05.10.16, 15:58
Popadało u mnie na wsi i takiego wysypu NKE (jedna kierująca na gościnnych występach) to jeszcze nie było.
Kategoria "mistrz prostej" miała wielu kandydatów, sprawdzianem okazał się ten zakręt: Mapy Google
Zaznaczę, że jechałem tamtędy i w poniedziałek i wczoraj i jakoś nie udało mi się wypaść (a jechałem jakieś 75 km/h, w poniedziałek w gęstym deszczu)

Troje załapało się nawet na artykuły w lokalnym portalu sensacyjnym:
Kandydat numer 1 - lubi szybkie samochody i piękne dziewczyny, pracuje w kurierce, ksywa 300% normy.
Kandydatka numer 2 - lubi kobiece samochody i jazdę figurową na wodzie.
Kandydat numer 3 - lubi 15-letnie opony i fabryczne ustawienie geometrii (ślady zużycia tylnej prawej opony mówią chyba wszystko).

Fakt - droga nie była remontowana od lat tam... ale ja tam po świeżym śniegu bez problemu 70km/h przejeżdżam. I pod każdym artykułem przynajmniej jeden kretynek z wynurzeniami pt. "to przez złą nawierzchnię". Wczoraj (a więc już po poniedziałkowych "występach") jechałem dwa razy... rano było mniej śladów na pasie rozdzielającym, niż gdy jechałem późnym popołudniem... znaczy się byli jeszcze jacyś "pretendenci" w międzyczasie... tylko nie udało im się wyłapać dachu/latarni/ruchu z naprzeciwka i po prostu odjechali z miejsca zdarzenia bez wzywania służb.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: NKE! 05.10.16, 16:44
      jak dla mnie kandydat nr. 2.
      w sumie ma dość nowy samochód z tls-ami, a fizyka i tak wygrała :P
      • nazimno Re: NKE! 05.10.16, 17:20
        I jak sie symetrycznie wpasowal w slup, trzeba miec talent do takiej precyzji.
        • qqbek Re: NKE! 05.10.16, 17:23
          No tak, +10 do stylu za tę latarnię i wkomponowanie się w nią tyłem... klasyka gatunku (przód, bok) są przereklamowane, żeby się wpakować w latarnię tyłem to dopiero trzeba mieć talent.
          • nazimno Re: NKE! 07.10.16, 13:46
            Popatrz na ten wypadek:

bilder.pcwelt.de/4029861_300x150.jpg

• nazimno Re: NKE! 07.10.16, 13:50
              Dotarlem do zrodla:

www.abendblatt.de/vermischtes/article205355583/Fahranfaengerin-uebersieht-Panzerkolonne-Auto-zermalmt.html

• tiges_wiz my mamy własną mistrzynie 08.10.16, 11:23
                img.sadistic.pl/pics/9358e4c439e8.jpg
                nie zauważyła podobno
    • oixio zakręt niebezpieczny 05.10.16, 18:20
      U nas wszystko zgodne z przepisami:
      "W miastach nie znakuje się niebezpiecznych zakrętów o złej przechyłce (a miasta mogą posiadać obszary niezabudowane z podniesionymi dozwolonymi prędkościami)."

Cztery lata będą mijać od wypracowania w tym temacie:
      O niebezpiecznych zakrętach

Zawsze wina kierowcy ???

Czy ktokolwiek zmierzył współczynnik przyczepności jezdni w tym miejscu ?

Ile jeszcze musi tam powstać wypadków aby COŚ się zmieniło ?

Moim zdaniem taki system bezpieczeństwa to system zabijania.
      • qqbek Re: zakręt niebezpieczny 05.10.16, 19:13
        Nie wiem - sprawnym samochodem po śniegu tamtędy jeżdżę z maksymalną dozwoloną i tylko raz (pewnie trochę lodu było pod świeżym śniegiem) trochę mi tyłek zaczął tam uciekać (jeszcze E36 wtedy jeździłem). Od ponad roku kontrolki ESP nie widziałem w tamtym miejscu na desce.
        Przejeżdżam tamtędy kilka razy w tygodniu i nic. Jako, że brak jest tam w pobliżu chodników, przejść dla pieszych, to nawet (i to nawet w deszczu) pozwalam sobie lekko dozwoloną prędkość przekraczać (z resztą nie tylko ja - po prostu nie tamuję ruchu).
        Co więcej - z badań natężenia ruchu drogowego wynika, że bezpiecznie tamten odcinek pokonuje codziennie ponad 10000 pojazdów w każdym kierunku. Tylko NKE jakoś nie potrafią.
        • tiges_wiz Re: zakręt niebezpieczny 06.10.16, 11:12
          oj tam oj tam, ja ostatnio widziałem 2 NKE na prostej drodze na S5 po dwóch stronach drogi w odległości 1 km od siebie. No trochę padało, ale bez przesady. Jeden przeleciał przez barierkę na dół.
          • nazimno Re: zakręt niebezpieczny 06.10.16, 11:13
            Lyse opony, ot co.
          • tbernard Re: zakręt niebezpieczny 06.10.16, 12:11
            Może zbyt duży promień krzywizny ich zaskoczył.
            • nazimno Re: zakręt niebezpieczny 06.10.16, 12:20
              Droge wykonano wg geometrii Bolyaia-Łobaczewskiego.
              Zwykly czlowiek nic z tego ni kapuje.
              • carnivore69 Re: zakręt niebezpieczny 06.10.16, 14:36
                To na wypadek, gdyby ustawiony po wypadku trojkat ostrzegawczy nie mial sumy katow 180 stopni.

Pzdr.
                • nazimno Re: zakręt niebezpieczny 06.10.16, 14:46
                  Tez.
    • bimota Re: NKE! 06.10.16, 13:21
      U MNIE PRAKTYCZNIE NA KAZDEJ KRZYZOWCE ROZJEBANE AUTA... ZNOW "JESIEN DORGOWCOW ZASKOCZYLA"...

ALE FAKT, ZE PRZY LEPSZYCH DROGACH MOGLO BYC TEGO MNIEJ...
      • nazimno Re: NKE! 06.10.16, 13:32
        Spadl snieg w Poznaniu?
        • bimota Re: NKE! 06.10.16, 13:58
          NIE. A CO... ?
          • nazimno Re: NKE! 06.10.16, 14:02
            To co, lemingi nie potrafia juz na mokrym hamowac?
            • bimota Re: NKE! 06.10.16, 15:12
              TAK SAMO JAK NIE POTRAFIA GDY POPRUSZY TROCHE SNIEGU... A O CZYM TU GADAMY ?
              • misiaczek1281 Re: NKE! 14.10.16, 11:36
                bimota napisał:

> TAK SAMO JAK NIE POTRAFIA GDY POPRUSZY TROCHE SNIEGU... A O CZYM TU GADAMY ?

jakiego śniegu? ile go masz zimą? tydzień? dwa ...trzy? zakup nowych zimówek za dwa tysiące mija się z celem:)
            • tbernard Re: NKE! 06.10.16, 19:50
              Mokre plus trochę liści potrafi też czasem zaskoczyć. Już kilka razy na takiej kombinacji przyczepność straciłem ale na szczęście jakoś bez szwanku wychodziłem. Ale gdybym nieco śmielej sobie pozwalał, to już mógłby być szwank.
              • misiaczek1281 Re: NKE! 14.10.16, 11:29
                ja nigdy nie tracę przyczepności bo mam deszczowe opony...:) rain experty...miękka guma i w czasie hamowania i jazdy po łuku nigdy nie straciłem przyczepności i nie wpadłem w poślizg....nie ...to nie reklama...po prostu takie moje uwagi z jazdy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka