Dodaj do ulubionych

Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna)

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.02, 23:37
Wg testów Auto-Świata/Auto-Bilda:
Zobaczcie jak wygląda przyspieszenie 0-100 i 60-100 dla benzynowych silników
1.6, wszystkie powyżej 100 KM.

KATEGORIA: Najlepsza elastyczność 60-100 km/h (IV bieg):

1. Alfa Romeo 147 - 10,3 s
Daewoo Lanos Sport - 10,3 s
Suzuki Baleno GLX - 10,3 s
2. Hyundai Lantra GL - 10,6 s
3. Audi A3 - 11,0 s
4. VW Bora - 11,5 s
5. Citroen Xsara SX - 11,6 s
6. Daewoo Nubira SX - 11,8 s
Skoda Octavia Ambiente - 11,8 s
7. Toyota Corolla - 12,1 s
8. Alfa Romeo 156 TS - 12,3 s
Renault Laguna RTE - 12,3 s
9. Ford Focus - 12,5 s
Nissan Primera 1.6 SLX - 12,5 s
Seat Leon
10.Opel Astra II - 12,6 s
11.Fiat Brava 1.6 - 13,0 s
12.Seat Toledo Stella - 13,8 s
13.Toyota Avensis - 14,3 s
14.Audi A4 - 14,6 s
15.VW Passat 1.6 - 15,1 s

KATEGORIA: Przyspieszenie 0-100 km/h:

1. Alfa Romeo 156 - 10,5 s
Citroen Xsara - 10,5 s
2. Alfa Romeo 147 - 10,8 s
Hyundai Lantra GL - 10,8 s
3. Daewoo Lanos Sport - 10,9 s
4. Audi A3 - 11,1 s
5. Ford Focus - 11,3 s
Toyota Corolla - 11,3 s
6. Fiat Brava 16V - 11,5 s
Opel Astra II - 11,5 s
VW Bora - 11,6 s
7. Nissan Primera - 11,9 s
8. Suzuki Baleno GLX - 12,0 s
9. Renault Laguna RTE - 12,1 s
Skoda Octavia Ambiente - 12,1 s
Toyota Avensis - 12,1 s
10.Daewoo Nubira SX - 12,3 s
Seat Leon - 12,3 s
11.Seat Toledo Stella - 12,5 s
12.Audi A4 - 12,9 s
13.VW Passat - 13,1 s

Najbardziej zaskoczyły mnie słabe wyniki VW Passata, Audi A4 i Toledo oraz
Avensis. Z dobrych wyników zdziwiło mnie Daewoo Lanos (1 i 3 miejsce) oraz
Hyundai Lantra (dwa razy 2 miejsce). Wyniki te nijak się mają do twierdzeń o
nieelastycznych silnikach dalekowschodnich i jednocześnie dobrych pod tym
względem produktach VW Gruppe. A może tylko potwierdzają, że pod
hasłem 'elastyczność' mieści się dużo więcej niż czas wyprzedzania na IV biegu
w trasie... .
Co Wy o tym wszystkim myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ARAFAT Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 14.04.02, 09:35
      Pieknie tylko zapomnieli o najszybszym aucie z motorem 1.6 16V tj. Renault
      megane wg. producenta do 100 = 9,8 wg danych testowych AUto Motor I Sport 10,1
      Elastyczność na IV biegu 9,9 sekundy na piatce od 80 - 120 14,2 sekundy. Trochę
      nie obiektywny jak dla mnie ten test
      • Gość: Michał 2 Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: *.mediacom.pl 14.04.02, 10:46
        Arafat nie pękaj, przecież niemcy ponad wszystko :>> Czego sie spodziewałes po
        AS? Ale w sumie VW ostatni...
      • Gość: bObO Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: *.chello.pl 14.04.02, 12:51
        Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Pieknie tylko zapomnieli o najszybszym aucie z motorem 1.6 16V tj. Renault
        > megane wg. producenta do 100 = 9,8 wg danych testowych AUto Motor I Sport 10,1
        > Elastyczność na IV biegu 9,9 sekundy na piatce od 80 - 120 14,2 sekundy.

A Civic sedan? 0-100 9,2s, danych o "elastyczności" niestety nie znam.
      • Gość: 7642213 gdzie Renault Megane? IP: *.shell.nl 14.04.02, 14:12
        podpisuję się. Jeżdże meganką 1.6 16v, kupiłem ją (oprócz ładnej linii,
        świetnego wyposażenia i ogromnego bagażnika w sedanie) właśnie dla niezłego
        przyspieszenia, i chciałbym zobaczyć jak to wychodzi w testach...

moje subiektywne wrażenia nie są rewelacyjne. Jeżdżąc autami o gorszych
        teoretycznych osiągach (np. Vectra 1.8, Primera 1.8) miałem wrażenie, że
        przyspieszając z 80 do 100 dostają większego kopa
      • Gość: cc Re: Megane 1.6 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.02, 22:00
        Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Pieknie tylko zapomnieli o najszybszym aucie z motorem 1.6 16V tj. Renault
        > megane
        Rzeczywiście nie znalazłem go tam, ale lista powyższa, to własny wybór z większej
        całości. Było gdzieś tam Clio 1.6 16V z niezłymi wynikami, ale to małe auto i
        lekkie.
        Dla mnie te wyniki też są dziwne i pewnie są tu błędy w druku, bo nie do końca
        wierzę w te słabe wyniki Passata i inne.
      • Gość: ajtam Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.02, 23:44
        jaką furę masz Arafat, z tego co pamiętam co jakieś 1.6 70 KM - co to jest
        dokładniej ?

PZDR
        • Gość: ARAFAT Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 15.04.02, 10:59
          Tak zle nie jest ja mam jescze osmizaworówkę 1.6 90 koni i 1.8 16V 123 konie.
          Przy czym ta pierwsza powinna mieć około 95 koni. Ta 1.6 90 koni nie dostaje
          batów od Golfa IV z silnikiem 1.6 16V (tym nowym) Natomiast stary powyżej 100
          dostaje baty.
    • linuch Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) 14.04.02, 10:49
      Gość portalu: cc napisał(a):

>
      > Najbardziej zaskoczyły mnie słabe wyniki VW Passata, Audi A4 i Toledo oraz
      > Avensis.

Nie rozśmieszaj mnie kolego, te samochody są o wiele cięższe niż Lanos czy Lantra
      (może z wyjątkiem Seata) i z tym samym silnikiem nie mają szans. Dlaczego nie ma
      tam np. Golfa IV z silnikiem 1.6, który ma przyśpieszenie 0-100 10.5 s.

• Gość: cc Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.02, 22:06
        linuch napisał(a):

> Nie rozśmieszaj mnie kolego, te samochody są o wiele cięższe niż Lanos czy Lant
        > ra
        > (może z wyjątkiem Seata) i z tym samym silnikiem nie mają szans.
        Passat waży ok. 1240 kg, a Lantra ok. 1150 kg. Nie rozśmieszaj mnie, chyba nie
        wierzysz, że 100 kg w supersamochodzie VW ma taki wpływ na jego osiągi? Jak
        wsadzić w Passata 4 osoby, to chyba nie podjedzie pod górkę, co?
        > Dlaczego nie ma tam np. Golfa IV z silnikiem 1.6, który ma przyśpieszenie 0-
        100 10.5 s.
        Bo jest Bora, która ma podobne osiągi, a jest większa.

• Gość: drm Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: 217.11.142.* 15.04.02, 12:08
          Gość portalu: cc napisał(a):

> linuch napisał(a):
          >
          > > Nie rozśmieszaj mnie kolego, te samochody są o wiele cięższe niż Lanos czy
          > Lant
          > > ra
          > > (może z wyjątkiem Seata) i z tym samym silnikiem nie mają szans.
          > Passat waży ok. 1240 kg, a Lantra ok. 1150 kg. Nie rozśmieszaj mnie, chyba nie
          > wierzysz, że 100 kg w supersamochodzie VW ma taki wpływ na jego osiągi? Jak
          > wsadzić w Passata 4 osoby, to chyba nie podjedzie pod górkę, co?
          > > Dlaczego nie ma tam np. Golfa IV z silnikiem 1.6, który ma przyśpieszenie
          > 0-
          > 100 10.5 s.
          > Bo jest Bora, która ma podobne osiągi, a jest większa.
          >

Według danych producenta:
          Leon - waga 1135kg; 0-100 11,3s; 60-100(V bieg) 14,8s
          Toledo - waga 1154kg; 0-100 11,5s; 60-100(V bieg) 15,0s
          i to tylko 20kg różnicy.

PZDR
    • Gość: Krzysiek Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: *.toya.net.pl 14.04.02, 11:10
      Cala ta lista jest tyle warta ile to pismo. Oczywiscie pominieto czesc aut, a w
      niektorych oczywiscie pomylono dane. Dla nich to normalne. To jest pismo dla
      kucharek, ktore maja problem co wybrac do jezdzenia po zakupy.
      • Gość: cc Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.02, 22:07
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Cala ta lista jest tyle warta ile to pismo. Oczywiscie pominieto czesc aut, a w
        >
        > niektorych oczywiscie pomylono dane. Dla nich to normalne. To jest pismo dla
        > kucharek, ktore maja problem co wybrac do jezdzenia po zakupy.

Częściowo się zgadzam z powyższym. Ta ostatnia uwaga dotyczy większości pism w
        Polsce, nie tylko motoryzacyjnych.
        • Gość: bObO Auto Śmiech - przykład IP: *.chello.pl 14.04.02, 23:11
          Widzieliście opis nowego Hyundaia Gaetz (chyba nie przekręciłem)? W tabelkach
          podają prędkości maksymalne godne dwulitrowców. Od ok. 185 km/h przy silniku
          1.1, do ponad 200 w silniku ok. 85-konnym (piszę z pamięci, więc mogę nie być
          dokładny, ale sens czyli bezsens jest ten sam). Co ciekawe podają dwie
          wartości - dane fabryczne i drugie - nieopisane (czyżby testowe!?).
    • Gość: Sławek Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: 192.168.3.* 14.04.02, 13:46
      Nic poza wybiórczo dobranymi samochodami mnie tu nie dziwi.Bo niby dlaczego?
      Przecież Passat jest dużo cięższy od Lanosa do tego Lanos Sport ma
      (chyba) "krótką" skrzynie.Porównywać należy 1.6 ale tej samej klasy,a nie
      jakieś Baleno (co to za segment?w dobie dzisiejszych samochodów to nawet nie
      wyrośnięte "B" podobnie zreszta jak Lanos) z Passatem czy Laguna !

pozdrawiam
    • Gość: DD Re: Elastyczność w silnikach 1.6 (benzyna) IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 14.04.02, 21:21
      Proponuję niedowiarkom wpaść na jazdę próbną Daewoo Lanosem 1.6. To nie musi
      być wersja "Sport". Wystarczy zwykła "cywilna" wersja ze 106-konnym silnikiem.
      Przejechałem takimi wózkami (2 szt.) ponad 100tys. Niezła "elastyka" to nie
      wymysł producenta.
      • Gość: kokos spokojnie, bez emocji IP: 195.41.66.* 15.04.02, 11:28
        przyspieszenia 0-100 czy 60-100 to parametry zwiazane z:
        - waga samochodu (a ta jest takze pochodna bezpieczenstwa - wszelkie
        wzmocnienia karoserii itp.)
        - przelozeniem: lepsze przelozenie w rozumieniu lepszego przyspieszenia to
        takze gorsze przelozenie w rozumieniu zuzycia paliwa
        - algorytmem wtrysku paliwa: tu jest kompromis pomiedzy ekonomika, parametrami
        jezdnymi i bezpieczenistwem (silnik nie ma byc 'zalewany' jak sie przycisnie do
        dna ale rozsadnie i plynnie wchodzic na obroty)

Stad fantycy lanosa powinni sie zastanowic, czy jest czym sie emocjonowac skoro
        dobre przyspieszenie moze znaczy jedynie, ze auto jest lekkie (papierowe
        blachy?), V bieg jest tylko z nazwy nadbiegiem, elektronika malpuje gaznik
        przelewowy a zuzycie paliwa idzie w zakresy dwucyfrowe.

Spokojnie, panowie i panie.

A na dodatek po to sie ma 5 biegow do wyboru by w razie potrzeby auto poruszalo
        sie na tyle zwawo by jazda byla bezpieczna takze i przy wyprzedzaniu. Tu nie
        martwilbym sie nawet o ostatnie samochody w spisie, te 'najwolniejsze'.

pzdrwa
        • Gość: ERYK Re: spokojnie, bez emocji IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.04.02, 11:47
          Papierowe blachy, drewniane koła, korea-szajs itd
          Dziwne, bo takie określenia najczęściej padają z ust niedowiarków, użytkowników
          pojazdów o trochę gorszych parametrach. Proponuję się przejechać Lanosem, a nie
          bazować na jakichś utartych opiniach. Nie uważam, że jest to szczyt techniki
          (m.in. zbyt miękkie zawieszenie), ale jeśli chodzi o parametry silnika 1.6, to
          niejeden właściciel "bryki prosto z lawety" chciałby mieć takie "osiągi".
          Warto mieć niekiedy też swoje zdanie.
        • Gość: Miky Re: spokojnie, bez emocji IP: 158.66.116.* 15.04.02, 11:47
          Słusznie. Dlatego w badanym zakresie 60-100 km/h należy przy wyprzedzaniu po
          prostu użyć trójki i cały ten test ... ;))
          Pozdrawiam
          • Gość: szatan Re: spokojnie, bez emocji IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 15.04.02, 13:06
            Gość portalu: Miky napisał(a):

> Słusznie. Dlatego w badanym zakresie 60-100 km/h należy przy wyprzedzaniu po
            > prostu użyć trójki i cały ten test ... ;))
            > Pozdrawiam

zdecydowanie tak :) a jak ktoś się uprze to dwójki tak od 50 do oporu :)

pozdrawiam
            • Gość: kokos jeszcze slowko IP: 195.41.66.* 15.04.02, 15:09
              _

Firma daewoo powstala w 1968 w jednym z garazy w Seulu. Robila najpierw
              pstryczki do lampek nocnych, potem monitory, mikrofalowki (tu nawet osignela
              sukces), RTV, styczniki, silniki, statki masowce i tankowce, tudziez zaczela i
              robic w samochodach. Taktyka znana z wczesniejszych dzialan CCCP czy Japonii -
              przerysuj czesci i zrob to sam od nowa. Oczywiscie, w samochodzie dobrze jest
              klepnac tu i owdzie mlotkiem, by ksztalty sie nie powtarzaly ale to wszystko.
              No i musi byc taniej bo inaczej kto kupi. Oszczedza sie na wszystkim i wychodzi
              produkt samochodo-podobny.

Czy wierzycie, ze firmy z ogromna tradycja, stricte automobilowe, nie sa w
              stanie wyprodukowac badziewia typu lanos? Na pewno sa. Ale nie produkuja
              lanosow bo maja swe powody, by stosowac wlasne standardy jakosci i wlasne
              spojrzenie na swe wyroby. Jak toyota czy vw nie osiaga 100km/h w 9 sec to nie
              dlatego, ze bylo to nie do osiagniecia dla tej czy innej firmy. Proporcje i
              priorytety inaczej sie ukladaja. Wszystko. Z takim czy innym zreszta skutkiem:
              daewoo jest bankrutem a inni jakos ciagna.

pzdrwa

PS

No i brawo dla tego pana co to zmienia lanosy jak rekawiczki i nie zamieni sie
              w zyciu na zadna oblesna toyote czy primere i bedzie je wyprzedzal na kazdej
              zmianie z czerwonego na zielone. Sam mu z przyjemnoscia dam fory. A co. Niech
              sie chlopina nacieszy.

_
              • Gość: DD Re: jeszcze slowko IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 16:03
                Drogi Kolego,
                umówmy się, że jak zdobędziesz już prawo jazdy, to nie omieszkasz zasiąść za
                kierownicą tego "badziewia", jak go nazywasz, i sam sprawdzisz, co to jest
                warte.
                Na to "badziewie" dostajesz Kolego 3 lata gwarancji. Jesli chodzi o awaryjnosc,
                to zycze takiej niskiej uzytkownikom innych samochodzikow.
                Z tego, co pamietam, tematem tego watku jest elastycznosc silnikow 1.6.
                • vwdoka Re: jeszcze slowko 18.04.02, 13:59
                  W takim razie kolego, czemu 2 przejechałeś 100kkm? Mnie jak na razie starczyła
                  1 Toyota do tego...
                  No owszem muszę już (po 165kkm) wymienić końcówki drążków i tarcze hamulcowe
                  Pozdrawiam,
                  vwdoka
                  • Gość: DD Re: jeszcze slowko IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 19:38
                    bo lubię zapach nowych samochodów ...
                    • vwdoka Re: jeszcze slowko 19.04.02, 12:21
                      Gość portalu: DD napisał(a):

> bo lubię zapach nowych samochodów ...

No to polecam Ci spray do kokpitu z takowym zapachem. Wypada taniej ;-))))

Pozdrawiam,
                      vwdoka
                      • Gość: robert Lanos, lanos uber alles!! Fabia rulez, ole! IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 19.04.02, 12:28
              • Gość: jurek Re: jeszcze slowko IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 16:04
              • Gość: jurek Re: jeszcze slowko IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 16:09
                Kokos pieprzysz nie na temat .
                Nawiasem mówiąc to najchujowsze ,najwolniejsze i najbrzydsze samochody robią
                Polacy .NACJA ,KTÓREJ TY JESTEŚ PRZEDSTAWICIELEM .Też małpują .Tylko kopii
                porządnej nawet nie potrafią zrobić .
              • Gość: Martinez Re: jeszcze slowko IP: 172.16.0.* 15.04.02, 22:02
                Bardzo ciekawe podejście prezentujesz. Gdy Lanos ma lepsze osiągi od
                niektórych samochodów to wynika to z jego niskiego bezpieczeństwa. Natomiast
                gdyby miał gorsze osiągi to napisałbyś, że silniki w Daewoo są do d... bo ani
                elastyczności ani przyspieszenia.
                Nie twierdzę, że Lanos nie ma wad (bo ma ich sporo), ale nie naginaj faktów i
                danych do swoich poglądów.

pozdrawiam Martinezzz

Japończycy zaczynali bardzo podobnie jak Daewoo, ich samochody wzbudzały
                uśmieszki politowania, a teraz?
                • Gość: drm Re: jeszcze slowko IP: 217.11.142.* 15.04.02, 22:14
                  czy zdążą?
                  3 lata temu miałem zamiar kupić to coś, ale kiedy zobaczyłem zakrętki na
                  kokpicie...
                  Wrażliwy jestem.

PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka