Dodaj do ulubionych

Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka?

26.02.17, 23:15
Skoro bagażnik przy zasuniętej rolecie jest w liftbacku prawie tak samo pojemny jak w kombi?

Przykłady:
Octavia - 20 l różnicy
Superb - 35 l różnicy
Mondeo - 30 l różnicy
Insignia - 10 l różnicy

Po co to komu? Do przewozu pralki i zaoszczędzeniu 0-50 zł na transporcie? Ile razy trzeba będzie ją przewieźć, żeby się zwróciło te kilka tys. zł dopłaty? Jakoś nie widuję zapchanych po dach "na cygana" kombiaków, więc zastanawiam się jaki sens ich kupowania?
Obserwuj wątek
    • dziala_nawalony Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 00:02
      ,..oto dlaczego, duze zakupy ale naprawde duze, a takie zadarzaja nam sie srednio raz w m-cu, wywoz niepotrzebnych klamotow z ogorodu, domu na recykling, podroz do kraju przez cala europe,gdzie pol bagaznika to fanty dla rodziny,wyjazdy ze zwierzakiem na spacer do lasu,tu jesli masz duzego zwierzaka,a czasem wiecej niz jednego wowczas bagaznik na czas podrozy to fajne miejsce dla nich,bo oszczedzasz tapicerke w srodku, no i nadwozie typu kombi wolniej sie starzeje niz np.sedan, ta bryla jest ponadczasowa,
      • schweppes1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 00:41
        Nie pisałem o wyborze sedan-kombi, bo tutaj sprawa jest bardziej oczywista, a jedynie o liftback-kombi.
        • dziala_nawalony Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 07:53
          dla mnie to dotyczy i liftbacka i sedana i hatchback'a, kombi bije je na glowe jesli chodzi o funkcjonalnosc.
          • dziala_nawalony Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 08:14
            ps.od 5lat jezdzimy nim we dwoje plus pies, kombi 1.8 automat. zona go uwielbia.
          • galtomone Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 08:23
            Noo..... hatchback i kombi to suplenie dwa swiaty.
            Jak jeszce wielkosciowo liftbacka z kombi mozna porownywac a sedan to klasyczna linia (i kiedys przynajmniej) wyzszy komfort podrozowania.
            Tak hatchback to zupelnie inna bajka.
            • bunkum Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 23:24
              > Noo..... hatchback i kombi to suplenie dwa swiaty.
              > Jak jeszce wielkosciowo liftbacka z kombi mozna porownywac a sedan to klasyczna
              > linia (i kiedys przynajmniej) wyzszy komfort podrozowania.
              > Tak hatchback to zupelnie inna bajka.

Hatchback i liftback to jedno i to samo.

Dolaczyles wiec jako jeszcze jeden glupek do silnej ekipy glupkow obecnej na tym forum, i to jako aktywny glupek, i z biegla znajomoscia jezykow obcych, ktora chwalisz sie w kazdej sygnaturce.

Kupic slownik i czytac do poduszki zamiast marnowac elektrony na internet

hatch•back (hachÆbakÅ), n.
              a style of automobile in which the rear deck lid and window lift open as a unit.
              Also called liftback.
              [1965–70; HATCH2 + BACK1]

• galtomone Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 08:26
                Jak dla ciebie ksztal golfa i np. avensis (5d) to to samo to sam jestes glupek.
                W takim razie to tez to samo co kombi - a style of automobile in which the rear deck lid and window lift open as a unit.
                Definicja pasuje.

A to, ze ktos sobi napisal, ze mozna to nazwac liftbakim mnie nie interesuje - jak nie widzisz roznicy to nie moj problem Glupku.
                • bimota Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 09:25
                  KSZTALT KAZDEGO AUTA JEST INNY. TO NIE MA NIC DO RZECZY.
                  • galtomone Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 09:31
                    Owszem ma - dlatego sedan to nie kombi, liftback to nie hatchback a SUV to nie cabrio.
              • dr.hayd Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 13:02
                Tak bez obrażania kogokolwiek: liftback to nie to samo co hatchback. Hatchback ma mniejszy zwis tylny, i bardziej pionową tylną szybę (np. Golf). W efekcie hatchback jest krótszy od kombi i sedana tego samego modelu. Liftback ma długi tylny zwis, tak jak kombi i sedan, a tylna klapa i szyba jest bardziej pochyła. Liftbackiem który wszyscy kojarzą jest Polonez. Kiedyś w Polsce to nadwozie określono jako "kombilimuzyna" :-) Obecnie w ofercie jest stosunkowo niewiele liftbacków, może właśnie dlatego, że producenci uznają, że coś pomiędzy kombi a hatchbackiem jest niepotrzebne.
                • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 14:41
                  Nie kombilimuzyna, tylko "dwa i pół bryły" (tak, właśnie "dwa", nie "dwie").

Gościula

A co ma pojemność pod roletą do faktycznych możliwości przewozowych... Ja trumnę Thule Polar 500 przewoziłem w środku w moim V70.

Gościula
                • schweppes1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 17:48
                  Aleś palnął bzdurę na końcu. Przecież właśnie teraz prawie wszyscy klepią liftbacki zamiast sedanów: Octavia, Superb, Insignia, Mondeo. Nowej Insigni już nie będzie w sedanie. Te dwa ostatnie próbują tak uformować nadwozie, żeby wyglądało jak takie 5-drzwiowe coupe, żeby jednocześnie było praktyczne i wyglądało sportowo.

Ja tam preferuję klasyczne sedany, bo używam samochodu osobowego zgodnie z przeznaczeniem, czyli do przewozu osób i ich bagaży, gdzie bagaże stanowią walizki i ew. jakaś teczka czy torba z laptopem, bo niby co innego? Jak potrzebuję przewieźć mebel czy pralkę, to zamawiam transport, który często jest gratis. Od biedy zniosę liftbacka, o ile półka nie będzie hałasować, bo jak będzie, to cegła na gaz i w przepaść dziadostwo. Kombi nie zdzierżę nigdy. Niepotrzebny odwłok, który na zakrętach zarzuca całym samochodem jadąc na pusto, bo amorki są dobrane w kombi inaczej, debilna roleta, która obowiązkowo musi hałasować, zbędna przestrzeń do grzania/chłodzenia - nadwozie dla mentalnych cyganów, którzy mają manię zabierania ze sobą i gromadzenia dużej liczby przedmiotów i usypywania ich złoża po dach.

Dzieci na pewno nie będą cierpieć, jak się połowy tych gratów zwyczajnie nie weźmie ze sobą, za to na pewno ucierpią w wypadku, gdy ich przygłupi tatuś Janusz odsłoni roletę i usypie w swoim kombi cygański zwał bagaży, który rozbije im łby i zmasakruje twarze, "bo czeba, Mariolka, zabrać dórzo żeczy po sam dach, żeby miejscowi widzieli, że szlachta przyjechała wypoczywać, po coś ja wzioł w lizink tego passata warjanta bełosiem".
                  • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 18:25
                    No to żeś się dowartościował. Zaraz normalnie sprzedam kombi i kupię sedana, co by do takiej elyty dołączyć.
                  • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 19:33
                    A jak mam pneumatykę z tyłu, to też mam bylejakie zawieszenie?
                    A jak się już czepiasz języka polskiego niektórych forumowiczów, to może wyjaśnisz mi sens tego zdania "Niepotrzebny odwłok, który na zakrętach zarzuca całym samochodem jadąc na pusto,...". Bo wynika z niego, że samochód jedzie obładowany, tylko odwłok na pusto... gdzieś w oddali całym samochodem zarzuca. Mentalny "niecyganie"?
                    Co do hałasującej rolety - nie wiem nic na temat hałasowania rolety. Półka w hatchbacku/liftbacku - tak (miałem, z tego co na szybko podliczyłem, 3 hatchbacki i 2 liftbacki w życiu i w każdym słyszałem półkę), ale roleta mi jeszcze nigdy nie hałasowała.

Dorób się dzieci, to zobaczysz, że walizeczka, laptopik i tubka kremu na ból dupy (najwyraźniej bez tego się nie obywasz) to niestety sporo za mało... nawet na dwudniowy wyjazd.
                    • tdf-888 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 19:43
                      a co ty tak bronisz? przecież ty nie masz kombi tylko suwa
                      • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 20:00
                        Eee tam "SUV", "SAV" czy inny wytrysk marketingowego bełkotu... duże rodzinne kombi.
    • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 00:05
      ja co roku zabieram 4 osobową rodzinę pod namiot.
      liftback nie ma szans ;)
      • tiges_wiz i jeszcze... 27.02.17, 00:12
        mój czasem robi za biedakampera ;)

2 osoby do 180 cm mogą się wygodnie tam przespać jak się złoży siedzenia ;)
      • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 09:27
        Ja też. Liftback radzi sobie bez problemu.
        • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 10:05
          Znaczy chcesz powiedzieć, że to co ja ładuje do kombi po dach + jeszcze pomiędzy dzieci z tyłu, zmieścisz do liftbacka? :)
          Powodzenia. Mój namiot zajmie ci 3/4 bagażnika :)

Link
          • tbernard Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 10:09
            No to rodziny latające samolotem na wczasy nad ciepłe morza, to są kompletnie nierodzinne, bo przecież nie nie zabiorą aż tyle bagażu ze sobą, co dało by się upchnąć do kombi.
            • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:12
              nie wiem skąd te wnioski
              Jak ktoś lata to niech lata.

my lubimy się spakować piznąć to wszystko i w bieszczady ;)
            • thea19 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 10:20
              w moim kombi zmiescilo sie 5 walizek (3 te najwieksze), wozek terenowy i torba i to wszystko lecialo potem samolotem.
              • tbernard Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 14:16
                A czy to kombi było po sam dach zapchane tymi walizami?
                A tak na marginesie, to mieliśmy kiedyś lokatorkę, która z USA przytaszczyła samolotem ze sobą ogromny drapak dla kota, wielkiego psa i tyle klamotów, że chyba do kombi na raz nie dało by tego radę zabrać. Tak więc zdaję sobie sprawę, że sporo można samolotem przetransportować. Ale sporo ludzi wybiera się na wakacje z plecakiem i jakoś daje radę. A innym (na ogół tym rodzaju żeńskiego) ciężko sobie wyobrazić, że można na wczasy wyjechać się bez żelazka, suszarki do włosów i takiej liczby równie potrzebnych klamotów, że faktycznie kombi do ostatniej szczeliny wypełnią. To problem w głowie, ale i tak nie warty toczenia sporów na forum ;) Niech każdy sobie wybiera według swoich preferencji.
                • thea19 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 14:43
                  Jak sie jedzie z malym dzieckiem to bagaz rosnie niewspolmiernie do gabarytow posiadacza. Mi starcza jedna walizka i bagaz podreczny. Same pieluchy, mleko czy zabawki to juz cala walizka, zabawki plazowe ostatnio lecialy jako bagaz podreczny. Zelazko mam turystyczne, ze skladana raczka. Podroz nad polskie morze autem jest straszna logistycznie bo jeszcze parawany i maty plazowe dochodza. Dziecko rower tez by chcialo itd. Jak sie kiedys astra kombi w gory zima wybralismy z roczniakiem to nikt poza nasza trojka by sie nie zmiescil. Dwa wozki za to wzielam😀
                  • schweppes1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 14:54
                    Bo wzięłaś masę niepotrzebnych rzeczy ze sobą. Wybacz, że producenci nie przewidzieli polskiego klamociarstwa.
                  • tbernard Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 16:19
                    Kiedy moje dziecko było małe, to nad polskie morze jeździliśmy Pandą, bo akurat wtedy takie auto mieliśmy. Wprawdzie urodą auto to przypomina kombi ale takie niewyrośnięte, że do przeciętnych liftbacków o wiele więcej się mieści.
                    To cały czas problem natury mentalnej, taka pierwotna potrzeba powiększania przestrzeni życiowej. Skojarzyło mi się z zawłaszczaniem parawanami (dużymi i w liczbie mnogiej) dużej połaci na plaży jeszcze zanim doczytałem o tych parawanach (w liczbie mnogiej). Dlaczego wspomniałem o tej liczbie mnogiej? Bo nam zawsze wystarczał w liczbie pojedynczej nieduży, który tylko miał za zadanie od wiatru osłaniać a nie zagrabiać przestrzeń życiową. Zagrabiacze przestrzeni życiowej na plaży, zapewne też jako koronny argument użyli by hasełka spod znaku "rodzinne".
                    • thea19 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 19:30
                      parawan mam jeden, sredni. da sie zrobic dwie scianki 2x2m. z zagrabianiem plazy to mi nie po drodze bo za pozno wstaje. zazwyczaj miejsce zostaje gdzies kolo smietnika albo wychodka.
                      • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 14:48
                        Ja mam 2 6-metrowe i 1 8-metrowy. BEZCENNE, osobliwie w strefie dla VIPów. Bo nad Bałtykiem sporo jest dni, w których z każdej strony zapiżdża piachem.
                        Do wożenia z pensjonatu na plażę woże to wózkiem z IKEA, który to można rozłożyć w leżak dla dziecka.
                        Gościula
                    • dr.hayd Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 13:09
                      W tym samym sensie chciałem napisać. Mam dwoje dzieci i zawsze mieściliśmy się do pierdka hatchacka klasy B, nawet na wakacyjne wyjazdy. Najważniejszy bagaż to portfel ;-) Ale wózek i hulajnoga też się obok wakacyjnego bagażu zmieściły :-)
          • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 12:52
            tiges_wiz napisał:

> Znaczy chcesz powiedzieć, że to co ja ładuje do kombi po dach + jeszcze pomiędz
            > y dzieci z tyłu, zmieścisz do liftbacka? :)
            > Powodzenia. Mój namiot zajmie ci 3/4 bagażnika :)

Być może - zależy ile ci się w tym kombi mieści.
            Półkę tylną mogę ściągnąć.
            • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 13:03
              - namiot (2 duze 130x fi40, ale okrągle worki 130x fi40,)
              - 4 duże podróżne torby z ciuchami dla każdego
              - 2x materac dmuchany z kompletem pościeli dla 4 osób
              - butla gazowa turystyczna z palnikiem
              - sprzęt sportowy (piłki (kosz, noga), kometka, rakietki do tenisa i co tam jeszcze wezmą
              - kosz z konserwami, garnkami, łyżkami itp
              - kosz z rzeczami do mycia + ręczniki

do tego masa małych toreb z pierdołami powciskanymi gdzie już się da :P
              Namiot wchodzi pod siedzenia piętrowo. Za tym piętrowo stoją 4 torby po dach. Reszta powciskana po bokach.
              • schweppes1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 14:53
                Masa małych toreb z pierdołami zbędna, więc ich nie bierzemy. Wszystko pozostałe zmieszczę w Insignię/Mondeo/Superb, a nawet Octavię liftback i to przy założonej półce.
                • trypel Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 16:13
                  Ile masz dzieci?
                  • galtomone Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 09:51
                    trypel napisał:

> Ile masz dzieci?

A pytasz ile ma na pewno czy ile potencjalnie? :-)
                  • galtomone Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 09:52
                    I nie zapominaj, ze "wszystkie dzieci nasze są"!
                    www.youtube.com/watch?v=d_vuxQ-9iVQ
                  • schweppes1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 12:59
                    Żebym to ja wiedział ;)
              • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 15:29
                Chodzi mi raczej o to, jaką masz pojemność bagażnika z zasłoniętą roletą.
                • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 20:39
                  KLIK

Wychodzi 550 litrów.
                  • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 09:46
                    A ja wpisywałem "pojemność bagażnika samochodu tiges_wiz ....
                    W twoim linku jest 412 litrów. U mnie jest 560 (nie kombi). Więc śmiem przypuszczać, że zabrałbym te wszystkie klamoty.
                    • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 15:53
                      u mnie w książce pisze 550 litrów i byś się nie zabrał :>
                      chyba, że połowę być wsadził na tylne siedzenia, ale u mnie tam dzieci jeżdżą.
                      • tiges_wiz wymiary 01.03.17, 17:08
                        szerokość 145 cm na podłodze, 132 cm przy oknach, 120 cm przy dachu.
                        do tego 2 wnęki na koła. Ostrożnie damy średnio 125 cm.

wysokość: tu nie ma czarów, 95 cm w największym punkcie, 88 cm przy oknach, więc damy ostrożnie 90 cm.

Głębokość. 100 cm przy podłodze, 88 cm na górze siedzeń i wyżej bez ograniczeń ;) ale damy 90 cm średnio.

12.5x9.0x9.0 = 1012,5 l ostrożnie szacując.
                      • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 17:27
                        tiges_wiz napisał:

> u mnie w książce pisze 550 litrów i byś się nie zabrał :>

Z matematyką się nie wygra - pojemność praktycznie taka jak u mnie + sporo nad roletą.
                        Jednak wożę mniej.
                  • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 15:05
                    A ja miałem 440 do rolety, ale to miało znaczenie tylko pod centrum handlowym. Na wczasy roletę się zwijało lub wręcz wyjmowało na czas podróży. W oparciu tylnej kanapy była siatka, więc przestrzeń bagażowa BEZPIECZNIE zamknięta miała nieco ponad 900 litrów (w odróżnieniu od np. mondeo czy avensis, roleta była nawet nie w połowie wysokości).

Jadąc we dwoje można było położyć płasko kanapę i zapiąć siatkę za fotelami przednimi, co dawało bezpieczne 1860 litrów. Do tego dochodził składany przedni fotel, coby np. choinkę przewozić (rekord 4 m, klapa na sznurek). Brakuje mi trochę tego auta, ale uwzgledniając, kto w nie obecnie pierdzi, to odżałowałem wiele lat temu.

Gościula
                    • tdf-888 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 15:41
                      siatka zabezpieczala aha aha ☺
                      i to jeszcze kapitalikami BEZPIECZNIE.
                      w razie w to coś ciezszego by ci te siatkę rozerwalo i walnelo w ten bezmyslny łeb
                      • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 19:50
                        Tak uważasz, że Volvo fabryczne siatki montowało po to, by kierowcom łby rozwalało?
                        Ponadto tylko DEBIL mógłby pomyśleć, że u góry byłoby coś cięższego...Nb. instrukcja Volvo mówiła wyraźnie, co i jak wolno układać. A bez siatki, to nawet pluszak może DURNY ŁEB uwalić.

Gościula
                        • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 20:38
                          Myślę, że każda osoba znająca choć trochę fizykę na poziomie dawnego liceum wie, że może przy drobnej stłuczce unikniesz dzięki takiej siatce oberwania jakimś lżejszym przedmiotem. Ale w razie wypadku (tak ze 40g przeciążenia) zabije ciebie wszystko, co waży więcej niż kilka kilo... kilka kilo może za to ślicznie okaleczyć i żadna siatka, nawet jak by była z amelinium, tu nie pomoże.

Jak miałem wypadek, to butla z gazem wyrwała trzy solidne kotwy, rozwaliła półkę bagażnika i zdemolowała tylną kanapę. A to była niewielka butla z gazem (30l).
                          • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 02.03.17, 12:20
                            Skoro butla 30 kg wyrwała się z trzech jakoby solidnych kotw, to jak pasy (również trójpunktowe) wytrzymują TRZY razy cięższego pasażera, ciekawość?
                            Mojej sąsiadce, piętro niżej, tak specjaliści zamontowali podwieszany klop, że przy inauguracji znalazła się na podłodze z wyrwaną ścianą na plecach. Cud, że skończyło się tylko na siniakach.
                            Gościula
    • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 00:32
      Ja właśnie przez weekend robiłem za bagażówkę w rodzinie. Meble pojechały wynajętym transportem, resztę wzięliśmy pół na pół Scenikiem i moją kolubryną. Duże, rodzinne kombi sprawdziło się lepiej niż sądziłem... muszę jedynie popracować nad cofaniem na lusterka boczne (bez wstecznego), bo to (z racji przyzwyczajenia) okazało się problematyczne. W liftbacku bym tego problemu nie miał. Za to dwa razy więcej kursów bym pewnie zrobił.
    • waga170 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 00:55
      Na kombi mozna zalozyc dluzszy bagaznik dachowy.
      • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 15:07
        Chyba bez znaczenia na co. Na kombi można co najwyżej belki szerzej rozstawić, jeśli bagażnik na to pozwala!!!!
        Gościula
    • tbernard Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 01:19
      Mi się kombi nie podoba.
    • engine8 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 03:15
      No taki ze jednemu sie podoba bardziej czy odpowiada mu bardziej niz innemu

Generalne pytanie
      Jaki jest sens abys Ty sie zastanawial co mi sie podoba?
      • engine8 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 03:23
        Jaki jest sens w tym aby miec 3 rowery kiedy tylko ja jezdze?
        Jaki jest sens w tym aby miec 3 samochody kiedy w domu jest 2 osoby?
        Jaki jest sens aby miec dom z 4 sypialniami kiedy jest nas tylko dwoje?
        Jaki jest sens ... (tu mozna dopisac co przyjdzie na mysl)
        Jaki jest sens zeby zyc na tym swiecie?
        Nie ma sensu -
        • waga170 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 04:37
          I jeszcze kilka innych pytan, na przyklad
          -Jaki jest sens posiadania psa?
          -Jaki jest sens posiadania kota?
          I pytanie stulecia:
          Jaki jest sens rozmawiania z Polakami na temat sensu?
          • engine8 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 20:17
            Posiadanie psa ma sens jak trzeba aby ktos obszczekiwal potencjalnych zlodziei.
            Posiadanie kota ma sens jak sie ma myszy w domu.
            Wielu ludzi rowniez potrzebuje cos cieplego w domu do glaskania czy od czasu do czasu kopniecia... wiec dla nich moze ma sens..
            Mnie zadne z powyzszych nie dotyczy wioec takowych nie posiadam.

• bimota Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 21:31
          MIEC KILKA ROWEROW TEZ JEST SENS, ZWLASZCZA ZE SA TANIEW ZAKUPIE I UTRZYMANIU I PRZECHOWYWANIU.

NP. JEDEN DO MIASTA, DRUGI W TERAN, TRZECI NA TRASE.

JEST SENS MIEC INNY ROWER NA ZIME...

JA TAK MAM.
    • galtomone Liftback vs sedan... 27.02.17, 07:30
      Jasne, ze jest.
      Kombi wyglada faniej.
      A jeszcze jak "trumne" na dach zalozyc to na sedanie i liftbacku wyglada smiesznie.

Ale od strony prktycznej pzyczpic sie nie mozna.
      Avensis I mialem liftbacka. Auto pakowne prawie tak samo jak kombi, za to chyba jednak chichcesz w srodku. Polka tylna jest sztywna i mam wrazenie, ze w tamtych generacjach kombi jednak komfrot podrozowania (cisza) w kabinie byl w liftbacku wyzszy niz w kombi.

Ale i tak wole kombi.

Za to gdybym mial kupic sedana... to liftbacka bym rozwazyl.
      • samspade Re: Liftback vs sedan... 27.02.17, 08:25
        galtomone napisał:

> Kombi wyglada faniej.

Od czego? Kamienia?
        • thea19 Re: Liftback vs sedan... 28.02.17, 10:22
          ostatnia vectra w formie sedan byla brzydka a kombi ladne.
          • samspade Re: Liftback vs sedan... 28.02.17, 16:47
            Vectra ładna? Nie.
    • qqbek Koronny argument za kombi... 27.02.17, 08:38
      ...chyba mam koronny argument za kombi.

Popatrzcie sobie na BMW X5 (E70), czyli kombi i X6 (E71), czyli liftbacka.
      • trypel Re: Koronny argument za kombi... 27.02.17, 08:39
        No x6 wyglada jak nadmuchana kupa nosorożca. Fakt.
    • trypel Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 08:38
      Praktyczność.
      Liftback nie ma porównania do kombi.
      Fakt ze praktyczniejszy od sedana jakos mi nie pasuje.
      Poza tym na kazdy wyjazd z dziećmi pakuje sie po dach. A tych wyjazdów nieco jest. Nawet jak starsze odpadnie to młodsze wymyśli cos extra do zabrania. A z trumna na dachu nie jeżdzę. I już.
    • 4slash Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 09:10
      Kombi w awaryjnych sytuacjach ma jednak większa pojemność. Wadą kombi jest brudząca się podczas deszczu tylna szyba czego nie ma w liftbackach. W przypadku zakupu Golfa nie zastanawiałem się nawet bo Variant jest dłuższy do HB o ponad 30 cm a był droższy tylko o 3000 zł mając dodatkowo relingi, roletę bagażnika, duże schowki za nadkolami, szyby za słupkiem C oraz prawie daw razy większy bagażnik niż HB.
      • koza_oddam Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 10:05
        Zgadza się - podłoga bagażnika zwykle taka sama w obu wersjach, ale już sufit nie i tu jest różnica. Nawet walizek wchodzi więcej, a jeśli jeszcze masz kratkę oddzielającą to ładujesz po sufit bez obawy o życie i zdrowie - tu każde kombi jest bezkonkurencyjne. Kiedyś miałem dużą rezerwę co do tego nadwozia, ale kupując Astrę trafiła się od znajomego właśnie z taką budą i dziś nie planuję żadnej innej wersji nadwoziowej, tym bardziej że doszedł wózek i kolejna dusza z jej tobołami.
    • ari Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 10:29
      Bo ogólnie ludziom się w d***ch przewraca :) kiedyś się 2+2 nad Bałtyk maluchem jeździło, a teraz się rodziny z jednym dzieckiem do passatów nie mieszczą ;)

Sam mam liftbacka, ale rozumiem wygodnickich kupujących kombi ;) Łatwiejszy dostęp do głębszych części bagażnika, możliwość przewożenia "gabarytowych" obiektów, no i można zapakować "po dach". Kombi na rynku pierwotnym i tym bardziej wtórnym nie kosztuje dużo więcej, zatem...
      • koza_oddam Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:00
        Kiedyś się też stało w kolejce po mięso i nie można było nigdzie piwa kupić. Ludzie jeździli maluchami bo nic innego nie było albo nie było ich stać na większe auto jak Poloneza, 125p czy choćby Wartburga, o aucie "zachodnim" nawet nie wspominając. Niczego to nie dowodzi, czasy się zmieniły to i wymagania inne ;)
        • ari Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:37
          jasne, pisałem z pewną dozą ironii. Niemniej ludziska naprawdę przesadzają. Kolega w pracy był bliski zakupu Mazdy 6 kombi, ale urodziło mu się pierwsze dziecko i stwierdził, że jednak niezbędny jest Superb ;)
          • mykonid Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 12:15
            Może i przesadzają, ale z kolei wyjazd maluchem wyglądał tak, że połowa bagażu to były części zamienne do niego ;) Poza tym, bagaż zwykle jechał na dachu, nieraz chyba większy ten bagaż był niż wozidło pod spodem :D
            • thea19 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 10:25
              moi rodzice wiezli mnie i brata przedzielonych walizka bo sie tluklismy cala droge. nie mam pojecia jak oni zmiescili rzeczy dla 4 osob w jedna, niezbyt okazala walizke.
    • waga170 Teraz zupelnie na powaznie 27.02.17, 10:58
      > Skoro bagażnik przy zasuniętej rolecie jest w liftbacku prawie tak samo pojemny
      > jak w kombi?
      Prawie tak samo jak z Bozenka na cmentarzu to bylo pozniej z Boguska w hotelu. "Prawie" czyni roznice.
      Pomysl jak taka pojmnosc bagaznika jest mierzona.
    • trypel Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:16
      Na ryby!!!!
      W kombi klapa kończy się na podłodze, po otwarciu tworzy się daszek. Podjeżdżamy tyłem do jeziora, otwieramy, siadamy i mamy komfort
    • trypel Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:16
      Na ryby!!!!
      W kombi klapa kończy się na podłodze, po otwarciu tworzy się daszek. Podjeżdżamy tyłem do jeziora, otwieramy, siadamy i mamy komfort
      • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 13:00
        To jeszcze nic... ja mam jeszcze otwieraną burtę, żeby nogami o zderzak nie zahaczać... i dwa gniazda 12V w bagażniku, żeby było do czego lodówkę i ładowarkę od telefonu podłączyć... inna sprawa, że nie łowię :)
        • engine8 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 00:19
          Zeby jeszcze byla opcja w ktora strone ta burte otwierac (np zeby tez mozna ja otwierac z klapa do gory. Tak jak jest to po otwarciu masz ograniczony dostep do reszty i czasami to nie jest wygodne.
          Ladowarke w bagazniku? Nigdy nie widzalem takiej potrzeby. O wiele bardziej uzyteczne bylyby dodatkowe gniazda w zasiegu kierowcy - jedno w popielniczce i drugie na koncu konsoli dla pasazerow tylnego siedzenia to zdecydowanie za malo. Ja sobie "dorobilem" 2 - jedno po stronie pasazera pomiedzy schowkiem a consola i drugie w srodku schowka na konsoli - poniewaz obydwa maja gniazda po sasiedzku i latwo sie "podpiac" a to w schowku jest "ukryte".
          • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 00:27
            Ja mam łącznie 6 fabrycznych. Popielniczka, schowek na rękawiczki i w nogach pasażera z przodu, na końcu tunelu z tyłu i dwa w bagażniku (po prawej stronie, tam gdzie bezpieczniki, na górnej krawędzi obudowy nadkola).
            • engine8 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 02:02
              No jest tam nogach pasazera - tylko sprobuj sie to tego dostac? Trza pasazera wysadzic i wsadzic leb zeby to zobaczyc i cokolwiek wetkanc..

Schowek na rękawiczki - masz tam fabryczne gniazdo takie samo jak gdzie indziej na "zapalniczke"?
              moze ktos dodal takie co sie wtyka z miejsce latarki - sa tam 2 bolce i mzna cos "wtykanac" i normalne gnoiazdo jest na kablu?
              • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 15:13
                Na klapce od schowka na rękawiczki to wspólnik właśnie wypisuje czek.
                Miałeś, qqubku, choć RAZ rękawiczki w swoim schowku?
                Ja wożę wampirki w kole zapasowym, bo jakiś ..... u nas na osiedlu regularnie papiaki rozrzuca i średnio raz na rok się nadziewam, psia jego...
                Gościula
                • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 17:18
                  Nie. W moim wydaniu to schowek na mapę, ładowarkę i kamizelkę odblaskową. Czapkę, szalik i rękawiczki chowam od zawsze do bocznej kieszeni w drzwiach.
                  • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 19:54
                    Kamizelki wożę w kieszeniach tylnych foteli przednich. Szalik, czapkę i rękawiczki, jeśli zdejmuję, to w trasę
                    • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 20:43
                      Ja bym chyba nie potrafił prowadzić w czapce czy rękawiczkach. Mam opory. Nawet jak kilka kilometrów jadę, to zawsze zdejmę. Kurtka na trasę - owszem. Ale po mieście potrafię zostać w kurtce. Tyle, że nie ma mowy o zostaniu w czapce. Po prostu przeszkadza mi.
                      • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 02.03.17, 12:22
                        Mnie chodzi o to, że przez swoje 50+ lat życia zwrot po polsku "schowek na rękawiczki" spotkałem tylko raz
    • bimota Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:17
      To ile teraz jest wersji nadwoziowych ? Kiedys byly 3...
      • ari Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:39
        W sumie są trzy. Tylko liftback to taki hatchback z przedłużonym tyłkiem ;)
        • bimota Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 13:02
          JAK PATRZE NA FOTY Z GOOGLE, TO ZA BARDZO NIE WIDZE PRZEDLUZONEGO TYLKA....
    • carnivore69 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 11:47
      Jednak te rolete srednio raz w m-cu sie zdarza w kombiaku zwijac (przykladu ponizej: od wyjazdu wakacyjnego po wywoz kartonow itp do recyklingu). A wtedy to juz nie to samo.

Pzdr.
    • plastikpiokio Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 27.02.17, 12:19
      ŻADEN
    • wujaszek_joe Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 12:36
      ja zmieniłem focusa kombi na mondeo hatchback i teraz jest lepiej.
      poprzednio za każdym użyciem bagażnika trzeba było zwijać tę durną roletę.
    • do.ki Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 14:27
      Pytanie można odwrócić. Po co komu liftback, takie niedorobione kombi?
      Jakieś problemy z roletą? U mnie zawsze jest zwinięta. No chyba że zostawiam samochód z bagażem na ulicy.
      • schweppes1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 14:41
        Nie można, bo liftback jest zawsze o kilka tys. zł tańszy od kombi.
      • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 15:38
        do.ki napisał:

> Pytanie można odwrócić. Po co komu liftback, takie niedorobione kombi?
        > Jakieś problemy z roletą? U mnie zawsze jest zwinięta. No chyba że zostawiam sa
        > mochód z bagażem na ulicy.

- tańszy
        - można zaparkować tyłem bliżej ściany i się klapa otworzy
        - czasami wozi się "na stałe" pewne rzeczy w bagażniku i to operowanie roletą w kombi wkurza
        - niewiele mniejsza pojemność zazwyczaj
        • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 15:43
          > - niewiele mniejsza pojemność zazwyczaj

to się mierzy do linii szyb lub rolety, więc rzeczywista pojemność o wiele większa.
          • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 17:59
            tiges_wiz napisał:

> to się mierzy do linii szyb lub rolety, więc rzeczywista pojemność o wiele więk
            > sza.

Wyjaśnij dokładniej. W liftbacku pojemność liczy się inaczej?
            • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 18:47
              może i podobnie, ale pakuje się inaczej :>
              jak dochodzę do linii rolety to oznacza, że spakowałem niecałą połowę :>
              • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 09:49
                Czyli bez rozkładania siedzeń masz ok. 900 litrów pojemności?
                • tiges_wiz Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 10:42
                  nie wiem. nie liczyłem.
                  ale 550l to 1.25 * 0.8 * 0.55 m

pewnie do dachu będzie z te 900.
            • qqbek 590 kontra 470 litrów 28.02.17, 19:18
              Ja mam bagażnik niespełna 470 litrów.
              Ty w Superbie 590 litrów (teoretycznie więc 120 litrów więcej).
              Zadanie - zmieść 110 cm starą lodówkę Polar (1,10m x 0,55m x 0,6 m = ledwie 363 litry) bez składania siedzeń w 590-litrowy, "olbrzymi" bagażnik Superba.
              W "małym" bagażniku kombi - bez problemu.

I nie ma, że "raz na rok". Jak się ma mieszkanie na wynajem, dom, domek to czasem większe graty się wozi... dużo częściej niż raz na rok.
              • klemens1 Re: 590 kontra 470 litrów 01.03.17, 09:47
                Jakoś nie miałem potrzeby wożenia lodówki do tej pory.
                A bagaże na wakacje - jak najbardziej i to kilka razy w roku. Lepiej sprawdza się tu pojemny liftback od niepojemnego kombi.
                • qqbek Re: 590 kontra 470 litrów 01.03.17, 11:05
                  Różne wymagania, różne rozwiązania.
                  Ja też wyjeżdżam kilka razy do roku, ale nigdy nie mam tyle bagaży, żeby się do bagażnika nie zmieścić (nie jeżdżę pod namiot, nie nurkuję, nie wędkuję... słowem nie potrzebuję nieporęcznego sprzętu).
                  Za to roletę w bagażniku potrafię kilka razy na miesiąc wyjąć (a żeby zapakować zwykłe sobotnie/niedzielne zakupy nie muszę jej nawet zwijać - wystarczy burtę bagażnika otworzyć i już rolety nie trzeba się dotykać).
        • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 16:06
          Argument z parkowaniem moim zdaniem nietrafiony.
          Co z tego, że otworzysz klapę przy ścianie, jak wygodnie nie sięgniesz (musisz sięgać z boku). W kombi możesz w takim wypadku odsunąć roletę i wyjąć, cokolwiek masz tam do wyjęcia, sięgając za fotele tylnego rzędu, w liftbacku musiałbyś w tym celu położyć część kanapy.
          Co do pojemności - Tiges już wyjaśnił. Co innego linia okien, co innego linia podsufitki.
          • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 18:01
            qqbek napisał:

> Argument z parkowaniem moim zdaniem nietrafiony.
            > Co z tego, że otworzysz klapę przy ścianie, jak wygodnie nie sięgniesz (musisz
            > sięgać z boku). W kombi możesz w takim wypadku odsunąć roletę i wyjąć, cokolwie
            > k masz tam do wyjęcia, sięgając za fotele tylnego rzędu, w liftbacku musiałbyś
            > w tym celu położyć część kanapy.

W praktyce stosowałem już takie wygibasy i jednak lepiej jest w liftbacku - zwłaszcza gdy to, po co masz sięgnąć, jest mocno z tyłu.
            Niewielka to zaleta - przyznaję. Dla mnie największą zaletą liftbacka jest brak rolety.
            • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 18:20
              A dla mnie roleta właśnie stanowi zaletę kombi.
              Półka w liftbacku po pewnym czasie zaczyna hałasować, jej zdjęcie i transport po zdjęciu też wymagają więcej miejsca niż zdjęta roleta.
              Z liftbackiem jest tak jak, że ma większość wad kombi (większa powierzchnia przeszklona=łatwiejsze nagrzewanie się latem i więcej skrobania zimą, trochę wyższy poziom hałasu we wnętrzu), nie posiadając największej ich zalety, czyli maksymalnej pojemności.
              • tdf-888 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 18:22
                a ja mam czarne szyby i brak rolety - ha!
              • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 09:52
                Nigdy mi półka w liftbacku nie hałasowała. Nie pamiętam też, kiedy skrobałem tylną szybę - ogrzewanie załatwiało zawsze sprawę.
                A z roletą trzeba się pierdzielić przy każdym otwieraniu/zamykaniu bagażnika. W nagrodę mam pojemność tylko wtedy, gdy pakuję po dach. Co jest mi o tyle zbędne, że w moim liftbacku i tak w bagażniku zostaje trochę miejsca.
                • qqbek Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 11:07
                  No właśnie nie trzeba się u mnie nawet dotykać rolety w codziennej eksploatacji. Otwierasz burtę i wsuwasz wszystko pod roletę, nawet jej nie dotykając (podłoga jest zupełnie płaska i po otwarciu burty masz zupełnie płaską powierzchnie załadunku, bez żadnej krawędzi).
                  • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 17:30
                    qqbek napisał:

> No właśnie nie trzeba się u mnie nawet dotykać rolety w codziennej eksploatacji.

Żeby sięgnąć trochę dalej, wygodniej jest jednak ją odsunąć. Mam porównanie, bo mój liftback to taki sedano-liftback - bagażnik otwiera się na dwa sposoby. W jednym z nich (sedanowym) półka nie jest unoszona i wtedy jest mniej wygodnie, a czasami wręcz się nie da czegoś włożyć/wyjąć.
                    • schweppes1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 18:21
                      Superb 2?
                      • klemens1 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 02.03.17, 10:16
                        Chyba tylko tam zamontowali ten wynalazek. Zupełnie bez sensu - powinien być po prostu liftback.
        • bimota Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 28.02.17, 17:41
          SZYBA SIE MNIEJ BRUDZI
    • pan99 Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 09:55
      narty.
      jedną z zalet kombi (pewno nie wszystkich) jest niska, płaska podłoga po otwarciu klapy, gdzie można sobie wygodnie usiąść i zmienić buty na stoku (jeżdżę na narty duuużo więcej niż przeciętny narciarz więc jest to dla mnie poważny argument).
      może w jakichś liftbackach też jest płaska podłoga po otwarciu bagażnika, ale w tych co znam nie da rady wygodnie usiąść.
      • allegropajew Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 15:18
        W Volvo była nawet w tym celu specjalna plastikowa "szmatka" na rzep wczepiona pod podłogą. Zachodziła na zderzak
    • bimota Re: Jaki jest sens zakupu kombi zamiast liftbacka 01.03.17, 13:59
      JA DO SEDANA (TEMPRA) ZAPAKOWALEM 7 ROWEROW I JESZCZE SPORO RZECZY... CHOCIAZ CHYBA TYLKO 2 OSOBY JECHALY...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka