              Mój kolega dla którego auto było tylko dodatkiem do pensji (i sposobem na dojazdy 45 km w jedną stronę) mógł wziąć A4 (max na jego stanowisku) a wział jettę. Nie jest fanem motoryzacji, ma jedno dziecko, i jetta spełnia oczekiwania a za róznicę ma wyjscie do niezłej knajpy 2 x w miesiacu z żoną.

u nas póki płacisz od pojemnosci i to grosze to różnica nie ma. A że inny model tu i tam... dowiedziałem sie ostatnio że jest firma w której wyznacznikiem (jedynym) dla auta służbowego jest emisja CO2, i teraz jak nie masz limitu na hybrydę to zostaje wypasiony golf :D nawet na poważnym stanowisku
                              • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 11:47
                                A dlaczego nie Passat?
                                • trypel Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 12:10
                                  widać wiecej CO2 - jak pytałem ostatnio kiedy wreszcie bedzie cennik alltracka to gość zestawiał dyrektorskiego golfa za ponad 150 tys :D

nie wiem jakie mają normy - nie wiem nawet jaka firma ale golfem zejdziesz do 89 g a passat minimum 95.
                                  I szczerze - jakbym miał diesla 1.6 to wolałbym go w golfie niż w passacie - moze to jest powod :)
                                  i jestem szczesliwy że nie mam takich problemów z wyborem.
                                  • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 22.09.15, 20:58
                                    Niezły zboczeniec musi zarządzać tą firmą, żeby takie dziwne normy nakładać. Jeden wybuch wulkanu emituje więcej CO2 niż zaoszczędzi go stado takich dziwaków przez 1000 lat :D
                                    • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 22.09.15, 21:00
                                      No i byłbym zapomniał - niedawno wyszło właśnie, że cała praca wielu z tych dziwaków na marne, bo VW oszukuje z emisją CO2 :D :D :D
                                  • bunkum Re: Wynajem długoterminowy samochodu 13.10.16, 22:26
                                    >widać wiecej CO2 - …
                                    >nie wiem jakie mają normy - nie wiem nawet jaka firma ale golfem zejdziesz do 89 g a passat minimum 95.

Ty jestes pie...iety i oszolomiony.
                    • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 10:07
                      Ale leasing też możesz mieć z opcją wykupu samochodu za "darmo" lub za okolice jego wartości rezydualnej - zależy jak się umówisz. Ja wolałbym, żeby sobie ten 4-5 letni zużyty samochód zabrali i dali nowy, bo mi po tym okresie samochód zaczyna się cholernie nudzić i brzydnąć.
                  • jasmin711 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 21.09.15, 09:42
                    "wole wlasne auto a nie cudze (leasing, kredyt)....w razie czego to sam decyduje o aucie (sprzedaz,naprawa) ....a w kredycie/leasigu na kazda naprawe/tunnning trzeba zgody"

Ok, Twoja sprawa. Dla jednych auto to przedmiot kultu i pożądania (tacy, co po zaparkowaniu obchodzą samochód 2 razy i sprawdzają czy na pewno wszystkie drzwi są zamknięte), a dla innych narzędzie pracy, które ma służyć i zarabiać na siebie i właściciela (także osobówki) - a samopoczucie, że to nie moje tylko banku..? Ja go nie mam, bo w ogóle się nad tym nie zastanawiam, tylko po prostu nim jeżdżę (zresztą, kto ma kluczyki - ja czy bank?).
          • schweppes1 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 12:09
            Oba myślniki dotyczą także leasingu
            • trypel Re: Wynajem długoterminowy samochodu 17.09.15, 13:48
              Nie spotkałem się jeszcze w przypadku leasingu z tej samej firmy i na tych samych warunkach że miesięczna faktura za dużo droższe auto bedzie niższa niż za to tańsze.
              Dlatego my wolimy wynajem. Bez żadnej opcji wykupu ale za to zawierajacy wszystko poza paliwem.
      • pakobr Re: Wynajem długoterminowy samochodu 13.10.16, 22:25
        Wal w ciemno do leasetake.pl
        Jak dla mnie jedna zasadnicza zaleta. Nie ma dodatkowych opłat za mandaty jak w leasingu.
    • pakobr Re: Wynajem długoterminowy samochodu 12.10.16, 12:40
      Panowie krótkie pytanie do osób które już mają i posiadają
      Wchodze na strone i sprawdzam ratęwww.leasetake.pl/listings/skoda-fabia-2/

Już pomijam ze zdjęcia to rendery.
      Ale rata na 60m 500PLN czyli koło 33k
      Rata na 36m 640pln około 23k

dlaczego na krócej jest taniej i jak to działa ? Czy ktoś kożystał od początku do końca umowy i moze napisac jak to wygląda ?
    • gumimis Re: Wynajem długoterminowy samochodu 13.10.16, 11:17
      Samochody na abonament do doskonała opcja przede wszystkim dla firm chociaż korzystają również osoby prywatne. Nowy samochód można wypożyczyć nawet na 12 miesięcy. W miesięcznej opłacie mieści się serwisowanie, ubezpieczenie - tak naprawdę płaci się tylko za paliwo i płyn do spryskiwaczy. Ofertę taką ma m.in. Leasetake z W-wy. Leasing moim zdaniem w niedługim czasie zostanie wyparty przez auta na abonament. Warto wszystko przekalkulować, albo po prostu zadzwonić i dopytać się o szczegóły.
      • loyezoo Re: Wynajem długoterminowy samochodu 13.10.16, 11:49
        NIE POLECAM www.leasetake.pl skoro muszą zatrudniać idiotów spamerów,to znaczy,że mają kłopoty z tym "cudownym" wynajmem i szukają jeleni.
        • pakobr Re: Wynajem długoterminowy samochodu 13.10.16, 22:15
          No subtelny to ten poprzedni wpis nie był :P

Ale jeśli nie leasetake.pl (jak już i tak walimy ich adres) to co polecasz ?

Bo rozwiązanie niczego sobie.
    • ari Re: Wynajem długoterminowy samochodu 14.10.16, 22:54
      Od strony księgowej, chyba nie ma różnicy.

Jeśli nie jesteś pewien perspektyw i stabilnych przychodów, wynajem to mniejszy kłopot (kolega w firmie korzysta i mówił mi chyba, że ma po prostu 1mies okres wypowiedzenia i tyle), z cesją leasingu jest więcej zabawy. Wynajem ma tez pewnie sens, jeśli z góry zakładasz wymianę samochodu na inny po okresie umowy.

Ale jeśli chcesz jeździć samochodem dłużej, albo np. zatrzymać go jako drugi samochód w rodzinie, leasing ma większy sens. Ja osobiście optuję za leasingiem - jeśli chcę wymienić na nowy, to jak samochód jest zadbany i niezajeżdżony, nie ma większego kłopotu ze sprzedażą. A jeśli ze względów finansowych bądź innych nie chcę wiązać się kolejną umową, zostaję z wykupionym z leasingu samochodem.
    • loyezoo Re: Wynajem długoterminowy samochodu 29.10.16, 19:27
      A niby dlatego,że w/g regulaminu forum,jest zakaz reklamowania.Wystarczy?
    • pakobr Re: Wynajem długoterminowy samochodu 30.10.16, 19:55
      Weź wynajem. Raz że nie płacisz za ubezpieczenie, naprawy , servis itp. I nie wiem jak gdzie indziej ale w Leasetake co dla mnie najważniejsze nie chargują dodstkowo za mandaty.
    • jariva123 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 09.12.16, 15:54
      Wynajem długoterminowy opłaca się bardziej niż leasing, z tym jednak, że nie odkupimy go na lepszych warunkach, jednak mimo wszystko długoterminowy wynajem jest opłacalny
      • engine8 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 09.12.16, 19:36
        No a najbardziej "opłacalny" jest zawsze zakup na własność za gotówkę.
        • galtomone Re: Wynajem długoterminowy samochodu 09.12.16, 20:25
          To spamiarz - link przemyca
      • loyezoo Re: Wynajem długoterminowy samochodu 09.12.16, 21:46
        NIE POLECAM www.akdbjopole.pl zatrudniają idiotów spamerów za 1zł za post,nie stać ich na normalną reklamę, więc to dno nie firma.
    • wojtek209 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 04.03.19, 10:34
      Najbardziej opłacalny jest wynajem długoterminowy. Spłacasz jedynie utratę wartości, a jeśli zdecydujesz że chcesz dalej użytkować samochód możesz go wykupić lub refinansować nową umową leasingową. Najlepsze oferty znajdziesz na stronie autospot.com.pl/
    • kasiakowa06 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 28.06.19, 13:06
      Spróbuj napisać do nich. Jeśli to wynajem długoterminowy to na pewno mogą zaproponować jakieś atrakcyjne ceny: Wynajem samochodów dostawczych
    • jaroslawdybul28 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 03.07.19, 16:47
      Wynajem długoterminowy jest jak najbardziej fajnym rozwiązaniem. Korzystałem kilka razy z takiej formuły i zawsze byłem zadowolony. W przypadku takiego wynajmu jednak, warto już być zdecydowanym na samochód jakim chce się jeździć (w końcu go wynajmujemy, wachlarz możliwości jest szeroki), ja sam często jak nie mogę się zdecydować korzystam z różnych porównywarek internetowych. Stronka mojeauto.pl/ ma sporo takich narzędzi, bardzo fajne rozwiązanie, ułatwia życie.
    • kokruch86 Re: Wynajem długoterminowy samochodu 29.02.20, 12:37
      najlepszym rozwiązaniem jest free now, tam płącisz jedynie za przejazdy, które w prosty sposób przez aplikację sobie zamawiasz. Mozesz podpiać pod konto firmowe wszystkich pracownikow i na koniec miesiąca dostajesz jedną, zbiorczą fakturę za wszystkich. Bardzo prosty sposob i bezpieczny bez dodatkowych kosztow. poelcam
    • humorysta Re: Wynajem długoterminowy samochodu 20.03.26, 09:33
      Żaden wynajem nie jest opłacalny, bo ma same wady i ograniczenia. Tylko własność sie opłaca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka