Dodaj do ulubionych

Proces sprowadzenia samochodu z USA

09.09.16, 13:26
WItam
chcę kupić samochód w USA na jednej z tamtejszych aukcji. Ogólnie sam zakup nie jest problemem, ale mam kilka pytań do samego procesu sprowadzenie go do Polski. Może ktoś będzie mógł mi coś podpowiedzieć :)
1. Samochód trafia na statek, dostaję dokumenty samochodu kurierem. Autko zmierza do portu w Bremen do agencji celnej. Pytanie: czy muszę złożyć jakieś dokumenty do tej agencji celnej żeby zajęła się sprawą czy firma pośrednicząca w USA organizująca przewóz itd również ten temat dogra za mnie, a agencja celna tylko wyśle mi info mailem o kwotach do zapłaty za cło i vat.?
2. Transport z Bremen do Warszawy. Czy agencja celna w Bremen taki transport może zorganizować czy sam na własną rękę wysyłam kierowcę z lawetą po jego odbiór oczywiście ze wszystkimi upoważnieniami?
3. Vat od faktury na której są wyszczególnione: koszt samochodu, koszty aukcji, transport śródlądowy i morski. Czy te opłaty mogę zapłacić tylko od kosztu samochodu na fakturze?

Zapewne część odpowiedzi na te pytania jest gdzieś w necie ale z tego co szukał są to informacje z przed kilku lat a napewno coś się już zmieniło w tym temacie. Proszę zatem o podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 09.09.16, 14:23
      usautoimport.com.pl/
    • waga170 Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 09.09.16, 22:58
      > 2. Transport z Bremen do Warszawy

W dzisiejszych czasach nie jezdzi sie do zadnego Bremen, tylko samochod jest przesylany w kontenerze do Warszawy (ewentualnie innego miasta) gdzie go odbierasz z placu firmy przewozowej. Firma transportowa zalatwia wszystko, Ty tylko placisz rachunek. Gdybys podal skad w USA to predzej bys dostal namiar na konkretna firme.
      • family_guy Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 16.09.16, 07:47
        ale on niechce nikomu placic rachunkow tylko odebrac sam, samochod juz doplywa na statku do portu w bremerhaven albo w bremen, nie sprecyzowal

jakby byl ogarniety, to moze udaloby sie uzyskac rejestracje eksportowe do polski i opuscilby port wlasnym samochodem, lafeta nie bylaby potrzebna

Takie rejestracje kilkudniowe wydaja niemieckie urzedy Kfz Zulassungsamt w kazdym miescie, ale auto musi posiadac wszystkie niemieckie standarty bezpiecznestwa zgodnie z prawem StVZO
        • waga170 Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 17.09.16, 03:05
          > ale on niechce nikomu placic rachunkow tylko odebrac sam
          To jest zrozumiale:)
          > samochod juz doplywa na statku do portu....
          Nie, on dopiero chce kupic ten samochod na aukcji w USA i potem nadac do Bremy.

Ja bym tak nie robil bo nie znam Niemiec, niemieckeigo, Bremy, formalnosci i przepisow, nie mam lawety i jestem za leniwy. Nawet gdy on z tym nie ma problemu, wyjazd do tej Bremy po podsumowaniu zwiazanych z nim kosztow czyli rachunkow bedzie drozszy niz roznica w cenie przesylki z USA do Warszawy zamiast Bremy. Zalozymy sie?
    • family_guy Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 16.09.16, 07:39
      dla oszczednych: poczekac, az globalne ocieplenie wysuszy ocean i powstanie polaczenie miedzy ameryka polnocna i sybirem

1. spedytor informuje odbiorce, kiedy autko pojawi sie w bremen. samochod trafi na tzw. zollverschlussgaelende i bedzie tam pod nadzorem niemieckiej sluzby celnej czekal na odbior.

zeby samochod legalnie sprowadzic do UE, trzeba go oclic w urzedzie celnym w iejscu gdzie przekroczy granicze uni, czyli w bremen, jak statek go tam przywezie.

Jak wszystkie papiery tego Antragu sa w komplecie, urzad delny obliczy na miejscu Zollgebühren i Einfuhrumsatzsteuer wedlug aktualnej taryfy celnej. Bedzie tego pierwszego kilka procent, a tego drugiego 19%. Beda chcieli od osoby prywatnej zaplaty na miejscu.

Do zameldowania celnego mozemy wybrac droge ustna, pisemna, pisamna na formularzu Zoll Einheitspapier badz elektroniczna

2. Urzad celny niemiecki ma w dupie jak zorganizujesz transport dokadkolwiek, wyslij kogo chcesz albo przyjedz sam z laweta

3. Za h...a nie mozesz, placisz Einfuhrumsatzsteuer i zoll za wszystko razem: cene samochodu i koszty transprtu sa wliczane do ceny totalnej, laczna suma sie nazywa Zollwert i to od niej naliczaja podatek celny i VAT importowy

Nie gra roli, jaki masz warunek (incoterm) transportu masz na invoice spedycji, CIF albo FOB, beda inaczej obliczac ale suma wyjdzie taka sama

o, tu se poczytaj:
      www.zoll.de/DE/Fachthemen/Zoelle/Zollanmeldung/Formen_der_Zollanmeldung/formen_der_zollanmeldung_node.html

• matraqueur Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 16.09.16, 11:15
        Dziękuję za szczegółową odpowiedź :). Mam kolejne pytania z związku z tym procesem.
        1. Rozumiem że jeżeli byłyby dwie faktury czyli za koszt samochodu i kwota za transport na drugiej jest szansa na obniżenie cła i vatu?
        2. ogłaszają się firmy transportowe które w swojej ofercie mają załatwienia formalności celnych i dostawę samochodu pod dom (wawa) za 1500 zł? Czy warto korzystać z takich usług czy lepiej wypożyczyć lawetę samemu?
    • zawiszowiec Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 07.10.16, 23:57
      Panowie, chcę wylicytować auto z FLORYDY i nadać je w porcie w MIAMI lub JACKSONVILLE.
      Czy jesteście w stanie podać jakiś namiar na firmę spedycyjną, która przewiozłaby mi to auto do BREMENHAVEN lub do GDYNI?
      • waga170 Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 08.10.16, 00:41
        Juz sie czaisz na po-powodziowe?
        • engine8 Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 08.10.16, 21:45
          A moze on jest z Raciborza?

katowice.wyborcza.pl/katowice/1,35019,20800676,kupcy-wpuszczeni-w-niemiecki-zlom-kupili-auta-i-nie-moga-z.html#BoxLokKrajImg

• waga170 He he, a teraz zupelnie O/T 08.10.16, 22:41
            eturbonews.com/75160/lot-polish-airlines-announces-warsaw-los-angeles-flight
            Moze Cie zainteresuje?
            • engine8 Re: He he, a teraz zupelnie O/T 09.10.16, 01:32
              No moze kiedys sie przyda, dzieki.
      • nazimno Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 08.10.16, 08:42
        Za pozno.
        Juz nie ma co licytowac, chyba, ze pogiety zlom.
    • loyezoo Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 20.10.16, 16:48
      NIE POLECAM www.autobaza.pl muszą zatrudniać idiotów spamerów,żeby naciągnąć klientów na gó..nianą informacje o samochodzie.
    • dyktator_bolandy Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 21.10.16, 16:58
      Bremen ma polską nazwę- Brema. Wieśku.
    • jarazas Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 01.12.18, 23:26
      Auto z USA jest taniej kupowac przez Litwę.
      www.automobiliaiisjav.lt
      www.uaa.lt
      • engine8 Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 01.12.18, 23:43
        Dokumenty lepiej "wyfiltrowane" ? Kazde nezwypadkowe i nie majace zwiazku z powodziami... :)
    • jarazas Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 13.03.19, 13:43
      Byc moze kogo interesuje Auto/Moto z USA przez Litwe, gdyz jest taniej, poniewaz nie ma akcyzy i podatki sa mniejsze. --> www.uaa.lt http:/automobiliaiisajav.lt
      • galtomone Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 13.03.19, 13:59
        Takie spamy to bardziej na forum "Wałki skarbowe" lepiej pisać.
      • engine8 Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 14.03.19, 00:49
        I do tego auto bedzie mialo absolutnie nowy i wyprany rodowod - wszytkie slady uszkodzen zatarte.... Cacy pieknie...
    • jarazas Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 13.03.19, 23:04
      Proponuje swoje uslugi sprowadzenia Auto/Moto z USA przez Litwe, gdyz jest taniej, poniewaz podatki sa mniejsze i niema akcyzu. Do informacji www.uaa.lt www.automobiliaiisjav.lt
      • galtomone Re: Proces sprowadzenia samochodu z USA 14.03.19, 07:04
        Wypad z tym SPAMEM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka