06.10.18, 07:43
moto.pl/MotoPL/10,88301,23997442,na-polskich-drogach-ginie-najwiecej-osob-w-europie-dlaczego.html#s=BoxOpImg1 jak pomyślę że wśród tych 9 mógłbym być ja...
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: 9 osób 06.10.18, 09:08
      ak pomyślę że wśród tych 9 mógłbym być ja...

Jestes! Tylko kwestia czasu. U nas ruch drogowy jest zbiorem dwoch rodzajow idiotow: Tych co jezdza a nie mysla i tych co chodza a nie mysla. Bum kiedys musi nastapic.
    • trypel Re: 9 osób 06.10.18, 10:44
      A 27 dziennie z uwagi na nadużycie alkoholu
      Tez mógłbyś tam trafić, ja tez.
      • trypel Re: 9 osób 06.10.18, 11:42
        Oooo a 500 osób dziennie w wyniku chorób układu krążenia.
        Naprawdę w tej sytuacji 9 robi jakiekolwiek wrażenie? Weźcie nie rozśmieszajcie
      • waga170 Re: 9 osób 06.10.18, 12:49
        > A 27 dziennie z uwagi na nadużycie alkoholu

A ja mysle, tak patrzac na to wszystko, ze u nas nalezaloby wprowadzic obowiazek wypicia alkoholu przed jazda, i karac przy zbadaniu przez policje jezeli poziom jest zbyt niski.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: 9 osób 06.10.18, 19:36
          Jest to jakaś koncepcja. Statystycznie w kolizji trzeźwego z pijanym, częściej to wina tego pierwszego.
          • tbernard Re: 9 osób 06.10.18, 20:07
            Jak będzie Twoje dziecko jechać na wycieczkę szkolną, to możesz postawić warunek, że zgodzisz się tylko w przypadku, gdy kierowca będzie pijany.
            • trypel Re: 9 osób 07.10.18, 11:55
              Bez sensu. Pijanych ginie więcej. 3x więcej.
    • kos52 inne przyczyny zabijania 06.10.18, 10:45
      "Góra" nie wie ? o wadliwej infrastrukturze ?

Proste odcinki dróg bez możliwości wyprzedzania = śmierć.
      Nowa nawierzchnia bez utwardzonego pobocza = ...
      Droga krajowa bez pasa ruchu lokalnego = ...
      Łamane skrzyżowania pod kątem prostym , skanalizowane, ..........

Więcej: naszadroga.pl

A każda wada w infrastrukturze jest rozpoznawana - powoduje wzrost agresji i nieposłuszeństwo.

• tbernard Re: inne przyczyny zabijania 06.10.18, 11:19
        Na Słowacji też wzrasta wadliwość infrastruktury, gdy zbydlęcone rodactwo tam wjedzie aby się pościgać?
        • nazimno Re: inne przyczyny zabijania 06.10.18, 16:15
          Slowacka infrastruktura nie bierze pod uwage,
          iz na drogach moga sie pojawic pojazdy
          najlepszych europejskich marek kierowane
          przez najlepszych kierowcow Europy.
          Slowaccy kierowcy tez nie biora tego pod uwage.
          Teraz juz beda brac.
      • samspade Re: inne przyczyny zabijania 06.10.18, 12:56
        Wpis kosa = link do betoniarza kwartnika oraz dawka bredni o systematycznym celowym zabijaniu.
        • waga170 Potega slowa pisanego w gazecie? NIE!! 06.10.18, 13:34
          Teraz jast potega obrazkow komputerowych. Ze tego Kwartnika ktos nie namoczyl w smole, oblepil pierzem i nie wywiozl na taczkach. Najgorsze jest ze kazdy moze poublikowac obrazek skrecajacego w lewo z prawym kierunkowskazem a pol wsi bedzie teraz tak jezdzic bo tak bylo w komputerze.
    • agios_pneumatos Re: 9 osób 06.10.18, 19:31
      Polacy są absolutnie najgorszymi kierowcami w Europie. Tępi, bezmyslni, egoistyczni, nieprzewidujacy, nie liczący się z nikim i niczym.

Nie wiem czy wyuczona małpa nie radzi sobie lepiej za kółkiem.
      • nazimno Re: 9 osób 06.10.18, 21:06
        Malpy, nawet w najtrudniejszych sytuacjach, nie spadaja z galezi drzew.
        Mozna przypuszczac, ze za kierownica tez nie beda popelniac bledow.
    • bruner4 Re: 9 osób 06.10.18, 21:50
      Mamy jedne z najgorszych dróg w Europie i duży ruch, to powoduje że jest na nich niebezpiecznie. Gdybyśmy mieli taką sieć autostrad, takich dróg lokalnych i takie oznakowanie jak np. w Niemczech, to wypadków byłoby dużo mniej. Nasze kiepskie drogi są także źle oznakowane- polski kierowca będąc na obcym skrzyżowaniu, nie wie czy ma pierwszeństwo czy nie, bo u nas często oszczędzają na stawianiu znaków "jesteś na drodze głównej" lub "skrzyżowanie równorzędne". Przykładów kretyńskiego oznakowania stwarzającego niebezpieczeństwo na drodze jest więcej. Winna jest też policja, której nie widać na drogach, woli jeździć nieoznakowanymi, luksusowymi autami, zamiast być widocznym dla uczestników ruchu drogowego. Winni są też oczywiście niektórzy kierowcy, ale ja nie widziałbym w tym głównej przyczyny- tak mówią tylko decydenci, którzy pewnych spraw nie potrafią zrobić i stado przychylnych im redaktorków.
      • wtop.ek Re: 9 osób 06.10.18, 23:36
        a które to są te "luksusowe" auta policji? Bentleye? Porsche? Jaguary?
        • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 21:46
          BMW 330 xdrive. Przelicz sobie na ilość średnich pensji w Polsce.
      • samspade Re: 9 osób 07.10.18, 08:36
        Winni wszyscy tylko nie kierowcy.
        Złe drogi, złe oznakowanie. Policja w luksusowych bentleyach.
        To masz przykład zachowania kierowcy na jednej z najgorszych dróg w europie. Oczywiście fatalnie oznakowanej.
        • tanebo2.0 Re: 9 osób 07.10.18, 10:09
          samspade napisał:
          A tu ewidentny brak oznakowania i policji w bentlejach
          youtu.be/JwUC_fj1DsM?t=31
          • samspade Re: 9 osób 07.10.18, 10:31
            Jeżeli chodzi o sytuację z 1:40 to brak oznakowania jest niewątpliwy.
            • tbernard Re: 9 osób 07.10.18, 12:32
              O nie, tu akurat był przykład nadmiaru oznakowania i przez to skołowani kierowcy przestają na nie zwracać uwagi.
              • samspade Re: 9 osób 07.10.18, 12:53
                Być może. Nagrywający temu zaradził
        • bimota Re: 9 osób 08.10.18, 11:43
          TO TYP, KTOERYM PRZESZKADZAJA NOTORYCZNIE ROWERZYSCI...
          • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 22:04
            bimota napisał:

> TO TYP, KTOERYM PRZESZKADZAJA NOTORYCZNIE ROWERZYSCI...
            >
            Tylko nieoświetleni w nocy. Dlaczego zapomniałeś tego dodać?
            • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 16:48
              BO MYSLE, ZE NIE TYLKO.
        • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 21:54
          Gdyby u nas były takie drogi jak w Niemczech i odwrotnie, to bohaterami takich filmów byliby Niemcy ( tam też się zdarzają tak jeżdżący, nawet przy tej ilości autostrad jaką oni mają). U nas oczywiście wszystkiemu winni są zawsze ludzie- zwykli obywatele, kierowcy. Tak pisze się w gazetach, portalach internetowych. Wielu daje się na to nabrać. Zapamiętałem jeden szczególny przypadek takiej propagandy- karty parkingowe dla niepełnosprawnych. Afera polegała na tym, że posiadali je też ci, którzy ich mieć nie powinni. Co zrobiono? Oczywiście powtórne (zaostrzone) wydawanie kart- WSZYSCY inwalidzi ponownie musieli jechać na badania specjalnej komisji i tak naprawdę to z nich zrobili winnych tej afery w mediach. O wydających te karty znajomym nawet nikt nie wspomniał.
      • agios_pneumatos Re: 9 osób 07.10.18, 08:40
        W jakim regionie Polski mieszkasz? Gdzie jest tak jak opisujesz?
      • tbernard Re: 9 osób 07.10.18, 09:47
        To o winnych drogach i oznakowaniu to kompletny bełkot. Dopiero w końcówce napisałeś z sensem. Policja ma w dupie wyłapywanie imbecyli drogowych, a ewentualne sankcje są żałośnie niskie. Do tego terror naszych prawników, którzy z bandziorami drogowymi współpracują zmuszają media aby bandyckie ryje zasłaniać i nie podawać pełnych nazwisk. A w Słowacji jakoś prawo tego nie zabrania.
        • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 21:58
          Mylisz się, jest wiele przykładów złego oznakowani, stwarzającego zagrożenie. Sankcje dla piratów maja mniejsze znaczenie niż widoczna obecność policji na drogach i jej chęć do takiej pracy, która zapewni max bezpieczeństwo (co nie zawsze pokrywa się z "komfortem" jej pracy)
          • tbernard Re: 9 osób 10.10.18, 17:41
            Na miejscu policji też miałbym to w dupie i pracował bez zaangażowania, gdybym kilka razy dorwał bandziora, a sądy nie dość, że kazały mu ryja zasłonić i nazwisko, to mi by kazały jeszcze przepraszać i w pysku prawko oddać bandziorowi.
      • only_the_godfather Re: 9 osób 07.10.18, 18:47
        Jeździsz gdzieś dalej poza swoją wioskę na jakimś końcu świata?Bo nie wiem o czym piszesz, a jeżdżę sporo.
        • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 22:02
          Jeśli do mnie piszesz to tak, przejechałem juz ponad 1 mln kilometrów i to w róznych rekonach Polski.
    • tanebo2.0 Re: 9 osób 08.10.18, 07:41
      natemat.pl/251045,kto-jest-wspolwinny-wypadek-na-slowacji-nie-polska-drogowka-a-system
      • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 16:59
        KOLEJNY KRETYNSKI ARTYKUŁ...
    • szymi_mispanda Re: 9 osób 08.10.18, 09:27
      "jak pomyślę że wśród tych 9 mógłbym być ja..."

to co?

bo jak ja pomysle ze moglbym byc ja to kolo ch. mi to lata.

na co dzien jest million sposobow przez ktore mozesz sie znalezc w krainie wiecznych lowow wiec sie tak nie zamartwiaj.

a czy mnie czy ciebie nie bedzie czy nawet miliard innych to swiat sobie poradzi. spokojna glowa.
    • trypel Re: 9 osób 09.10.18, 22:33
      Jedna z dziewięciu dzisiaj. Naprawdę warto sie taka kretynka przejmować? www.tvn24.pl/tragiczny-wypadek-w-ochabach-wielkich-zginela-kobieta-ranne-dzieci,874909,s.html
      Głupota sama sie eliminuje.
      • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 22:39
        Nie ma pewności że zapięte pasy by ich uratowały. Ale wycięte w tym miejscu drzewa na pewno. A wiecie że jest wielu przeciwników wycinania drzew przy drodze by zwiększyć bezpieczeństwo? Gdzieś pisałem z takimi, argumentowali podobnie jak niektórzy w tym wątku (wszystkiemu winni tylko ludzie, itp.)
        • trypel Re: 9 osób 09.10.18, 22:53
          Drzewa nie zabijają. Tez jestem przeciwnikiem wycinania drzew. Wprost przeciwnie, obsadzać lokalne drogi drzewami. Ochronią przed śniegiem, dadza cień w lecie. I dużo przyjemniej sie jedzie
          • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 22:58
            No i macie przykład tego, o czym pisałem.
            • trypel Re: 9 osób 09.10.18, 23:02
              No świetny przykład antropomorfizacji. Cos jak Entowie u Tolkiena. Tylko złe. Mordercy.
          • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 23:01
            Pieprzyć drzewa (w lesie jeszcze sporo jest), ludzie ważniejsi. Ale tak myślę, że gdyby w tym wypadku brał udział ktoś z bliskiej rodziny oponentów, to wtedy ich zdanie mogłoby się zmienić.
            • trypel Re: 9 osób 09.10.18, 23:05
              Bez większości ludzi planeta przeżyje. Bez drzew słabiej.
              Co do wtrętu osobistego - jesli na kogoś mi bliskiego spadła by cegła z rusztowania to zacząłbym byc orędownikiem budownictwa szkieletowego? Nie wydaje mi sie.
              • bruner4 Re: 9 osób 09.10.18, 23:14
                Tak niestety wielu rozumuje. Efekt jest taki, że na naszych drogach jest niebezpiecznie, jest więcej wypadków niż u innych. Ale są niestety inne przykłady, to się kumuluje, a przecież niewielkim nakładem można by poprawić bezpieczeństwo, zmniejszyć liczbę ofiar.
                • trypel Re: 9 osób 09.10.18, 23:28
                  W tym roku byłem w Finlandii, 800 km od helsinek na północ cały czas drzewa przy drodze. Jak oni żyją? Powinni wszyscy wyginać, Ups zostać zabici przez drzewa już dawno.
                  • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 11:06
                    W FINLANDII TO, NA KAMCZATCE TAMTO... ARG. Z D...

WG CIEBIE WYCIECIE DRZEW ZMNIEJSZY WYPADKOWOSC CZY NIE ?
                    • trypel Re: 9 osób 10.10.18, 11:08
                      zwiększy
                      bo ci co drzew sie boją to przestaną
                      • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 13:33
                        MASZ MIARODAJNE DANE NA POPARCIE TEZY ?
                        • trypel Re: 9 osób 10.10.18, 13:41
                          przeczytaj swoje pytanie
                          • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 16:46
                            NO I... ?
                            • trypel Re: 9 osób 10.10.18, 16:50
                              no i odpowiedziałem na twoje pytanie
                              • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 17:01
                                NA DRUGIE TEZ ?
                                • trypel Re: 9 osób 10.10.18, 17:19
                                  zapytałeś WG CIEBIE,
                                  nie musze miec miarodajnych danych zeby miec zdanie na jakis temat
                                  • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 19:46
                                    JA NIE PYTALEM CZY MUSISZ, TYLKO CZY MASZ, ALE WIDAC ZA TRUDNE... CZYLI NIE EJSTES PARTNEREM DO ROZMOWY, MUSZE WIEC SAM SOBIE TEZ DOPOWIDZIEC, IDAC TWYM TOKIEM ROZUMOWANIA, ZE KORZYSTNE BY BYLO ZLIKWIDOWANIE WSZELKICH SYSTEMOW BEZPIECZENSTWA TYPU PODUSZKI, PASY, STREFY ZGNIOTU, BARIERKI, UBEZPIECZENIA... ZAMIAST PODUSZKI POWINIEN BYC AUTOMATYCZNY PISTOLET. CZYLI JESTES TU ZGODNY Z KORWINEM... :)
                                    • trypel Re: 9 osób 10.10.18, 20:17
                                      Dopowiadaj sobie co chcesz.
                                      Jesli ci to sprawia przyjemność.
                                    • kokosowy15 Re: 9 osób 10.10.18, 20:22
                                      Oczywiście, brak systemów bezpieczeństwa w samochodzie być może skłonił by niektórych kierowców do bardziej bezpiecznej dla innych a więc także dla siebie jazdy. W tej chwili wyborem jest np śmierć pieszego i kara dla sprawcy. Wyobraź sobie, że ginie i pieszy i kierujący. Może choć 10% zaczęło by kalkulować?
                                      • bimota Re: 9 osób 10.10.18, 22:47
                                        MOZE, ALE TRYPELEK JAKOS SIE NIE DOMAGAL USUWANIA TYCH SYSTEMOW...

A TAK NAPRAWDE TO NIE WIERZE, ZE KIEROWCY CELOWO ZABIJAJA PIESZYCH...
                                        • tbernard Re: 9 osób 11.10.18, 10:59
                                          Celowo nie zabijają, ale luźniejszy stosunek do zachowań przepisowych i dekoncentracja (bo sobie chce ktoś uprzyjemniającym gadżetem się pobawić podczas prowadzenia pojazdu) może mieć pewien związek z tym, że jakby co to OC wybroni go finansowo, a systemy bezpieczeństwa podnoszą szansę, że wyjdzie bez szwanku.
                                          • bimota Re: 9 osób 11.10.18, 11:14
                                            LUDZIE SA JACY SA I INNI NIE BEDA. CZLOWIEK NIE MA WPLYWU NA SWOJA DEKONCENTRACJE. JEDYNE CO MOZNA ZROBIC TO PRZYJAC TO DO WIADOMOSCI I SPROBOWAC POPRAWIC INFRASTRUKTURE.
                  • tbernard Re: 9 osób 10.10.18, 17:54
                    trypel napisał:

> W tym roku byłem w Finlandii, 800 km od helsinek na północ cały czas drzewa prz
                    > y drodze. Jak oni żyją? Powinni wszyscy wyginać, Ups zostać zabici przez drzewa
                    > już dawno.

Czyli uważasz, że gdyby nastąpił u nas proces powodujący, że zagęszczenie ludności zaczyna zbiegać do tego jaki jest 800 km na północ od Helsinek, to należało by się bardzo z tego cieszyć?
                    • trypel Re: 9 osób 10.10.18, 17:57
                      Byłoby cudownie
                      Ale ale czyżbyśmy dochodzili do wniosku ze to jednak nie drzewa zabijają?
                      • tbernard Re: 9 osób 11.10.18, 08:11
                        Po prostu nie ma sensu porównywać miejsc, gdzie przez cały rok przewija się mniej osób, niż u nas w ciągu doby.
                        • trypel Re: 9 osób 11.10.18, 08:16
                          Czyli to nie drzewa winne. Ale inne czynniki.
                          A jak ktoś zapina sobie pasy za plecami, nie przypina dzieci i jedzie droga z dopuszczalna 100/godz (ile jechała nie wiadomo) i się zabija po wejściu w poślizg na suchej nawierzchni to jakoś mi nie żal. Poza tym akurat w tym przypadku auto o drzewo się tylko otarlo.
                          • tanebo2.0 Re: 9 osób 11.10.18, 08:19
                            Drzewa nie są inne. Winny jest brak mózgu. Gdy jadę drogą z drzewami na poboczu to zwalniam. Ci bez mózgów pędzą bo nie są w stanie przewidzieć konsekwencji.
                            • trypel Re: 9 osób 11.10.18, 08:28
                              Właśnie. A jedzie się taka droga dużo przyjemniej. I w lecie i w zimie.
                              Dobrze ze mamy mało dróg nad przepaściami bo zaraz trzeba by było zasypać. Bo przepaść tez zabija. Bezmózgow.
                              • bimota Re: 9 osób 11.10.18, 09:42
                                CIEKAWE CZY NADAL CI BEDZIE PRZYJEMNIE JAK CII WYLECI FERRARI NA CZOLOWKE...
                                • trypel Re: 9 osób 11.10.18, 10:07
                                  Biorąc pod uwagę ile razy się to zdarzyło w ciągu 30 lat za kołkiem jestem gotów na podjęcie takiego ryzyka. Ale za to jeździć po fajnych drogach. Tak jak na Mazurach, stare drzewa, jeziorka w głębi. Człowiek jedzie i wypoczywa.
                                  • bimota Re: 9 osób 11.10.18, 11:10
                                    NO TO CHOCIAZ WRESZCIE PRZYZNALES, ZE TO DLA TWEGO EGOISTYCZNEGO SAMOPOCZUCIA, NIE DLA BEZPIECZENSTWA...
                                    • trypel Re: 9 osób 12.10.18, 16:24
                                      Umiejetność czytania to kuleje u ciebie
                                      Nigdy nie mówiłem ze moim priorytetem jest bezpieczeństwo. Wprost przeciwnie - ryzyko jest pozytywne. Bez skłonności do ryzyka siedzielibyśmy dalej w jaskini i zbierali padlinę jak tygrys pójdzie spać.
                                      • bimota Re: 9 osób 12.10.18, 16:50
                                        "Czyli to nie drzewa winne. Ale inne czynniki. "

"zwiększy
                                        bo ci co drzew sie boją to przestaną"

...
                                        • trypel Re: 9 osób 12.10.18, 16:57
                                          Ale dalej uważam ze drzewa niczemu nie winne i dalej uważam co powyżej.
                                          Ja akceptuje te 9 osób dziennie. A zostawienie drzew polepszy bezpieczeństwo innych.
                                          Jak prawie narobiłem w gacie biorąc zbyt szybko zakręt na szutrze motocyklem między drzewami to uważasz ze zwalałbym wypadek na drzewa? Nie, na kolejnym zakręcie jechałem wolniej bo wiedziałem czym to się może skończyć
                                          • bimota Re: 9 osób 12.10.18, 17:34
                                            A JAK KTOS JESZCZE NIE WIE, TO PRZEZ DRZEWO NOWO NABYTA WIEDZE MOZE WYKORZYSTAC W TRUMNIE...
                          • tbernard Re: 9 osób 11.10.18, 10:51
                            > Czyli to nie drzewa winne. Ale inne czynniki.

Na pewno tym innym czynnikiem jest większe natężenie ruchu i tym samym większa szansa spotkania przygłupa walącego Tobie na czołówkę i wtedy obecność drzew przy drodze mocno ogranicza możliwość bezpiecznej ucieczki. Piszesz, że do tej pory nie zdarzyło Ci się. Podejrzewam, że większość wypadków, gdzie ktoś poniósł śmierć, to przytrafiła się takim osobom, których do tej pory nieszczęścia omijały.
                            • trypel Re: 9 osób 11.10.18, 11:03
                              9 osób dziennie, 38 mln ludzi
                              Ryzyko akceptowalne
                              Mam prawo do takiej opinii
                              • tbernard Re: 9 osób 11.10.18, 11:18
                                No dobrze może i trupów statystycznie aż tak wielu nie ma. Pewna liczba ofiar wypadków zostaje dożywotnimi inwalidami. Ja bym i ich uwzględnił przy kalkulacji ryzyka.
    • galtomone Pora spojrzeć prawdzie w oczy 12.10.18, 15:20
      Skoro w PL na drogach ginie najwięcej ludzi w Europie...
      Skoro od lat jesteśmy w tym względzie "na topie" to wniosek jest jeden.

Spora część z nas to debile.

Można zwalać na jakość dróg (ale systematycznie się poprawia), na stare auta (ale te też systematycznie robią się młodsze), generalnie można zwalać na wiele rzeczy, ale prosta prawda jest taka, że to nasza wina.

Przecież każdy z nas nie może powiedzieć, że zaskoczyły go dziury, źle oznakowany zakręt z za dużym limitem, a jako piesi nie możemy mówić, ze jesteśmy przyzwyczajeni do kultury kierowców.

Wiec skoro giniemy na drogach, wypadamy z zakrętów, przejeżdżamy pieszych na przejściach, wpadamy na czołowe na ciągłych liniach, wjeżdżamy komuś w bagażnik na drogach poza miastem, itd.. itd...

Tzn., ze my, Polacy - wbrew własnemu mniemaniu o sobie - ani nie jesteśmy najlepszymi kierowcami, ani nie jesteśmy najmądrzejsi (bo te zachodnie szkoły, to czego one uczą), ani nie jesteśmy wybranym narodem któremu świat powinien być wdzięczny za całokształt i z góry.

Spoko można przyjąć, że jest dokładnie odwrotnie niż uważamy na nasz temat, że jest.

Ale łatwiej zwalać na wszystko do okola...
      złe drogi, znaki, Niemców, Rosjan, uchodźców, Żydów, gejów, itd... w zależności od pretensji - broń Boże nie na siebie samego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka