matraqueur
09.09.16, 13:26
WItam
chcę kupić samochód w USA na jednej z tamtejszych aukcji. Ogólnie sam zakup nie jest problemem, ale mam kilka pytań do samego procesu sprowadzenie go do Polski. Może ktoś będzie mógł mi coś podpowiedzieć :)
1. Samochód trafia na statek, dostaję dokumenty samochodu kurierem. Autko zmierza do portu w Bremen do agencji celnej. Pytanie: czy muszę złożyć jakieś dokumenty do tej agencji celnej żeby zajęła się sprawą czy firma pośrednicząca w USA organizująca przewóz itd również ten temat dogra za mnie, a agencja celna tylko wyśle mi info mailem o kwotach do zapłaty za cło i vat.?
2. Transport z Bremen do Warszawy. Czy agencja celna w Bremen taki transport może zorganizować czy sam na własną rękę wysyłam kierowcę z lawetą po jego odbiór oczywiście ze wszystkimi upoważnieniami?
3. Vat od faktury na której są wyszczególnione: koszt samochodu, koszty aukcji, transport śródlądowy i morski. Czy te opłaty mogę zapłacić tylko od kosztu samochodu na fakturze?
Zapewne część odpowiedzi na te pytania jest gdzieś w necie ale z tego co szukał są to informacje z przed kilku lat a napewno coś się już zmieniło w tym temacie. Proszę zatem o podpowiedź.