Dodaj do ulubionych

powazne pytanie: dlaczego diesle dymia?

11.10.04, 11:12
pytam bez najmniejszej ironii "w glosie": co jest powodem tego, ze nowoczesne
diesle przy bardzo szybkiej zmianie biegow (czyli przy raptownej zmianie
obrotow i obciazenia silnika) puszczaja kleby czarnego dymu?

w zeszlym tygodniu jechalem obok nowiutkiej skody octavii 2 tdi. samochod nie
mogl miec wiecej jak pare tygodni. a mimo to, podczas mocniejszego
przyspieszania samochod co chwile puszczal chmurke sadzy z rury wydechowej.
dodam, ze nie bylo to chyba deptanie gazu na maksa, bo spokojnie utrzymywalem
jego tempo swiftem...

co jest tego przyczyna - chodzi mi o technikalia...
Obserwuj wątek
    • Gość: rollo tomasi Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 213.76.135.* 11.10.04, 11:39
      Strasznie mnie dziwia podobne objawy w Fordach. Nowe Mondeo i nowe Focusy z
      silnikami tdci smrodza gorzej niz autosany w zimie podczas rozruchu na
      zajezdni. Kolesi jedzie nowym Mondeo, laduje mu gaz a z tylu tragedia - czarny
      dym. Nie znam sie na tym, ale az tak chyba nie powinno kopcic.
    • remo29 Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 11:44
      Widziałem srebrne A6 z tak okopconym zderzakiem jak w autodsanie H9 - był dosłownie czarny...
      • Gość: Aluminiowy Wolnossący 1.9 Renault - nie dymi. IP: 217.96.22.* 11.10.04, 12:05
        To fakt. A dlaczego -???
    • x-darekk-x Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 11:51
      no wlasnie, najczestszy przypadek to wlasnie silniki vw 1,9 (skoda, vw, audi,
      seat) i 2,0 tdci forda. dymia straszliwie. a nigdy nie widzialem kopcacego
      1,9jtd w stilo (choc to podobno najpopularniejszy silnik w stilo multiwagon na
      polskim rynku) czy peugeotcie 307 hdi... czyli jednak mozna. chodzi o filtr
      czastek stalych?

ale dalej bez odpowiedzi na pytanie techniczne - dlaczego diesle dymia?
      • Gość: Jeff Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.10.04, 12:27
        Diesle dymia wtedy, gdy spala sie olej napedowy przy zbyt malej ilosci
        powietrza. Przy zmianie biegow chwilowo spadaja obroty a co za tym idzie
        turbosprezarka daje mniej powietrza. Po dodaniu gazu minie troche czasu nim
        turbina sie rozpedzi i odpowiednio napelni cylindry.

Moze to dobre wytlumaczenie.

Polecam sie

Jeff
        • x-darekk-x Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 12:28
          Gość portalu: Jeff napisał(a):

> Diesle dymia wtedy, gdy spala sie olej napedowy przy zbyt malej ilosci
          > powietrza. Przy zmianie biegow chwilowo spadaja obroty a co za tym idzie
          > turbosprezarka daje mniej powietrza. Po dodaniu gazu minie troche czasu nim
          > turbina sie rozpedzi i odpowiednio napelni cylindry.
          >
          > Moze to dobre wytlumaczenie.

w takim razie dlaczego nie dymia turbo-benzyny?
          • Gość: Jeff Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.10.04, 12:41
            Bo w benzynie stosunek benzyna-powietrze jest zawsze taki sam, musi byc. Dlatego
            w benzynie konieczna jest przepustnica (lub jak w BMW Valvetronic)

Chociaz w przyszlosci nawet silniki diesla beda spalac homogenna mieszanke
            (Homogeneous Charge Compression Ignition) ze wzgledu na lepsza emisje spalin.

Polecam sie
          • Gość: RF Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 57.66.193.* 11.10.04, 12:42
            Bo skład spalin z diesla i z benzyny jest inny.
            • robox Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 12:49
              Przyczyn może być wiele, temat wałkowany już wielokrotnie, rozumiem że
              interesuje Cię to bo będzie nowe auto z silnikiem diesla.Żeby nie prawić
              farmazonów proponuję link do myślę konpetentnych ludzi z branży:
              www.streetracing.pl/forum/viewforum.php?f=8
              Tam oraz dużo więcej rzeczy dowiesz się jak to jest z tymi silnikami.
              • Gość: Doki Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 13:23
                > Tam oraz dużo więcej rzeczy dowiesz się jak to jest z tymi silnikami.

Niczego sie nie dowiesz, bo tam pryszczaci chlopcy (nie chodzi o wiek, ale
                mentalnosc 13- latka) paluja sie co to z nich za tjunerzy.

A diesel dymi, bo musi. Diesel reguluje moc nie iloscia mieszanki o stalym
                skladzie, tylko iloscia paliwa. Moc jest mala, gdy paliwa jest malo. W miare
                wzrostu zapotrzebowania na moc ilosc podawanego paliwa wzrasta az w koncu paliwa
                nie zdazy sie spalic, bo:
                - jest go za duzo (albo za malo powietrza, co na jedno wychodzi), czyli lejace
                wtryski, chiptjunink, przytkany filtr powietrza, turbina jeszcze sie nie rozkrecila
                - jest zle wymieszane z powietrzem (zuzyte wtryski, niskie cisnienie wtrysku)
                - jest za malo czasu na spalenie paliwa (zbyt wysokie rpm)

Jak uniknac dymienia? Nie wciskac gazu do dechy. Tylko wtedy zegnaj dynamiczny
                dieslu. Tak w ogole silniki diesla zle znosza prace pod zmiennym obciazeniem,
                nadaja sie raczej do generatorow zasilajacych w energie elektryczna szpitale i
                koszary niz do pojazdow.
                • robox Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 13:31
                  Napiszesz to się przekonasz i tyle.
                  • greenblack Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 20:14
                    Chłopcy ze streetracing.pl jakieś pół roku temu chcieli mi nakopać do dupy.
                    Chyba nadal chcą.
    • Gość: pawlos Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 195.47.201.* 11.10.04, 13:15
      Za mało powietrza a konkretnie tlenu, idealne spalanie to takie kiedy w jego
      wyniku powstaje H2O oraz dwutlenek węgla (C02), przy niedoborze tlenu wydziela
      się również trujący CO(tlenek węgla) oraz sadza (C) i właśnie ta sadza to te
      kłęby
      • Gość: Aluminiowy Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 217.96.22.* 11.10.04, 13:38
        Ale dlaczego niektóre nie dymią. Np. Renault.
        • Gość: Doki Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 14:01
          Wszystkie dymia, Renault tez, wolnossacy tez. Mowie jako byly uzytkownik
          Renaulta cdi.

• robox Do Dokiego 11.10.04, 14:05
            Ma prośbę do piszącego o niku Doki, jeżeli nie masz pojęcia o czym piszesz to
            nie pisz.
            • Gość: Doki Re: Do Dokiego IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 14:10
              obox napisał:

> Ma prośbę do piszącego o niku Doki, jeżeli nie masz pojęcia o czym piszesz to
              > nie pisz.

Na poczatek napisz z czym w moim poscie sie nie zgadzasz, a potem wykaz, ze
              napisalem cos blednie.
              • robox Re: Do Dokiego 11.10.04, 14:23
                Piszę o twoich wypowiedzi że wszystkie diesle kopcą, i tu się nie
                zgadzam.Użytkuję auta z silnikami diesla i z tymi wolnossącymi i z tddi i żaden
                nie kopci mimo przebiegów rzędu 180 - 240 kkm.W oparciu także o forum które
                krytykujesz a do którego dałem linka wypowiadają się ludzie którzy mają pojęcie
                co piszą bo z tego żyją,że jest to kwiestia sterowania silnika, a mówiąc
                prościej programu sterującego.
                • Gość: Doki Re: Do Dokiego IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 14:32
                  > i żaden nie kopci mimo przebiegów rzędu 180 - 240 kkm

I tu sie mylisz. Wszystkie kopca, tylko jeszcze nie raczyles tego zauwazyc.
                  Zwroc uwage, ze nie napisalem, ze kopca caly czas, bo to by byla przesada.
                  Nastepnym razem, jak bedziesz jechal "niekopcacym dieslem", poczekaj az ktos
                  jadacy na swiatlach siadzie ci na tylnym zderzaku i wtedy wdepnij gaz i obejrzyj
                  w lusterku jak to diesel "nie kopci".

jest to kwiestia sterowania silnika, a mówiąc
                  > prościej programu sterującego.

Naturalnie, ze tak! Mozna stworzyc taki program sterujacy, przy ktorym zadna
                  kombinacja rpm, obciazenia i polozenia pedalu gazu nie bedzie powodowac
                  dymienia. Tylko ze samochodu z tak ustawionym silnikiem nikt nie kupi.
                  Konstruktorzy ida na kompromis, dopuszczajac dymienie w niektorych sytuacjach i
                  do wysokosci odpowiednich norm, bo dzieki temu moga zmaksymalizowac osiagi.

Ci "ludzie, ktorzy maja pojecie" tez zreszta Ci powiedza, ze diesel kopci, bo
                  juz taka jego uroda, a na te "urode" mozna najwyzej polozyc lepszy lub gorszy
                  makijaz. Czy Ty nigdy nie jechales za samochodem napedzanym silnikiem diesla?

Ponawiam prosbe: co konkretnie nie zgadza Ci sie w mojej wypowiedzi?
          • Gość: milos Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.crowley.pl 11.10.04, 14:27
            Nieprawda że wszystkie dymią. Moja stara Carina E 2.0 D wolnossąca w ogóle nie
            dymiła. Ostatnio powiedziałem o tym koledze z którym jechałem bo właśnie taka
            refleksja mi się nasunęła na widok dymiącego Mondeo TDCi (one są najgorsze) i
            Audi A4 TDi. Kolega nie chciał uwierzyć, pytał jak to stwierdziłem. A to bardzo
            proste - nie myję samochodów jakoś szczególnie często i nigdy w tamtej Carinie
            nie miałem okopconego tylnego zderzaka nad rurą. Poza tym nie raz w serwisach
            widziałem jak ktoś gazował Carinę, a ja stałem z tyłu - normalne spaliny ale
            nie sadza jak z Mondeo !!! Podobnie nigdy nie miałem problemów z odpaleniem
            nawet w największych mrozach. Cóż, japonska technika, nawet w dieslach...

Pzdr
            • Gość: milos Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.crowley.pl 11.10.04, 14:30
              aha, Carina miała 250.000 przebiegu, a kolega po prostu za dużo Auto Świata
              czyta i wtedy takie rzeczy się z człowiekiem dzieją...

Pzdr
              • Gość: Aluminiowy Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 217.96.22.* 11.10.04, 14:38
                Własnie mam takiego co nie kopci. I jest to Reanault Clio 1.9 Diesel. Wiec
                prosze nie imputowac, ze kopci - skoro nie kopci. I tyle.
                • Gość: Aluminiowy Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 217.96.22.* 11.10.04, 14:39
                  To byla oczywiscie odpowiedz dla Doki'ego
                • robox Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 14:41
                  Odpisałem na Twoją prośbę z czym się nie zgadzam i to podtrzymuję a czy nie
                  jeżdżę autami z silikami diesla to sobie przeczytaj uważnie mój post i dopiero
                  odpowiadaj.Co do modyfikacji programu to nie polega ona tylko na podniesieniu
                  mocy.Poczytaj uważnie posty, fora a dopiero zabieraj głos.
                  • Gość: milos Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.crowley.pl 11.10.04, 14:44
                    co wy, bawicie się w głuchy telefon ?
                    :)
                    • Gość: Doki Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 14:46
                      No wlasnie. Robox twierdzi, ze napisal z czym sie nie zgadza, a nie napisal. Wy,
                      koledzy, piszecie, ze wasz maszyny nie kopca, a Wy po prostu nie widzicie, ze
                      kopca. Zrobcie taki test: wezcie papierowy worek od odkurzacza (bo stawia maly
                      opor przeplywajacemu gazowi) i obwiazcie go na rurze wydechowej. Przejedzcie sie
                      troche (powiedzmy, 20 km), dynamicznie ruszajac i jezdzac z mocno wcisnietym
                      pedalem gazu, a potem obejrzyjcie sobie wnetrze tego worka.
                      • robox Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 14:48
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=16583055&wv.x=2&a=16589609
                        Oto moja odpowiedź na Twój post.
                      • Gość: milos Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.crowley.pl 11.10.04, 14:51
                        niestety, nie mam już tej Cariny od 3 lat. Już zdążyłem 2 samochody od tamtej
                        pory zmienić, nigdy więcej diesla, ale będę się upierał że nie dymiła ! A
                        cisnąłem ją, cisnąłem, zwłaszcza po mieście, to miało raptem 73KM więc żeby
                        ruszyć spod świateł trzeba jej było dawać do pieca...

Pzdr
                      • robox Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 15:01
                        My tu mówimy o dymieniu a nie o worku do odkurzacza, prośba o nie zmienianie
                        tematu.
                        • Gość: Doki Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 15:31
                          robox, pare rzeczy. Jesli myslisz, ze bede Ci wszystko jak dziecku klarowal, to
                          sorry, ale nie licz. Zakladam badal, ze rozmawiam z inteligentnym czlowiekiem.
                          Wiec teksty w rodzaju:

> My tu mówimy o dymieniu a nie o worku do odkurzacza, prośba o nie zmienianie
                          > tematu.

sa ponizej wentla. Worek do odkurzacza ma sluzyc do przekonania Cie, ze jednak
                          kopci, choc na oko tego nie widac. Czy dla Ciebie chmura dymu musi przeslonic
                          krajobraz, zebys uznal, ze kopci? W takim razie rzeczywiscie nie mamy co
                          dyskutowac. Jednakowoz normy zanieczyszczania srodowiska sa ostrzejsze niz
                          puszczanie chmur dymu.

Twoja "odpowiedz dla mnie" niczego nie wyjasnia i nie wiem czego sie czepiasz.
                          Mam Ci tlumaczyc jak dziala jednostka sterujaca silnika i co konkretnie sie w
                          niej modyfikuje? Nie, bo zakladam, ze juz to wiesz.
                          • robox Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 16:10
                            Nie musisz mi nic klarować bo widzę co piszesz i to jest bez sensu.Metody o
                            których piszesz można sobie o kant potłuc.Powracam do stwierdzenia że nie masz
                            pojęcia o czym piszesz i tyle.Jeżdzę dieslami i wiem coś o nich.Są lepsi ode
                            mnie ale Ty na pewno nie w tym temacie.Kończę te nasze dywagacje bo szkoda mi
                            czasu na polemikę.Powtarzam:poczytaj,pomyśl a dopiero pisz.Moje argumenty są
                            jasne i rzeczowe.Nie wierzysz poczytaj itd..... Ja się nie czepiam tylko piszę
                            że nie masz racji w swoich opiniach, przedstawiam argumenty których ty nie
                            rozumiesz i pokazujesz mi worek od odkurzacza, proszę bo to jak to napisałeś:
                            jest poniżej wentla.Ja się nie czepiam Twojej inteligencji więc moją zostaw w
                            spokoju.Napiszę na koniec że nie wszystkie diesle jak to piszesz kopcą i tyle.
                            • greenblack Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 20:19
                              Typowy dyzlowiec, hehe. Wystaczy przyłożyć na kilka minut bibułę do rury nowego
                              dyzla, żeby się przekonać, jak to one nie kopcą.
    • Gość: rollo tomasi Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 213.76.135.* 11.10.04, 14:35
      A tak swoją drogą ciekawi mnie jakie byloby tlumaczenie przedstawicieli Forda w
      tej kwestii. Co do niekotrych wypowiedzi o VW nie do konca sie zgodze, poniewaz
      tam wydobywa sie subtelny dymek, jesli silnik jest obciazony. W Fordzie to jest
      fatalna czarna chmura nawet podczas srednio dynamicznego ruszania ze
      skrzyzowania.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? 11.10.04, 14:55
      www.autocentrum.pl/mondeoklubpolska/rady/art/TDCi_kopca_czy_nie.doc
      • Gość: rollo tomasi Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 213.76.135.* 11.10.04, 15:06
        Dzieki za odpowiedz, to juz troche tlumaczy. jednak ja z uporem maniaka bede
        powtarzal to co znam z dróg. Sporo jezdze i tak tragicznie kopcą albo stare
        rupiecie diesle albo ford tdci. Pisze to bez zawisci, bo w zasadzie mi to lata
        i daleki jestem od wchodzenia w te infantylne spory diesel - benzyna, dla mnie
        to czysta zagadka techniczna. Jak nowy diesel puszcza takie chmury? Wybaczcie
        ale dielse japonce, francuzy, wlochy czy vw tego nie robia w takim wymiarze. A
        przytoczony powyzej felieton "o kopceniu" jest subiektywny, bo wlasicicel
        ma ,mondeo tdci.
    • Gość: Yellow Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 17:17
      Taka natura diesla. Jeden mniej, drugi wiecej. Wiesc glosi, ze po tym rozpoznaje sie stan silnika (jak
      kopci na czarno to OK) ;) Moj kopci i jestem z tego dumny.
    • Gość: Ogniomistrz Re: powazne pytanie: dlaczego diesle dymia? IP: 195.245.217.* 11.10.04, 17:41
      A ja zauważyłem coś zupełnie odwrotnego. Diesel mojego ojca (peugeot 406 90KM)
      dymi wtedy gdy się nim jeździ bardzo delikatnie! Kłęby dymu lecą z rury, gdy
      się przyspiesza (niekoniecznie gwałtownie) przy niskich (1000-1200 obr/min)
      obrotach silnika. Ma tak od nowości. Poważnie.
    • Gość: Doki powazne pytanie do roboxa, milosa i Aluminiowego IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 17:57
      Panowie, no to moze inaczej, bo chyba sie nie rozumiemy: jak ustaliliscie, ze
      wasze diesle nie kopca. Zwracam uwage, ze udowodnienie nieistnienia czegos jest
      w ogole bardzo trudne. Jezeli po prostu obejrzeliscie sie za siebie w czasie
      jazdy i nie zauwazyliscie dymu, to znaczy, ze po prostu uzyliscie za malo
      czulego testu. Stad pomysl z workiem od odkurzacza. Ale moze tak jak w
      dokumencie, do ktorego w tym watku juz byl link- niech ktos poprowadzi Wasz
      samochod, a Wy jedzcie z tylu, to zobaczycie dym- bo, jak juz pisalem, kazdy
      diesel w pewnych warunkach musi kopcic.
      • Gość: Milos Re: powazne pytanie do roboxa, milosa i Aluminiow IP: *.crowley.pl 11.10.04, 18:40
        Przecież pisałem :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=16583055&a=16589774
        Jak miałem tę Carinę, specjalnie zwracałem na to uwagę, bo byłem pełen
        uprzedzeń do diesli i liczyłem się z tym że może dawać kopcia jak niemieckie
        diesle. Jednak mimo zwracania uwagi nigdy tego nie stwierdziłem, tak jak bałem
        się że mi nie zapali w zimie i też nie było problemow. Chyba że uznasz metodę z
        (nie)okopconym zderzakiem za nieskuteczną - moim zdaniem jest bardzo skuteczna,
        bardziej niż twoj worek od odkurzacza :)))
        Poza tym nie raz patrzyłem jak ktoś ją kręcił na luzie w warsztacie, a ja
        stałem z tyłu. Nie bądź jak ten moj kolega od Auto Swiata, ok ? Ja jeździłem tą
        Cariną ponad 2 lata, wiem co mowię, a jestem dość pedantyczny jeśli chodzi o
        samochody.

Pzdr
        • Gość: Doki Re: powazne pytanie do roboxa, milosa i Aluminiow IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.10.04, 18:48
          > Chyba że uznasz metodę z (nie)okopconym zderzakiem za nieskuteczną

Uznam ja za nie do konca skuteczna, chociaz cos tam daje; W mojej Renowce mialem
          z lekka okopcony zderzak, ale to tylko dzieki temu, ze nie przesadzam z czestym
          myciem samochodu i od mycia do mycia przejezdzam 5 do 10 tys km.
          Najlepsze metody juz podalem: jazda za samochodem i obserwowanie rury wydechowej
          albo spojrzec w swiatla samochodu, ktory siedzi Ci na tylnym zderzaku (im
          blizej, tym lepiej).
          • robox Re: powazne pytanie do roboxa, milosa i Aluminiow 11.10.04, 20:05
            Nie raz jeździłem w dwa auta i czy to było mondeo tddi czy berlingo nic się nie
            działo i nie dzieje a przebiegi spore, też jestem na to wyczulony.Nie miałem
            problemu z zapalaniem w zimie, po prostu dbam o auto i tyle.Berlingo np. 240
            kkm i ciągle olej syntetyczny, no ale w tym temacie są na pewno lepsi ode mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka