Dodaj do ulubionych

A2 drożeje

31.12.17, 12:21
Jak mawia mój znajomy apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ale jak widać apetyt starych kiejkutów jest nieposkromiony. Bo tam gdzie decyzje podejmuje Pan Generał partia taka czy owaka nie ma nic do powiedzenia..
wpolityce.pl/spoleczenstwo/374065-od-2-stycznia-drozeje-przejazd-autostrada-a2
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: A2 drożeje 31.12.17, 13:05
      No to tylko czekac az A4 zrobi to samo. Włosi tez przeciez lubia zarabiac.
    • tbernard Re: A2 drożeje 31.12.17, 14:26
      Najciekawsze, że nawet gdyby kierowcy się obrazili i omijali tą autostradę i miała by pusta stać to i tak państwo ma im zapłacić.
      • nazimno Re: A2 drożeje 31.12.17, 15:40
        To tak jak za gaz ruskim bisniesmienom.
        Patrioci podpisali.
        • yasiaq Re: A2 drożeje 31.12.17, 16:18
          Tutaj jest wydaje się inna sytuacja. Tamten to był zwykły ruski agent. A w tym wypadku strefie ciszy poza obozami zagorzałych i nieprzejednanych wrogów PiS tudzież ich zwolenników podobno jeszcze bardziej zagorzałych istnieje sobie taka cicha grupka powiedzmy raczej rodzimych biznesmenów którzy oddaleni od medialnego szumu robią swoje złote interesy..np doją kasę z różnych takich a2jek czy ambergoldów i innych lukratywnych przedsięwzięć..To się nazywa grupa 3mająca władzę jeśli dobrze pamiętam?
          • nazimno Re: A2 drożeje 31.12.17, 18:35
            Tej GTW idzie calkiem niezle.
            Dzieci i wnuki maja zapewniony byt na trzy
            generacje, conajmniej.
            Pojawia sie podstawa dynastii.
            Bedzie cesarstwo?
            • yasiaq Re: A2 drożeje 31.12.17, 22:53
              Odetchnąłem z ulgą. Takie dyskretne cesarstwo chyba już jest..przyszłość stała sie teraźniejszością..jutro dzieje się dziś
              • nazimno Re: A2 drożeje 01.01.18, 12:40
                Ciekawe, ilu bedzie w Polsce takich
                "Wespazjanow", ktorym nic nie smierdzi.
    • bywalec.hoteli Re: A2 drożeje 01.01.18, 21:00
      Ciekawe czy da sie rządowi jakos te sprawę poprawić dla dobra kierowców? Przeciez AWSA co roku podnosi cenę 37 km odcinka Poznan - Wrzesnia o 1 zł. Musieliby odtajnić umowę i ja jakos renegocjować. Albo jakos wypowiedzieć i pewnie cos spłacić.
      • agios_pneumatos Re: A2 drożeje 01.01.18, 22:02
        No właśnie. Czwarty rok przy korycie, weszenie układów wszędzie, porywanie się na wszystko co obce, w sensie nieprawomyslne, jednym słowem TKM, a w tym wypadku cisza. Przypadek?
      • nazimno Re: A2 drożeje 01.01.18, 22:22
        W normalnym kraju kontrola takich umow
        zajmuje sie tzw. Urzad Antymonopolowy
        lub podobna instancja.
        • bywalec.hoteli Re: A2 drożeje 01.01.18, 22:58
          Umowę i sposób jej zawarcia powinny skontrolować odpowiednie służby, to raz, a potem i tak siąść z AWSA do rozmów.
          • nazimno Re: A2 drożeje 01.01.18, 23:24
            Przyklad ...
            Niemcy maja od tego Bundeskartellamt.
            To instancja administracji panstwa.
            Zadna "sluzba".
            • bywalec.hoteli Re: A2 drożeje 01.01.18, 23:52
              W sumie ABW CBA i CBŚ to tez urzędy...
              • nazimno Re: A2 drożeje 02.01.18, 11:23
                ...Bezpieczenstwa.
                /rozbawiles mnie/
    • engine8 Re: A2 drożeje 01.01.18, 22:04
      Dobrze ze w tym naszym zgnilym kapitalizmie nie musze za autostrady placic...
      • agios_pneumatos Re: A2 drożeje 01.01.18, 22:20
        Mnie ciekawi czy w New England ostały się jeszcze jakieś freeways. Z tego co pamiętam w South Cali nawet nie mówi się 'interstate' a freeway jest synonimem I-xx, Pkwy, Expwy i pokrewnych.
        • engine8 Re: A2 drożeje 01.01.18, 22:44
          W SoCal to sie nie mowi nawet freeway mowi sie "the 5" alno PCH i po tym szybko sie poznaje najezcow,
          • agios_pneumatos Re: A2 drożeje 01.01.18, 23:00
            engine8 napisał(a):

> W SoCal to sie nie mowi nawet freeway mowi sie "the 5" alno PCH i po tym sz
            > ybko sie poznaje najezcow,

W 2002 w Rancho Cucamonga mieszkałem. Mogło się pozmieniać przez 16 lat.
            • tbernard Re: A2 drożeje 02.01.18, 08:54
              A ja ostatnio podczas wakacji byłem na wycieczce w Agios Nikolaos ;)
              • agios_pneumatos Re: A2 drożeje 02.01.18, 14:39
                Kreta? Dobrze że nie w kościele pod wezwaniem. Bo od Korfu po Cypr co drugi to Sw Mikołaja.
    • kamillwawa Re: A2 drożeje 03.01.18, 09:08
      A może by tak renacjonalizacja i winiety na wszystkie A + S
      • samspade Re: A2 drożeje 03.01.18, 09:13
        W nazewnictwie popełniłeś błąd. Nie re a nacjonalizacja. Myślę że koncesjonariusze autostrad w sumie byli by za. Dostali by kasę od razu zamiast pieprzyć się z utrzymywaniem itp.
        A że oznaczało by to większe koszty dla ogółu? Kogo to interesuje.
        • nazimno Re: A2 drożeje 03.01.18, 10:34
          Bez nacjonalizacji tez sa wyzsze koszty.
          Co za roznica...
          ...dynastia ma swoj urok...
          • samspade Re: A2 drożeje 03.01.18, 11:05
            Dla mnie nie są wyższe koszty. Naszymi A jeżdżę okazjonalnie. Służbowo nie piszę bo to inna para kaloszy. Owinietowanie A i S wraz ze spłaceniem koncesjonariuszy będzie dla mnie i wielu kierowców dużo bardziej odczuwalne.
            • nazimno Re: A2 drożeje 03.01.18, 11:14
              Tego nie wiadomo, poniewaz nie ma zadnych wiarygodnych oszacowan
              ewentualnych winiet.
              • samspade Re: A2 drożeje 03.01.18, 11:32
                Wiadomo.
                Dla mnie i wielu jeżdżących podobnie jak ja będzie drożej. Bez względu na koszt winiet. W tej chwili nie ponoszę kosztów jadąc S. Po winietach będę ponosił. Bo z góry można założyć że winiety nie będą darmowe.
                • tbernard Re: A2 drożeje 03.01.18, 13:17
                  Ciekawi mnie ile procent z opłat idzie na utrzymanie dróg. Czy czasem większości nie przejada sam system.
                  • yasiaq Re: A2 drożeje 03.01.18, 16:46
                    jakie znowu koszty, wiesz co to są stare kiejkuty czy wierzysz raczej w fenomen kulczyka czy innego plichty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka